Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Spyderco noževi
+102
flok
Sovinjak
Bushcrafter
Posa
Redneck
laredo
chumaman
zeljkoxt
Revengo
erdadj
Kanađan
Draxor
ratomir6
BANOVIĆ
Okibex
ce3hel
Nubilus
robert
Smeđi
ElPrezidente
poletan
maxina
vladimir-vlay
Wilddude10
markonvs
Hombre
franciscus
ocenece
Frenky
trolshein
GROUND ZERO
barbarosa
DoomsdayST
Somi
goxxon
urbana_gorila
yasko
onikudaki
Mije
Medo Gradela
ivo
Alokin
zb17ghost
Jolender
cutlass
mali mačak
mahapirot
Koaksijalac
z.vonkec
Login
orao
rambo
greg.es
n79
strelicar
plazzi
scout
glock
UrchinStar47
lonewolf
aurora
MaTej
gibo
Igsy
Drvo
cidnam
zippo
puls
pinco
Fratt
Pomorac
azbla
jratko30
Šimun
seye
Ikarus
Nino G
mastershooter45
badzo
commando
Knife_maniac
Adept
Nero Rii
Spuzva Bob
sgt bear
exkalibur10
enki
LEGION66
NAVIGATOR
Mraz
Aries
girdeaux
rinos
zeleni
frbr
Marko
boletus
neon
satara
Franco G
Stoney
cabala - baniran
106 posters
Stranica 5 / 20.
Stranica 5 / 20. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12 ... 20
Re: Spyderco noževi
ja osobno obožavam spyderco noževe, no nije to neutemeljena tineđerska opsesija i opijenost kojim se štuje neki rock sastav ili slično nego pozitivno mišljene o proizvodima koji me velik dio života beskompromisno prate na svim aktivnostima na svim kontinentima. u urbanim sredinama nosim ih u đepu kao osnovni EDC alat. u prirodi u divljini također ih nosim uz neki veći nož tipa trailmaster, A1 i slično, ali nije pravilo jel sam recimo u 10 dana službenog tumaranja po vojnom poligonu u slunju nosio kao osnovni nož novi police FFG VG10 G10 i odradio je sve poslove u klasi bilo koje more ili sličnih fiksnih oštrica. nikada me ni jedan spydercov nož u skoro 20 godina koliko ih nosim nije iznevjerio. i da mislim da preklopni spydercovi noževi u prirodi mogu odraditi sve zadatke na kraćim čitaj jednodnevnim izletima (za nuždu i višednevnim) dok će za ozbiljnije poduhvate sa izgradnjom bivka , čamaca i slično biti uz njega potrebni sjekira, veliki nož ili mačeta.
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
Malo Endura ipak daje neobićan osjećaj kod jaćeg pritiska oštricon, npr o drvo ili nešto tvrđe, u ruci kad klimaš oštricu u ni jednome smjeru nema zraka, ali kad malo zapreš o nešto oštrica kada je na oprugi i diše malo, neobićan osjećaj, nesiguran, iako neće oštrica dalje od toga, to me malo razoćaralo. Oćito je to karakteristika back locka kod Spyderca....
Kod vica forestera, kad se otvori oštrica, ona prema naprid može malo plesat, do lamice od linear locka, ali je drži opruga i to se ne osjeti u radu, ali prema nazat nema šanse, isto kada je fiksni nož...... dok je kod Endure drugi slućaj, inaće mi je edura po svemu savršen nož, al ovo je iritantno do toga da stoji u kutiji za kolekciju.......
Kod vica forestera, kad se otvori oštrica, ona prema naprid može malo plesat, do lamice od linear locka, ali je drži opruga i to se ne osjeti u radu, ali prema nazat nema šanse, isto kada je fiksni nož...... dok je kod Endure drugi slućaj, inaće mi je edura po svemu savršen nož, al ovo je iritantno do toga da stoji u kutiji za kolekciju.......
pinco- tipko
-
Broj postova : 50
Godine : 47
Datum registracije : 11.06.2010
opa velika buba u uhu ... tnx na informaciji....
Nero Rii- lingua
-
Broj postova : 472
Godine : 34
Datum registracije : 01.11.2010
Endura je nož za sitnije poslove, što vrlo dobro odrađuje.
Dugo sam koristio gerber gator, kod njega nije bilo mrdanja, u toj klasi je možda military.
Preklopni noževi su većinom za rezuckanje, ako ćeš upirat onda uzmeš fiksni.
Dugo sam koristio gerber gator, kod njega nije bilo mrdanja, u toj klasi je možda military.
