FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
Pčelarstvo - Page 3 Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
Pčelarstvo - Page 3 Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
Pčelarstvo - Page 3 Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
Pčelarstvo - Page 3 Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
Pčelarstvo - Page 3 Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
Pčelarstvo - Page 3 Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
Pčelarstvo - Page 3 Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
Pčelarstvo - Page 3 Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
Pčelarstvo - Page 3 Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
Pčelarstvo - Page 3 Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
Pčelarstvo - Page 3 Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
Pčelarstvo - Page 3 Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
Pčelarstvo - Page 3 Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
Pčelarstvo - Page 3 Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
Pčelarstvo - Page 3 Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
Pčelarstvo - Page 3 Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
Pčelarstvo - Page 3 Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
Pčelarstvo - Page 3 Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
Pčelarstvo - Page 3 Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
Pčelarstvo - Page 3 Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
Pčelarstvo - Page 3 Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
Pčelarstvo - Page 3 Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
Pčelarstvo - Page 3 Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
Pčelarstvo - Page 3 Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
Pčelarstvo - Page 3 Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
Pčelarstvo - Page 3 Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
Pčelarstvo - Page 3 Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
Pčelarstvo - Page 3 Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
Pčelarstvo - Page 3 Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
Pčelarstvo - Page 3 Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

Pčelarstvo

+28
franciscus
Strider
goxxon
shpaga
cuci007
Igsy
robert
Mije
marinko
gibo
PJER
trefst21
NAVIGATOR
kengur32
jenny
Mornar
Marko
divlji grab
djomla
rinos
Fratt
Ris
oetzi
Mraz
biga
svarožić
Ito Ogami
zeleni
32 posters

Stranica 3 / 10. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Go down

Pčelarstvo - Page 3 Empty Re: Pčelarstvo

Postaj by Ito Ogami 10.04.11 0:20

da,imam kapu koja je zasivena sa odjelom do pojasa.tvornicki je tako.a ispod nosim kominezon radni,bijeli dole ciszme,pokusao sam sa patikama ali su mi dole gleznjevi stradali od pcela.i rukavice obavezno.i opet nastradam.obavezno smrsavim nekoliko kila preko sezone.u odjelu sam ko u sauni.

Ito Ogami
lingua
lingua

Broj postova : 255
Datum registracije : 20.02.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Ito Ogami 10.04.11 0:23

ma nisu samo pcele faktor sta me bodu.ovdje brzo nastupi susa.prakticki da nema proljeca.a za vrijeme suse pcele su dosta agresivnije.
Ito Ogami
Ito Ogami
lingua
lingua

Male
Godine : 46

[Vrh] Go down

Postaj by zeleni 12.04.11 20:42

Evo mene opet nakon nekog vremena. Pozdrav svima!
Dakle na pčelinjaku posla ko u priči - proljetni razvoj društva je na tapeti. Znači treba što više ojačati društva do glavne paše što je u mom slučaju bagram.
Aktiviram skupljače peludi na po nekoliko dana pa pauza i tako dalje. Uns peludi je odličan što je dobra stvar za razvoj legla.

Divlji grab, dobro došao u svijet pčelarstva.
Po meni također nemoj mješati tipove košnica nego se baziraj na jednom. Moja preporuka su nastavljače za početak LR. Za početnika najbolja solucija jer češ imati najbolji pregled u košnice i najbrže učiti. Inače je prednost nastavljača u tome što možeš manipulirati nastavcima, dok se kod AŽ manipulira okvirima. Ukoliko imaš pitanja raspali pratiti ču temu i spreman sam pomoči ako mogu.

