Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Alpe 2009
+2
Mshai
Stoney
6 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO GALERIJA I PODFORUM
Stranica 1 / 1.
Alpe 2009
Snijeg i snjezne radosti djeci ali i odraslima uvijek pruzaju nezaboravna i jedinstvena iskustva.
Objavljujem par starih slika sa opisom jednog od tih iskustava sa dragim prijateljem sa Alpa. Krenuli smo sa ciljem da eksperimentiramo metode spavanja u snijegu te da isprobamo na vlastitoj kozi pravu bijelu hladnocu.
Po nekima, zadovoljstvo boravka i hodanja u snijegu je bas to sto covjekova podsvijest indirektno dobiva poruku cistoce i smiraja, onoga cemu svi tezimo.
Osnovna oprema.
Izrada prvog zaklona, nazvanog od milja "katakomba" po meni najbrzega za izradu (vrijeme izrade 1.10 h dvije lopate)
Konstrukcija od suhih grana
Postavljanje krova (satorsko krilo). Kao sto se vidi visina okolnog snijega je skoro 1 metar.
Prekrivena "katakomba"
Vanjska temperatura u 22 sata
Unutrasnja temperatura
Unutarnji mrtvacki ugodaj
napomena: Spavali smo sa otvorenim ulazom prekrivenim rukcasima sa otvorom od kojih 10 cm. zbog opasnosti gusenja ugljikmonoksidom (proizvod disanja). Uvijek pustite adekvatan otvor radi ventilacije. Velika greska koju vecina njih radi kod izrade sklonista je da rade skloniste preveliko te ga je tako nemoguce zagrijati vlastitom temperaturom. U ovom slucaju, vidljiva je razlika od 14°C mjerena sat vremena nakon izrade samog.
Day after
Dobavka hrane u visoka alpska sela.
Pocetak izrade iglua
Rezanje blokova
napomena: rezete uvijek blokove ispod sebe te tako jednim potezom kopate i gradite postujuci tako (meni najdraze) pravilo survivala "Minimumom izrazi maksimum!"
Oblikovanje prije lijepljenja kocki
napomena: Rez mora biti perfektno ravan tako da kocke prianjaju cijelom visinom
"maltanje"
Pri krovu
Posto se noc blizila a mi smo bili u velikom zaostatku odlucili smo se na nesvakidasnji krov, da vide eskimi sto smo izveli smijali bi se do suza, ali lako njima kada je njihov snijeg toliko "suh" da se reze poput stiropora.
Ulaz u novu katakombu
Gotov hibrid
Povratak u civilizaciju, 2 sata hoda do tanjura paste koji je bio obecan od mog prijatelja Talijana - a oni znaju sto je pasta
Prikazao sam ovu kratku reportazu posto ovog vikenda krecemo u snjezna bespuca Gorskog Kotra sa istim ciljem, ciljem igranja u snijegu.
Uskoro slijede slike...
Objavljujem par starih slika sa opisom jednog od tih iskustava sa dragim prijateljem sa Alpa. Krenuli smo sa ciljem da eksperimentiramo metode spavanja u snijegu te da isprobamo na vlastitoj kozi pravu bijelu hladnocu.
Po nekima, zadovoljstvo boravka i hodanja u snijegu je bas to sto covjekova podsvijest indirektno dobiva poruku cistoce i smiraja, onoga cemu svi tezimo.
Osnovna oprema.
Izrada prvog zaklona, nazvanog od milja "katakomba" po meni najbrzega za izradu (vrijeme izrade 1.10 h dvije lopate)
Konstrukcija od suhih grana
Postavljanje krova (satorsko krilo). Kao sto se vidi visina okolnog snijega je skoro 1 metar.
Prekrivena "katakomba"
Vanjska temperatura u 22 sata
Unutrasnja temperatura
Unutarnji mrtvacki ugodaj
napomena: Spavali smo sa otvorenim ulazom prekrivenim rukcasima sa otvorom od kojih 10 cm. zbog opasnosti gusenja ugljikmonoksidom (proizvod disanja). Uvijek pustite adekvatan otvor radi ventilacije. Velika greska koju vecina njih radi kod izrade sklonista je da rade skloniste preveliko te ga je tako nemoguce zagrijati vlastitom temperaturom. U ovom slucaju, vidljiva je razlika od 14°C mjerena sat vremena nakon izrade samog.
Day after
Dobavka hrane u visoka alpska sela.
Pocetak izrade iglua
Rezanje blokova
napomena: rezete uvijek blokove ispod sebe te tako jednim potezom kopate i gradite postujuci tako (meni najdraze) pravilo survivala "Minimumom izrazi maksimum!"
