Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Pojasnjenje za TO nozeva?
+11
djomla
Fagus
žohar
Nino G
LEGION66
damjan
p.strumf
bojadva
maks1969
Boris P
kiza
15 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 2 / 2.
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Re: Pojasnjenje za TO nozeva?
Koliko se sjećam,HRB znači hardness Brinell
Mačak- zelembara
- Broj postova : 42
Datum registracije : 08.09.2010
Krivo se sjećam,ti si u pravu,HB je po Brinellu,jbg,skleroza ili višak alkohola u prošlosti
Mačak- zelembara
-
Broj postova : 42
Godine : 68
Datum registracije : 08.09.2010
djomla je napisao/la:Popuštanje na temp između 190 i 205C će ti dati oko 58-61Hrc, ovisno o čeliku (pretpostavljam da je 1075 ali tko će ga znati), načinu kaljenja... Česta je metoda da se prvi puta popušta na manjoj temp npr. 190 a drugi ciklus malo većoj npr. 200C. Popuštaš barem 2 puta, većinom se radi u ciklusima od 1h (da se omogući dobro i raznomjerno zagrijavanje). Između ciklusa se nož izvadi iz peći i ostavi da se polagano ohladi do sobne temperature.
Dobro je pokušati nož postaviti u peći tako da je oštrica prema dolje a leđa prema gore, zbog simetričnog grijanja obje strane (Ja koristim 2 vilice za fiksiranje)
Ovo je sve vrlo ugrubo i površno, ako te zanimaju detalji pa pitaj
Hvala za odgovore.Kada se sjecivo-noz grije na zaru radi kaljenja dali je potrebno ga drzati na ledjima i dali se moze grijati plinskim brenerom sto sam vidio na nekim link-ovima i jos jedno pitanje:zasto ovaj kovac prilikom izrade noza stavlja sjecivo u zamrzivac??
link:
https://www.youtube.com/watch?v=tJfmBQH9biY
Nadam se da nisam dosadio sa pitanjima posto o TO jako malo znam
Puno pozdrava
Fagus- bomber
-
Broj postova : 175
Godine : 49
Datum registracije : 18.11.2012
e je ga frajer zakomplicirao brutalno ...
toliko ima da kazem " cudnih" stvari u videu , ali zavrsni produkt je jako dobar!
odlican noz..
ono u frizideru je bilo " krio" hladenje na domaci nacin
proguglaj malo to ..
postoje celici na kojima dobivas bolje karakteristike , mada on me malo zbunio posto koristi 52100, to jos nisam cuo ili vidio da se "krio" tretira ..
toliko ima da kazem " cudnih" stvari u videu , ali zavrsni produkt je jako dobar!
odlican noz..
ono u frizideru je bilo " krio" hladenje na domaci nacin
proguglaj malo to ..
postoje celici na kojima dobivas bolje karakteristike , mada on me malo zbunio posto koristi 52100, to jos nisam cuo ili vidio da se "krio" tretira ..
cutlass- guru
-
Broj postova : 3949
Datum registracije : 16.04.2011
Fagus je napisao/la: Hvala za odgovore.Kada se sjecivo-noz grije na zaru radi kaljenja dali je potrebno ga drzati na ledjima i dali se moze grijati plinskim brenerom sto sam vidio na nekim link-ovima i jos jedno pitanje:zasto ovaj kovac prilikom izrade noza stavlja sjecivo u zamrzivac??
link:
https://www.youtube.com/watch?v=tJfmBQH9biY
Nadam se da nisam dosadio sa pitanjima posto o TO jako malo znam
Puno pozdrava
Kada nož griješ u žaru/kovačkoj peći, ovisno o tome želiš li kaliti cijelu oštricu ili samo 1/3 ili 1/2 oštrice-tako ćeš ga i grijati. Iako, ako radiš parcijalno kaljenje, možeš ugrijati cijeli nož pa zakaliti samo dio, ali možeš i ugrijati npr. samo 1/2 oštrice te ju zakaliti.
U gore 2 navedena slučaja struktura nezakaljenog dijela noža će se razlikovati. U slučaju kada ga cijelog griješ, malo iznad linije kaljenja ćeš također dobiti martenzita- pogotovo ako je riječ o duboko prokaljivim čelicima sa puno kroma (npr. 52100-kug.ležajevi) iznad te zone martenzita vjerojatno će se nalaziti "donji" bainit nastao naglim hlađenjem sa kritične temp na temp manje od 350°C te zadržavanjem određeno vrijeme na toj temp, zatim, iznad te zone gornji bainit (naglo hlađenje na temp od 550-350°C te zadržavanje) i uz sami rub leđa možda nešto perlita+ferita (točna struktura ovisi o količini ugljika) ako nož nećeš cijeli potapati dok mu leđa ne dođu do sobne temp.
