Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Lov improviziranim sredstvima
+15
D@nijel@
Damir
Mile
antun
ficovk
dENIS
gladiator
Mshai
LUKSA
trkač
sokol
Stule
bowhunter
mariobab
Mladen
19 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: LOV I RIBOLOV
Stranica 1 / 6.
Stranica 1 / 6. • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Lov improviziranim sredstvima
Odmah na početku da napišem da je ovakav način lova dozvoljen samo u situacijama kada za to postoji stvarna potreba...
Da idemo nekim redom...našli smo se u ekstremnoj situaciji i sad naravno trebamo preživjeti...jedan od načina je uloviti si životinju improviziranim sredstvom ...kako uloviti ?...pratili smo tragove , stvorili smo sliku pravog stanja okoline oko sebe ...saznali smo koje životinje se tu nalaze..kuda se kreču...gdje se napajaju...čime se i gdje hrane ...na osnovu tih tragova odlučujemo se što i kako ulovit i sa kojim sredstvom ...sada odaberemo najpogodnija mjesta ...najpoznatija sredstva su zamke i klopke te mehanička gvožđa..
postavljanje improviziranih sredstva najbolje je predvečer a kontrola ujutro jer životinje su u to doba najaktivnije u potrazi za hranom te mjenjaju boravišta... zamke se trebaju postavljati na staze kojima se životinje kreču jer u pokretu su najmanje oprezne..(.npr...fazan koji trči stazom i uleti glavom u omču svojom se silom zateže i brže ugiba )..cilj ove teme je naučiti se o vrstama , postavljanju i samoj izradi improviziranih sredstva za lov
kako napraviti žičanu omču za fazana ili zeca ?
tu su moji alati i zamke ...to su žičane omče
omče se također mogu napraviti od žniranaca ...uzica ...čak i užadi za veče životinje ...
ovo je primjer omče na užadi ...
Da idemo nekim redom...našli smo se u ekstremnoj situaciji i sad naravno trebamo preživjeti...jedan od načina je uloviti si životinju improviziranim sredstvom ...kako uloviti ?...pratili smo tragove , stvorili smo sliku pravog stanja okoline oko sebe ...saznali smo koje životinje se tu nalaze..kuda se kreču...gdje se napajaju...čime se i gdje hrane ...na osnovu tih tragova odlučujemo se što i kako ulovit i sa kojim sredstvom ...sada odaberemo najpogodnija mjesta ...najpoznatija sredstva su zamke i klopke te mehanička gvožđa..
postavljanje improviziranih sredstva najbolje je predvečer a kontrola ujutro jer životinje su u to doba najaktivnije u potrazi za hranom te mjenjaju boravišta... zamke se trebaju postavljati na staze kojima se životinje kreču jer u pokretu su najmanje oprezne..(.npr...fazan koji trči stazom i uleti glavom u omču svojom se silom zateže i brže ugiba )..cilj ove teme je naučiti se o vrstama , postavljanju i samoj izradi improviziranih sredstva za lov
kako napraviti žičanu omču za fazana ili zeca ?
tu su moji alati i zamke ...to su žičane omče
omče se također mogu napraviti od žniranaca ...uzica ...čak i užadi za veče životinje ...
ovo je primjer omče na užadi ...
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
Re: Lov improviziranim sredstvima
sta iz prirode se moze iskoristiti za lov kad se nemaju zice i klesta i strikovi?
Gost- Gost
Mogu se napraviti zamke klopke i stupice i od onoga dostupnog iz prirode. Postavila si pitanje kad je već pao mrak, pa će ili dravski_vuk zadovoljiti tvoju znatiželju, a možda i netko drugi, ili ćeš priučekati sljedeći vikend pa ću ti demonstrirati.
Inače je najjednostavnije sredstvo štap za bacanje i veoma je učinkovito.Ovo je moj "ceremonijalni " primjerak, jasen, kora divlje trešnje i perje škanjca.
