Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
ko je koga kopiral?
+16
damjan
pinco
Pomorac
Nino G
Drvo
Black_hunter
gogastiOS
Igsy
NAVIGATOR
cabala - baniran
Franco G
sgt bear
ashx
Zokac
mali mačak
Marko
20 posters
Stranica 3 / 3.
Stranica 3 / 3. • 1, 2, 3
Re: ko je koga kopiral?
Mislim da biste trebali malo razmisliti prije kupovine. Nitko Vam ne može pomoći u odluci jer samo Vi znate za što trebate nož.
cabala - baniran- lingua
- Broj postova : 329
Datum registracije : 28.11.2009
kupi A1 nečeš požaliti a 2-3 centimetra dulja oštrica samo ti može koristiti, a neče ti štetiti samo se moraš naviknuti raditi s nom! kao što sam več rekao, opaki nož!
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
Zaboravio sam na ovaj model:
https://www.youtube.com/watch?v=yiHuAwZeSwc
Ima oštricu od dobrog nerđajućeg čelika i " hollow " brušenje. Uvjeren sam da je bolji od velikih modela Cold Steel- a i Fallknivena.
https://www.youtube.com/watch?v=yiHuAwZeSwc
Ima oštricu od dobrog nerđajućeg čelika i " hollow " brušenje. Uvjeren sam da je bolji od velikih modela Cold Steel- a i Fallknivena.
cabala - baniran- lingua
-
Broj postova : 329
Godine : 56
Hvala , odlucio sam se za A1 , nekako mi se svidju Fallkniven modeli ..U svakom slucaju cijenim vase misljenje.
gogastiOS- tipko
-
Broj postova : 64
Godine : 57
Datum registracije : 18.08.2010
Hvala. Obavezno pogledajte zadnju trećinu ovog videa.
https://www.youtube.com/watch?v=DPiEvmK-ZYI
Napisat ću članak na što treba obratiti pažnju prilikom kupovine noža.
https://www.youtube.com/watch?v=DPiEvmK-ZYI
Napisat ću članak na što treba obratiti pažnju prilikom kupovine noža.
cabala - baniran- lingua
-
Ucinilo mi se da udara po zemlji , odnosno po kamenu... zasto mislite da Fallkniven nije dobar noz? Mozete mi to argumentirati...
gogastiOS- tipko
-
Gledao sam testiranje noos4 Fallknivena A! , zar nije zadivljujuce sto je sve prosao.. Meni se cini dobar noz...
gogastiOS- tipko
-
Naravno da je A1 dobar nož, i više od toga!
U onom filmiću s jubito-a tip mlati po kamenju sve u šesnaest (vidi na 4:56 i 5:04), a to niti jedan nož ne može izdržati bez oštećenja. Drugim riječima, nije samo važno koliko je nož kvalitetan, već i kako se njime rukuje.
U onom filmiću s jubito-a tip mlati po kamenju sve u šesnaest (vidi na 4:56 i 5:04), a to niti jedan nož ne može izdržati bez oštećenja. Drugim riječima, nije samo važno koliko je nož kvalitetan, već i kako se njime rukuje.
Nino G- lingua
-
Broj postova : 451
Godine : 54
Datum registracije : 26.09.2009
Drago mi je da si i ti primjetio, to udaranje---
gogastiOS- tipko
-
gogastiOS je napisao/la:Ucinilo mi se da udara po zemlji , odnosno po kamenu... zasto mislite da Fallkniven nije dobar noz? Mozete mi to argumentirati...
Ako se tekst odnosi na mene, moram reći da su Fallkniven noževi među najboljima na tržištu. Pročitajte temu " Kako odabrati nož ", da razumijete što želim reći.
cabala - baniran- lingua
-
cabala je napisao/la:gogastiOS je napisao/la:Ucinilo mi se da udara po zemlji , odnosno po kamenu... zasto mislite da Fallkniven nije dobar noz? Mozete mi to argumentirati...
Ako se tekst odnosi na mene, moram reći da su Fallkniven noževi među najboljima na tržištu. Pročitajte temu " Kako odabrati nož ", da razumijete što želim reći.