Ito Ogami ja po sezoni pretrpim po 5-10 uboda. Ovo kod tebe je opče ratno stanje Pčelarstvo - Page 3 659728
Pčele postanu agresivne zbog razno raznih faktora ( mirisa-parfem,znoj... , pašnih prilika itd. ) to je normalno, ali ovoliko uboda... Pčelarstvo - Page 3 374724
zeleni
zeleni
lingua
lingua

Male
Broj postova : 406
Godine : 49
Datum registracije : 09.04.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Ito Ogami 12.04.11 21:58

haha,znam kako je,tudje pcele mi izgledaju kao muhe u odnosu na moje Pčelarstvo - Page 3 747986 to je moj osobni izbor.ali to je vec druga stvar.inace kod mene budu agresivne zbog nedostatka pase.osim sta su i genetski malo agresivne.Matrice proizvodim Jenterovim aparatom tako da tocno mogu odrediti kakve ce biti pcele.ima jedna dobra stvar uostalom sta su takve.ne volim da im se doblizuju.imao sam losa iskustva sa ljudima.nemam pozitivnih rijeci za taj narod ali sta je tu je.ima jedna poslovica koju sam naucio ovdje u Makedoniji-"Snadji se pa zivi".samo zasto da bude tako.
Ito Ogami
Ito Ogami
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Mornar 12.04.11 22:22

danas sam nakon nekog vremena opet pogledao na discovery-u kako strsljeni napadaju pcele pa me zanima dal ima i kod nas dosta takvih slucajeva? jer ono sta je bilo na tv to je u americi snimano a znamo da se svasta tamo dogadja Pčelarstvo - Page 3 747986
ako ima toga i kod nas kako pazis na to? mislim da su rekli da par strsljena sredi cijelu koloniju od 30000 pcela
Mornar
Mornar
lingua
lingua

Male
Broj postova : 342
Godine : 39
Datum registracije : 02.10.2010

[Vrh] Go down

Postaj by biga 12.04.11 22:29

ima caka kako stršljene ubiti... makar ja tako radim.
dakle u bocu se stavi nešto pive ili vina i ulja. pčele ne idu na to, al stršljeni i ose idu. uđu u bocu da popiju, a pošto izlaze leteći, ne mogu izaći tako lako iz boce(radi se o npr boci od kole onoj maloj) i utope se...

a unište mnogo pčela jer im pčela što brani ulište ne može zapet i teško ih ubijaju...
biga
biga
lingua
lingua

Male
Broj postova : 227
Godine : 37
Datum registracije : 15.11.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Ito Ogami 12.04.11 22:47

ja radim slicno samo sta u pivskoj boci ostavim pola pive i dodam malo secera.do sada nisam tako ubio strsljena.to radim na drugi nacin i 100% ucinkovit.ne radim to radi zabave da se razumjemo.ja ih ubijam rukama.prosle godine sam ih ubio najmanje desetak mojom metodom.kad naleti u pcelinjak pratim ga jer ide od kosnice do kosnice.nacekam ga kod neke kosnice jer se zadrzava letajuci ispred nje nekoje vrijeme tako da imam vremena reagirati.jednostavno ga osamarim rukom samo od gore prema dole,tako da mi padne ispred nogu.i dok je tako osamucen zgazim ga cizmom.nalazim se stranicno ili iza njega tako da nema vremena reagirati.ja mislim da su to glasnici jer ih uvijek vidim po jednoga.ako nadje dobru kosnicu ide po ostale.barem ja tako mislim.a to si ne mogu dozvoliti.
Ito Ogami
Ito Ogami
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Mornar 12.04.11 22:55

po discoveryu on udje unutra i onda maze nekakav feromon koji privuce ostatak drustva(nesto slicno kao kad si pijan pa u gostioni zvonis,odmah svi dodju),poubijaju pcele i onda nose u svoju "kosnicu" za mlade hranu. znam i ja tako klepit osu,pcelu ili strsljena al ipak mi je draze kad visi boca vani pa se on utopi. pretproslu sezonu ih je bilo jako puno pa sam i mrezice po svim prozorima ljepio
Mornar
Mornar
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by zeleni 14.04.11 0:24

Negdje sam čitao da kada ubiješ stršljana on ispusti neki feromon koji privlači ostale pa ga je najbolje zagrnuti zemljom.
Ima neka vrsta pčela koja kada im stršljen uđe u košnicu, jednostavno ga oklupčaju i mahanjem krila razviju toliku temperaturu da stršljena ubiju.

