Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Pukko drska
+7
macedonian45mk
Nino G
rinos
LUKSA
Medo Gradela
Marko
vladimir-vlay
11 posters
Stranica 1 / 1.
Pukko drska
Ovo je moja prva drska u zivotu i zato budite nezni.
Secivo od maestra Karla Bana i samo se nadam da moja drska, bar donekle, moze da parira njegovom umetnickom delu.
Korisceni su orah i kora od breze, sve zaliveno epoksijem, trn je zakovan.Zasticeno lanenim uljem i pcelinjim voskom.
Islo se na sto tradicionalniji izgled i ostavio sam malo deblju drsku, jer mi se veoma dopao osecaj koji bih nazvao "puna saka drske".Grip koji daje brezina kora je neverovatan.
Nadam se da ce vam se dopasti i naravno sve kritike su dobrodosle i bice primenjene na sledecoj drsci!
Veliki pozdrav!
Secivo od maestra Karla Bana i samo se nadam da moja drska, bar donekle, moze da parira njegovom umetnickom delu.
Korisceni su orah i kora od breze, sve zaliveno epoksijem, trn je zakovan.Zasticeno lanenim uljem i pcelinjim voskom.
Islo se na sto tradicionalniji izgled i ostavio sam malo deblju drsku, jer mi se veoma dopao osecaj koji bih nazvao "puna saka drske".Grip koji daje brezina kora je neverovatan.
Nadam se da ce vam se dopasti i naravno sve kritike su dobrodosle i bice primenjene na sledecoj drsci!
Veliki pozdrav!
vladimir-vlay- bomber
-
Broj postova : 154
Godine : 51
Datum registracije : 08.05.2010
Re: Pukko drska
krasno, odlicna kombinacija, baš se paše
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Godine : 34
Datum registracije : 03.08.2009
Nastavak...
vladimir-vlay- bomber
-
moža malo predebela drška za moj ukus ali, sve u svemu fino napravljena i odlično se slaže s oštricom
Medo Gradela- spikač
-
Broj postova : 557
Godine : 30
Datum registracije : 16.09.2010
Svaki ručno rađeni nož je bolji od konfekcijskog, jer ima dozu osobnosti!
Redovi kore breze su odličan izbor!
Ovog bi mogao nazvati bumbar!
Neka si ti zadovoljan!
:bog:
Redovi kore breze su odličan izbor!
Ovog bi mogao nazvati bumbar!
Neka si ti zadovoljan!
:bog:
Kora od breze je i moj omiljeni materijal,nenadmasan osjecaj u ruci,tvoja je odlicno i ukusno slozena,sada samo isprobaj kako je raditi s takvom debljinom i oblikom i ako treba lako ces je prilagoditi i stanjiti(a mislim da hoces :migg: )
rinos- spikač
-
Broj postova : 668
Godine : 59
Datum registracije : 28.09.2009
Fenomenalno odrađeno, fantastično si uklopio sječivo u drvo - vrlo precizan spoj drvo/čelik.
Upravo radim jednu drškicu od brezine kore, jedva čekam da je osjetim pod rukom. S brezinom korom još nisam radio, ali me već pri rezanju iznenadila svojim "protukliznim" svojstvima; kada je režem skalpelom pruža osjetan otpor i cviljav zvuk usljed trenja, kao da je lagano ljepljiva.
Upravo radim jednu drškicu od brezine kore, jedva čekam da je osjetim pod rukom. S brezinom korom još nisam radio, ali me već pri rezanju iznenadila svojim "protukliznim" svojstvima; kada je režem skalpelom pruža osjetan otpor i cviljav zvuk usljed trenja, kao da je lagano ljepljiva.
Nino G- lingua
-
Broj postova : 451
Godine : 54
Datum registracije : 26.09.2009
Hvala vam svima, a pogotovo mi prija i pohvala od majstora kakav je Rinos.Da, malo cu ga maltretirati, pa ako treba da se stanji-lako cu to odraditi.
Nino G@ i meni je kora cvilela prilikom secenja!Jedva cekam tvoj rad!
Nino G@ i meni je kora cvilela prilikom secenja!Jedva cekam tvoj rad!
vladimir-vlay- bomber
-
lep noz, drska isto (malo debela i za moj ukus,ali o ukusima se ne diskutira...)
samo napred sledeci ce biti lakse napraviti .
mozes li malo opisati proces sakupljanja brezine kore ,kolko duboko zaseci ,sta izbegavati ,koliki komadi , koliko treba za drsku duzine 10 cm.....i slicno.
samo napred sledeci ce biti lakse napraviti .
mozes li malo opisati proces sakupljanja brezine kore ,kolko duboko zaseci ,sta izbegavati ,koliki komadi , koliko treba za drsku duzine 10 cm.....i slicno.
macedonian45mk- zelembara
-
Broj postova : 40
Godine : 50
Datum registracije : 05.05.2010
Sve je vrlo idndividualno od breze do breze.
Sto se tice zasecanja ne mozes pogresiti- dok noz relativno lako prolazi zasecas, a kad naidje na drvo stace sam od sebe!
Biras komade bez cvorica, glatke.Ja sam zasecao razne dimenzije, najveci komad mi je bio 20x30 cm.
JAKO VAZNO:ne skidati pun krug oko drveta(mada je to na nasim brezama skoro nemoguce) kako bi drvo moglo da se oporavi!Naime, primetices, kada budes skidao,da ispod skinute kore ostaje sloj tamno braon boje koji stiti drvo i skidati samo relativno male komade.
Kolicina zavisi od tvoje licne procene, posto ces nailaziti na koru razlicite debljine.