Kako mogu biti među najboljima na tržištu kada ste u tom vašem dotičnom tekstu napisali
"Kraton i slične gumirane materijale ne bi trebalo uzimati u obzir jer se lako mogu oštetiti ( zarezati, otrgnuti ) a tada ste ostali bez drške."
i samim time automatski eliminirali i Fallkniven-a A1, A2, S1 i sve ostale noževe s kratonskom drškom. Vašim kontradiktornim izjavama nikad kraja.
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010
falkniven ima skoro sve modele i u verziji sa drskom od micarte, G10 ili sa kožnim prstenovima.. cijena f1 sa kraton drskom je cca 800kn, a sa micartom cca 2500kn.. pa ti vidi.. a pločica micarte košta 5 eura
damjan- mr.spika
-
Broj postova : 1257
Godine : 41
Datum registracije : 06.11.2009
e ali nije stvar samo u materjalu ručke. oštrice su samo na prvu iste u stvarnosti su poprilično različite. ove od micrata verzije se ručno izrađuju i različite su i od onih koje možete posebno kupiti za samogradnju istog modela. pa su tu ipak nikl-srebro bolsteri i tak ima tu razlike a po meni je največa razlika zbog exkluziviteta i potpunog ljudskog rada. to se i primjeti jer mada ručka bolsteri lajneri tang sve je savršeno napravljeno ali na leđima noža se vidi da je ipak ručno rađen(kutevi nisu savršeni kao na strojno rađenom modelu). slična je stvar vidljiva i na CS ovom Sisu imam i jedan i drugi!
NAVIGATOR- master
-
Dužan sam objašnjenje našim mlađim članovima. Micarta je čvrst materijal izrađen od epoksidne smole i primjesa najlona, platna ili papira. Dio članka koji spominjete odnosi se na takozvanu " canvas " micartu. To je dobar materijal ali ima navedene nedostatke na koje morate paziti ( npr. upija tekućine, moguć razvoj gljivica... ). Micarta na skupljim Fallkniven modelima vjerojatno je " nylon " micarta.
NAPOMENA: " Linen " micarta je impregnirana lanenim platnom.
NAPOMENA: " Linen " micarta je impregnirana lanenim platnom.
cabala - baniran- lingua
-
ashx je napisao/la:u bushcraftu koristis noz koji ti se najvise sviđa... jedno je survival drugo je bushcraft....e sad malo da pojasnimo tanto oblik sečiva
vidis da je tanto secivo malo izvijeno na gore, taj oblik se dobijao, u starom japanu, specificnim sistemom kaljenja u ledenoj vodi..da netupim mnogo nije podoban za bushcraft i survival zadatke bas zbog izvijenosti kcsme i samog seciva jer bi se recimo prilikom battoninga kompletan stres prilikom udaranja koncentrisao na jednom predelu noza sto bi dovelo do pucanja samog noza, tanto je borbeni noz i pravljen je za blisku borbu....pozz
Piknuo sam CS Kobun, moja prva tanto oštrica koju sam godinama izbjegavao zbog izjava sličnoj ovoj gore. Sad je CS na sniženju 20% pa rek'o WTF, 270 kn nije strašno, biti će za rezat' kruh ako ništa drugo pa da ja vidim taj tanto koji svi hračkaju...
Nož ima grubosti u izradi što je i bilo za očekivati s obzirom na cijenu, ali ništa pretjerano, prosječnom korisniku vjerovatno i neprimjetno jer ja noževe gledam 'pod povećalom' budući da me fascinira preciznost obrade metala.
Tvornički je bio naoštren koliko su naoštreni noževi te klase, upotrebljivo ali nije bajka.
Provukao sam ga 15ak puta preko Spyderco Triangle Sharpmakera ne očekujući apsolutno ništa, već sam ga vidio u kutiji za alat ili kao poklon frendu za kolinje
I onda šok! Nakon samo malo glancanja oštrice sa finom keramikom nož reže rame uz rame Bark Riverima! Ništa slično ostalim CSovima koje imam sa flat grind oštricom... WTF?
Je li stvar u hollow grindu?
