Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
OTOK PAG, Metajna - staza Life on Mars
4 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 1.
OTOK PAG, Metajna - staza Life on Mars
Pozdrav svima Dobre vremenske uvjete jučer iskoristilo se za posjet okolici Metajne na Pagu te obilazak popularne trekking/trail staze Life on Mars. Od Zadra do Metajne put iznosi 85 km a dužina same staze sa povremenim vrludanjem uokolo iznosi oko 10 km. Iako postoje markacije, na jednom dijelu se samu stazu teže prati zbog manjih odrona nakon kiše usljed kojih se dio kamenja sa markacijama izgubio. Unatoč tome, držati smjer većinom nije problem a tijekom cijele staze nagrađeni ste spektakularnim pogledom te okolišem koji zbilja izgleda kao što i sam naziv govori - vanzemaljski CIjelim putem vas uglavnom prati šum mora i vjetar dok vam društvo čine najpoznatiji stanovnici otoka Paga, ovce. Staza zahtjeva pravilnu obuću, dovoljne količine vode (3l minimalno) te neki oblik zaštite od sunca i vjetra koji su stalno za petama.
Staza započinje u mjestu Metajna na plaži Ručica (slika br. 1. plaža, slika br. 2. Metajnsko polje
Dalje, nakon kraćeg uspona, prati se smjer prema poznatoj plaži Beritnici. Zanimljivo za ovaj posjet je bila činjenica da je, zbog prošlih kiša, cijeli put bio ispresjecan manjim potocima i slapovima (da, voda na Marsu )
Nastavlja se...
Staza započinje u mjestu Metajna na plaži Ručica (slika br. 1. plaža, slika br. 2. Metajnsko polje
Dalje, nakon kraćeg uspona, prati se smjer prema poznatoj plaži Beritnici. Zanimljivo za ovaj posjet je bila činjenica da je, zbog prošlih kiša, cijeli put bio ispresjecan manjim potocima i slapovima (da, voda na Marsu )
Nastavlja se...
Zagoraman1911- tipko
-
Broj postova : 66
Godine : 32
Datum registracije : 29.01.2012
Re: OTOK PAG, Metajna - staza Life on Mars
Dio 2.
Dalje, nakon Beritnice, staza se nadmorski diže pod litice okolnih brda te prati smjer obale do uvale Slana. Put se može pratiti i većim dijelom uz obalu.
Uvala Slana, također mjesto koncentracijskog logora iz 2. svj. rata (točnije, logor se nalazio iznad uvale)
Ostaci logora
Staza dijelom prati ručno građen put izrađen za potrebe samog logora
Na ovom dijelu posebno dolazi do izražaja surovost okoliša u kojem su boravili zatvorenici ali i u kojem su opstajali stanovnici bližih mjesta sa svojim blagom. Kilometarski suhozidi koji dijele zemlju na parcele tihi su spomenik tim ljudima i njihovom trudu.
Jedan od vjerojatno stražarskih objekata
Put dalje ide na drugu, sjevernu stranu otoka te uvalu Seline
Dolaskom do same uvale s naše lijeve strane uočavamo manji kanjon, koji izgledom podsjeća na pustinjske wadi-je. Samo još možda fale deve i Lawrence od Arabije
Dalje, nakon Beritnice, staza se nadmorski diže pod litice okolnih brda te prati smjer obale do uvale Slana. Put se može pratiti i većim dijelom uz obalu.
Uvala Slana, također mjesto koncentracijskog logora iz 2. svj. rata (točnije, logor se nalazio iznad uvale)
Ostaci logora
Staza dijelom prati ručno građen put izrađen za potrebe samog logora
Na ovom dijelu posebno dolazi do izražaja surovost okoliša u kojem su boravili zatvorenici ali i u kojem su opstajali stanovnici bližih mjesta sa svojim blagom. Kilometarski suhozidi koji dijele zemlju na parcele tihi su spomenik tim ljudima i njihovom trudu.
Jedan od vjerojatno stražarskih objekata
Put dalje ide na drugu, sjevernu stranu otoka te uvalu Seline
Dolaskom do same uvale s naše lijeve strane uočavamo manji kanjon, koji izgledom podsjeća na pustinjske wadi-je. Samo još možda fale deve i Lawrence od Arabije
Zagoraman1911- tipko
-
Dio 3.