Još jedna od jednostavnih stvari koja se može načiniti bez velike muke, a zahtijeva malo vježbe je atlatl/bacač koplja, toliko učinkovito lovno oružje da se koristi još i danas.Nisam ga koristio neko vrijeme, ali imam slike dva stara. Prvi je uobičajeniji i koristi drvo sa "zubom" u koji se umeće duga strijela sa šupljim krajem.
Drugi je primjer rascjepljenog kraja bacača sa zavezanom kožnom vrpcom u koji se umeće projektil sa zarezom kao klasična strijela.
Obje vrste se drže na isti način
Inače je najjednostavnije sredstvo štap za bacanje i veoma je učinkovito.Ovo je moj "ceremonijalni " primjerak, jasen, kora divlje trešnje i perje škanjca.
Još jedna od jednostavnih stvari koja se može načiniti bez velike muke, a zahtijeva malo vježbe je atlatl/bacač koplja, toliko učinkovito lovno oružje da se koristi još i danas.Nisam ga koristio neko vrijeme, ali imam slike dva stara. Prvi je uobičajeniji i koristi drvo sa "zubom" u koji se umeće duga strijela sa šupljim krajem.
Drugi je primjer rascjepljenog kraja bacača sa zavezanom kožnom vrpcom u koji se umeće projektil sa zarezom kao klasična strijela.
Obje vrste se drže na isti način
Naravno napredniji način je izrada luka i strijele, ali kako je to ipak malo kompliciranije, a priručnici o preživljavanju su često puni pogrešnih informacija, najčešće zato jer po inerciji prepisuju pogreške još od 50-ih godina, mislim da to zahtjeva posebnu temu, koju mislim započeti uskoro.
postoje i primitivne zamke Ojibwayove zamke evo ti jedne koja se konstuira samo s nožem
bowhunter- lingua
-
Broj postova : 305
Godine : 38
Datum registracije : 24.01.2009
Lijepo što si postavio, ali bilo bi ljepše da staviš slike klopke koju si sam postavio.Tako ohrabruješ i pokazuješ drugim članovima foruma da je to zaista izvedivo. I mala ispravka-Ojibwa Indijanci su imali drugi tip okidača za koji je potreban komad uzice, koji se isto tako može napraviti na licu mjesta.
Malo si me zbunio, ispričavam se. Paiute su imali drugi tip okidača i takva klopka se zvala Paiute deadfall, po Ojibwama je nazvana zamka za lov ptica koja je potpuno drugi tip.Klopka na slici gore je jako stara i raširena po cijelom svijetu i nema veze sa Ojibwa Indijancima.
to je to, upravo to mene zanimalo!!
ovo sto stavil bowhunter je isto vrlo zanimljiv nacin
ovo sto stavil bowhunter je isto vrlo zanimljiv nacin
Gost- Gost
Bok,Mariobab,jesteli mislili na ovu Ojibwa zamku za ptice.
Stule- spikač
-
Broj postova : 735
Godine : 47
Datum registracije : 22.02.2009
Stule je napisao/la:Bok,Mariobab,jesteli mislili na ovu Ojibwa zamku za ptice.
Je.Baš tu. A ovo je Paiute deadfall, nije mi drago što je slika sa neta, ponavljam volio bih osobna iskustva
Ojibway ima 7 svojih zamki, ali i ako ta nije to sam pokazao da se ta napravi bez špage.
napravio sam onu ako se sječate iz Ramba 1. djela kada šiljci izađu i udare policajca.
ali nisam imao mobiela da ju poslikam, idući put ću ju poslikati.
napravio sam onu ako se sječate iz Ramba 1. djela kada šiljci izađu i udare policajca.
ali nisam imao mobiela da ju poslikam, idući put ću ju poslikati.
bowhunter- lingua
-
Broj postova : 305
Godine : 38
Datum registracije : 24.01.2009
vatrica je napisao/la:mario....ti to sve imas doma???
ono svaka cast
Ma imam neke sitnice, nešto lukova, bacač je jednostavan, ništa se ne napinje, taj komad drveta daje dodatnu energiju i snagu projektilu, kao da ti produži ruku.Bitno je sve što se pročita uvježbavati inače nema svrhe.
bowhunter je napisao/la:ali nisam imao mobiela da ju poslikam, idući put ću ju poslikati.