Mornar je napisao/la: znam i ja tako klepit osu,pcelu ili strsljena
nemoj klepati pčelice Pčelarstvo - Page 3 481349
zeleni
zeleni
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by jenny 14.04.11 9:26

Pozdrav pčelarima!
Moj otac se bavi pčelarenjem već 3-4 godine, pa tako ja i ostatak obitelji pomažemo u svemu što ima veze s njima... Moram reći da imam dosta sreće što se uboda tiče, mene baš ne bodu dok stari i buraz stalno imaju otekline posvuda od njih... hehehehe
@mornar: ovo sam i ja čula na tv-u, mašu krilima i toplinom ubiju uljeza.
jenny
jenny
bomber
bomber

Female
Broj postova : 115
Godine : 36
Datum registracije : 08.08.2010

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 14.04.11 10:12

Kada stršljenovi izviđači otkriju novo leglo, ispuštanjem određenog feromona označe ga kako bi ga ostali mogli pronaći. Pcele slete na stršljena, nastavljaju međusobno vibrirati, podižući temperaturu do iznad 40C koja je stupanj ili dva do granice tolerancije među pčelama, ali pogubne za stršljena.
Otrov strsljena je manje toksican od otrova obicne ose, bolniji je jer ima vise supstance koja izaziva pecenje, ima deblji i veci zalac koji dopire dublje i zato je bolniji
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Mornar 14.04.11 11:25

Zeleni-od kad mi je prijateljevu mamu za jezik ugrizla osa od cega je i umrla zveknem sve sta mi leti blizu sina a nije za igru
Mornar
Mornar
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 14.04.11 12:59

Zbog posla koji radim morao sam zavrsiti opsirniji tecaj PP u kojem je obrađena tema uboda insekata. Ako se dobro sjecam (ispravite ako grjesim) to ide ovak nekak;
U biti ne umire se od samog otrova, vec od alergijske reakcije (anafilakticki sok), koji se manifestira crvenilom, svrbezom, oticanjem, usporavanjem disanja, zastojem srce....
kod nekog su ti simptomi mali ili gotov nikakvi a neko padne u sok kad osa ili pcela prolete kraj njega. Postoje alergo testovi koji mogu odrediti stupanja alergije kod osobe, pa ako niste sigurni obavite test i znate na cemu ste. Mozete imati uza sebe tablete, ili jos bolje inekciju, dimidrila ili neki drugi antialergen (posavjetujte se s doktorom) i ak vas cvokne uzmete to sto imate i potrazite hitnu med. pomoc.

@Mornar,
ta zena koju spominjes vjerovatno je umrala od gusenja, jezik je naotekao i zatvorio disne puteve....

Mene je cvokno strsljen za ljevu saku ( uletio kroz spusten prozor kamiona u voznji, skoro sam sletio), boli kao da te neko mlatno cekicem, utrne cjela saka, saka mi je bila natecena par dana, prvi dan hladni oblozi, dimidril, i sinopen mast.
Znam covjeka kojeg je piknulo 4 strsljena i nije mu bilo bas nista, osim boli kod pikanja...
Sjecam se i nekog dokumentarca na NG o ljudima koji umiru par minuta nakon uboda pcele i sa sobom uvjek nose inekcije antialergrna.
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male

[Vrh] Go down

Postaj by jenny 14.04.11 13:19

@kengur: to što govoriš o uzrocima smrti je vrlo vjerojatno točno.