No dobro, lijepo reže hranu i stvari slične teksture, test na tankom papiru fascinantan, fniji radovi na drvu savršeni, izvrstan za utillity ali što je sa battoningom? I dalje me muče ti svi napisi da nije dobar za to, netko kaže zbog hollow grinda, netko zbog zakrivljenosti oštrice, itd...
I kopao ja malo po jubitu i naišao na ovo https://www.youtube.com/watch?v=Rhyp7XuVQrk
Lik odvaljuje AUS8 Recon Tanto i stvar funkcionira savršeno!
Nije da battoning smatram nečim pametnim, ako moram cijepati imam za to kamp sjekiricu ali ono, zlu ne trebalo bilo bi dobro da funkcionira...
Da rezmiriam, nakon što sam isprobao stotine noževa, mnoge kupio bezveze pa prodao, šlušao bushcraft survival gluposti od ljudi koji evidentno nemaju pojma i nakon jeb**** 20 godina izbjegavanja CS tantno oštrice ja nađem savršen nož!
Btw, oštri se jednako lagano ili jednako teško, kako tko gleda na stvar kao i svaki drugi nož uz razliku što se vršni dio oštrice mora oštriti posebno no to stvarno nije nikakav problem s obzirom da mi se taj dio oštrice, koji mi je godinama bio odbojan pokazao jako koristan za neke finije radove, dobro funkcionira čak i kao dlijeto! A zbog specifične CS tanto geometrije sam vrh je debeo i "pun" čelika tako da čak vjerujem u one fotke gdje njime probijaju kovanicu bez oštećenja...
Sad ću stvarno rezimirati
Od sada kupujem samo CS tantno noževe, žao mi je što nema nešto dužine 4-5" osim foldera ali slijedeći noževi su mi svakako Master Tanto i Recon Tanto san mai III!
markonvs- spikač
-
Broj postova : 571
Godine : 46
Datum registracije : 13.11.2011
o ukusima se ne raspravlja i tanto oštrica zgodno zgleda na prvu, i koristiti ju je ok ako je to kratko vrijeme bez nekih zahtjevnijih zadaća.
što ne valja kod american tanto oštrica???
e pa ne valja to što taj nož ima samo jednu točku za idealno precizno rezanje i to je onaj vrh gdje se spajaju dvije oštrice, duga oštrica i ona kratka na vrhu. kad se taj vrh istupi nož jako puno izgubi od svoje funkcionalnosti. klasičan nož s naglačenim trbuhom oštrice takvih točaka ima beskonačno, zapravo ima ih toliko koliko je duga krivulja koja vodi od početka zakrivljenja oštrice pa sve do njegovog vrka.
gledaj to ovako na izletu si i želiš tanto oštricom otvoriti majonezu koja je na drvenom stoliću ili klupici napravljenoj u šumi, kojim ćeš to dijelom noža intuitivno napraviti, onim vrkom spoja dvije oštrice. ukoliko je taj vrh tup biti će to puno zahtjevnija operacija.
kod klasične oštrice to možeš napraviti bilo kojim dijelom zakrivljenog dijela oštrice, ako se jedan dio zatupi samo malo promijeniš kut držanja noža i režeš dalje.
nitko ovdje na forumu o tanto oštricama ne priča napamet, svi smo ih mi koristili i brzo od njih odustali. osobno sam također imao SC kobuna i druge tanto oštrice ali više nemam niti jednu u kolekciji.
kod kobuna će ti se vrlo brzo odljepiti dio gumenog bolstera koji ulazi u kydex futrolu
neobično mi je da si tim nožem toliko oduševljen ako si imao prilike isprobati sve one noževe koje si naveo i u mjeri u kojoj si ih naveo, no kako sam naveo na početku o ukusima se ne raspravlja. osobno mislim da je mora clipper za 80 kn daleko bolji nož!