Preklopni noževi su većinom za rezuckanje, ako ćeš upirat onda uzmeš fiksni.
jratko30- lingua
-
Broj postova : 366
Godine : 33
Datum registracije : 22.11.2010
Imam Military,i kod njega nema mrdanja.
Teže poslove jedino ometa ograničena ergonomičnost drške("šnala" pomalo žulja).
Teže poslove jedino ometa ograničena ergonomičnost drške("šnala" pomalo žulja).
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Njega sam imao priliku držat, zato sam ga spomenuo.puls je napisao/la:Imam Military,i kod njega nema mrdanja.
jratko30- lingua
-
http://www.spyderco.com/catalog/details.php?product=284
dolazi narucen je!
dolazi narucen je!
Nero Rii- lingua
-
Šta ova zelena sa sdp čelikom?
Kakav je to čelik, jel flat grind?
Kakav je to čelik, jel flat grind?
jratko30- lingua
-
Fini nož. Zahtjeva poseban tretman poradi karbida od kojeg je napravljen, ali sve u svemu to je jako dobra stvar...
Adept- mr.spika
-
Broj postova : 1588
Godine : 53
Datum registracije : 09.04.2010
adepte mozes mi reci nesto vise o tome celiku ako tema vec nije otvorena...
Nero Rii- lingua
-
pinco je napisao/la:Malo Endura ipak daje neobićan osjećaj kod jaćeg pritiska oštricon, npr o drvo ili nešto tvrđe, u ruci kad klimaš oštricu u ni jednome smjeru nema zraka, ali kad malo zapreš o nešto oštrica kada je na oprugi i diše malo, neobićan osjećaj, nesiguran, iako neće oštrica dalje od toga, to me malo razoćaralo. Oćito je to karakteristika back locka kod Spyderca....
znači nisam lud
ista stvar i kod mene...
No i dalje je stalno đepu.
zippo- lingua
-
Broj postova : 359
Godine : 37
Datum registracije : 12.11.2009
SAS imas tu enduru u ZDP-189 FFG u maestralpromu i za keš je cijena oko700 kn tocnije 720 tamo sam je i ja kupio i nema nikakvog lufta, nosim ju kao EDC već više od pola godine
NAVIGATOR- master
-
800kn ... salju mi ju .. tj na putu je..
Nero Rii- lingua
-
ZDP 189 je izuzetno kvalitetan čelik koji je izuzetno teško naoštriti. Sa čime misliš oštriti taj nož? To je bitna stvar... Alat tipa paukovog Triangola je pravo riješenje za taj tip čelika.
Adept- mr.spika
-
trenutno uopce nemam brus ... znam, znam tragicno stanje .. nadam se nabaviti uskoro...
Nero Rii- lingua
-
ZDP nije čelik koji trpi bilo koji brus.
Dobar i nadasve kvalitetan brusni kamen - a taj i košta - (nekoliko njih, različitih gradacija) ti može pomoći, ali to zahtjeva poznavanje, ni najmanje jednostavnog, rada sa njima - tj. vještine oštrenja noža sa takvim alatom, a to nije mala stvar (držanje kuta oštrice tijekom dugačkog vremena ručnog oštrenja na kamenu je izuzetno teško i zahtjeva praksu i disciplinu). Ostala "priručna" sredstva ZABORAVI kod ovog čelika - možeš samo nagrditi nož i zeznuti rezni rub. Triangolo Sharpmaker i drugi oštrači u tom tipu sa kvalitetnim brusnim štapovima su stvar koja tu može JAKO dobro doći.
Nikako mu nemoj dozvoliti da se potpuno istupi (onda si tek u problemima) - naoštriti taj čelik bez odgovarajućeg alata možeš VRLO TEŠKO, a kao što sam rekao - rizik da napraviš nešto krivo je velik i to ti može "ogaditi" sami nož, a to bi bila šteta novaca i noža - velika...
I kada nabaviš kvalitetan alat za oštrenje tog čelika - naoružaj se velikom dozom strpljenja, mirnom rukom i dovoljnom količinom slobodnog vremena (to je vraški tvrd čelik sa svemirskom koncentracijom ugljika).
Sve u svemu, uzeo si nož sa naj high-tech čelikom za oštrice noža koji se danas koristi, a to ima svoju cijenu - i ne samo u novcima... To je čelik koji zahtjeva poseban tretman, konstantan tretman i određeno, rekao bih čak i veliko, predznanje o oštrenju noževa raznim metodama. To je čelik koji će ti puno pružiti ukoliko se ti o njemu kvalitetno brineš i to je nož koji nije za početnike.