Ako griješ samo npr 1/2 oštrice te samo nju zakališ, tada ćeš vjerojatno imati nešto veću zonu perlita (normalizirane strukture) i gornjeg bainita
Gornji bainit na čeliku sa 0.8%C će dati tvrdoću oko 40-50Hrc, dok donji daje 50-55Hrc.
Ako kališ cijeli nož, tada je uputno grijati "nejmesnatije" dijelove noža jer tada se toplina iz tih dijelova širi u tanje dijelove, također, u peći ga lagano okrećeš da se simetrično grije.
Mislim da ćeš samo plinskim "brenerom" teško ugrijati nož, tj. samo onim "pištoljem" bez peći i u koju ga staviš i dodatnog kisika. Nožari često koriste kisik-acetilen za grijanje noža, a prednost je što se nož može precizno parcijalno zagrijati do kritične temperature.
O kriogenim tretmanima ću samo ukratko... Svrha takvih tretmana je transformacija zaostalog austenita u svježi martenzit. Ed Fowler se dosta studiozno bavio ovim stvarima (naročito sa 52100 čelikom), krenio je sa stavljanjem noževa u duboki zamrzivač a trenutno je na tekućem dušiku.. Slika ispod jako dobro objašnjava svrhu kriotretmana nakon kaljenja, vidljivo je da ovaj proces ima smisla samo za hipereutektoidne čelike. "MF" krivulja predstavlja završetak transormacije austenita u martenzit, a vidljivo je da što je veći udio ugljika to je temp za MF na nižoj temperaturi...
hvala Djomla !
cutlass- guru
-
https://2img.net/r/ihimizer/img189/6439/pc060084small.jpg
O ovome se nozu radi (moj prvi).U biti kako sam razumio (onako laicki) planiram ga kaliti tako da mu ledja (debljine 4,2 mm) ostanu malo zilavija,stoga prilikom samog kaljenja u ulju moram imati vise horizontalnu posudu za ulje (koje je malo ugrijano) i uroniti ga otprilike do pola gledajuci uzduz noza kao onaj kovac sto sam u predhodnom postu postavio link.Jeli tako??
Puno pozdrava
O ovome se nozu radi (moj prvi).U biti kako sam razumio (onako laicki) planiram ga kaliti tako da mu ledja (debljine 4,2 mm) ostanu malo zilavija,stoga prilikom samog kaljenja u ulju moram imati vise horizontalnu posudu za ulje (koje je malo ugrijano) i uroniti ga otprilike do pola gledajuci uzduz noza kao onaj kovac sto sam u predhodnom postu postavio link.Jeli tako??
Puno pozdrava
Fagus- bomber
-
Da, dobro je da je posuda duguljasta, ja koristim neki metalni spremnik (slika ispod). Najbolje ti je da si napraviš podesivu pločicu od lima za točnu dubinu kaljenja, na komadiću lima samo izbušiš rupice zbog bolje cirkulacije ulja i prijenosa topline, od navojne šipke napraviš nožice.
Vodi računa da imaš dosta ulja, da ti se pri kaljenju ne bi pregrijalo. Zagrij ga prije kaljenja između 40-60C, u ni jednom trenutku neka ti ne prijeđe 82C (ako budeš višestruko kalio)..
jestivo biljno ulje je za početak sasvim ok..
I da, nož ti odlično izgleda. Pogotovo što ti je prvi. Svaka čast!
Vodi računa da imaš dosta ulja, da ti se pri kaljenju ne bi pregrijalo. Zagrij ga prije kaljenja između 40-60C, u ni jednom trenutku neka ti ne prijeđe 82C (ako budeš višestruko kalio)..
jestivo biljno ulje je za početak sasvim ok..
I da, nož ti odlično izgleda. Pogotovo što ti je prvi. Svaka čast!
Hvala djomla.Danas sam vrsio eksperiment za TO.Raspalio sam vatru sa suvim bukovim drvima kasnije dodao drveni ugalj (ne za rostilj) - kako kazu da je najbolji za kovacku vatru,zagrijao metal i stavio u starno motorno ulje i odokativnom metodom ga zagrijao da bede toplo (neznam kako bih drugacije),stavio ostatak od lista mot.pile u zar,sacekao da se malo zagrije i uperio fen da se raspali vatra.Kada se probni metal zagrijao (nisam ga uopste okretao vec sam ga stavio na ledja svo vrijeme) do nemagneticnosti,stavio sam ga u ulje koje se zapalilo.Dali sam dobro postupio???
