Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Pleme Awa
3 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: RAZNE DISKUSIJE :: DISKUSIJE O PREŽIVLJAVANJU :: VELIKANI PREŽIVLJAVANJA
Stranica 1 / 1.
Pleme Awa
Awa je malo pleme koje zivi u juznoj Americi,tocnije na granici,Brazila(Brazilska pokrajna Maranhão) i Perua.
Oni su jedan od dva posljednja plemena u Brazilu.Oni su Nomadski lovci-sakupljaci.
Nazalost 1970 god,prosloga stoljeca.Velike korporacije su pronasli zeljeznu rudu na njihovom podruciju.
Malo,poslije su napravili i prugu koja prevozi tu sirovinu.Buldozeri su poceli krciti putove ,da bi lakse odvozili
njihovu sumu.Jos su im poceli dolaziti strani lovci,kako bi ubijali samo radi zabave,ne mareci da ubijaju neciju
hranu.Sa uljezima su pocele stizati i razne bolesti,na koje Awsko pleme nije imuno.Takodjer se tu pojavljuju stocari koji im pale sume da bi dobili sto vise trave za ispasu kravljih krda.Svakim danom su izlozeni maltretiranju
od strane radnika koji su tu dosli krciti i kopati rudu.
Awe su polako poceli gubiti svoje domove i svoje lovna podrucija.
Awe su prije uzgajale nesto povrca i voca.Uglavnom su bili stacijonirani na jednone mjestu,ali se to promjenilo otkada su stigli uljezi,koji su ih poceli istrebljivati.
Pobjegli su u sume i od tada su uvijek mobilni,jer se boju da ce ih uhvatiti u ubiti.Jos uvijek ima Awa koji nisu dosli u kontakt sa
pridoslicama(ili ne zelu),mislim bolje za njih.Bilo je nedavnih slucajeva gdje su pronalazili plemena koja nisu nikada vidjela druge ljude.Brazil je oko 1980 god. pokusao da stupi u kontakt sa Awama i da ih pokusa civilizirati ,ali to se pokazalo katasrofom.Zarazili su se
gripom i malarijom.Od njih 91,je umrlo 65,sto je za pleme ogromna brojka.Danas Awe lovu sve sto se moze pronaci od hrane,pa
tako lovu ribe,zivotinje, trazu sjemenje i voce.Awe se krecu u grupama od 20-30 ljudi,vrlo su ucinkoviti u lovu i pravljenju kuca.
Sve sto im treba za ljecenje nekih porezotina ili mucnina,jednostavno to uberu.Njihov dom je suma.Awe i ostala plemena koja zive u sumi(Djungli),vjerovatno nebi mogle prezivjeti na asfaltu.Njima je sumsko korijenje u zilama.
Zato se nadam da ce jednoga dana Awe i slicni njima pronaci svoj mali raj samo za sebe i da niko nezna gdje su i kada jednoga dana netko kaze gdje su ona plemena nestala,nestala su tamo gdje i pripadaju u njihovom zelenom domu.....
=ZIVIMO DUBOKO U SUMI I SVE SMO BLIZE KUTU,DOK ULJEZI DOLAZE.MI SE UVJEK POVLACIMO
BEZ SUME SMO NITKO,BEZ SUME NECEMO MOCI PREZIVJETI=
-TO’O, AWÁ MAN-
Ovo su pleme nedavno snimali iz zraka.Ovo pleme nije nikada vidjela stranca,a kamoli avion
Gadjali su ih strijelama.
Oni su jedan od dva posljednja plemena u Brazilu.Oni su Nomadski lovci-sakupljaci.
Nazalost 1970 god,prosloga stoljeca.Velike korporacije su pronasli zeljeznu rudu na njihovom podruciju.
Malo,poslije su napravili i prugu koja prevozi tu sirovinu.Buldozeri su poceli krciti putove ,da bi lakse odvozili
njihovu sumu.Jos su im poceli dolaziti strani lovci,kako bi ubijali samo radi zabave,ne mareci da ubijaju neciju
hranu.Sa uljezima su pocele stizati i razne bolesti,na koje Awsko pleme nije imuno.Takodjer se tu pojavljuju stocari koji im pale sume da bi dobili sto vise trave za ispasu kravljih krda.Svakim danom su izlozeni maltretiranju
od strane radnika koji su tu dosli krciti i kopati rudu.
Awe su polako poceli gubiti svoje domove i svoje lovna podrucija.
Awe su prije uzgajale nesto povrca i voca.Uglavnom su bili stacijonirani na jednone mjestu,ali se to promjenilo otkada su stigli uljezi,koji su ih poceli istrebljivati.
