Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Pukko by Karlo i 3 minute posla by me :)
+16
n3m0
Smeđi
zlatko1
goxxon
gorky
chumaman
siga
markonvs
puls
RubberDuck
ante5555
Keltan
yasko
Hombre
maxina
zoki208
20 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.
Pukko by Karlo i 3 minute posla by me :)
Nedavno dobio zadatak da napravim noz, kombinaciju abonosa i Karlovog pukka, slobodne ruke sve ostalo po mojoj zamisli.
Posto ovo nije moj stil pa radim prvi puta, malo sam si zadao muka oko pomela (sad mi je jasno zasto se izbjegava inox plocica na kraju, muka ju je obrusiti a da ne plane drska, i bila mi frka kako sam zakovao trn)
Zadovoljan sam dobivenim
Evo slika,
Bolster je od jelenovog roga, izmedju njega i drveta je umetak od koze
Posto ovo nije moj stil pa radim prvi puta, malo sam si zadao muka oko pomela (sad mi je jasno zasto se izbjegava inox plocica na kraju, muka ju je obrusiti a da ne plane drska, i bila mi frka kako sam zakovao trn)
Zadovoljan sam dobivenim
Evo slika,
Bolster je od jelenovog roga, izmedju njega i drveta je umetak od koze
Re: Pukko by Karlo i 3 minute posla by me :)
Abonos,rog i inox-nema greške!
Lijepo si to upasao i zakovao a i crna jednostavna futrola se uklopila u ovu priču!
Sjedni,5!
Lijepo si to upasao i zakovao a i crna jednostavna futrola se uklopila u ovu priču!
Sjedni,5!
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011
Karlove noževe jako cijenim ali ovaj put zbog samog snimka ili čega već oštrica je potpuno zasjenjena kvalitetom drške.zoki208 je napisao/la:Nedavno dobio zadatak da napravim noz, kombinaciju abonosa i Karlovog pukka, slobodne ruke sve ostalo po mojoj zamisli.
Hombre- guru
-
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011
jako ljepo.. karlova odlicna ostrica i tvoja odlicna drska....nema se sta za reci nego savrseno...
yasko- mr.spika
-
Broj postova : 1318
Godine : 34
Datum registracije : 24.05.2011
Ljep noz .Ali da je bolster isto tako od tankog inoxa umesto roga kao na kraju drske za mene bi bio savrsen .Nekako mi se ne uklapa koska od roga ovde , kako da kazem grubo mi deluje , nesmasna ili mozda prevelika .... ne znam ni sam ali kao da joj nije mesto tu .Zamisljam koja elegancija od noza bi bila da je isto i napred bolster od inoxa ali isto tanak . . . .
Keltan- lingua
-
Broj postova : 287
Godine : 62
Datum registracije : 30.06.2013
lipo lipo,svaka cast
ante5555- spikač
-
Broj postova : 654
Godine : 43
Datum registracije : 31.10.2011
... Kak kolega Maxina veli , potpisujem , svaka čast .. Thumbs Up
RubberDuck- lingua
-
Broj postova : 441
Godine : 61
Datum registracije : 20.01.2012
Kažeš nije tvoj stil. ali ispalo je odlično.....
Meni ovaj rog paše, kao kontrast tamnom abonosu.....i inače sam obožavatelj roga...
Praktičan nož i futrola, odličnog izgleda, vrhunske kvalitete......ma, za poželjeti!
Meni ovaj rog paše, kao kontrast tamnom abonosu.....i inače sam obožavatelj roga...
Praktičan nož i futrola, odličnog izgleda, vrhunske kvalitete......ma, za poželjeti!
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Mrak! Izgleda vrhunski, a kombinacija je kao da sam ju ja naručio
markonvs- spikač
-
Broj postova : 571
Godine : 46
Datum registracije : 13.11.2011
Divotica, Zoki, totalna divotica...
ni meni se neobrađen i hrapav (a la naturale) rog ne bi uklopio u ovu priču, ali ovako obrušen na bijelo i ispoliran, sjeo je baš kako treba...
odličan.
ni meni se neobrađen i hrapav (a la naturale) rog ne bi uklopio u ovu priču, ali ovako obrušen na bijelo i ispoliran, sjeo je baš kako treba...
odličan.
siga- spikač
-
Broj postova : 817
Godine : 45
Datum registracije : 12.09.2012
Bombončić ____samo jedan važan detalj nije prikazan, spoj roga/bolstera i oštrice.
Vidim da je rog postavljen horizintalno a kako je rog porozan,taj se detalj vidi i s doljnje
strane bolstera gdje si ga obrusio za finger guard a i s gornje gdje su još ostale smeđe crte.
