Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
ribolov lukom i strijelom
+8
ivo
icon
NAVIGATOR
Zivko Les
Adept
WILLY
Pomorac
žohar
12 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: LOV I RIBOLOV
Stranica 1 / 1.
ribolov lukom i strijelom
Ne znam da li je tko od vas probao ,ali dok sam bio klinac to je bila česta zabava. I to bi bilo dosta učinkovito. Najviše se lovila manja, pridnena riba- perke, špari, glamoči, ili kakav rak. Izrađivali bi tako da bi luk napravili od žice kišobrana ( mislim da sad ovi kineski ne bi prošli), a tetivu od krene (najlon za ribolov) debljine 0,8 ili 0,89 mm.. Strijelu bi radili od rešetke od frižidera. Plastiku bi zgulili a vrh bi naoštrili,a na kraju bi izdubili mali utor di je išla krena. Sve ostalo je bilo stvar vježbe i vještine
žohar- tipko
-
Broj postova : 62
Godine : 44
Datum registracije : 21.07.2010
Re: ribolov lukom i strijelom
Žohar
daj molim te poslikaj kako se radi to sa kišobranom...svi to pricaju, a nikad nisam vidio kak to izgleda i kako se radi
daj molim te poslikaj kako se radi to sa kišobranom...svi to pricaju, a nikad nisam vidio kak to izgleda i kako se radi
Pomorac- lingua
-
Broj postova : 333
Godine : 38
Datum registracije : 24.11.2009
tako sam počeo loviti ribu u podvodnom ribolovu prije nekih dvdeset i kusur godina,pirke glamoči i manji špari pokoja ovčica punili su tavu.problem bi nasto kad bi pogodio večeg cipla ili lubina ,samo bi otišo sa strijelom.
WILLY- lingua
-
Broj postova : 468
Godine : 49
Datum registracije : 13.12.2009
Oooo daaa, palo je tu dosta ribljih glava sa tim alatićem =)
Adept- mr.spika
-
Broj postova : 1588
Godine : 53
Datum registracije : 09.04.2010
WILLY- lingua
-
[youtube][/youtube]
a može i ovako
a može i ovako
WILLY- lingua
-
A luđaka - svaka im častWILLY je napisao/la:[youtube][/youtube]
a može i ovako
Adept- mr.spika
-
Broj postova : 1588
Datum registracije : 09.04.2010
jbg, moram čekat da mi vitar polomi kišobranPomorac je napisao/la:Žohar
žohar- tipko
-
Broj postova : 62
Godine : 44
Datum registracije : 21.07.2010
ribolov lukom i strijelom na slatkim vodama je zakonom zabranjen, imajte samo to na umu. opcenito, mislim da bi bilo u redu naglasavati takve stvari kada se vec stavljaju takvi pokazni filmovi. uglavnom, netko tko procita neke teme vezane uz lov i ribolov na ovom forumu mogao bi steci dojam da se ovdje skupljaju krivolovci, a ne ljubitelji prirode, sjetimo se samo kune, pa fazana, itd....
Zivko Les- zelembara
-
Broj postova : 42
Datum registracije : 10.02.2010
svi mi na forumu znamo slovo zakona,ali možemo pokazivati stvari koje su korisne za preživljavanje,ovdje nema krivolovaca koliko ja znam samo ljubitelja prirode ,preživljavanja i oružja,ne možemo baš sve objasniti pisanjem pa ubacimo koju sliku ili filmić da neke stvari budu jasnije
WILLY- lingua
-
upravo na tako nesto sam mislio
Zivko Les- zelembara
-
Broj postova : 42
Datum registracije : 10.02.2010
Ko klinac sam brdo cipli ulovio sa lukom od suncobrana i strelicom od kisobrana(maska i dihalica) kasnije sam isprobavao ovo s pravim lukom samo ne s kompaundom nego klasicnim olimpic slozivim. Na mjestu gdje je rupa na rucki za stabilizatore se userafi rola flaksa na spravi slicnoj blinkeru. Flaks je zavezan za strelicu koja ima gumena valovita pera da bolje stabilizira strijelu pod vodom(zbog jakih rijecnih struja). Jedino je problem nauciti nisaniti zbog loma kuta svjetlosti. Vjezbali bi na komadu potopljenog stiropora. Jako korisna sprava za rijeke i jezera ali ne i za more barem ne jadransko jer je tu riba rijetko blizu povrsine a efektivni domet toga bi bio do recimo 5 metara udaljena riba koja je maksimalno do 1-2 metra pod vodom(ovisi i o velicini ribe-mete naravno)!
