Ovo su dva neka moja teksta koja sam pisao još prije nekog vremena, a zamišljena su da na jednom mjestu okupe moje dojmove o tom nožu.-------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------
Spyderco Delica je istisnula u moj rotaciji CR Small Sebenza i ZT 0450 cf kao nož koji koristim pored SAK-ova i GEC tradicionalnih za EDC zadaće. Delica ima daleko najbolji grip od svih noževa koje koristim. Ravnopravno sudjeluje u EDC rotaciji sa skupljim brendovima koje posjedujem
Može proći medu ljudima kao nož koji nije toliko "opasan". Štoveć, ima futuristički izgled, te
samim time privlači svoju pažnju koja ne povlači negativne konotacije.
Kod većih noževa GEC, to što je oštrica clip point ne igra veliku ulogu u kontekstu da krade krosinu oštricu, jer je nož sam po sebi dovoljno veliki da može sa velicinom oštrice sve to nadoknaditi što nije slucaj koji mali noževa, odnosno oštrica.
Spyderco je veliki-mali nož, odnosno kompaktni predmet koji je dovoljno mali da nenametljivo se nosi
u džepu cijeli dan, a opet dovoljno veliki da odradi zadace kao i neki veci nož. Uz malo dodatno rukovanja i manevra.
Lako se otvara lijevom i desnom rukom. Cool je izgleda. Odličnog gripa. Materijal FRN nije kao neka obična plastika, nego vrlo ozbiljni materijal koji pridonosi lakoći noža, a opet dovoljno izdržljiva da se ne troši kao neki drugi materijali. (npr. drške CS Tanto noža ili SRK-a)
Kao i većina Spyderco noževa kod zatvaranja postoji taj ricasso dio noža koji jako dobro služi da se čovjek ne poreže kod zatvaranja, otvaranja i rukovanja s nožem. Spyderco čelici se lako oštre, ako nisu neki baš superčelik, te pouzdano mogu reci i napisati da imaju bolji čelik od CS. A Delica je cijenom prihvatljiv nož.
Njega nosim prema gore. To sam namjerno tako stavio, te mi taj način nošenja noža baš odgovara, jer
sam sve noževe do sada nosio tip down modu. Za sve edc zadaće ga koristim: kod jela, na gruntu, na poslu(ured), hajkovi, šetnje sa psom, itd....
Jako mi se od Spyderca još dopadaju Police modeli, te PM2 koji namjeravam kupiti kao
robusniju verziju Spyderco noža, ali koji odlično reže.
Čelik VG-10 za moje potrebe i održavanje je sasvim dovoljan. Nisu mi potrebni super čelici.
-------------------------------------------------------------------------
Što sam sve "mlađi" svake godine, više cijenim već provjerena rješenja dokazana kroz generacije. Manje sam sklon improvizacijama i novacija koja ne idu u cilju progresa funkcionalnosti noža kao takvoga.
Nema ga i ne postoji nož koji može sve. Svaki nož ima svoju svrhu. Nema smisla raditi od noža pajser, oružje, kramp, čekić ili sjekiru. Ima onih kompanija koje su na tome napravile svoje ime i rade svoj šugavi marketing na tome, ali to je šuplja i luzerska priča. Isto tako je i s nekim modernim rješenjima noža koji ciljaju na nove dizajne, fliper, super čelike, te sve moguće gluposti kako bi potrošaču pokazali da novi nož donosi novu vrijednost, a ustvari ne donosi, nego samo odnosi paru iz džepa.
Druga je stvar kolekcionarstvom, ali to su opet subjektivnost mišljenja i neki drugi porivi. Okay, i Pauk prati trendove u čelicima, ali to je kod njega, opet u službi krajnjeg korisnika.
Treba mi oštar, lagani i kompaktni nož. Nema smisla furati "mač" u džepu svaki bogovetni dan cijelo vrijeme. Em smeta u džepu, em nemreš staviti ruku u džep, stalno imaš osjećaj daje nož tu u džepu, te ograničava u pokretima koje obavljaš svaki dan. I što nije zanemarivo nezamjetan je znatiželjnim pogledima u džepu od hlača.
Jedno od rješenja koje sam našao za gornje probleme je Spyderco Delica koja je lagana, te je napravljena od takvog materijala (FRN) koji daj osjećaj "laganosti", te uvelike pridonosi subjektivnom osjećaju istoga. Ergonomija drške je kao stvorena za moju šaku, sigurno zatvaranje i otvaranje nože, solidan čelik (VG-10) koji mi se pokazao kao lagan za oštrenje i održavanje. kopča koju nosim prema dole, te mi se to rješenje pokazalo kao bolje, jer većinu noževa nosim i naučio sam tako, da nosim prema gore. Nisam se nikada porezao na Delicu, što se redovito dešavalo s drugim noževa, jer je kod Spyderca sigurnost I funkcionalnost korištenja na prvome mjestu. Vizualni dizajn nije u prvome planu.
Kod svih aktivnosti u kojem se nalazim Pauk Delicu se odlično snalazi, jer i kod trčanja kopča je tako napravljena da nož nemre ispasti iz džepa ni da salto napraviš u zraku. Šetaš, trčiš, plivaš, planinariš, radiš i sve druge aktivnosti sa Delicom koja se ne osjetiu džepu dok je ne zatrebaš.
Delica iako dođe manje para, nego moji drugi noževi u EDC rotaciji može im bez problema
parirati, ako ne i nadmašiti u nekim segementima.
Svatko tko je duže koristio Spyderco noževe zna da su extremno oštri i daju se tako naoštriti i odlični su slajseri, odnosno rezači. Postoje dugogodišnji korisnici kojima su se Paukovi noževi pokazali kao dobra i vrlo dobra rješenja.
Stoga zbog svega gore navedenog mogu Spyderco svima toplo preporučiti. Između svega dobroga
navedenog treba još dodati da Sypderco kao brend ima neposredni kontakt sa kupcima, te dosta vode brigu njima. Npr. šalju svoje kataloge u svaki dio svijeta bez obzira kupio ti njihove nož ili nož. Kada ti stigne njihov katalog, to ti dođe kao knjiga o noževima. Ozbiljan literatura. Isto tako imaju svoj forum gdje se može toliko toga lijepoga naučiti o noževa za džaba.
Lokalna nožarska zajednica kod nas, iako mala i ne baš previše razvijana birala je i bira Spyderco noževe za svoje potrebe, a najbolji u istoj biraju i Spyderco kao svoj glavni izbor.
Eto, tekst je zamišljen kao prikaz oduševljenosti s i u slavu Spyderco-a.