I jos sto sam negdje procitao na ovom forumu da je nekome sjecivo usljed kaljenja ispucalo zato sto ga je predhodno turpijao usljed brazdi od turpije.Do koje garnulacije smirgl papira sjecivo mora biti ismirglano da se to izbjegne??
Pozdrav
I jos sto sam negdje procitao na ovom forumu da je nekome sjecivo usljed kaljenja ispucalo zato sto ga je predhodno turpijao usljed brazdi od turpije.Do koje garnulacije smirgl papira sjecivo mora biti ismirglano da se to izbjegne??
Pozdrav
Fagus- bomber
-
ako si radio kaljenje noza , mislim zavrsno , morao si prije toga barem 2 puta normalizirati sjecivo /blank/noz ..
ostalo mi zvuci ok..
ako se ulje zapalilo , tempreatura nije bila premala , sto je dobar pokazatelj , e sad , bitno je da nije ni previsoka , noz niposto nesmije biti "žut" , morao bi biti naranđasto -svjetlo crven ..
tako je meni najbolje i najbolji rezultati mi se dogadaju ..
sto se tice tvog " neokretanja" , neznam , treba vidjeti boje na ostrici ..
i ja sam dans kalio ...
a ovo je ostalo u peci do sutra ..
sutra kalim ta 4 komada ..
pozdrav
ostalo mi zvuci ok..
ako se ulje zapalilo , tempreatura nije bila premala , sto je dobar pokazatelj , e sad , bitno je da nije ni previsoka , noz niposto nesmije biti "žut" , morao bi biti naranđasto -svjetlo crven ..
tako je meni najbolje i najbolji rezultati mi se dogadaju ..
sto se tice tvog " neokretanja" , neznam , treba vidjeti boje na ostrici ..
i ja sam dans kalio ...
a ovo je ostalo u peci do sutra ..
sutra kalim ta 4 komada ..
pozdrav
cutlass- guru
-
Valjda jesi- ako nije bilo pukotina niti savijanja. Ulje se zapalilo jer nisi uronio cijeli ostatak pod ulje. Inače bi se samo dimilo. Nije to loša stvar, ne zamaraj se s time, samo čuvaj lice.
Da, to se meni dogodilo, mada su to samo moje neprovjerene, ali moguće špekulacije. Pukotine su se stvorile jer je oštrica bila jako jako tanka. Ako pogledaš bilo koji video o pravljenju noževa, vidjet ćeš da svi nakon kaljenja i popuštanja oštrice sređuju na tračnim brusilicama ili kamenima. Ja nemam nijedno, pa stanjim koliko mogu i tek onda sa nekim malim brusom stanjim do reznog brida.
Da, to se meni dogodilo, mada su to samo moje neprovjerene, ali moguće špekulacije. Pukotine su se stvorile jer je oštrica bila jako jako tanka. Ako pogledaš bilo koji video o pravljenju noževa, vidjet ćeš da svi nakon kaljenja i popuštanja oštrice sređuju na tračnim brusilicama ili kamenima. Ja nemam nijedno, pa stanjim koliko mogu i tek onda sa nekim malim brusom stanjim do reznog brida.
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
ne slazem se s ovime sto si rekao zadnje ..
ja svoje ostrice napravim skoro gotove , rezni brid im je napravljen oko 0.2mm
ma skoro da je spojen .. znaci naostren ..
najbitnije je pridati paznju ostrici i biti stalno " s njom" , kaliti jednu po jednu i biti oprezan ..
ako mozete vidjeti na ovim fotkama moji beveli su vec skroz formirani ...
ne pametujem nikome , samo zelim pomoci , jer znam koliko brusenja ide poslje po zakaljenom celiku ..
evo ostrica spremna za TO
obratite paznju na bevel ..
ako je sve proslo kako treba , turpija samo zafucka , skine crni sloj i proklizi ..
ja svoje ostrice napravim skoro gotove , rezni brid im je napravljen oko 0.2mm
ma skoro da je spojen .. znaci naostren ..
najbitnije je pridati paznju ostrici i biti stalno " s njom" , kaliti jednu po jednu i biti oprezan ..
ako mozete vidjeti na ovim fotkama moji beveli su vec skroz formirani ...
ne pametujem nikome , samo zelim pomoci , jer znam koliko brusenja ide poslje po zakaljenom celiku ..
evo ostrica spremna za TO
obratite paznju na bevel ..
ako je sve proslo kako treba , turpija samo zafucka , skine crni sloj i proklizi ..