Odlično, pazi da se jasno vidi sistem okidanja, to je prilično bitno.
Kad se nađeš u ekstremnoj situaciji moraš iskoristiti svaku priliku ...svaki predmet bogom dan u tom trenutku...lijepo nam je prikazana klopka sa kamenom ...ima puno mogučnosti klopki od samog drveta...polako... sve budemo to napravili.. slikali i objavili..objasnili kak funkcionira...zato smo tu da jedni od drugih naučimo..za zamke se mogu iskoristiti svakakve uzice ...a uzice se mogu i napraviti u prirodi ...ima biljaka koje imaju takve puzajuče stabiljke ..one se omekšaju i ispletu u uzicu...i takva uzica također može poslužiti kao omča ...
Mladen- honoris
-
ovo vam i nije ok tema ja sam lovac ali pravi lovac kome je ljubav prema zivotinjama na prvom mjestu a ne posljednjem.zamke su vam strogo zabranjene i o tome nema rasprave ja vise divljaci pustim u loviste koje kupim moijim novcem nego sto poslije ulovim tako da mi ova tema nema bas smisla jer te zivotinje pate u toj zamci i tu nema nikakve ama bas nikakve logike sve ostalo kao sto su luk i strijela podrzavam ali je ito u hrvatskoj zabranjeno.prema tome lov da ali samo ako lovac radi na tome da u loviste vraca uzeto i brine se o onome sta je unutra sve ostalo su kreteni i prema takvim lovcima tako se i odnosim sto mi je stvorilo probleme i u mom lovackom drustvu prema tome zamke bilo kakve vrste nisu ni za spominjat a sve to je i kaznjivo i to puno i pravi lovci pa i vi ljubitelji prirode kao i ja bi trebali biti protiv toga te prijavit tako nesto a ne ucit radit zamke. nemoj te se ljutit ali bas bi volio cuti opravdanja oko toga jer u prirodi mozete prezivjeti i bez toga sa raznim biljkama gljivama i drugim
sokol- bebač
-
Broj postova : 8
Datum registracije : 02.03.2009
Sokole.. lijepo sam napisao na početku svoga pisanja ...da su to sredstva koja se upotrebljavaju u stvarnim potrebama za tim ...u svim priručnicima za preživljavanje zamke su nezaobilazna tema...ovo je forum te vrste ...kužim te u potpunosti ... mi tu pišemo o preživljavanju a ne o lovačkim temama ...u redu je da se prirodi uzme toliko koliko ona može normalno nadoknaditi ...mi nismo krivolovci...mi pišemo o stvarima koje nam mogu život spasiti ...ako znaš o gljivama i biljkama.. daj nam savjete ...meni ti je stvarno jako teško najti biljke i gljive dok je u prirodi pokriveno sve snijegom ...
Mladen- honoris
-
cak ni meni koja sam prestala ici u rubolov jer ribu to boli..ova tema i ovaj topic ne pada tesko, jer sam u svakom momentu citanja teme ili pisanja na njoj imala na umu jednu jedinu stvar:
TO SVE SAMO U SLUCAJU DA SE RADI O ZIVOTU ILI SMRTI,
naravno mojem zivotu, ne fazanskom....
u situaciji kada se mora prezivjeti,nitko ne osuduje ni ljude koji u tim extremnim uvjetima postanu kanibali i fino popapaju svojeg mrtvog prijatelja, isto tako nije kaznjivo ni za osudu da se ljudi posluze zamkama u svrhu golog prezivljavanja
humanog ubijanja ni nema, ima vise ili manje patnje, ali na kraju krajeva ubijanje je ubijanje, da oprostis ovo sto se ovdje pise je meni osobno kudikamo normalnije nego ovo sto ti radis, nosis u lovise zivotinje i onda ih ubijas
TO SVE SAMO U SLUCAJU DA SE RADI O ZIVOTU ILI SMRTI,
naravno mojem zivotu, ne fazanskom....
