Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Pčelarstvo
+28
franciscus
Strider
goxxon
shpaga
cuci007
Igsy
robert
Mije
marinko
gibo
PJER
trefst21
NAVIGATOR
kengur32
jenny
Mornar
Marko
divlji grab
djomla
rinos
Fratt
Ris
oetzi
Mraz
biga
svarožić
Ito Ogami
zeleni
32 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 4 / 10.
Stranica 4 / 10. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Re: Pčelarstvo
Zeleni to je taj dućan na Klisu. I ja sam tamo kupovao dosta stvari,ljudi su uslužni a i cijene su ok. Nekada je tamo radila jedna žena koja je bila veliki stručnjak,radila je analize meda,kužila se odlično u lječenje pčela ali je nažalost umrla od neke boleštine prije neku godinu.
svarožić- tipko
- Broj postova : 79
Datum registracije : 22.03.2010
svarožić je napisao/la:Na Kocunaru imaš dućan P.I.P. sve za pčelarstvo,točno iznad one nove zgrade preko puta Kauflanda. Drugi dućan ti je na staroj kliškoj cesti,malo iznad gostione Panorama. Sa desne strane znači kada ideš uzbrdo,velika kuća,mislim da je crvene boje.
Baš sam nazvao PIP na Kacunaru, imaju skoro sve, rade do 16 sati pa ću otić vidit. Čuo sam da je u Hercegovini sve puno jeftinije, samo treba nać vremena otić, plus gorivo itd.
divlji grab- lingua
-
Broj postova : 286
Godine : 49
Datum registracije : 02.01.2011
Da,dosta je jeftinije i isplati se kada uzimaš veće količine samo neznam kako to ide preko granice,mislim sanduci,podnice i to. I naravno pripazi kakve sanduke uzimaš,pazi na kvalitetu spojeva i ostalo. Ja sam jednom kupio neke jeftinije pa su mi se ubrzo rasušili i ispucali. Bilo bi dobro da uzmeš podnice sa mrežom za prozračivanje i da imaju lim za zatvaranje koji ti ujedno služi za kontrolu varoe.
svarožić- tipko
-
Broj postova : 79
Godine : 53
Ako misliš seliti košnice onda bi bilo dobro da kupiš i kopče za spajanje sanduka. Meni se najviše sviđaju oni od žice savijene u obliku slova L. Jednostavne za montažu i izdržljive. Puno su sigurnije od onih limenih klinova. Također kupi i jače ručke za nošenje.
svarožić- tipko
-
To dok se malo ušemim pa ću se provozat do gore vidit njihov asortiman, zasad mi treba samo osnovna oprema, znači najosnovnija, šešir ili odijelo i ostalo. Imaš li slučajno broj od tog dućana na Klisu? To mi je na putu kad idem na selo pa bih volio svratiti do njih.
divlji grab- lingua
-
Pardon, Zeleni je već proslijedio link pod kojim pišu i kontakti, tako da ću ih nazvati.
divlji grab- lingua
-
091/ 507 9330,021/240-793 Donja Rupotina 57a
21231 Klis (Split)
21231 Klis (Split)
svarožić- tipko
-
Hvala ekipa, dobio sam čovjeka na telefon i vjerujem da ću već sutra kroz jutro svratiti kod njih.
divlji grab- lingua
-
kengur32 je napisao/la:Propolis vec dugo koristim kod prehlada, gripe.... stavim par kapi na kocku secera i u usta.
nije mi naikad palo na pamet nositi ga van u PP!
Bilo bi ga dobro da ga imaš jer zauzima minimalno prostora a ima jako široku i jednostavnu primjenu pogorovo onaj sa sprej-pumpicom, koji nanosiš direktno na ranu ili usta. Odličan kod razno raznih rana, ogrebotina, žuljeva i sl. za dezinfiekciju i brže zarastanje. Pošpricaš po rani i nemaš brige.
