Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
ko je koga kopiral?
+16
damjan
pinco
Pomorac
Nino G
Drvo
Black_hunter
gogastiOS
Igsy
NAVIGATOR
cabala - baniran
Franco G
sgt bear
ashx
Zokac
mali mačak
Marko
20 posters
Stranica 2 / 3.
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Re: ko je koga kopiral?
e to je vec drugo, nemoj da se nerviras, ja ti samo kažem da je tvoje licno iskustvo najmerodavnije.......Legio Patria Nostra..poz :bog:
ashx- zelembara
- Broj postova : 39
Datum registracije : 11.07.2010
Mogu shvatiti da se nekome sviđa određeni model ili tvrtka ali stvarno ne razumijem čemu služe ovakve rasprave.
Fallkniven je tvrtka koja svoje proizvode neprestano kontrolira ( LEULA ). Materijali koje koriste najbolji su u serijskoj proizvodnji. Cold Steel je nekada radio na takav način, bojim se da je danas drugačije ( gospodarska kriza i prezasičenost tržišta ).
Što se tiče potvrde vrijednosti dovoljno je reći da su neki modeli Fallkniven noževa odobreni pilotima američke pomorske avijacije. Predpostavljam da ih nitko neće gnjaviti ako nose, npr. SOG Seal Pup, Ontario RAT ili neki sličan model. Ontario TAK 1 odobren je za NATO postrojbe kao nož za preživljavanje. RAT 3 je službeni nož američkih šerifa i jednog odjela ministarstva pravosuđa. Ka Bar nije službeni nož koji se dolazi uz opremu nego ga vojnici sami kupuju itd.
Osobno nemam ništa protiv niti jednog ozbiljnijeg proizvođača ali je činjenica da kvaliteta različita i da cijena ponekad ne potvrđuje kvalitetu. I sam započinjem proizvodnju noževa pa znam koliko je teško imati zaista kvalitetan i prepoznatljiv proizvod.
Ono na što svakako treba obratiti pažnju jest da nož bude od nerđajućeg čelika jer je kvalitetniji od alatnih i da oblik noža odgovara namjeni koju trebate. Sve drugo je stvar novaca i dobre volje.
Fallkniven je tvrtka koja svoje proizvode neprestano kontrolira ( LEULA ). Materijali koje koriste najbolji su u serijskoj proizvodnji. Cold Steel je nekada radio na takav način, bojim se da je danas drugačije ( gospodarska kriza i prezasičenost tržišta ).
Što se tiče potvrde vrijednosti dovoljno je reći da su neki modeli Fallkniven noževa odobreni pilotima američke pomorske avijacije. Predpostavljam da ih nitko neće gnjaviti ako nose, npr. SOG Seal Pup, Ontario RAT ili neki sličan model. Ontario TAK 1 odobren je za NATO postrojbe kao nož za preživljavanje. RAT 3 je službeni nož američkih šerifa i jednog odjela ministarstva pravosuđa. Ka Bar nije službeni nož koji se dolazi uz opremu nego ga vojnici sami kupuju itd.
Osobno nemam ništa protiv niti jednog ozbiljnijeg proizvođača ali je činjenica da kvaliteta različita i da cijena ponekad ne potvrđuje kvalitetu. I sam započinjem proizvodnju noževa pa znam koliko je teško imati zaista kvalitetan i prepoznatljiv proizvod.
Ono na što svakako treba obratiti pažnju jest da nož bude od nerđajućeg čelika jer je kvalitetniji od alatnih i da oblik noža odgovara namjeni koju trebate. Sve drugo je stvar novaca i dobre volje.
cabala - baniran- lingua
-
Broj postova : 329
Godine : 56
Datum registracije : 28.11.2009
Sve u redu, ashx. Usput, zašto citiraš Legio patria nostra? Nekako si mi premlad da bi bio u legiji.
Honneur et Fidélité
Franco
Honneur et Fidélité
Franco
Franco G- spikač
-
Broj postova : 750
Godine : 78
Datum registracije : 29.08.2009
ashx- zelembara
-
Broj postova : 39
Godine : 42
8 godina sam proveo u 1 pad. regimenti
ashx- zelembara
-
Čekajte malo, tema je " Tko je koga kopirao ". Vojska baš neće masovno naoružavati ovako skupim noževima tako da u ovom slučaju vojni poziv nije mjerilo.
cabala - baniran- lingua
-
Ashx, moje poštovanje.