u situaciji kada se mora prezivjeti,nitko ne osuduje ni ljude koji u tim extremnim uvjetima postanu kanibali i fino popapaju svojeg mrtvog prijatelja, isto tako nije kaznjivo ni za osudu da se ljudi posluze zamkama u svrhu golog prezivljavanja
humanog ubijanja ni nema, ima vise ili manje patnje, ali na kraju krajeva ubijanje je ubijanje, da oprostis ovo sto se ovdje pise je meni osobno kudikamo normalnije nego ovo sto ti radis, nosis u lovise zivotinje i onda ih ubijas
Gost- Gost
Sam Forum kaze FORUM PREZIVLJAVANJA,a ako ce neko zlouporabiti zamke,e to je onda na lovo cuvarima da odrade.Net je pun improviziranih zamki.Ja svaki puta skidam zamke ,ako ih nadjem.Ulovi i pojedi,ako bas moras.
Eto.
Eto.
Stule- spikač
-
Broj postova : 735
Datum registracije : 22.02.2009
Vračam se opet na zamke i klopke...one nam u preživljavanju jako pomažu ...preživljvanje iziskuje velike napore...hodanje ...traženje ..psihičko i fizičko trošenje organizma...moramo se odmarati...zamke rade za nas upravo kad se mi odmaramo...postavljamo ih planski ..poslije naravno uklanjamo da nebi ugrožavali životinje bez potrebe
Mladen- honoris
-
Sokole ja kad sam u prirodi ne pada mi na pamet da bi povrijedio neku zvjerku ili joj na bilo koji način naštetio. No mi ovdije pričamo o preživljavanju. O uvjetima za ono kak se veli nedaj bože. Ako se ikad nađem u takovoj situaciji mali zeko če za mene biti samo hrana.
trkač- bomber
-
Broj postova : 125
Godine : 64
Datum registracije : 07.03.2009
nisam mislio nikog napadat jednostavno me ta tema nervira i sve mi je jasno o cemu se tu prica samo ce to mnogi upotrijebit onako samo da vide dali to funkcionira pa i ako nesto ulove i nije neki bed za njih eto to sam htjeo reci i iz moje perspektive jer sam to vidio u mom lovistu na srni i vjerujte nije lijep prizor jos jednom se ispricavam ako sam vas napao nije mi bila namjera vec samo na ukazivanje na nesto lose.
sokol- bebač
-
sve uredu sokole
glavno da smo rjesili nesporazum
i mene smeta kad idioti kupe samostrjel (to bi trebali zabranit i prodavat samo clanovima takvih klubova)
i onda nastrjele neku srnu
a ona poslje negdje ugine
(prico mi jedan lovac iz mog kraja o tome)
glavno da smo rjesili nesporazum
i mene smeta kad idioti kupe samostrjel (to bi trebali zabranit i prodavat samo clanovima takvih klubova)
i onda nastrjele neku srnu
a ona poslje negdje ugine
(prico mi jedan lovac iz mog kraja o tome)
Gost- Gost
u redu sokole ..ti si jedan od boljih lovaca...ja nisam htio prihvatiti tu ulogu...sad idem malo sa teme ali eto da objasnim nešto ... počela su se iznajmljivati lovišta...počelo se gospodariti prirodom..pušta se veliki broj uvozne divljači..remete se hranidbeni lanci ...da bi na kraju ubijali divljač sa karabinima na koje se ugrađuju nočni optički ciljniki i prigušivači...divljači se nedaje nikakva šansa da preživi..sokole dali je to pravi tradicijski lov ?
Zadnja promjena: dravski_vuk; 18.03.09 16:37; ukupno mijenjano 2 put/a.
Mladen- honoris
-
sokol je napisao/la: jos jednom se ispricavam ako sam vas napao nije mi bila namjera vec samo na ukazivanje na nesto lose.
Ne trebaš se ispričavati, nikada nije dovoljno upozorenja na nešto što nije dobro, a potpuno te razumijem jer znam da se unatoč zakonu zamkari.I zaista se nadam da će svi članovi ovoga foruma biti zreli u primjeni i vježbi vještina koje bi mogli naučiti.