Frendica s posla je lječila psu ranu iza uha sa nekom kremom koju je dobila od veterinara. Rana nikako nije htjela zarasti. Dao sam joj propolis i ranu je rješila za par dana.
zeleni- lingua
-
Broj postova : 406
Datum registracije : 09.04.2010
Tak ce i biti.... od sad pored betadina i nevenove masti i 50ml propolisa!
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
satna osnova koja je stavljena do legla,drugi dan je djelomično "izvučena"(izgrađena)
ovo je druga strana satne osnove, koja još nije "izvučena"(izgrađena)
pčele počinju gradnju saća najprije od strane gdje je leglo pa kasnije prelaze na drugu stranu satne osnove,da bi pčele izgradile satnu osnovu potrebno je min 15 sati pa na dalje to ovisi o pašnim prilikama(unosu nektara),jačini zajednice,što je zajednica jača brže gradi
ovdje se vidi potpuno izgrađena satna osnova koju je matica zanesla,vide se jaja u sredi ćelija
ovo je muški od pčele TRUT,ima deblje i jače tjelo,razvojni proces od jajeta do izlaska iz čelije iznosi 26 dana,dok za pčelu to traje 21 dan,TRUT ne skuplja nektar,niti ima žalac,glavna uloga je ta da osigura sparivanje sa mladom maticom kad za to dođe vrijeme
ovo je najveći problem u pčelarstvu VAROA,ona je največi krivac uginuća pčelinjih zajednica,i treba kontrolirati njezinu prisutnost u košnici tokom cjele godine i držati ju u razini normale,njezina reprodukcija je veoma velika i brza
oetzi- spikač
-
Broj postova : 924
Godine : 40
Datum registracije : 25.07.2010
Dobre fotke. Vidim pčelice su vrijedne kao uvijek, matica nese ...
Nadam se da nisi ovu varou našao na jednom mjestu.
Nadam se da nisi ovu varou našao na jednom mjestu.
zeleni- lingua
-
lijepe slike i lijepo objašnjeno što je što...
Zanima me gdje vi i po kojoj cijeni naručujete matici? Ili ih možda sami "ležete"?
Stavila bih još koju sliku, ali me muči site za upload slika...
Zanima me gdje vi i po kojoj cijeni naručujete matici? Ili ih možda sami "ležete"?
Stavila bih još koju sliku, ali me muči site za upload slika...
jenny- bomber
-
Broj postova : 115
Godine : 36
Datum registracije : 08.08.2010
Jedan dio košnica, otac, ja i brat pomažemo oko pčela...
[IMG=https://2img.net/r/ihimizer/img545/4699/dsc01833q.jpg][/IMG]
Pčelinjak se nalazi pod samim Velebitom tj. vrhom Visočica, imaju odličnu ispašu... Hoćeš livadu, bagrem, lipu ili što već... Ima svega!
Zimi su pčele na moru.
[IMG=https://2img.net/r/ihimizer/img545/4699/dsc01833q.jpg][/IMG]
Pčelinjak se nalazi pod samim Velebitom tj. vrhom Visočica, imaju odličnu ispašu... Hoćeš livadu, bagrem, lipu ili što već... Ima svega!
Zimi su pčele na moru.
jenny- bomber
-
Broj postova : 115
Godine : 36
Datum registracije : 08.08.2010
Ja matice proizvodim sam Jenterovim aparatom.Smatram da je to najbolja metoda koja se pokazala u praksi jer za razliku od drugih metoda ovdje stvaramo maticu od samog zaceca.dok kod drugih metoda to kasni barem jedan dan.O cemu se radi?metode koje se ne baziraju na presadjivanju larvi,matice stvaramo od vec stvorenog otvorenog legla,znaci u njoj vec ima larve,dok kod rada sa Jenterovim aparatom,maticu zatvaramo u aparat u koji ce ona snesti larve.kod rada sa jenterovim aparatom mozemo u jednom ciklusu napraviti i do 90 maticnjaka.teoretski.ja radim nekoliko ciklusa i odabirem najbolje maticnjake.do sada postotak ucinka kod mene je 100%.svakome preporucam taj metod da nauci.inace Dulitlovom metodom takodjer presadjujemo larve ali je dosta rizicnije i kompliciranije.