Oblikovanje prije lijepljenja kocki
napomena: Rez mora biti perfektno ravan tako da kocke prianjaju cijelom visinom
"maltanje"
Pri krovu
Posto se noc blizila a mi smo bili u velikom zaostatku odlucili smo se na nesvakidasnji krov, da vide eskimi sto smo izveli smijali bi se do suza, ali lako njima kada je njihov snijeg toliko "suh" da se reze poput stiropora.
Ulaz u novu katakombu
Gotov hibrid
Povratak u civilizaciju, 2 sata hoda do tanjura paste koji je bio obecan od mog prijatelja Talijana - a oni znaju sto je pasta
Prikazao sam ovu kratku reportazu posto ovog vikenda krecemo u snjezna bespuca Gorskog Kotra sa istim ciljem, ciljem igranja u snijegu.
Uskoro slijede slike...
Gost- Gost
Re: Alpe 2009
Predobro stari moj. Jako patim za snijegom jer ga na otoku nikad nema, ali polako oprema stize tako da ces i mene jednom (barem) trpit na snijegu
Stoney- spikač
-
Broj postova : 630
Godine : 36
Datum registracije : 23.05.2009
Prije par dana bio sam s malom ekipom na snijegu na lokaciji blizu ZGa. Digli smo kamp u šumi koja je bila zatrpana snijegom do koljena. Uspjeli izprve zapali vatru u poprilično ozbiljnim uvjetima. Sva oprema se pokazala izvrsnom, do sljedećeg jutra.
Zaspao sam s dragom tako da mi je noga preko vreće za spavanje gurala stijenku šatora. Snijeg koji je bio uz rub se od topline naših tijela otopio i omekšao. Točno u tom kutu gdje sam protegnuo nogu, i držao je tako čitavu noć, mi je bio ruksak sa svom suhom odjećom, te gojze koje sam stavio poviše da ostanu suhe. Točno ta strana je promočila od pritiska moje noge. Smoćila mi sve stvari, i bio sam prisiljen prekinut kampiranje i otići doma i time usrat provod prijatelju koji je za taj vikend uzeo slobodno (a veselio se tome tjednima).
Snijeg nije zaje*ancija. Najmanja greška s potpunom opremom može ugroziti izlet. Najmanja greška bez opreme može ugroziti život. Eto, bila mi je to dobra škola.
Tako da, momci, lijep provod vam želim ovaj vikend. Čuvajte se i vratite se zdravi i pametniji. Budite glasni i držite hranu barem 200m od kampa preko noći; medvjedi su navodno budni ovu zimu.
Zaspao sam s dragom tako da mi je noga preko vreće za spavanje gurala stijenku šatora. Snijeg koji je bio uz rub se od topline naših tijela otopio i omekšao. Točno u tom kutu gdje sam protegnuo nogu, i držao je tako čitavu noć, mi je bio ruksak sa svom suhom odjećom, te gojze koje sam stavio poviše da ostanu suhe. Točno ta strana je promočila od pritiska moje noge. Smoćila mi sve stvari, i bio sam prisiljen prekinut kampiranje i otići doma i time usrat provod prijatelju koji je za taj vikend uzeo slobodno (a veselio se tome tjednima).
Snijeg nije zaje*ancija. Najmanja greška s potpunom opremom može ugroziti izlet. Najmanja greška bez opreme može ugroziti život. Eto, bila mi je to dobra škola.
Tako da, momci, lijep provod vam želim ovaj vikend. Čuvajte se i vratite se zdravi i pametniji. Budite glasni i držite hranu barem 200m od kampa preko noći; medvjedi su navodno budni ovu zimu.
Mshai- spikač
-
Broj postova : 517
Godine : 39
Datum registracije : 29.01.2009
naši ravničarski krajevi sve su manje pokriveni sa snijegom...
ali kad ga ima , mogu se napraviti kvalitetnija skloništa..
daleko je to do standardnih sjevernih iglu kučica...
ali za naše klimatske uvjete je ok...
boris me potaknuo da napišem svoje iskustvo ..
o pravljenju i korištenju snježnih skloništa...
snježnom se kučicom smatra sklonište napravljeno samo od snijega..
započinje se okruglo...
i postepeno se gradi da kupolasto raste prema vrhu..
unutrašnjost zidova se zaglađuje...
radi otapanja...
toplina se može stvoriti samo sa sviječom ...
i održati normalna temperatura za spavanje...
za spavanje ..
napravi se odignuti ležaj od tla ..
jer se pri tlu stvara hladnoča....
spava se odmaknut od zida..
da nam se ne dogodi ko i ivanu..
ventilacija zraka se odvija kroz otvor i rupu pri vrhu skloništa...