Moj buraz je prošle godine zaradio ubod od dvije pčelice, jedna za kapak a jedna za čelo, tako je otekao da su mu oba oka bila zatvorena i nos mu je bio k'o u slona Pčelarstvo - Page 3 478256))

Možda zna netko od iskusnih pčelara: Jeli istina to da pčelinji ubod tj. te supstance koji one ubrizgaju pri ubodu mogu biti korisne za nešto??? Čula sam za ljude koji se namjerno izlažu pčelama da ih ubodu!
jenny
jenny
bomber
bomber

Female

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 14.04.11 13:41

Je, i ja sam cuo o tome.... mislim reuma, giht....
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male

[Vrh] Go down

Postaj by oetzi 14.04.11 13:44

ubodi mogu biti korisni za reumu, znam da se pčelinji otrov skuplja i onda koristi u medicinske svrhe, ima veliki popis bolesti kod kojih nalazi primjenu http://www.pcelinjak.hr/index.php/Zdravlje-i-ljepota/primjena-pelinjeg-otrova-u-humanoj-medicini.html
oetzi
oetzi
spikač
spikač

Male
Broj postova : 924
Godine : 40
Datum registracije : 25.07.2010

[Vrh] Go down

Postaj by jenny 14.04.11 14:08

kengur32 je napisao/la:Je, i ja sam cuo o tome.... mislim reuma, giht....

hehehe zato se stari ne buni što ga pčele non stop bodu... ima giht, a to je za to dobro... hehehe
jenny
jenny
bomber
bomber

Female

[Vrh] Go down

Postaj by zeleni 14.04.11 15:17

Mornar je napisao/la:Zeleni-od kad mi je prijateljevu mamu za jezik ugrizla osa od cega je i umrla zveknem sve sta mi leti blizu sina a nije za igru
Opče je poznata stvar da pčele ne bodu ako nisu ugrožene, osim jedne vrste koju nazivaju " pčele ubojice" ali njih u europi na sreču nema. Znači da tvoj napad na pčelu može dovesti do kontra-efekta i uboda. Zato je sigurnije pustiti je na miru.

Dosta ljudi strada od uboda ose u jezik. Razlog tome je što po ljeti piju pivu ili sokove, odlože flašu iz koje piju, u flašu se uvuče osa koju je teško opaziti u flaši ili limenci i kada ponovno nagnu eto vraga. Zato je dobro na otvor odložene boce iz koje još mislimo piti staviti neki poklopac ili čep.

kengur32 točno je što si napisao o reakciji na ubod. Samo da dodam da reakcija ovisi o količini injektiranog otrova u kožu, što pak ovisi o starosti pčele ali i o načinu vađenja žalca nakon uboda na što možemo utjecati. Naime, pčela kada ubode umire jer ne može više izvaditi žalac. Iznad žalca se nalazi vrečica sa otrovom koja ostaje u koži zajedno sa žalcem i ako je pritisnemo prilikom vađenja potisnemo otrov u kožu. Zato se žalac odstranjuje nekim tankim predmetm ( nož... ) i to tako da se povuče uz kožu prema mjestu uboda.
Pčelinjim otrovo se lječe neke bolesti, bilo izravnim ubodima pčele ili sakupljenim otrovo. To spada pod apiterapiju.

Alergijska reakcija na pčelinji otrov kod nekoga je burna a kod nekoga na. Ali treba znati da se može desiti da vas ubode stotinu pčela i nema gotovo nikakve reakcije a reagirate na sto i prvi ubod i to vrlo burno.
zeleni
zeleni
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 14.04.11 21:11

@Zeleni
odlicna nadopuna.....
dodao bih samo da je bitno i sta prije izvuci zalac jer misic pumpa otrov iako vise nije na pceli
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male