Ito Ogami- lingua
-
Broj postova : 255
Godine : 46
Datum registracije : 20.02.2011
Inace kupio sam dve puta matice cisto da ojacam krv ako me razumjete.ali iskreno nisam bio zadovoljan maticama.a kao i sta sam cuo glasine,podvale ti starije matice.a u profesionalnom pcelarenju matica bi se trebala mjenjati svake 2 do trece godine.
Ito Ogami- lingua
-
Ja na žalost nemam vremene se baviti uzgojem matica ali čim se to promjeni...
Cijena matice se kreče oko dvije kile meda. Naručim ih i preuzmem preko dučana pčelarske opreme. To mi je za sada najednostavnija kombinacija.
Želja mi je i proizvoditi matičnu mlječ, ali kako rekoh nama se vremena...
Cijena matice se kreče oko dvije kile meda. Naručim ih i preuzmem preko dučana pčelarske opreme. To mi je za sada najednostavnija kombinacija.
Želja mi je i proizvoditi matičnu mlječ, ali kako rekoh nama se vremena...
zeleni- lingua
-
varoa na onoj slici je iz jedne zajednice ,našla se ispod letvice sa ljekom ,pčele ju nisu mogle izbaciti van.
Kada se tretira varoa ,treba paziti na dvije stvari ,ako varoo pada u velikoj količini,to je i dobro i loše ,dobro zato jer imate ljek koji djeluje, a loše zato jer je prisutna u košnici,
druga stvar na koju treba paziti je ,ako nema pada poslje tretiranja,može značiti da ne djeluje sredstvo,i mnogi misle da nema varoe ,tako da ako varoa ne pada može ispasti gore po pčelara nego onda kada pada,u tom slučaju treba tretirati probno sa više sredstava da se istinski uvjeri da u košnici nema varoe
Kada se tretira varoa ,treba paziti na dvije stvari ,ako varoo pada u velikoj količini,to je i dobro i loše ,dobro zato jer imate ljek koji djeluje, a loše zato jer je prisutna u košnici,
druga stvar na koju treba paziti je ,ako nema pada poslje tretiranja,može značiti da ne djeluje sredstvo,i mnogi misle da nema varoe ,tako da ako varoa ne pada može ispasti gore po pčelara nego onda kada pada,u tom slučaju treba tretirati probno sa više sredstava da se istinski uvjeri da u košnici nema varoe
oetzi- spikač
-
Jesi probao BEE VITAL HIVE CLEAN? Navodno da je dobra stvar. Ekološka i djelotvorna. Nabavio sam jednu bocu ali još nisam tretirao.
zeleni- lingua
-
Dobro jutro ljudi!
Evo sinoć kasno doveo i ja svoju prvu košnicu. Transport je bio jednostavan (mada sam prije razmišljao kako će to izgledati), strpali je na zadnji sic auta i laganini. Kad sam ih izvadio, vidio sam da su se malo uzmuvale, tj. skupile se kod gornje mreže.
Izgledaju zdravo, a pčelar koji mi ih je prodao kaže da su pčele još u razvoju tako da će ih za mjesec dana biti još više.
Nisam ih otvarao jer sam sutra opet na selu i onda ih nosim na finalnu poziciju gdje ih planiram smjestiti i tu će stalno biti ( izvadio sam onaj donji lim/sito tako da imaju zraka ).
Što dalje? Je li stavljam pogaču pošto je još hladno?
Vidio sam dobar sistem za pojilicu koji se napravi sa manjom kantom jupola, idealno.