Zadnja promjena: cutlass; 07.12.12 19:16; ukupno mijenjano 1 put.
cutlass- guru
-
Hm, to sam i ja napravio vec brdo puta, i samo mi se ovaj puta stvorila pukotina. Dobro, lažem, jednom sam zakaljeni savijeni nož išao ravnati s čekićem i dobio jako ljepši kraći nož
Iz istog razloga i ja tako stanjim, ne da mi se šmirglati do besvjesti. Ali stvarno, pogledaj malo filmice, svi tek nakon kaljenja rade oštricu.
Živjeli mi!
Iz istog razloga i ja tako stanjim, ne da mi se šmirglati do besvjesti. Ali stvarno, pogledaj malo filmice, svi tek nakon kaljenja rade oštricu.
Živjeli mi!
Strider- honoris
-
je , pokusao sam i tu metodu .. dobra jeza jednu stvar ..
da ostane lijepa ostrica , onako profi grindana ..
evo ovako oni naprave nakon kaljenja ... znam sto zelis reci, vidio i ja puno puta ..
izgleda puno ljepse
da ostane lijepa ostrica , onako profi grindana ..
evo ovako oni naprave nakon kaljenja ... znam sto zelis reci, vidio i ja puno puta ..
izgleda puno ljepse
cutlass- guru
-
Tek sam sada vidio tvoj gornji post. Lijepa peć, baš je bombica.
E da, o tome ja pričam. Isto rade sa noevima "s trake"- Letherman, Victorinox. Provo kale, pa onda na veliko kameno kolo.
E da, o tome ja pričam. Isto rade sa noevima "s trake"- Letherman, Victorinox. Provo kale, pa onda na veliko kameno kolo.
Strider- honoris
-
da , kamen prolazi kroz vodu i ne grije ostricu .. ja cu to morati sloziti na grinderu ..
znaci vodeni grinder , hahahah
znaci vodeni grinder , hahahah
cutlass- guru
-
Stara škola majka! Postoji i ona teorija da su ručno oštreni noževi oštriji od ovih s grindera jer se ne spali neka vrlo vrlo mala površina oštrice.
Strider- honoris
-
Strider je napisao/la:Valjda jesi- ako nije bilo pukotina niti savijanja. Ulje se zapalilo jer nisi uronio cijeli ostatak pod ulje. Inače bi se samo dimilo. Nije to loša stvar, ne zamaraj se s time, samo čuvaj lice.
Pozdrav druze.Ja sam svoju ostricu ostavio debelu 1mm,noz je stanjen konusno ili u klin (stvarno neznam kako se zove taj tip sjeciva) i planiram ga takvog kaliti.Nadam se da ne grijesim??
link:
https://2img.net/r/ihimizer/img818/1662/pc070085small.jpg
drugo:Zasto ne nadjes motor od ves masine,odes do strugara-tokara da ti napravi dio da fiksiras na njegovu osovinu i brus na njega.Ako nemas brusnu plocu-mozes ga napraviti od smirgl papira i nekog ravnog predmeta (ja koristim ivericu od namjestaja u tu svrhu jer nemam nista drugo) i naravno biras granulacije smirgla za namjenu:ostrenje,poliranje,brusenje itd.
Sutra cu uslikati pa cu ti pokazati ako te zanima
Pozdrav
Fagus- bomber
-
Strider , evo maloprije zakaljeno , obrati pozornost na debljinu ostrice/reznog brida ..
na prvoj slici ga se ni ne vidi , onda sam prosao dijamantnim spydercom da se vidi kontrast ..
znaci, samo se mora pridati pozornosti nozu tokom kaljenja i ide bez problema ..
evo leze na ravnoj podlozi , savrseno ravni , kako su i bili , bez imalo savijanja .. sto se zna dogoditi cesto ..
a ovo je boja nakon zaljenja , a prije popustanja .. svjetlo siva nijansa , ne ona boja metala , nego neka "mlijecno" siva , glatka .. .. onda turpija klizi ..
pozz
na prvoj slici ga se ni ne vidi , onda sam prosao dijamantnim spydercom da se vidi kontrast ..
znaci, samo se mora pridati pozornosti nozu tokom kaljenja i ide bez problema ..
evo leze na ravnoj podlozi , savrseno ravni , kako su i bili , bez imalo savijanja .. sto se zna dogoditi cesto ..
a ovo je boja nakon zaljenja , a prije popustanja .. svjetlo siva nijansa , ne ona boja metala , nego neka "mlijecno" siva , glatka .. .. onda turpija klizi ..
pozz
cutlass- guru
-
Stranica 2 / 2. • 1, 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 2 / 2.