Tip za bolstere od roga koristi debele košćate pune dijelove roga...kao npr. samu krunu,
dakle punu kost.
Vidim da je rog postavljen horizintalno a kako je rog porozan,taj se detalj vidi i s doljnje
strane bolstera gdje si ga obrusio za finger guard a i s gornje gdje su još ostale smeđe crte.
Tip za bolstere od roga koristi debele košćate pune dijelove roga...kao npr. samu krunu,
dakle punu kost.
chumaman- mr.spika
-
Broj postova : 1451
Godine : 32
Datum registracije : 26.10.2011
Hvala na lijepim komentarima, sto se tice spoja bolstera i ostrice, zao mi je sto noz nije vise kod mene da slikam, ispao je i vise nego dobar. Rog je daleko lakse obraditi nego metal a na kraju ako i ostane nesto da zijeva sredi se na nacin da se u epoxi smolu pomijesa piljevine od roga, sve se fino zapuni i ujednaci.
Zoki riješenje 'pljuni pa prilipi' je pravo hrvatsko riješenje pa se sve ujednači jel' tako
Skoro zaboravih da je svaka dobro namjerna opaska na ovom forumu debeli fail, hvala što me podsjeti
pa ne budem više ništa komentirao
Skoro zaboravih da je svaka dobro namjerna opaska na ovom forumu debeli fail, hvala što me podsjeti
chumaman- mr.spika
-
Broj postova : 1451
Godine : 32
Datum registracije : 26.10.2011
maxina je napisao/la:Abonos,rog i inox-nema greške!
Sjedni,5!
Potpisujem!
gorky- mr.spika
-
Broj postova : 1400
Godine : 48
Datum registracije : 19.11.2012
Isto kao sto se metalni bolsteri ispunjavaju lemom tako se i rog ili neki drugi materijal moze popraviti sa epoxijem, ne radi funkcionalnosti nego cisto radi estetike
goxxon- guru
-
Broj postova : 3594
Godine : 44
Datum registracije : 17.11.2010
To sa lemom kao fora za popunjavanje nesavrsenosti naleganja mi nije palo napamet.A u sustini za meko lemljenje nije potrebna neka posebna aparatura.
A sto se noza tice deluje mi vrhunski.Meni je ova kombinacija odlicna.Jedino mi je mozda malcice visak to parce koze,ali mislim da razumem njegovu svrhu.I uopste nesmeta.Isto me interesuje,namerno si rog ostavio potpuno neobeljenim,nisi koristio vodonik peroksid(nemogu se setiti onog obicnog naziva)?Inace ovako mi bolje izgleda,previse bi bio beo sa peroksidom,verovatno si i ti to uvideo.Sve zajedno meni na prvi pogled deluje malo rusticno(noz sa fitrolom) i kao takvo odlicno.
A sto se noza tice deluje mi vrhunski.Meni je ova kombinacija odlicna.Jedino mi je mozda malcice visak to parce koze,ali mislim da razumem njegovu svrhu.I uopste nesmeta.Isto me interesuje,namerno si rog ostavio potpuno neobeljenim,nisi koristio vodonik peroksid(nemogu se setiti onog obicnog naziva)?Inace ovako mi bolje izgleda,previse bi bio beo sa peroksidom,verovatno si i ti to uvideo.Sve zajedno meni na prvi pogled deluje malo rusticno(noz sa fitrolom) i kao takvo odlicno.
zlatko1- spikač
-
Broj postova : 827
Datum registracije : 28.10.2010
Uuuuuu. Baš plijeni elegancijom. Osobno sam fan Karlovih oštrica i moram probat ovakvu neku kombinaciju.Sad sam u fazi prikupljanja sirovina za ovakvo nešto. Još jednom, kapa dole!
Smeđi- bomber
-
Broj postova : 184
Godine : 48
Datum registracije : 06.02.2013
Zlatko, kozu sam ubacio jer nisam znao kakav ce biti spoj, posto mi je ovo prvi noz sa trnom. Rog nisam izbjeljivao da nesto ne zeznem posto to nisam nikad radio.
chumaman je napisao/la:Zoki riješenje 'pljuni pa prilipi' je pravo hrvatsko riješenje pa se sve ujednači jel' tako
Niti je hrvatsko niti smo ga izmislili.
U krajnjem slučaju i da je samljeo rog u fini prah pa ga pomiješao s epoksijem i zatim oblikovao vodi računa da je napisao na samom početku.
"Nedavno dobio zadatak da napravim noz, kombinaciju abonosa i Karlovog pukka, slobodne ruke sve ostalo po mojoj zamisli".