[Vrh] Go down

Postaj by zeleni 14.04.11 23:15

Tako je! To sam izostavio.
Pčele su divna biča i samo brane svoje. Treba im pristupati oprezno i sa poštovanjem.
Njihova uloga u oprašivanju biljaka je nezamjenjiva. Njihovi "proizvodi" su čudotvorni i današnja industrija uz sve napore ne može proizvesti med, vosak, propolis, pergu..
zeleni
zeleni
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by jenny 15.04.11 8:23

zeleni je napisao/la:Tako je! To sam izostavio.
Pčele su divna biča i samo brane svoje. Treba im pristupati oprezno i sa poštovanjem.
Njihova uloga u oprašivanju biljaka je nezamjenjiva. Njihovi "proizvodi" su čudotvorni i današnja industrija uz sve napore ne može proizvesti med, vosak, propolis, pergu..

Odlično rečeno!
Iz rada s ocem oko tih malih bića, ostala sam zapanjena disciplinom, redom i radom koje bez kojih one ne znaju funkcionirati. Kod njih ama baš sve ima svoju funkciju i to je savršeno!
jenny
jenny
bomber
bomber

Female

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 15.04.11 8:29

Tako je kod svih insekata koji zive u zajednicama.... imaju ono sto mi ljudi nazivamo utopijom!
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 15.04.11 8:45

ahoj pčelari!
evo i mene u tim vodama. iako smo kad sam bio klinac imali 20 košnica, od tada sam dosta toga zaboravio a i metode su danas nekaj drugačije. sad sam se sa suprugom ponovno počeo malo baviti neobičnim stočarstvom. zapravo više supruga nego ja, ona si je to predvidjela kao hobi i dodatni izvor zarade. za početak imamo 20 košnica LR-ki. imat ću tjekom sezone tonu pitanja(nadam se i toliko meda) a kako mi se ne da hodočastit na pčelarske forume, to radi supruga, ja ću malo maltretirati vas. čini mi se da Zeleni dosta studiozno pristupa tome, i Kengur32 mi se čini stručan, ma svi ste vi za mene lumeni zato se unaprijed predbilježim na serijal pitanja,
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male
Broj postova : 7021
Datum registracije : 05.04.2010

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 15.04.11 8:49

Moje znanje o pcelarstvu na ljestvici od 1-5 je recimo 2 Pčelarstvo - Page 3 747986
Vise se kuzim u PP i s te strane sam i pisao u ovoj temi, al ak slucajno tvoje pitanje bude u okviru mog znanja.....
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 15.04.11 8:51

Jedan moj jako dobar prijatelj , ustvari cjela njegova obitelj, ima preko 30-40 god. pcelarskog staza.... zive od toga . ako zatreba spojim te s nijm!
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male

[Vrh] Go down

Postaj by zeleni 15.04.11 9:22

Primjetoi sam da u kompletima za prvu pomoč nitko nema ni u primisli propolis. Mislim da je to greška jer u jednoj maloj bočici se može nositi puno koristi za zlu ne trebalo. Pa evo dio pogodnosti:
Antibakterijske - njegova je vrijednost provjerena na različitim mikroorganizmima, među ostalima na salmoneli i stafilokokima.
Antimikotska - propolis djelotvorno liječi gljivična oboljenja kože.
Antivirusna - ublažuje simptome svake virusne infekcije, osobito gripe.
Anestetska - u borbi protiv bolova pokazao se izvrsnim anstetikom.
Zacjeljivačka - to su značenje propolisa poznavali vec stari Grci koji su premazivali propolisom pupak novorođenčadi.
Danas se koristi za liječenjo ekcema i sličnih pojava na koži te za brzo zacjeljivanje rana i lomova.
Dezinfekcijska - alkoholna tinktura propolisa namijenjena je dezinfekciji usne šupljine i grla, u slučajevima prehlade ili herpesa. Propolis je izvrstan lijek i kod infekcija probavnog i urinamog trakta.
Ja radim od propolisa mojih pčelica alkoholne tinkture kojima punim bočice sa špric-pumpicom. Jako korisna i praktična stvar. Ove godine sam napunio preko 80 bočica i radm još jer je potražnja velika. Toplo preporučujem svakome kod boravka u prirodi ili civilizaciji.
Rok trajanja je neograničen , mada neki navode rok od 2-5 godina ali navode i za med rok trajanja od 2 godine a još je jestiv onaj iz grobnica faraona.
zeleni
zeleni
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by divlji grab 15.04.11 10:08

