Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
ontario maceta
+33
Hombre
Draxor
franciscus
rinos
trolshein
ratomir6
Ikarus
DoomsdayST
cutlass
glock
redbeard rum
LUKSA
sinke
Luftwaffe
NAVIGATOR
kengur32
Surfer
Franco G
mali mačak
northy
cabala - baniran
Mladen
damjan
elvin
Nino G
Strider
Nahualli
mariobab
Adept
Zivko Les
Wild Wolf
LupusREBEL
WILLY
37 posters
Stranica 3 / 6.
Stranica 3 / 6. • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: ontario maceta
Nema ih već dugo u Šumoopskrbi, niti više ima redvnog zastupnika za RH. ModeliaArt koji je naveden kao zastupnik za RH na Tramontininim stranicama drži samo beštek i ne odgovaraju na mail. Tramontina je mačeta, valjda najkorištenija na svijetu i izuzetan poljoprivredni alat za poslove kojima je mačeta namjenjena.
mariobab je napisao/la:Nema ih već dugo u Šumoopskrbi, niti više ima redvnog zastupnika za RH. ModeliaArt koji je naveden kao zastupnik za RH na Tramontininim stranicama drži samo beštek i ne odgovaraju na mail. Tramontina je mačeta, valjda najkorištenija na svijetu i izuzetan poljoprivredni alat za poslove kojima je mačeta namjenjena.
Znam, zato i kažem nema ih nigdje za kupiti a kamoli po cijeni od 40-50 kuna.
Surfer- lingua
-
Broj postova : 335
Godine : 56
Datum registracije : 23.05.2010
ponavljam,Jakuševac nedjeljom,vidio sam dve-tri prije mjesec dana.Odsad koju god ugledam,kupujem,pa makar 10 kom.
glock- mr.spika
-
Broj postova : 1128
Godine : 61
Datum registracije : 31.01.2011
Jakusevac majka i zakon !!!
cutlass- guru
-
Broj postova : 3949
Godine : 49
Datum registracije : 16.04.2011
kad se sjetim da ih je bilo u kutijama svih veličina od 15-50kn na kile! od onoga što se trenutno nudi u hrvatskoj mi je ontario 12 naj, naj!
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Datum registracije : 05.04.2010
Kupio sam ovu Ontario 12 incha mačetu pa me zanima kako je oštrite.
Nisam baš vičan oštrenju, koristim onaj Accu Sharp oštrač ali me zanima kako naoštriti mačetu onako, malo bolje.
Nije da mi treba da bude ekstra oštra ali reko tek toliko da probam.
I čime je mažete protiv hrđe?
Jel WD 40 dobar za to?
Nisam baš vičan oštrenju, koristim onaj Accu Sharp oštrač ali me zanima kako naoštriti mačetu onako, malo bolje.
Nije da mi treba da bude ekstra oštra ali reko tek toliko da probam.
I čime je mažete protiv hrđe?
Jel WD 40 dobar za to?
Surfer- lingua
-
WD40 nije dobar za dugotrajnu zaštitu, dobar je za čišćenje, ali ishlapi...
Imaš u Lidla njihovo W5 silikonsko mineralno ulje za lance i brave, ako moraš čistit, prođeš WD40, onda dobro obrišeš. pa ovo ulje našpricaš, lagano prebrišeš da ostane tanki film, i to je to...
Za oštrenje, nemam taj accu pa neznan koji ima kut i jeli taj kut dobar za mačetu... Valjda će neko znat...
Imaš u Lidla njihovo W5 silikonsko mineralno ulje za lance i brave, ako moraš čistit, prođeš WD40, onda dobro obrišeš. pa ovo ulje našpricaš, lagano prebrišeš da ostane tanki film, i to je to...
Za oštrenje, nemam taj accu pa neznan koji ima kut i jeli taj kut dobar za mačetu... Valjda će neko znat...