Ako netko tebi bude nešto radio možeš tražiti savršenstvo po svom ukusu ali vodi računa da to ima i takvu cijenu.
Hombre- guru
-
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011
Znam Zoki,sasvim je ok.Primetio sam da vecina puko nozeva izmedju slojeva na drsci bezmalo obavezno ima neki "liner",mislim ubacen neki tanak komad drugog materijala.Estetski cini mi se da izgleda tako i lepse,ali ne uvek(mada nije bas na svakom nozu to tako ubaceno).Pa neznam dal to rade zbog estetike,ili zbog tradicije ili pak zbog slicnog razloga kao i ti?
I ja nisam izbeljivao kosti nikad,mada sam uzeo tecnost.Hteo sam isprobati na sledecim nozevima,al rog koji imam nevalja nista,previse ostecen.Pa ce to sacekati.Nepitah onog u apoteci dal ovaj vodonik peroksid ima rok trajanja.Ja bih rekao da nema,al jbg.nepitah.A na flasi nepise nista,samo datum proizvodnje.A neznam ni dal se baca kad se jednom upotrebi.
I ja nisam izbeljivao kosti nikad,mada sam uzeo tecnost.Hteo sam isprobati na sledecim nozevima,al rog koji imam nevalja nista,previse ostecen.Pa ce to sacekati.Nepitah onog u apoteci dal ovaj vodonik peroksid ima rok trajanja.Ja bih rekao da nema,al jbg.nepitah.A na flasi nepise nista,samo datum proizvodnje.A neznam ni dal se baca kad se jednom upotrebi.
zlatko1- spikač
-
prekrasan rad! svak cast karlu na ostrici ali zoki stvarno si pogodio sa kombinacijom materijala za drsku. cista petica =)
n3m0- tipko
-
Broj postova : 91
Godine : 37
Datum registracije : 21.12.2011
Jako lijepo urađeno sviđa mi se drška i korice su mi interesantne bravo.
mamac za pecanje- lingua
-
Broj postova : 430
Godine : 63
Datum registracije : 20.03.2013
Kolega Zoki, meni je ovaj nož zaista prekrasan. U isto je vrijeme primitivan i decentan, u toj jednostavnosti raskošan, baš me oduševio i to kao starog ljubitelja drop point oštrica, sasvim drukčijih od ovog noža. Usporedio bih ga s komadom oniksa; on je samo crn, ali meni najljepši među cijelom paletom poludragog kamenja.
@Zlatkiću, vodonikov (ili vodikov) peroksid se naziva još i hidrogenom. To mi je priopćio majstor Katles, naš vodeći forumski stručnjak za vodonike, ugljenike i azote !
@Zlatkiću, vodonikov (ili vodikov) peroksid se naziva još i hidrogenom. To mi je priopćio majstor Katles, naš vodeći forumski stručnjak za vodonike, ugljenike i azote !
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
Ma znam Ivo,samo se nisam tog momenta mogao setiti.A tacan naziv sam imao i negde na racunaru,samo me mrzlo da trazim.A koliko se secam to je samo teski oblik vodonika.Sluzi jos za izbelivanje zuba,samo ne ova koncentracija sto beli rogove vec mnogo manja.Mislim 3%,ako ne i manja.A ova za rogove je 30% tni rastvor i zamisli da je on jeftiniji od ovog za izbeljivanje zuba.Takodje i za dezinfekciju sluzi.Ubija tako te sitne napasti.Inace u ovoj koncentraciji je veoma otrovan i nesme se raditi sa njim u zatvorenom i bez rukavica(onih tankih plasticnih-gumenih).Eto malo jos podataka jer ipak mi to koristimo pa da se ne bi neki zeznuo.
zlatko1- spikač
-
abonas je mrak. sviđa mi se
ng44- bomber
-
Broj postova : 185
Godine : 57
Datum registracije : 23.11.2011
zlatko1 je napisao/la:To sa lemom kao fora za popunjavanje nesavrsenosti naleganja mi nije palo napamet.A u sustini za meko lemljenje nije potrebna neka posebna aparatura.
To parce koze nije samo estetika .Ima funkciju da sakrije sitne nepravilnosti naleganja na delove koje spaja .Posto se koza moze malo sabijati , odlicno uradi taj posao .Tako ne moras da popunjavas nesavrsenosti naleganja epoksijem a i ne uspeva na sve materijale . .. . .
Keltan- lingua
-
Broj postova : 287
Godine : 62
Datum registracije : 30.06.2013
Lijepo svaka cast.....
zabac- tipko
-
Broj postova : 58
Godine : 49
Datum registracije : 11.09.2011
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.