Pobjegli su u sume i od tada su uvijek mobilni,jer se boju da ce ih uhvatiti u ubiti.Jos uvijek ima Awa koji nisu dosli u kontakt sa
pridoslicama(ili ne zelu),mislim bolje za njih.Bilo je nedavnih slucajeva gdje su pronalazili plemena koja nisu nikada vidjela druge ljude.Brazil je oko 1980 god. pokusao da stupi u kontakt sa Awama i da ih pokusa civilizirati ,ali to se pokazalo katasrofom.Zarazili su se
gripom i malarijom.Od njih 91,je umrlo 65,sto je za pleme ogromna brojka.Danas Awe lovu sve sto se moze pronaci od hrane,pa
tako lovu ribe,zivotinje, trazu sjemenje i voce.Awe se krecu u grupama od 20-30 ljudi,vrlo su ucinkoviti u lovu i pravljenju kuca.
Sve sto im treba za ljecenje nekih porezotina ili mucnina,jednostavno to uberu.Njihov dom je suma.Awe i ostala plemena koja zive u sumi(Djungli),vjerovatno nebi mogle prezivjeti na asfaltu.Njima je sumsko korijenje u zilama.
Zato se nadam da ce jednoga dana Awe i slicni njima pronaci svoj mali raj samo za sebe i da niko nezna gdje su i kada jednoga dana netko kaze gdje su ona plemena nestala,nestala su tamo gdje i pripadaju u njihovom zelenom domu.....
=ZIVIMO DUBOKO U SUMI I SVE SMO BLIZE KUTU,DOK ULJEZI DOLAZE.MI SE UVJEK POVLACIMO
BEZ SUME SMO NITKO,BEZ SUME NECEMO MOCI PREZIVJETI=
-TO’O, AWÁ MAN-
Ovo su pleme nedavno snimali iz zraka.Ovo pleme nije nikada vidjela stranca,a kamoli avion
Gadjali su ih strijelama.
Zadnja promjena: Stule; 10.04.09 22:28; ukupno mijenjano 1 put.
Stule- spikač
-
Broj postova : 735
Godine : 47
Datum registracije : 22.02.2009
Re: Pleme Awa
uuuuuuuuu dobri su!!!
sta ova zena to doji neku zivotinjicu???
prekrasne su mi te price o raznim plemenima, lijepo se da zakljuciti kako nam nisu potrebne sve gluposti oko nas kojima smo podlozni da bi zivjeli, posebno ne da bi zivjeli sretno
sta ova zena to doji neku zivotinjicu???
prekrasne su mi te price o raznim plemenima, lijepo se da zakljuciti kako nam nisu potrebne sve gluposti oko nas kojima smo podlozni da bi zivjeli, posebno ne da bi zivjeli sretno
Gost- Gost
pitam se kak uspiju uhvatiti tak veliku anakondu ....
još jedni velikani preživljavanja ...
i njima je luk izgleda najjače oružje ..
ali posjeduju nasljeđeno veliko znanje ..
još jedni velikani preživljavanja ...
i njima je luk izgleda najjače oružje ..
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
Mislim da doji maloga tapira =) Vuce uvik mi je zanimljivo procitati tvoj komentar......
Stule- spikač
-
ama zamisli ti to....ako je istina da recimo doji malog tapira...koji je to sklad covjeka i prirode..uzimas i dajes od sebe....fantasticno, nevjerojatno nesto u jednoj ruci drzi djete drugom je prigrlila malog tapira i jos ga doji! mene se ova slika tako dojmila da si ju moram skinuti na disk
Gost- Gost
dravski_vuk je napisao/la:
sva plemena nasljeduju znanja i znanja se prenose na mlade
i tak ko zna kolko g.
da nema tog vec bi odavno izumrli
Gost- Gost
Malo mi je premalo za tapira, mislim da ona žena doji malog pajceka, a kak se zove ta vrsta, zaboravil sam.
LEGION66- spikač
-
Broj postova : 631
Datum registracije : 21.03.2009
pa malog tapira doji...nece velikog, iako kad sma pogledala na google svi mali tapiri imaju po sebi crtice slicne zebrinima, ali tko ce ga znat kaj tamo od zivina sve ima
Gost- Gost
Radi se tu konkretno o malim praščičima...
AWA indijanci uzgajaju svinje ...
događaju se i takvi trenuci da žene pomažu njihov rast svojim mlijekom ..
naziv tih svinja je peccary
AWA indijanci uzgajaju svinje ...
događaju se i takvi trenuci da žene pomažu njihov rast svojim mlijekom ..
naziv tih svinja je peccary
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
a ipak je svinjica, ma vidi je kako je slatka!
ne mjenja nista na stvari, ipak je vrlo dojmljiva ta slika
ne mjenja nista na stvari, ipak je vrlo dojmljiva ta slika
Gost- Gost
Fala Vuce,sto bi mi bez tebe =)
Stule- spikač
-
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: RAZNE DISKUSIJE :: DISKUSIJE O PREŽIVLJAVANJU :: VELIKANI PREŽIVLJAVANJA
Stranica 1 / 1.