DoomsdayST- mr.spika
-
Broj postova : 1227
Godine : 50
Datum registracije : 06.01.2012
DoomsdayST je napisao/la:WD40 nije dobar za dugotrajnu zaštitu, dobar je za čišćenje, ali ishlapi...
Hvala.
Mislim da ću odnijeti mačetu na brušenje kod majstora
Surfer- lingua
-
Ja je maže sa Balistolom a šta se tiće oštrenja taj Accu Sharp nebi koristio jer baš i nije dobra (da se tako izrazim)
Probaj na brusni papir i nećeš fulat, ovo sa "majstorom" bi moglo bit kobno ako stvarno nije majstor...
Probaj na brusni papir i nećeš fulat, ovo sa "majstorom" bi moglo bit kobno ako stvarno nije majstor...
Ikarus- ADMIN
-
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010
ikarus je napisao/la:Ja je maže sa Balistolom a šta se tiće oštrenja taj Accu Sharp nebi koristio jer baš i nije dobra (da se tako izrazim)
Koja gradacija papira?
Nisam baš neki majstor, niti mi se ne da brusiti ali ako nije komplicirano budem probao
Surfer- lingua
-
evo da ne otvaram novu temu uzeo bi 12.icu ili 18 neznam koja je bolja naj bolje da mi kaže neko ko ima obe ja mislim da je 12. bolja sad me zabima koliko je dobra u sitnijim radovima jel je 12. zapravo veći nož a to me brine s čime je oštriti ne mogu s dc 4 i da jel neko probavo radit batoning
ratomir6- lingua
-
Broj postova : 351
Godine : 26
Datum registracije : 17.04.2012
18 ti je za probijanje kroz gustiš, 12-ica je nešto između sjekirice i 18 ice.
trolshein- spikač
-
Broj postova : 527
Godine : 43
Datum registracije : 26.11.2011
a jel se sa 12 može izvodit batoning i neke finije radove
ratomir6- lingua
-
Šta znaći "batoning" i šta znaći "finiji rad"...
ja ju imam pa ti mogu pomoć u odlučivanju ali mi moraš reć određeno šta misliš pod tim stvarima, znači ne prevest nego navest primjere...
ja ju imam pa ti mogu pomoć u odlučivanju ali mi moraš reć određeno šta misliš pod tim stvarima, znači ne prevest nego navest primjere...
Ikarus- ADMIN
-
pa dali se može izvesti batoning dio krčenja rušenja nekog drveta manjeg i našiljiti kolčić naprimjer za šator ili našiljit šiba za kobase i to jel je dimenzija malo većeg noža i da jeli se savija kao 18
ratomir6- lingua
-
Ako trebaš mačetu sa takvim "stavom" uzmeš 12, za probijanje kroz đunglu je 18. i ja sam bil malo razočaran sa dužinom dok sam ju prvi puta primil u ruke ali pretpostavljam da je 12 to kaj tražiš. Za krčenje "zeljastog" gustiša je 18. Ako nisi siguran izreži od kartona 12+( 3 drška inch ) kartona pa se uvjeri. ili 18+3 ali je ova 12 šira pa je pogodnija za cijepanje i trančiranje.
ovo sa maljim drvom je upitno možeš rušiti ovisno koliko imaš snage ali za to je ipak sjekira
ovo sa maljim drvom je upitno možeš rušiti ovisno koliko imaš snage ali za to je ipak sjekira
Zadnja promjena: trolshein; 30.01.13 17:47; ukupno mijenjano 1 put.
trolshein- spikač
-
možeš puno toga s 12"
rinos- spikač
-
Broj postova : 668
Godine : 59
Datum registracije : 28.09.2009
Znači počnimo od ovoga
Prvo trebaš dobro pogledat slike.
Znači na drugoj slici ti se vidi di počinje grind odnosno oštrica, nekih 7cm od početka drške..