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Datum registracije : 05.04.2010
Zivko Les je napisao/la:ribolov lukom i strijelom na slatkim vodama je zakonom zabranjen, imajte samo to na umu. opcenito, mislim da bi bilo u redu naglasavati takve stvari kada se vec stavljaju takvi pokazni filmovi. uglavnom, netko tko procita neke teme vezane uz lov i ribolov na ovom forumu mogao bi steci dojam da se ovdje skupljaju krivolovci, a ne ljubitelji prirode, sjetimo se samo kune, pa fazana, itd....
Za početak sorry na otvaranju starog topica, novi sam na forumu, sad tek čitam ovo i mislim da ovo ne piše niti u jednom zakonu RH !? Ako nisam u pravu molim da mi netko napiše na koji se zakon ovdje referiralo?
Po ZAKON-u O SLATKOVODNOM RIBARSTVU - Članak 57. istina je da podvodni ribolov nije dopušten u slatkovodnim vodama na teritoriju RH, no lov lukom i strijelom nije definiran u ovoj zabrani i ne spada u niti jednu navedenu kategoriju? a ako nešto nije zabranjeno dopušteno je
Koliko je to moralno ili štogod drugo ostavit ćemo za neku drugu temu
Znači ako nekog zanima, slobodni lov lukom i strijelom (životinje) nije dopušten van ograđenih lovišta u RH (najbliže gdje je legalno je Mađa), ali ribolov nije zabranjen.
Krivo, dragi kolega Icon, krivo. Osim Zakona o slatkovodnom ribarstvu, postoji i Pravilnik o športskom ribolovu, kao njegov podzakonski akt, a kojeg također donosi Ministarstvo. Tamo su vam pobrojani alati dozvoljeni u spomenutim aktivnostima, ukratko, samo štapovi i udice i to korišteni na opisane načine. Stoga, da ne biste imali problema s ribočuvarima koji sprovode zakone (koji ne moraju bit dobri, no drugih nema), predlažem vam da temeljitije pretresete materiju.
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
Hvala na informaciji pročitat ću taj pravilnik, znaš možda članak ili točku gdje je to navedeno jer ne sjećam se da sam ikad naletio na takvo nešto.ivo je napisao/la:Krivo, dragi kolega Icon, krivo. Osim Zakona o slatkovodnom ribarstvu, postoji i Pravilnik o športskom ribolovu, kao njegov podzakonski akt, a kojeg također donosi Ministarstvo. Tamo su vam pobrojani alati dozvoljeni u spomenutim aktivnostima, ukratko, samo štapovi i udice i to korišteni na opisane načine. Stoga, da ne biste imali problema s ribočuvarima koji sprovode zakone (koji ne moraju bit dobri, no drugih nema), predlažem vam da temeljitije pretresete materiju.
Vjerojatno nije eksplicitno zabranjen luk, ali jest eksplicitno opisano što jest dozvoljeno, čineči sve drugo, uključujući i luk, zabranjenim...
DoomsdayST- mr.spika
-
Broj postova : 1227
Godine : 50
Datum registracije : 06.01.2012
DoomsdayST je napisao/la:Vjerojatno nije eksplicitno zabranjen luk, ali jest eksplicitno opisano što jest dozvoljeno, čineči sve drugo, uključujući i luk, zabranjenim...