Jedno, sasvim ispravno, riješenje jest i imati nekoga tko ima adekvatan alat i kojem možeš vjerovati da ti neće otkaliti čelik na fleksi ili na tračnoj brusilici - tj. nekoga tko zna što radi i tko zna što je taj čelik.
I još samo jedna stvar, ZDP 189 baš kao i SGPS, jako dugo drži oštrinu, ali je i jako brzo otpušta (period u kojem ti primjetiš da ti je nož "malo manje oštar" pa je sve tuplji i tuplji dok se potpuno ne zatupi, je osjetno kraći od ostalih "konvencionalnih" čelika - naime, danas ti se nož čini jedva nešto malo manje oštrijim od početnog stanja pa sa njim i dalje režeš svašta nešto i za po ure ti je tup kao stup - o tome ti pričam - taj prijelazni period je puno kraći - no, kao što sam ti rekao ranije, nemoj si dozvoliti da ga istupiš jel ćeš biti u problemima). Eto...
Dobar i nadasve kvalitetan brusni kamen - a taj i košta - (nekoliko njih, različitih gradacija) ti može pomoći, ali to zahtjeva poznavanje, ni najmanje jednostavnog, rada sa njima - tj. vještine oštrenja noža sa takvim alatom, a to nije mala stvar (držanje kuta oštrice tijekom dugačkog vremena ručnog oštrenja na kamenu je izuzetno teško i zahtjeva praksu i disciplinu). Ostala "priručna" sredstva ZABORAVI kod ovog čelika - možeš samo nagrditi nož i zeznuti rezni rub. Triangolo Sharpmaker i drugi oštrači u tom tipu sa kvalitetnim brusnim štapovima su stvar koja tu može JAKO dobro doći.
Nikako mu nemoj dozvoliti da se potpuno istupi (onda si tek u problemima) - naoštriti taj čelik bez odgovarajućeg alata možeš VRLO TEŠKO, a kao što sam rekao - rizik da napraviš nešto krivo je velik i to ti može "ogaditi" sami nož, a to bi bila šteta novaca i noža - velika...
I kada nabaviš kvalitetan alat za oštrenje tog čelika - naoružaj se velikom dozom strpljenja, mirnom rukom i dovoljnom količinom slobodnog vremena (to je vraški tvrd čelik sa svemirskom koncentracijom ugljika).
Sve u svemu, uzeo si nož sa naj high-tech čelikom za oštrice noža koji se danas koristi, a to ima svoju cijenu - i ne samo u novcima... To je čelik koji zahtjeva poseban tretman, konstantan tretman i određeno, rekao bih čak i veliko, predznanje o oštrenju noževa raznim metodama. To je čelik koji će ti puno pružiti ukoliko se ti o njemu kvalitetno brineš i to je nož koji nije za početnike.
Jedno, sasvim ispravno, riješenje jest i imati nekoga tko ima adekvatan alat i kojem možeš vjerovati da ti neće otkaliti čelik na fleksi ili na tračnoj brusilici - tj. nekoga tko zna što radi i tko zna što je taj čelik.
I još samo jedna stvar, ZDP 189 baš kao i SGPS, jako dugo drži oštrinu, ali je i jako brzo otpušta (period u kojem ti primjetiš da ti je nož "malo manje oštar" pa je sve tuplji i tuplji dok se potpuno ne zatupi, je osjetno kraći od ostalih "konvencionalnih" čelika - naime, danas ti se nož čini jedva nešto malo manje oštrijim od početnog stanja pa sa njim i dalje režeš svašta nešto i za po ure ti je tup kao stup - o tome ti pričam - taj prijelazni period je puno kraći - no, kao što sam ti rekao ranije, nemoj si dozvoliti da ga istupiš jel ćeš biti u problemima). Eto...
Adept- mr.spika
-
adepte puno hvala na informaciji... znao sam da cu imati problema sa tim celikom ali uzeo sad ga zato jer nije bilo izvedbe sa VG10... nadam se da cu odoljeti izazovu...
Nero Rii- lingua
-
Ne sumnjam da hoćeš. Samo polako... Što je čelik tvrđi, to čovjek prema njemu mora biti nekako pametniji, ali to nije problem...
Još jednom, samo mu nemoj dozvoliti da ti se zatupi...
Baci nam koju fotku i osvrni se iskreno i objektivno na nož kada ga dobiješ - pogotovo na bitne odlike noža kao što su bladeplay (bitno za neke sigurnosne aspekte). Znam da je teško biti objektivan kada izdvojiš toliko novaca (čovjek ima tendenciju da "zavoli" neku stvar samo zato jel "mora" pošto ju je skupo platio), ali to je uvijek najbolji put.
Sretno sa novim ljubimcem.