što ne valja kod american tanto oštrica???
e pa ne valja to što taj nož ima samo jednu točku za idealno precizno rezanje i to je onaj vrh gdje se spajaju dvije oštrice, duga oštrica i ona kratka na vrhu. kad se taj vrh istupi nož jako puno izgubi od svoje funkcionalnosti. klasičan nož s naglačenim trbuhom oštrice takvih točaka ima beskonačno, zapravo ima ih toliko koliko je duga krivulja koja vodi od početka zakrivljenja oštrice pa sve do njegovog vrka.
gledaj to ovako na izletu si i želiš tanto oštricom otvoriti majonezu koja je na drvenom stoliću ili klupici napravljenoj u šumi, kojim ćeš to dijelom noža intuitivno napraviti, onim vrkom spoja dvije oštrice. ukoliko je taj vrh tup biti će to puno zahtjevnija operacija.
kod klasične oštrice to možeš napraviti bilo kojim dijelom zakrivljenog dijela oštrice, ako se jedan dio zatupi samo malo promijeniš kut držanja noža i režeš dalje.
nitko ovdje na forumu o tanto oštricama ne priča napamet, svi smo ih mi koristili i brzo od njih odustali. osobno sam također imao SC kobuna i druge tanto oštrice ali više nemam niti jednu u kolekciji.
kod kobuna će ti se vrlo brzo odljepiti dio gumenog bolstera koji ulazi u kydex futrolu
neobično mi je da si tim nožem toliko oduševljen ako si imao prilike isprobati sve one noževe koje si naveo i u mjeri u kojoj si ih naveo, no kako sam naveo na početku o ukusima se ne raspravlja. osobno mislim da je mora clipper za 80 kn daleko bolji nož!
NAVIGATOR- master
-
Sad kad si spomenuo probao sam otvoriti majonezu i ne, nisam instinktivno išao na spoj oštrica jer nož ima dovoljno trbuha... ma gle, nebitno jer znam da ove rasprave idu u beskonačnost i uglavnom se svode na mrzitelje određene skupine ili proizvođača i ostale ljude otvorenog uma, kao uostalom i u svim aspektima života...
Ne znam kako bi se bolster odlijepio od bilo čega jer prvo, ništa nije zaljepljeno, a drugo, drška i bolster izliveni su iz komada gume i navučeni na tang, kao uostalom kod svih CSova... može se desiti da guma pukne na spoju ali koliko sada vidim, od puko vađenja i spremanja noža - čisto sumnjam...
Što se ukusa tiče, kod mene čak nije ni to nije slučaj jer mi se ti noževi 'ne sviđaju' izgledom niti izgledaju obećavajuće za bilo što osim pikanja i rezanja ljudi (Bože sačuvaj) i definitivno mi recimo bark riveri izgledaju onako kako si ja nož zamišljam ali ne bih više kupio takvo nešto da je i jeftinije od more
I za kraj, vjerujem da većini ljudi CS tanto izgleda kao nadrkani taktički/borbeni nož kao što je i meni do sada izgledao ali iz ovog dosadašnjeg kratkog iskustva mogu reći da ima jako, jako puno potencijala kao 'nož za sve' i mislim da je konstruiran sa pažnjom, preciznošću i nekim smislom prije nego kao marketinško sredstvo za prodaju nabrijanim amerikancima.
Uglavnom, javim se sa apdejtom za 6 mjeseci, godinu i bez srama ću priznati ako sam bio u krivu jer u konačnici svrha svega ovoga je potraga za 'savršenim' nožem i sve sam dosadašnje greške platio puno skuplje od malo ponosa izgubljenog zbog nesmotrene izjave na nekom forumu
Ne znam kako bi se bolster odlijepio od bilo čega jer prvo, ništa nije zaljepljeno, a drugo, drška i bolster izliveni su iz komada gume i navučeni na tang, kao uostalom kod svih CSova... može se desiti da guma pukne na spoju ali koliko sada vidim, od puko vađenja i spremanja noža - čisto sumnjam...