Živio sam u osamdestim godinama prošlog desetljeća s obitelji u Marseille-u i Cassisu - često sam sretao legionare i imam samo pozitivno iskustvo s njima. U Cassisu je ponekad održan koncert legije - posve suprotna slika od one koju smo učili u exYu.
Poznajem i neke hrvatske legionare no to sad nije bitno.
Franco
Živio sam u osamdestim godinama prošlog desetljeća s obitelji u Marseille-u i Cassisu - često sam sretao legionare i imam samo pozitivno iskustvo s njima. U Cassisu je ponekad održan koncert legije - posve suprotna slika od one koju smo učili u exYu.
Poznajem i neke hrvatske legionare no to sad nije bitno.
Franco
Franco G- spikač
-
Broj postova : 750
Godine : 78
Datum registracije : 29.08.2009
CS ovi nozevi su i danas solidni mada su prije 15 godina dok ih je u americi radio camilus bili jos daleko bolji. Fallknivenovi nozevi su zapravo poboljsani modeli CS-a onih prije 15godina a fallovi modeli su daleko kvalitetniji od ovih koje cs radi danas uz iznimku japanakih modela od san mai celika! Imam poprilicno iskustva i posjedujem vise modela i jednih i drugih i trecih i koristio sam ih za prilicno ozbiljne zadace! U svim segmentima a ne samo u nozevima je pravilo da mali napredak u kvaliteti i performansama se placa neproporcialnim povecanjem cijene, samo ostaje na kraju pitanje dali nam se to isplati i dali to sebi mozemo priustiti! Ako je i jedan od ovih odgovora pozitivan ne vidim razlog da si jos jedan fall ne nadje sretnog vlasnika!
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
Pozdrav. ja sam ovdje tek nedavno logiran, ima CS magnum tanto nabavljen početkom devedesetih godina a uskoro namjeravam nabaviti i A1. Budući da nemam puno iskustva s bushcraftom, jel mi može netko objasniti zašto oblik tanto noža nije prilagođen za bushcraft i koji su oblici primjereniji i zašto? Hvala
gogastiOS- tipko
-
Broj postova : 64
Godine : 57
Datum registracije : 18.08.2010
u bushcraftu koristis noz koji ti se najvise sviđa... jedno je survival drugo je bushcraft....e sad malo da pojasnimo tanto oblik sečiva
vidis da je tanto secivo malo izvijeno na gore, taj oblik se dobijao, u starom japanu, specificnim sistemom kaljenja u ledenoj vodi..da netupim mnogo nije podoban za bushcraft i survival zadatke bas zbog izvijenosti kcsme i samog seciva jer bi se recimo prilikom battoninga kompletan stres prilikom udaranja koncentrisao na jednom predelu noza sto bi dovelo do pucanja samog noza, tanto je borbeni noz i pravljen je za blisku borbu....pozz
vidis da je tanto secivo malo izvijeno na gore, taj oblik se dobijao, u starom japanu, specificnim sistemom kaljenja u ledenoj vodi..da netupim mnogo nije podoban za bushcraft i survival zadatke bas zbog izvijenosti kcsme i samog seciva jer bi se recimo prilikom battoninga kompletan stres prilikom udaranja koncentrisao na jednom predelu noza sto bi dovelo do pucanja samog noza, tanto je borbeni noz i pravljen je za blisku borbu....pozz
ashx- zelembara
-
Hvala na objasnjenju sto se tice tanto oblika noza .. Zanima me jos koje su pogodni oblici noza za prezivljavanje, i koji su oblici ostrenja adekvatni za takvu upotrebu..
gogastiOS- tipko
-
slažem se tanto oblik oštrice napravljen je isključivo za borbu odnosno za sječenje mesa u borbi, a to češ rijetko trebati u bushcraftu. u bushcraftu je dobro da nož ima zakrivljenost oštrice prema vrhu takozvani trbuh. koristi se za precizno rezanje, deranje divljači, drvodjeljanje. kod tanto tipa oštrice na tom se mjestu nalazi čošak odnosno kut na kojemu se spajaju oštrica vrha i oštrica sječiva i taj kut je osjetljiv i lako se istupi. u praksi na terenu tanto oblik oštrice je teže nabrusiti odnosno treba idealnije uvjete i više vještine kako bi joj propisno vratili oštrinu. po meni tanto oštrice nisu dobre ni za survival ni za bushcraft (no bolje ikakva oštrica nego nikakva!)