Evo sinoć kasno doveo i ja svoju prvu košnicu. Transport je bio jednostavan (mada sam prije razmišljao kako će to izgledati), strpali je na zadnji sic auta i laganini. Kad sam ih izvadio, vidio sam da su se malo uzmuvale, tj. skupile se kod gornje mreže.
Izgledaju zdravo, a pčelar koji mi ih je prodao kaže da su pčele još u razvoju tako da će ih za mjesec dana biti još više.
Nisam ih otvarao jer sam sutra opet na selu i onda ih nosim na finalnu poziciju gdje ih planiram smjestiti i tu će stalno biti ( izvadio sam onaj donji lim/sito tako da imaju zraka ).
Što dalje? Je li stavljam pogaču pošto je još hladno?
Vidio sam dobar sistem za pojilicu koji se napravi sa manjom kantom jupola, idealno.
divlji grab- lingua
-
stavi ti odmah poticajne pogače,već je kod nas počeo cvjetati bagrem a ima i ostalog cvijeća
svarožić- tipko
-
Obavezno sada prihrana.bez razlike na pasu,drustvo treba ojacati sta prije.bez razlike da li pogaca ili tecna prihrana,pcele sada trebaju redovno imati hranu da bi se stimulirala matica za nesenje.u prirodi to funkcionira ovako-koliko ima hrane toliko matica nese larve.ako redovno ima hrane matica ce misliti da je dobra pasa i intezivno ce nesti.
A sta se tice poilice to me zanima kako mislis napraviti poilicu? Evo kako ja to radim i mislim da je najbolji nacin.Imam tegle od 3 litre mislim da su.znaci velike.napunim ih vodom i otvor pokrijem sa krpom.okrenem teglu(u tegli ce se napraviti vakum.ako se sjecate trika iz fizike sa casom i listom) i stavim je da stoji naopako.pcele ce cicati vodu sa krpe koja ce uvijek biti vlazna.ovo smatram da je najbolji metod zato sta teglu i krpu mogu lako oprati,znaci higijena je zagarantirana.teglu operem vrucom vodom a krpe prokuham.Nema koristenja kemikalija.Peporucam da se u vodu stavi mali secera(jednu zlicu) da bi se pcele naucile na pocetku da piju vodu iz pojilice a ne iz drugog mjesta.
A sta se tice poilice to me zanima kako mislis napraviti poilicu? Evo kako ja to radim i mislim da je najbolji nacin.Imam tegle od 3 litre mislim da su.znaci velike.napunim ih vodom i otvor pokrijem sa krpom.okrenem teglu(u tegli ce se napraviti vakum.ako se sjecate trika iz fizike sa casom i listom) i stavim je da stoji naopako.pcele ce cicati vodu sa krpe koja ce uvijek biti vlazna.ovo smatram da je najbolji metod zato sta teglu i krpu mogu lako oprati,znaci higijena je zagarantirana.teglu operem vrucom vodom a krpe prokuham.Nema koristenja kemikalija.Peporucam da se u vodu stavi mali secera(jednu zlicu) da bi se pcele naucile na pocetku da piju vodu iz pojilice a ne iz drugog mjesta.
Ito Ogami- lingua
-
Inace ovaj period im je dosta kritican kod izmjene hrane sa tvrde na tecnu pa zato znam u vodu kapnuti malo nozecid.ne znam kako se zove preparat u hr,koristi se protiv nozemoze.ustvari ja ih ne tretiram protiv bolesti,nego posto je preparat vecim dijelom jod a jod je dezinfekcijsko sredstvo malo ce ih procistiti.apsolutno ne koristim nikakve preparate osim joda za dezinfekciju preko jeseni i proljeca i tecnost protiv varoe.nista drugo.
Imam srecu sta kod mene obiluje dosta majcine dusice koja u sebi sadrzi timol kojeg koriste protiv varoe.tako da imam prirodan "preparat" =)
Netko ovaj period zna u hranu staviti kvasac zbog stimulacije matice.Ali da napomenem ako stavljate kvasac dobro ga prokuhajte inace ce naduti pcele i mozete dobiti samo pomor pcela.