Što se ukusa tiče, kod mene čak nije ni to nije slučaj jer mi se ti noževi 'ne sviđaju' izgledom niti izgledaju obećavajuće za bilo što osim pikanja i rezanja ljudi (Bože sačuvaj) i definitivno mi recimo bark riveri izgledaju onako kako si ja nož zamišljam ali ne bih više kupio takvo nešto da je i jeftinije od more
I za kraj, vjerujem da većini ljudi CS tanto izgleda kao nadrkani taktički/borbeni nož kao što je i meni do sada izgledao ali iz ovog dosadašnjeg kratkog iskustva mogu reći da ima jako, jako puno potencijala kao 'nož za sve' i mislim da je konstruiran sa pažnjom, preciznošću i nekim smislom prije nego kao marketinško sredstvo za prodaju nabrijanim amerikancima.
Uglavnom, javim se sa apdejtom za 6 mjeseci, godinu i bez srama ću priznati ako sam bio u krivu jer u konačnici svrha svega ovoga je potraga za 'savršenim' nožem i sve sam dosadašnje greške platio puno skuplje od malo ponosa izgubljenog zbog nesmotrene izjave na nekom forumu
markonvs- spikač
-
onda ti imaš neki specijalan način otvaranja majoneze.
ja osobno nisam mrzitelj tanto oštrica, ali ih ne ljubim pošto mi se na terenu pokazalo da imaju više nedostataka nego kvaliteta spram klasičnih oblika oštrice naprimjer bowie i slično. firma CS izuzetno mi je draga, njihov model trailaster do prije dva dana, posljednjih 20 godina mi je najdraži nož općenito i njihov se model hunter eventualno može svrstati u jako dobre noževe ali ne model kobun, kojem se kako sam naveo onaj kratonski početak ručke koji nalikuje bolsteru odlijepio od tanga i puknuo i to od samog vađenja iz kydeks futrole. da istina CS-ovog master tanta bi itekako rado u svojoj kolekciji ali jedino pod uvijetom da mi padne s neba, jer za tu lovu ima brdo puno boljih noževakoje bi htjeo u svojoj kolekciji, no da ga imam ne bi ga bacio.
uspoređivati kobuna s bilo kojim iz bark river asortimana je u najmanju ruku smiješno, no opet već su se nekoliko puta ovdje na forumu javljali oni koji su tvrdili da je baš njihov nabrijani jugić bolji auto od honde civic.
daleko od toga da CS nema konja za trku ali to sigurno nije kobun od aus 8 čelika naspram D2, savršeno termički obrađenog.
no bilo kakav nož je bolji nego nikakav, nemam ja ništa protiv kobuna , samo mene osobno nije oduševio, a po zdravoj pameti je teško zamisliti da je nekome tko ima toliko nožarskog iskustva(koje si naveo) baš to najbolji nož na svijetu.
veseli me vidjeti da li će se tvoje mišljenje promijeniti kad splasne friškokupljeno oduševljenje. događalo se i meni da me neki proizvod na prvu oduševio a poslje sam zaključio da baš to i nije to. no daleko od toga da i kobun neće obaviti također neke zadatke korektno i u segmentu od plaćenih 270kn nije uopće loš no usporediti ga s nekim ozbiljnim reznim alatima ipak nije primjereno.
ja osobno nisam mrzitelj tanto oštrica, ali ih ne ljubim pošto mi se na terenu pokazalo da imaju više nedostataka nego kvaliteta spram klasičnih oblika oštrice naprimjer bowie i slično. firma CS izuzetno mi je draga, njihov model trailaster do prije dva dana, posljednjih 20 godina mi je najdraži nož općenito i njihov se model hunter eventualno može svrstati u jako dobre noževe ali ne model kobun, kojem se kako sam naveo onaj kratonski početak ručke koji nalikuje bolsteru odlijepio od tanga i puknuo i to od samog vađenja iz kydeks futrole. da istina CS-ovog master tanta bi itekako rado u svojoj kolekciji ali jedino pod uvijetom da mi padne s neba, jer za tu lovu ima brdo puno boljih noževakoje bi htjeo u svojoj kolekciji, no da ga imam ne bi ga bacio.
uspoređivati kobuna s bilo kojim iz bark river asortimana je u najmanju ruku smiješno, no opet već su se nekoliko puta ovdje na forumu javljali oni koji su tvrdili da je baš njihov nabrijani jugić bolji auto od honde civic.