Tako da prcizniji ili finiji rad može bit izveden bez problema ali treba malo tehnike.
Oštrica samo po sebi kakva dođe iz dućana, nije neka, ako se kužiš u oštrenje onda je sredi malo.
Debljina leđa od 3.2mm ti govori da sa dobrim grind-om može bit odlićan rezać jer je dosta tanka a opet ima dosta žilavosti da se ne savija previše.
Druga stvar šta se tiće Batoninga
Moraš znat da takav oblik oštrice Full Flat kakv je ovaj sa dosta niskim grindom (ovo kaj se sužava, di počinje oštrica) obično jako lako zaglavi odnosno slaba razdvaja stabli i ima jako puno kontaktnih točaka pa če to bit teško za radit...
Ovako nešto bi bilo primjerenije tom poslu..
A Ontario može i cjepat...
Prvo trebaš dobro pogledat slike.
Znači na drugoj slici ti se vidi di počinje grind odnosno oštrica, nekih 7cm od početka drške..
Tako da prcizniji ili finiji rad može bit izveden bez problema ali treba malo tehnike.
Oštrica samo po sebi kakva dođe iz dućana, nije neka, ako se kužiš u oštrenje onda je sredi malo.
Debljina leđa od 3.2mm ti govori da sa dobrim grind-om može bit odlićan rezać jer je dosta tanka a opet ima dosta žilavosti da se ne savija previše.
Druga stvar šta se tiće Batoninga
Moraš znat da takav oblik oštrice Full Flat kakv je ovaj sa dosta niskim grindom (ovo kaj se sužava, di počinje oštrica) obično jako lako zaglavi odnosno slaba razdvaja stabli i ima jako puno kontaktnih točaka pa če to bit teško za radit...
Ovako nešto bi bilo primjerenije tom poslu..
A Ontario može i cjepat...
Ikarus- ADMIN
-
Jasno, ali je ontario "ekonomičniji". Jedino je taj premaz , nije za rezanje ničeg što se stavlja u usta.
trolshein- spikač
-
a dobro nači može se izvesti traženo a gledo sam na you tubu da dave cantubery(oprosti te što sam vjerovatno krivo napisao prezime) https://youtu.be/pQhwbR2a2X4on je sredio ti 7 cm za finije radove ali mene još zanima čime je oštriti
ratomir6- lingua
-
Premaz se lako skine s epoxi razrjeđivačem,i oštrica se lako reprofilira,kod moje je prednji dio (kojim se obično cijepa)konveksan a dio prema dršci scandi,leđa su zaobljena itd.
na terenu se lako oštri svim i svačim,turpija,grubi brus a doma finjak.
na terenu se lako oštri svim i svačim,turpija,grubi brus a doma finjak.
rinos- spikač
-
Broj postova : 668
Godine : 59
Datum registracije : 28.09.2009
sa 14 godina nema dileme uzmi 12ticu, 18tica zahtjeva nešto više snage i tehnike za radit, ja bi uzeo 12ticu, sve ona odrađuje ako se još malo doradi.
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Datum registracije : 05.04.2010
svakako 12... 18 je ipak malo preduga da bi bila univerzalna! 12 nam je bila 2x po 3 tjedna(naravno i ostatak godine) glavni alat za pripremu ogrjevnog drveta i za pripremu svih ostalih drvenih potrepština u kampu.. pa čak i za grubo oblikovanje žlica.... bez ikakve prerade ili dorade! za to vrjeme su foxovi kukri, parang, husqice ležali u hladu oštrila se običnim brusom za kose... iskustvo mi je pokazalo da je tako oštrena davala najbolje od sebe, kad se oštrila na finijim brusovima nekak to nije bilo to...
sa 18 bi isto mogao sve to ali ipak tih 6" malo smeta za sve osim krčenje i probijanje puta..
budi oprezan sa njom.. posebno pazi potkoljenice, gledaj da ti noge nisu na putanji iza predmeta rezanja!!
sa 18 bi isto mogao sve to ali ipak tih 6" malo smeta za sve osim krčenje i probijanje puta..
budi oprezan sa njom.. posebno pazi potkoljenice, gledaj da ti noge nisu na putanji iza predmeta rezanja!!