Upravo tako, kolega Doomsday.
@ Kolega Icon, ne znam točno, ali Pravilnik o športskom ribolovu na slatkim vodama je vrlo kratak, par stranica, lako nađete na netu. Sjećam se s polaganja ispita za ribočuvara.
ivo- guru
-
Sjećam se s polaganja ispita za ribočuvara.
Pazite dečki imamo i ribočuvara na forumu!!
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011
maxina je napisao/la:Sjećam se s polaganja ispita za ribočuvara.
...koji u svom višegodišnjem stažu nikad nikog nije prijavio, zaplijenio ribolovni alat ili primjenio bilo koju od stegovnih mjera. Meni to malo glupo, rigidno, nikad udica, pa ni strelica neće ribu iskorjenit, pogotovo na otvorenim vodama. Slično je i s puškom i divljači, no o tome sam već pisao. Mreže su već druga stvar, pogotovo neselektivne, sitnog oka. Ma to me moji iz ŠRD-a nagovorili, kao bio bi red da precednik NO ima i ribočuvarsku značku, bezveze..
ivo- guru
-
..pitanje: čemu to...za SVOJE potrebe( s obzirom na kol.) ima mnogo načina s jednostavnijim i jeftinijim alatima..
...i neće nijedan ribočuvar( čak i ako uoči) zamjeriti..
....
didapatak- lingua
-
Broj postova : 300
Godine : 63
Datum registracije : 29.03.2012
Istina, nitko neće uložiti nemalu količinu novca na opremu i vrijeme u treniranje pucanja lukom da bi tamanio ribu ili divljač, isto kao i standardnim lovom/ ribolovom ljudi se time bave jer ih to ispunjava, jer to vole ili koji god motiv imali, sigurno nije taj da bi nešto zaradili jer nema u tome novaca.didapatak je napisao/la:
..pitanje: čemu to...za SVOJE potrebe( s obzirom na kol.) ima mnogo načina s jednostavnijim i jeftinijim alatima..
...i neće nijedan ribočuvar( čak i ako uoči) zamjeriti..
....
Ali bez obzira na sve treba se držati zakona i nepoznavanje istog nas ne oslobađa posljedica ukoliko ga se ne pridržavamo, stoga je vrlo poželjno dobro se raspitati na više izvora da bi se dobila što potpunija i korektnija informacija.
Što se tiče toga ima li to smisla i dali je ok ili nije to je druga priča ali kako je tako je
Upravo tako, uvaženi kolega Icon, pa se nadam da sam vas ovom smjernicom malo uputio, slagao se ja sa zakonodavcem ili ne.
ivo- guru
-
Zakon je zakon i trebao bi se poštivati ..Problem je što zakonske akte donose ljudi koji nemaju baš puno veze sa praksom ..
U lovstvu je to sve puno bolje definirano jer su uvijek kraljevi ,feudalci , političari i slični guzonje bili (veliki bijeli) lovci ..
Zakon o ribolovu je katastrofa ..mreže ,koče , parangali ,osti a sa druge strane tri štapa sa po jednom udicom ..
U lovstvu je to sve puno bolje definirano jer su uvijek kraljevi ,feudalci , političari i slični guzonje bili (veliki bijeli) lovci ..
Zakon o ribolovu je katastrofa ..mreže ,koče , parangali ,osti a sa druge strane tri štapa sa po jednom udicom ..
Ernest- tipko
-
Broj postova : 52
Datum registracije : 21.02.2011
Similar topics
» Lov lukom i strijelom uskoro dozvoljen?
» dendrobena veneta-glista za ribolov
» Set za ribolov
» Survivor Ribolov
» dendrobena veneta-glista za ribolov
» Set za ribolov
» Survivor Ribolov
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: LOV I RIBOLOV
Stranica 1 / 1.