daleko od toga da CS nema konja za trku ali to sigurno nije kobun od aus 8 čelika naspram D2, savršeno termički obrađenog.
no bilo kakav nož je bolji nego nikakav, nemam ja ništa protiv kobuna , samo mene osobno nije oduševio, a po zdravoj pameti je teško zamisliti da je nekome tko ima toliko nožarskog iskustva(koje si naveo) baš to najbolji nož na svijetu.
veseli me vidjeti da li će se tvoje mišljenje promijeniti kad splasne friškokupljeno oduševljenje. događalo se i meni da me neki proizvod na prvu oduševio a poslje sam zaključio da baš to i nije to. no daleko od toga da i kobun neće obaviti također neke zadatke korektno i u segmentu od plaćenih 270kn nije uopće loš no usporediti ga s nekim ozbiljnim reznim alatima ipak nije primjereno.
NAVIGATOR- master
-
ashx je napisao/la:8 godina sam proveo u 1 pad. regimenti
1e REP je rasformiran 1961. Za nekog tko danas ima 29g, prilično je neobično da je služio u istoj.
2e REP je jedina padobranska postrojba u LE.
Isprike na OT, ali vrijedilo je
Ariel- tipko
-
Broj postova : 65
Godine : 50
Datum registracije : 30.06.2011
@Navigator ti si jedan Mučki lažov!
Imaš ti jedan "tanto", sad sam se sjetio kad sam vidio post od Migacha
Imaš kukri od foxa
Imaš ti jedan "tanto", sad sam se sjetio kad sam vidio post od Migacha
Imaš kukri od foxa
Ikarus- ADMIN
-
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010
istina pa ja velim da nisam protivnik tanto oštrica samo ih ne volim
a fox kukri je više sjekirica nego nož, tako da mi to tamo ne smeta čak ima i neke prednosti koje sam već pisao pod temom o foxovom kukriju.
ikarus si u ZG-u?
a fox kukri je više sjekirica nego nož, tako da mi to tamo ne smeta čak ima i neke prednosti koje sam već pisao pod temom o foxovom kukriju.
ikarus si u ZG-u?
NAVIGATOR- master
-
Ne velim da je Kobun savršen nož, daleko je od toga, moje oduševljenje je vezano za CS Tanto oštricu... zato i pucam na Master Tanto
Bark River, da, čelik, obrada, to je i mene palilo čitavih mjesec dana mog života, a samo zato što sam se načitao gluposti po forumu...
I onda sam se sjetio kako sam znao zlorabiti švicarce koje sam vratio u početno stanje nakon par prelaza preko brusa... uostalom "hrđajući" čelici me ne zanimaju više uopće kao ni kožne korice jer sve što zahtjeva bilo kakvo održavanje osim oštrenja je nedostatak na terenu... baš mi se razmišlja je li mi nož mokar u vodom natopljenoj kožnoj futroli... kako da ne... dođem doma, operem zajedno sa beštekom i tanjurima i bacim u ladicu
Bark River, da, čelik, obrada, to je i mene palilo čitavih mjesec dana mog života, a samo zato što sam se načitao gluposti po forumu...
I onda sam se sjetio kako sam znao zlorabiti švicarce koje sam vratio u početno stanje nakon par prelaza preko brusa... uostalom "hrđajući" čelici me ne zanimaju više uopće kao ni kožne korice jer sve što zahtjeva bilo kakvo održavanje osim oštrenja je nedostatak na terenu... baš mi se razmišlja je li mi nož mokar u vodom natopljenoj kožnoj futroli... kako da ne... dođem doma, operem zajedno sa beštekom i tanjurima i bacim u ladicu
markonvs- spikač
-
baš slučajno imam i master i magnum tanto viška pa eto,možemo preko pm dalje...
glock- mr.spika
-
Broj postova : 1128
Godine : 61
Datum registracije : 31.01.2011
Ne znam je li prošao pm pa te ovim putem molim da pm-aš u kojem su stanju i za koliko para...
Hvala!
Hvala!
markonvs- spikač
-
Stranica 3 / 3. • 1, 2, 3
Stranica 3 / 3.