Imam srecu sta kod mene obiluje dosta majcine dusice koja u sebi sadrzi timol kojeg koriste protiv varoe.tako da imam prirodan "preparat" =)
Netko ovaj period zna u hranu staviti kvasac zbog stimulacije matice.Ali da napomenem ako stavljate kvasac dobro ga prokuhajte inace ce naduti pcele i mozete dobiti samo pomor pcela.
Ito Ogami- lingua
-
Ito lijepo si to objasnio,na to sam i ja mislio,kada matice osjete da ima dovoljno hrane legu više i društvo starta sa više radilica. Poticajne pogače sadrže dosta peluda. Ako se društvo počinje razvijati kasnije gubi se dosta u prinosu meda.
Također se slažem s tobom da su pojilice od tegli najbolje.
Divlji grab,neznam koliko košnica imaš u planu za nabaviti ali moje mišljenje je da nabaviš barem 5-6 košnica za prvu ruku. Moraš računati s tim da ti se uvije može dogoditi da ti propadne jedna ili dvije,bolest,matica trutuša,neplansko rojenje ili nešto drugo. Kada imaš koju viška uvijek se može razrajati i lakše je širiti društva.
Također se slažem s tobom da su pojilice od tegli najbolje.
Divlji grab,neznam koliko košnica imaš u planu za nabaviti ali moje mišljenje je da nabaviš barem 5-6 košnica za prvu ruku. Moraš računati s tim da ti se uvije može dogoditi da ti propadne jedna ili dvije,bolest,matica trutuša,neplansko rojenje ili nešto drugo. Kada imaš koju viška uvijek se može razrajati i lakše je širiti društva.
svarožić- tipko
-
divlji grab
Na koliko je nastavaka košnica? I bitno ti je koliko okvira ima sa leglo te koliko ulica zaposjedaju pčele.
Ja koristim ovakve poilice
http://www.pcelinjak.hr/index.php/Inovacije/pojilica-ehuli.html
Dobro ti je staviti sol u vodu ali moraš dobro paziti na količinu. Koncentracija mora biti 0,01 % tj 1 gran na 10 l vode. Veče koncentracije imaju toksično djelovanje za pčele. Sol je pčelama jako bitna ali u takvoj koncentraciji.
Kod postavljanja pojilice da se pčele navuku na nju staviš malo šečera u vodu kako kaže Ito Ogami ili malo namaži medom.
Na koliko je nastavaka košnica? I bitno ti je koliko okvira ima sa leglo te koliko ulica zaposjedaju pčele.
Ja koristim ovakve poilice
http://www.pcelinjak.hr/index.php/Inovacije/pojilica-ehuli.html
Dobro ti je staviti sol u vodu ali moraš dobro paziti na količinu. Koncentracija mora biti 0,01 % tj 1 gran na 10 l vode. Veče koncentracije imaju toksično djelovanje za pčele. Sol je pčelama jako bitna ali u takvoj koncentraciji.
Kod postavljanja pojilice da se pčele navuku na nju staviš malo šečera u vodu kako kaže Ito Ogami ili malo namaži medom.
zeleni- lingua
-
@zeleni-nisam koristio taj preparat nikada i nemam iskustva sa njm, s ljekovima treba biti oprezan da se ne dobije kontra efekt,uvijek treba imati kontrolne podnice i vidjeti kakav je efekt kada se tretira varoa
oetzi- spikač
-
Slazem se zeleni u vezi soli.Kad imas vise poilica mozes lako kombinirati sa secerom i soli.isto tako kad je pasa majcine dusice kod mene stavim u vodu,tako da voda moze duze trajati.ili moze bilo koja biljka koja ima antisepticko djelovanje.