zeleni je napisao/la:Evo mene opet nakon nekog vremena. Pozdrav svima!
Dakle na pčelinjaku posla ko u priči - proljetni razvoj društva je na tapeti. Znači treba što više ojačati društva do glavne paše što je u mom slučaju bagram.
Aktiviram skupljače peludi na po nekoliko dana pa pauza i tako dalje. Uns peludi je odličan što je dobra stvar za razvoj legla.

Divlji grab, dobro došao u svijet pčelarstva.
Po meni također nemoj mješati tipove košnica nego se baziraj na jednom. Moja preporuka su nastavljače za početak LR. Za početnika najbolja solucija jer češ imati najbolji pregled u košnice i najbrže učiti. Inače je prednost nastavljača u tome što možeš manipulirati nastavcima, dok se kod AŽ manipulira okvirima. Ukoliko imaš pitanja raspali pratiti ču temu i spreman sam pomoči ako mogu.

Ito Ogami ja po sezoni pretrpim po 5-10 uboda. Ovo kod tebe je opče ratno stanje Pčelarstvo - Page 3 659728
Pčele postanu agresivne zbog razno raznih faktora ( mirisa-parfem,znoj... , pašnih prilika itd. ) to je normalno, ali ovoliko uboda... Pčelarstvo - Page 3 374724

Unaprijed hvala na pomoći!!
Ostat ću pri vašim savjetima i uzeti ću samo LR tip, jučer sam ju trebao dovesti kući, međutim vrijeme nam nije dopustilo.
Imam još jedno pitanje, gdje mogu naći standardnu opremu u Splitu i okolici, znači šešir ili odijelo, dimilicu, nož i sl.? Kako se kreću cijene? Ajmo dalmatinci!!

divlji grab
lingua
lingua

Male
Broj postova : 286
Datum registracije : 02.01.2011

[Vrh] Go down

Postaj by svarožić 15.04.11 10:27

Na Kocunaru imaš dućan P.I.P. sve za pčelarstvo,točno iznad one nove zgrade preko puta Kauflanda. Drugi dućan ti je na staroj kliškoj cesti,malo iznad gostione Panorama. Sa desne strane znači kada ideš uzbrdo,velika kuća,mislim da je crvene boje.

svarožić
tipko
tipko

Male
Broj postova : 79
Godine : 53
Datum registracije : 22.03.2010

[Vrh] Go down

Postaj by zeleni 15.04.11 10:41

http://www.pcelinjak.hr/index.php/en/Iz-drugih-udruga/braniteljska-pelarska-zadruga-dalmacijamed.html

Tu imač nekaj za pogledati.
Kupi si odjelo, rukavice, pčelarski nož i dimilicu prije nego dođu pčele da možeš do njih.
zeleni
zeleni
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 15.04.11 10:46

Propolis vec dugo koristim kod prehlada, gripe.... stavim par kapi na kocku secera i u usta.
nije mi naikad palo na pamet nositi ga van u PP!
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male

[Vrh] Go down

Postaj by svarožić 15.04.11 10:54

Zeleni to je taj dućan na Klisu. I ja sam tamo kupovao dosta stvari,ljudi su uslužni a i cijene su ok. Nekada je tamo radila jedna žena koja je bila veliki stručnjak,radila je analize meda,kužila se odlično u lječenje pčela ali je nažalost umrla od neke boleštine prije neku godinu.

svarožić
tipko
tipko

Male
Broj postova : 79
Godine : 53
Datum registracije : 22.03.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down