Zadnja promjena: mariobab; 18.03.09 5:16; ukupno mijenjano 1 put.
osobno nikada nisam imao potrebu postavljati zamke ali kao klinac sam lovio golubove po kvartu, omčom,loncem ili kutijom, u ratu sam se pokušao baviti krivolovom ali mi nije uspijelo jer sam bio nezreo i nisam imao pojma, npr. trčao sa kolegom za posavskim goničem kad je nanjušio divljč i nisam znao da on tebi dovede divljč, nedavno sam čuo kako je jedan moj poznanik postavio unproforku( to vam je ona žica sa listićima kao žileti ) i naletila je mlada< divlja svinja ,možete si misliti šta je bilo od nje nakon otimanja upletenoj u žici, nakon toga frend je rekao da više to neće raditi, opametio se a drugi su mu rekli šta da radi, ljudi imaju jako puno problema sa divljači na podtručju Banije i Korduna jer nema ljudi ......
lov kao tradicija je ubijanje radi hrane tako je bilo nekad a danas to nebi trebalo biti tako danas bi to trebalo biti sporedno medutim i medu lovcima nije tako danas se ubija i radi preprodaje da bi se zaradilo na mesu, radi trofeja idrugih stvari.ustvari i mi lovci imamo velike probleme mudu nama jer nismo svi isti a krivolovcima da i ne govorimo a mnogi ljudi imaju misljenje o lovcima kao ubojicama koji uzmu pusku i love sve sto se krece.
to sve mozemo zahvalit bas ti krivolovcima i ostalima kojima je lov uzet pusku kad je lov i pucajmo. htjo bi reci da nije bas sve tako jer lovci su tu ustvari da zastite tu divljac da je hrane opskrbljuju vodom i drze neku ravnotezu u prirodi, a tu je i ciscenje suma i njiva koje zagaduju ljudi koji nemaju veze sa lovom. znaci ta priroda je nekim djelom takva i radi lovaca.
to sve mozemo zahvalit bas ti krivolovcima i ostalima kojima je lov uzet pusku kad je lov i pucajmo. htjo bi reci da nije bas sve tako jer lovci su tu ustvari da zastite tu divljac da je hrane opskrbljuju vodom i drze neku ravnotezu u prirodi, a tu je i ciscenje suma i njiva koje zagaduju ljudi koji nemaju veze sa lovom. znaci ta priroda je nekim djelom takva i radi lovaca.
sokol- bebač
-
Razumljivo je to sve meni...to je več druga tema ...mi budemo i dalje improvizirali da bi preživjeli u ekstremnim situacijama prirode
Mladen- honoris
-
Tko je čovjek da govori PRIRODI o balansu? Ili pak da POMAŽE prirodi da se balansira? Čovjek ne može sam sebe izbalansirat, i onda takav miljama dalek od savršenog ide unutar sustava prirode koji je besprijekoran i star bilijunima godina. Sokole, ovo nije napad na tebe, jer te ni ne znam i zato te ne trpam u isti koš sa većinom lovaca kakvi jesu (znam ih nekoliko i kratko i jasno mogu reći da su teške sirovine ti koje znam), jednostavno postavljam pitanje na neke od glavnih filozofija lovaca i njihovih "funkcija" u prirodi.
Mshai- spikač
-
Broj postova : 517
Godine : 39
Datum registracije : 29.01.2009
A onda sam se sjetio zgodne klopke za lov živih ptica, evo link na film.
https://www.youtube.com/watch?gl=HK&hl=zh-TW&v=9iR_3zWd0hA
https://www.youtube.com/watch?gl=HK&hl=zh-TW&v=9iR_3zWd0hA
Mario ..klopkice su prva liga...kad bude više vremena ja ih budem napravio kod sebe i poslikao ali u drukčijem obliku...mene tu interesira još jedna informacija...knjiga o traperu..napiši ako nešto saznaš o toj knjigi ...engleski mi baš neide
Mladen- honoris
-
Stranica 1 / 6. • 1, 2, 3, 4, 5, 6
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: LOV I RIBOLOV
Stranica 1 / 6.