Još jednom, samo mu nemoj dozvoliti da ti se zatupi...
Baci nam koju fotku i osvrni se iskreno i objektivno na nož kada ga dobiješ - pogotovo na bitne odlike noža kao što su bladeplay (bitno za neke sigurnosne aspekte). Znam da je teško biti objektivan kada izdvojiš toliko novaca (čovjek ima tendenciju da "zavoli" neku stvar samo zato jel "mora" pošto ju je skupo platio), ali to je uvijek najbolji put.
Sretno sa novim ljubimcem.
Adept- mr.spika
-
frend je donio svoju novu ljubav prije nekoliko dana ... nikon d7000... nesumljam u vrunske fotke.. a objektivan cu biti zasto ne...
Nero Rii- lingua
-
spyderco, endura 4, ZDP celik - osvrt...
Ovako napokon je noz stigao ... na posti vec ugodno iznenađenje! dosao je nekim cudom dosta jeftiniji nego sto su mi rekli... ( ja sretan ) Odmah ga otvaram i brijem si pola ruke heheheh ( morao sam ) ... kada su se strasti malo smirile gledam blade play... toliko je minimalan da sam morao neko vrijeme klimati da bi ga uopce osjetio ( to se ni nemoze nazvati blade playom) ... noz je enormno lagan ( laksi od bilo kojega do sada u mojoj kolekciji i to znatno) ... back lock radi bezprijekorno (ono o propadanju ostrice nisam primjetio nego kod izuzetno velikih pritisaka mozda lagano, ali također sam moram puno probavati da bi osjetio a ni nebi da nisam ciljano obracao paznju na to s obzirom na kritike!
Mozda mi FNR drska daje malo cudan osjecaj nesigurnosti u slucaju nekon bocnog naprezanja i malo mi je zao sto nisam uzeo sa čeličnom!
Sve u svemu ODLIČAN, LAGAN, a opet moćan EDC nož.
Zahvalio bi se deckima na preporukama pogotovo Navigatoru ....
Mozda mi FNR drska daje malo cudan osjecaj nesigurnosti u slucaju nekon bocnog naprezanja i malo mi je zao sto nisam uzeo sa čeličnom!
Sve u svemu ODLIČAN, LAGAN, a opet moćan EDC nož.
Zahvalio bi se deckima na preporukama pogotovo Navigatoru ....
Nero Rii- lingua
-
Jos malo ...
Kada je noz otvoren pogled na unutarnji dio drske, odaje preciznost izrade.
Celicni lineri apsolutno savrseno sjedaju u FNR.. nigdje nema ni malo "lufta" ... sve je napravljeno besprijekorno...
Clim drzi nevjerovatno jako, a svaki sarafic je savrseno centriran ...
Kada je noz otvoren pogled na unutarnji dio drske, odaje preciznost izrade.
Celicni lineri apsolutno savrseno sjedaju u FNR.. nigdje nema ni malo "lufta" ... sve je napravljeno besprijekorno...
Clim drzi nevjerovatno jako, a svaki sarafic je savrseno centriran ...
Nero Rii- lingua
-
a slikice di su
cidnam- lingua
-
Broj postova : 227
Godine : 38
Datum registracije : 25.06.2010
e slikice neam sa cime napravit osim moba a za to mi treba bas sunce...
Nero Rii- lingua
-
ma nema veze nismo mi zahtjevni da moraju biti sad slike ono savršene, to samo da malo oči napasemo
cidnam- lingua
-
Broj postova : 227
Datum registracije : 25.06.2010
Slažem se.cidnam je napisao/la:ma nema veze nismo mi zahtjevni da moraju biti sad slike ono savršene, to samo da malo oči napasemo
Drvo- mr.spika
-
Broj postova : 1663
Godine : 44
Datum registracije : 13.03.2010
http://spyderco.com/catalog/details.php?product=284
evo ovako nesto za prvu ruku!
evo ovako nesto za prvu ruku!
Nero Rii- lingua
-
FAYUL!
Ili vlastite slike ili nikaj, ne vjerujemo mi linkovima
Ili vlastite slike ili nikaj, ne vjerujemo mi linkovima
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Datum registracije : 26.02.2010
ma to da vide koji je to noz ako netko slucajno nezna hahaahhahahhahahh ( izvlacim se )
Nero Rii- lingua
-
čestitam, izvrstan nož od još izvrsnijeg čelika
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010
čestitam, meni je isti takav besprijekoran svakodnevni pratilac već više od pola godine. di si ga uzeo i koja je bila cijena na kraju
NAVIGATOR- master
-
Stranica 5 / 20. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12 ... 20
Stranica 5 / 20.