Isto tako, ako naidjes na koru od mrtvog ili slomljenog drveta slobodno skidaj, isto je upotrebljiva kao i ona skinuta sa zivog drveta.
Nadam se da sam pomogao!
Sto se tice zasecanja ne mozes pogresiti- dok noz relativno lako prolazi zasecas, a kad naidje na drvo stace sam od sebe!
Biras komade bez cvorica, glatke.Ja sam zasecao razne dimenzije, najveci komad mi je bio 20x30 cm.
JAKO VAZNO:ne skidati pun krug oko drveta(mada je to na nasim brezama skoro nemoguce) kako bi drvo moglo da se oporavi!Naime, primetices, kada budes skidao,da ispod skinute kore ostaje sloj tamno braon boje koji stiti drvo i skidati samo relativno male komade.
Kolicina zavisi od tvoje licne procene, posto ces nailaziti na koru razlicite debljine.
Isto tako, ako naidjes na koru od mrtvog ili slomljenog drveta slobodno skidaj, isto je upotrebljiva kao i ona skinuta sa zivog drveta.
Nadam se da sam pomogao!
vladimir-vlay- bomber
-
Lijepo izgleda, sviđa mi se drška.
Jolender- spikač
-
Broj postova : 746
Godine : 58
Datum registracije : 09.03.2010
Jučer sam frendu pokazao malo noževe (laik je), i kaže on da je sve to lijepo al zašto mora bit hrđav. I onda sam ga lupio po glavi Joj joj neuki ljudi!
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
vladimir-vlay- bomber
-
jako orginalan i precizan rad,čestitam, nisam nikad koristio brezu ali mi se jako sviđa ima neku posebnost,čestitam još jednom :bog:
oetzi- spikač
-
Broj postova : 924
Godine : 40
Datum registracije : 25.07.2010
Vladimire da te pitam pošto nikad nisam držao dršku od brezine kore- se deformira kad ju stisneš kao pluto? Da zagrebeš noktom bi ostao trag? U slučaju da se to događa je epoxy sve to očvrsnuo?
Jako mi se sviđa ovaj orah crni, takav je bio ili si i njega prekrio epoxyjem i lanenim uljem?
Jako mi se sviđa ovaj orah crni, takav je bio ili si i njega prekrio epoxyjem i lanenim uljem?
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
Hvala jos jednom na cestitkama i konstruktivnim kritikama!
Svaki list brezine kore je savitljiv, ali kada je sloziz na trn, premazes svaki list epoksijem da bolje stegne i stegnes u skripcu da suvisan epoksi iscuri-tvrda je ko kamen, ali opet ima neverovatan osecaj podatnosti i toplote!Znaci, ne savija se kada je cvrsto stegnes u saku.
Sa spoljne strane ni breza ni drvo nisu premazivani epoksijem, vec samo lanenim uljem, od cega i drvo i breza potamne i dodju do izrazaja kontrasti, a nakon ulja zastita sa kombinacijom pcelinjeg voska i ulja, u razmeri 1:2, cime se drska premaze i onda polira krpicom.
Nadam se da sam nesto razjasnio ovim zbrakanim objasnjenjem.
Svaki list brezine kore je savitljiv, ali kada je sloziz na trn, premazes svaki list epoksijem da bolje stegne i stegnes u skripcu da suvisan epoksi iscuri-tvrda je ko kamen, ali opet ima neverovatan osecaj podatnosti i toplote!Znaci, ne savija se kada je cvrsto stegnes u saku.
Sa spoljne strane ni breza ni drvo nisu premazivani epoksijem, vec samo lanenim uljem, od cega i drvo i breza potamne i dodju do izrazaja kontrasti, a nakon ulja zastita sa kombinacijom pcelinjeg voska i ulja, u razmeri 1:2, cime se drska premaze i onda polira krpicom.
Nadam se da sam nesto razjasnio ovim zbrakanim objasnjenjem.
vladimir-vlay- bomber
-
odličan nož ,
kad gledam ove uradke , hand made , dobivam volju da se i ja isprobam u toj disciplini , za sada sam uspiješno izrađivao varalice , voblere , za ribolov , ali sada sam dobio volju za izrađivati noževe , luk i strijele , i ili neke druge naprave za , eventualno , preživljavanje u prirodi
hehe , jel se ja to pomlađujem
kad gledam ove uradke , hand made , dobivam volju da se i ja isprobam u toj disciplini , za sada sam uspiješno izrađivao varalice , voblere , za ribolov , ali sada sam dobio volju za izrađivati noževe , luk i strijele , i ili neke druge naprave za , eventualno , preživljavanje u prirodi
hehe , jel se ja to pomlađujem
ribolovac- tipko
-
Broj postova : 84
Datum registracije : 24.11.2010
vlay , imaš li fotke izrade ovog noža po fazama ?
ribolovac- tipko
-
Na zalost ne, ali evo jedan tutorijal.
http://imageevent.com/paleoaleo/makingabirchbarkknifehandle
Otprilike je to to, samo sto sam ja svaki list pojedinacno lepio epoksijem i umesto metalnih bolstera koristio drvo.Mogucnosti su razne- igrajte se!
http://imageevent.com/paleoaleo/makingabirchbarkknifehandle
Otprilike je to to, samo sto sam ja svaki list pojedinacno lepio epoksijem i umesto metalnih bolstera koristio drvo.Mogucnosti su razne- igrajte se!
vladimir-vlay- bomber
-
ok , tu se dosta toga vidi , malo me još grebe kak to sve na kraju pričvrstiti odn. završiti ali bum i to skužil no frks
btw tenks
btw tenks
ribolovac- tipko
-
Stranica 1 / 1.