Ito Ogami- lingua
-
oetzi je napisao/la:@zeleni-nisam koristio taj preparat nikada i nemam iskustva sa njm, s ljekovima treba biti oprezan da se ne dobije kontra efekt,uvijek treba imati kontrolne podnice i vidjeti kakav je efekt kada se tretira varoa
Slažem se sa oprezom pogotovo sa varoom. Ovaj preparat me zainteresirao jer se može njime tretirati u svako doba jer nema rezidua u medu. On u biti ne spada u ljek niti u otrove več pod dodatak prehrani pčela. Čitao sam neke testove koje su s njim vršili pčelari i jaku su obečavajuči. Kada ga probam javim .
zeleni- lingua
-
Ekipa, danas sam bio cijeli dan na selu i malo radio oko košnice, pčele odlaze i vraćaju se gušt ih je gledat, ali su bile ljute oko podne pa ih je desetak se zaletilo na mene pa sam se morao maknut.
Što se tiče prehrane, zvao sam pčelara, on kaže da im je dao pogaču i lijek protiv varoe tako da sam valjda sad miran neko vrijeme što se tiče toga.
POJILICA: uzeo sam jupol kantu od 5 litara ( kada malo bolje pogledate sa vanjske strane gdje je uglavljena ručka imaju male membrane ). Zatim sam odvojio poklopac i sa unutarnje strane ugrijanom žicom napravio po 3 rupice sa sve četiri strane u visini vanjskih membrana.
Nakon toga sam ulio vodu, ubacio trećinu šake soli, zatvorio poklopcom, odnio je blizu košnice i okrenuo naopako. Što se dogodilo? Voda je potekla kroz te rupice i napunila membrane ( znači radi se o podtlaku, voda se ne preliva iz tih membrana vani, a kako se troši odmah je nova voda iz kante nadopunjuje ). I pojilica je spremna. Eto ga!
Što se tiče prehrane, zvao sam pčelara, on kaže da im je dao pogaču i lijek protiv varoe tako da sam valjda sad miran neko vrijeme što se tiče toga.
POJILICA: uzeo sam jupol kantu od 5 litara ( kada malo bolje pogledate sa vanjske strane gdje je uglavljena ručka imaju male membrane ). Zatim sam odvojio poklopac i sa unutarnje strane ugrijanom žicom napravio po 3 rupice sa sve četiri strane u visini vanjskih membrana.
Nakon toga sam ulio vodu, ubacio trećinu šake soli, zatvorio poklopcom, odnio je blizu košnice i okrenuo naopako. Što se dogodilo? Voda je potekla kroz te rupice i napunila membrane ( znači radi se o podtlaku, voda se ne preliva iz tih membrana vani, a kako se troši odmah je nova voda iz kante nadopunjuje ). I pojilica je spremna. Eto ga!
divlji grab- lingua
-
Divlji grab,neznam koliko košnica imaš u planu za nabaviti ali moje mišljenje je da nabaviš barem 5-6 košnica za prvu ruku. Moraš računati s tim da ti se uvije može dogoditi da ti propadne jedna ili dvije,bolest,matica trutuša,neplansko rojenje ili nešto drugo. Kada imaš koju viška uvijek se može razrajati i lakše je širiti društva.[/quote]
Ma vjeruj mi, volio bih ih ja imati za početak barem 5 komada, ali dao sam zadnjih 800 kuna za ovu sa 2 nastavka. Malo mi je to sad rizik ako se nešto dogodi, jedino da nađem povoljno bar još jednu pa u njoj razrojim, ako itko zna gdje bi se mogle naći povoljno?
divlji grab- lingua
-
Gore sam napisao da paziš sa soli!!!divlji grab je napisao/la:POJILICA:Nakon toga sam ulio vodu, ubacio trećinu šake soli, !
To što si ubacio u vodu NA VALJA. Tolika koncentracija soli u vodi truje pčele.
zeleni- lingua
-
Stranica 4 / 10. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 4 / 10.