najbolji ulaz u sklonište je iskopani prolaz u zemlji...
tako da se tunelom ulazi u sklonište...
ulaz hladnog zraka je tako pri samome dnu...
najbolji učitelj je da to sami isprobate...
taj čudni osječaj brzo nestaje kad se osjeti sigurnost...
jer razlika između temperature zraka ..
sa unutarnje i sa vanjske strane snježnog zida je velika...
ali kad ga ima , mogu se napraviti kvalitetnija skloništa..
daleko je to do standardnih sjevernih iglu kučica...
ali za naše klimatske uvjete je ok...
boris me potaknuo da napišem svoje iskustvo ..
o pravljenju i korištenju snježnih skloništa...
snježnom se kučicom smatra sklonište napravljeno samo od snijega..
započinje se okruglo...
i postepeno se gradi da kupolasto raste prema vrhu..
unutrašnjost zidova se zaglađuje...
radi otapanja...
toplina se može stvoriti samo sa sviječom ...
i održati normalna temperatura za spavanje...
za spavanje ..
napravi se odignuti ležaj od tla ..
jer se pri tlu stvara hladnoča....
spava se odmaknut od zida..
da nam se ne dogodi ko i ivanu..
ventilacija zraka se odvija kroz otvor i rupu pri vrhu skloništa...
najbolji ulaz u sklonište je iskopani prolaz u zemlji...
tako da se tunelom ulazi u sklonište...
ulaz hladnog zraka je tako pri samome dnu...
najbolji učitelj je da to sami isprobate...
taj čudni osječaj brzo nestaje kad se osjeti sigurnost...
jer razlika između temperature zraka ..
sa unutarnje i sa vanjske strane snježnog zida je velika...
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
Iako nije bitno, napravio bih ispravku malu :
ugljicni monoksid je produkt unutarnjeg izgaranja u motorima, dok je ugljicni dioksid produkt disanja :bog: , ovaj prvi je iznimno otrovan vec u malim kolicinama, dok je drugi otrovan u puno vecim kolicinama (a nakupi ga se dok spavamo na podu u malo prostoriji) .
ugljikmonoksidom (proizvod disanja)
ugljicni monoksid je produkt unutarnjeg izgaranja u motorima, dok je ugljicni dioksid produkt disanja :bog: , ovaj prvi je iznimno otrovan vec u malim kolicinama, dok je drugi otrovan u puno vecim kolicinama (a nakupi ga se dok spavamo na podu u malo prostoriji) .
Psychotic- bomber
-
Broj postova : 112
Godine : 38
Datum registracije : 08.04.2009
Ugljični monoksid nema nikakve veze sa motorima na unutarnje izgaranje. Već se radi o tome da jedan i drugi nastaju kod nepotpunog ili potpunog izgaranja. Dok CO nastaje kod nepotpunog izgaranja tvari, npr. da je u onom iglu vuk zapalio vatru i na nju stavio mokru gorivu tvar, nastalo bi nepotpuno izgaranje koje bi se manifestiralo kroz dim. Točnije bilo koje gorenje krute tvati kao i neke zapaljive tekučine koje gore uz prisustvo dima, čađe je nepotpuno gorenje i kao nus produkt takvog gorenja nastaje ugljučni monoksid (CO), dok sa druge strane ugljični dioksid (CO2) nastaje kod takozvanog potpunog gorenja znači nema dima, čađe, žara. to je najčešće gorenje plina. I u takvim uvjetima u zatvorenim prostorima kroz gorenje nestaje kisika, a kao produkt toga nastaje CO2, isto to se dešava i sa disanjem udišemo zrak a izdišemo ugljični dioksid! Isto tako ugljični dioksid nastaje kod vrenja, kroz proces vrenja u zatvorenom prostoru nestaje kisika a nastaje ugljični dioksid
Sve u svemu... nemoj zaboravit ostavit otvorenu rupu.
Stoney- spikač
-
Broj postova : 630
Godine : 36
Datum registracije : 23.05.2009
Hvala na ispravci, zaboravio sam taj podatak o nepotpunom izgaranju (davno sam imao kemiju )
Psychotic- bomber
-
Broj postova : 112
Godine : 38
Datum registracije : 08.04.2009
Similar topics
» Alpe 2010
» Everest 2009
» 1. SUSRET - 01.05.2009
» 2. SUSRET - 07.08.2009
» 28.03.2009. Banijska Avantura
» Everest 2009
» 1. SUSRET - 01.05.2009
» 2. SUSRET - 07.08.2009
» 28.03.2009. Banijska Avantura
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO GALERIJA I PODFORUM
Stranica 1 / 1.