NAVIGATOR- master
-
ashx jedno pitanje, a to če biti za tebe mačji kašalj pošto si iz padobranske
kad ti se kod skoka krivo otvori padobran, skroz se spetlja i siguran si da ga ne možeš osposobiti, kaj češ prvo napraviti i kojom češ to rukom naparaviti? malo je off topic sorry
kad ti se kod skoka krivo otvori padobran, skroz se spetlja i siguran si da ga ne možeš osposobiti, kaj češ prvo napraviti i kojom češ to rukom naparaviti? malo je off topic sorry
NAVIGATOR- master
-
Hvala ti na odgovoru, jos me zanima dali neki tipovi ostrenja imaju prednost u odnosu na druge , malo sam zbunjen s obzirom da svski proizvodac ima drugacije ostrenje. dali je uputno mijenjati tip ostrenja , koje radi prooizvodac...
gogastiOS- tipko
-
pod nazivom tip ostrenja vjerovatno misliš na profil oštrice ili grind. nije baš da svaki proizvođač ima svoje, uglavnom su grindovi tipiziran i ima ih nekih 10 tipova a za survival i bushcraft najčešće se koristi takozvani scandi grind i flat grind ili neki od njihovih derivata.
da bi promjenio tip grinda treba dosta prakse i pravi alati tako da ti ja to baš i nebi preporučio, radije se prvo malo raspitaj pa kupi ono kaj ti treba pa nemoraš niš mjenjati. imaš to o grindovima objašnjeno pod temom vrste grindova ili tak nekaj slično!
da bi promjenio tip grinda treba dosta prakse i pravi alati tako da ti ja to baš i nebi preporučio, radije se prvo malo raspitaj pa kupi ono kaj ti treba pa nemoraš niš mjenjati. imaš to o grindovima objašnjeno pod temom vrste grindova ili tak nekaj slično!
NAVIGATOR- master
-
Hvala jos jednom , procitat cu...
gogastiOS- tipko
-
gogastiOS je napisao/la:Pozdrav. ja sam ovdje tek nedavno logiran, ima CS magnum tanto nabavljen početkom devedesetih godina a uskoro namjeravam nabaviti i A1. Budući da nemam puno iskustva s bushcraftom, jel mi može netko objasniti zašto oblik tanto noža nije prilagođen za bushcraft i koji su oblici primjereniji i zašto? Hvala
Ja bih na Vašem mjestu pokušao s modelom koji imate. A1 sam držao u ruci ( imate za kupiti u Osijeku ) i mogu reći da je odličan. Razmislite i o S1, zaista je odličan.
cabala - baniran- lingua
-
Kupit cu ga u Osijeku A¸1 . Imao sam ga u rukama i jako mi se svida. dugo sam se lomio izmedu A1 i S1 odluka je pala...
gogastiOS- tipko
-
NAVIGATOR je napisao/la:ashx jedno pitanje, a to če biti za tebe mačji kašalj pošto si iz padobranske
hm, lepo pitanje... odgovor je malo duzi.... pa da krenem
ima vise vrsta padobrana tako da odgovor varira u odnosu na sistem otvaranja, pakovanja, pozicioniranja pomocnog padobrana, broj smernica, oblik kupole.... pa bih te molio da mi kazes o kom se padobranu tacno radi da bi ti dao potpun odgovor.
ashx- zelembara
-
pa recimo standardno krilo od recimo 180s/f i uobičajeni sustav veza otvaraš na 700-500 znači sd si na recimo 400 i skužiš da nemožeš oporaviti sfrkano krilo iznad sebe a ispod tebe livada. kaj prvo, kojom rukom!