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Datum registracije : 06.08.2010
dobro nju sam i mislio samo šteta što ne proizvode 12 sa pilom (gos ikarus sviđa mi se ta mačeta nož samo se mogu mislit da mu je cjena kao 5. ontario 12 ica)
ratomir6- lingua
-
imaš sogfari sa pilom ali vjeruj da ti to ne treba!
kengur32- MODERATOR
-
12 sto posto pa ću vidit KO BUDEM ZADOVOVLJAN UZET ĆU I 18 a za potkoljenice noosim štitinik azo jednom smo krčili šumu za rušenje drva i tetkov si je radnik zabio sjekiru u koljeno i morali su mu anputirat donji dio noge i koljeno i kad radim tako nešto nosim štitnike a i kad trebam klečat ugodnije je ne budu mi koljena mokrakengur32 je napisao/la:svakako 12... 18 je ipak malo preduga da bi bila univerzalna! 12 nam je bila 2x po 3 tjedna(naravno i ostatak godine) glavni alat za pripremu ogrjevnog drveta i za pripremu svih ostalih drvenih potrepština u kampu.. pa čak i za grubo oblikovanje žlica.... bez ikakve prerade ili dorade! za to vrjeme su foxovi kukri, parang, husqice ležali u hladu oštrila se običnim brusom za kose... iskustvo mi je pokazalo da je tako oštrena davala najbolje od sebe, kad se oštrila na finijim brusovima nekak to nije bilo to...
ratomir6- lingua
-
kako sam bio super zadovoljan sa 12 uzeo sam i 18... ma super je i 18 ali nekak mi je draža 12
bez obzira na štitnike budi oprezan.. grize kao pit bull
bez obzira na štitnike budi oprezan.. grize kao pit bull
kengur32- MODERATOR
-
12 ca je prva pa ćemo vidit a otkud ste vi iz centra siska ili negdje okolo na banovini
ratomir6- lingua
-
@Ratomir6 nož tu nije bitan njega sam stavio da vidiš pod šta sam mislio vezano za batoning, znači ontario isto to može ali će se malo krivit na čvorovima i neće "kalat" drvo tako dobro jer je pre uska pa nema jaki "klin" efekt...
Ovo šta Rinos kaže i ja planiram sa svojom, pod obavezno promjenit dršku i totalno je reprofilrat (iako to već jesam ) ali još nije dosta
Nećeš pogriješ sa njom a šta se tiće pile ona ti ni netreba (pogotovo ne na mačeti)
Uzmi si ili malu Fiskarsicu ili malu Husquarnu preklopnu i imaš odlićnu pilu za normalnu lovu...
Kako bi radio batoning (ako ga već misliš radit) ako ti je pila gore???
Ovo šta Rinos kaže i ja planiram sa svojom, pod obavezno promjenit dršku i totalno je reprofilrat (iako to već jesam ) ali još nije dosta
Nećeš pogriješ sa njom a šta se tiće pile ona ti ni netreba (pogotovo ne na mačeti)
Uzmi si ili malu Fiskarsicu ili malu Husquarnu preklopnu i imaš odlićnu pilu za normalnu lovu...
Kako bi radio batoning (ako ga već misliš radit) ako ti je pila gore???
Ikarus- ADMIN
-
grad sisak..
kengur32- MODERATOR
-
ja imam baku u hrv kostajnicikengur32 je napisao/la:grad sisak..
ratomir6- lingua
-
Stranica 3 / 6. • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Ontario 12" cutlass maceta?
» maceta i par nozeva
» Maceta i drska po Valar God-u
» moja First blood maceta
» maceta i par nozeva