NAVIGATOR- master
-
NAVIGATOR je napisao/la:pa recimo standardno krilo od recimo 180s/f i uobičajeni sustav veza otvaraš na 700-500 znači sd si na recimo 400 i skužiš da nemožeš oporaviti sfrkano krilo iznad sebe a ispod tebe livada. kaj prvo, kojom rukom!
Je li krilo " piggyback "?
cabala - baniran- lingua
-
NAVIGATOR je napisao/la:pa recimo standardno krilo od recimo 180s/f i uobičajeni sustav veza otvaraš na 700-500 znači sd si na recimo 400 i skužiš da nemožeš oporaviti sfrkano krilo iznad sebe a ispod tebe livada. kaj prvo, kojom rukom!
Ja bi se prekrižio prvo desnom rukom a ak bi stigao, možda i lijevom
Black_hunter- zelembara
-
Broj postova : 44
Godine : 36
Datum registracije : 13.03.2010
gogastiOS je napisao/la:Kupit cu ga u Osijeku A¸1 . Imao sam ga u rukama i jako mi se svida. dugo sam se lomio izmedu A1 i S1 odluka je pala...
F,S i A1 su poput noževa u kuhinji, svaki je dobar za svoju namjenu ali je to veliko ulaganje. F1 i A1 su dobar spoj također ( radni i lovački nož ). Dugoročno gledano, lako se prodaju i ne gube na cijeni... Teška odluka.
cabala - baniran- lingua
-
Slazem se A1 je odlican izbor za gotovo sve zadace koje pred noz mozes postaviti!
NAVIGATOR- master
-
ok mozemi neko objasniti razliku u funkcionalnosti i S1 i A1.. sto to konkretno znaci na terenu
gogastiOS- tipko
-
To i mene zanima.U čemu je razlika?gogastiOS je napisao/la:ok mozemi neko objasniti razliku u funkcionalnosti i S1 i A1.. sto to konkretno znaci na terenu
Drvo- mr.spika
-
Broj postova : 1663
Godine : 44
Datum registracije : 13.03.2010
Radi se o vrlo sličnom dizajnu noža. Osim malih razlika u zakrivljenosti oštrice i obliku modificiranog clip point-a glavna razlika je što A1 u odnosu na S1 ima 3cm dulju i 1mm deblju oštricu. Shodno tome, nešto je i teži (115g) i prikladniji za grublje poslove (sječa i cijepanje). S1 je smišljen primarno kao lovački nož za deranje i obradu divljači, mada zbog univerzalnog dizajna može poslužiti za najrazličitije zadatke.
Nino G- lingua
-
Broj postova : 451
Godine : 54
Datum registracije : 26.09.2009
Fallkniven je razvijao desetak godina F-1 za potrebe švedskog ratnog zrakoplovstva. Tražen je bio survival (ne borbeni) nož dovoljno malen da se ubaci u pilotov kombinezon, a dovoljno snažan da omogući survival u surovim nordijskim uvjetima.
NE, .8 godina su razvijali taj nož i onda ga skratili 4 cm jer su to piloti zahtjevali (preciznije bockao ih u rame)
Pomorac- lingua
-
Broj postova : 333
Godine : 38
Datum registracije : 24.11.2009
Šta su imali razvijat 8 god, niti da su Gripen konstruirali......, to je marketinški trik....., nož je oćito dobar, kvaliteta čelika igra glavnu ulogu, koji se uostalom ionako radi u Japanu...., slićan ili skoro pa isti oblik noža ima više firmi, nije neka ekskluziva.....
pinco- tipko
-
Broj postova : 50
Godine : 47
Datum registracije : 11.06.2010
Nino, hvala ti na objasnjenju... No A1 je fascinantan kada ga drzis u rukama , ne mogu se oteti dojmu da je debljina predimenzionirana , mada vidim da i drugi proizvođači imaju slične dimenzije u toj klasi. Imam osjecaj da su pravljeni da ga mozes koristiti cijeli zivot.. .A za cijepanje su ionako izmisljene sjekire..
gogastiOS- tipko
-
Mislim da biste trebali malo razmisliti prije kupovine. Nitko Vam ne može pomoći u odluci jer samo Vi znate za što trebate nož.
cabala - baniran- lingua
-
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Stranica 2 / 3.