Sam kanjon okružen je zanimljivim formacijama i ''skulpturama'' koji su na sedimentnim stijenama ostavili vjetar i voda.
Svaku od pogodnih pukotina i rezova u stijeni koriste ovce kao zaklon od vremenskih uvjeta a poznati miris tome govori u prilog.
Zub vremena
Ruta zatim izlazi iz kanjona te se diže na zaravan s desne strane
U daljini vidimo Rab, dijelove Istre i Kvarnera dok nam je Karlobag nasuprot Velebitskog kanala
Pogled prema južnom Velebitu
Put zatim prelazi preko nekoliko manjih kanjona te kamenih zaravni
Nakon par kilometara, put zaokreće u smjeru Metajne te prati visoki suhozid. Metajna je na vidiku. (isprike zbog lošije kvalitete slika)
Put se pri samom kraju spušta prema naselju kroz koje se vraćamo do početne točke puta. Za cijelu rutu sa pauzama za slikanje te hranu potrebno nam je bilo oko 5 sati. Kod samog logora put se može dodatno produžiti na način da se krene u smjeru jugoistoka do rta Krištofor i istoimene crkvice. Time ovo ostavlja prostora za dužu i zahtjevniju avanturu. Apsolutne preporuke za stazu. Sumnjam da će vas ostaviti ravnodušnim
Sam kanjon okružen je zanimljivim formacijama i ''skulpturama'' koji su na sedimentnim stijenama ostavili vjetar i voda.
Svaku od pogodnih pukotina i rezova u stijeni koriste ovce kao zaklon od vremenskih uvjeta a poznati miris tome govori u prilog.
Zub vremena
Ruta zatim izlazi iz kanjona te se diže na zaravan s desne strane
U daljini vidimo Rab, dijelove Istre i Kvarnera dok nam je Karlobag nasuprot Velebitskog kanala
Pogled prema južnom Velebitu
Put zatim prelazi preko nekoliko manjih kanjona te kamenih zaravni
Nakon par kilometara, put zaokreće u smjeru Metajne te prati visoki suhozid. Metajna je na vidiku. (isprike zbog lošije kvalitete slika)
Put se pri samom kraju spušta prema naselju kroz koje se vraćamo do početne točke puta. Za cijelu rutu sa pauzama za slikanje te hranu potrebno nam je bilo oko 5 sati. Kod samog logora put se može dodatno produžiti na način da se krene u smjeru jugoistoka do rta Krištofor i istoimene crkvice. Time ovo ostavlja prostora za dužu i zahtjevniju avanturu. Apsolutne preporuke za stazu. Sumnjam da će vas ostaviti ravnodušnim
Zagoraman1911- tipko
-
Zadnje sam išao iz Kolana na Sv.Vid pa dalje preko Bošana u Pag ali u glavi mi je da sam prošao i tuda, znam da sam bio na Slanoj i Malinu, bio sam na Sv.Krištoforu... ali nemam pojma kada. Eh.
Uglavnom, foto reportaža na forumu nakon koliko godina? Hvala na slikama, lijepo vidjeti nešto osim magle.
Uglavnom, foto reportaža na forumu nakon koliko godina? Hvala na slikama, lijepo vidjeti nešto osim magle.
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
Da, ako si išao prema Slanoj, to je više manje to. Oduševio me okoliš, za drugi put ulazi u plan i Krištofor.
Što se fotografija tiče, nemam previše sklonosti stvaranjima videa pa mi je ovo po guštu. A i dosta toga se ne zabilježi jer se ide radi gušta prvenstveno. Ali šteta ne podijeliti tu ljepotu, pogotovo onima nostalgičnima iz ere foto reportaža
Što se fotografija tiče, nemam previše sklonosti stvaranjima videa pa mi je ovo po guštu. A i dosta toga se ne zabilježi jer se ide radi gušta prvenstveno. Ali šteta ne podijeliti tu ljepotu, pogotovo onima nostalgičnima iz ere foto reportaža
Zagoraman1911- tipko
-
Volim dobar video koliko i druga osoba no za neke stvari mi je i dalje foto reportaža draža.
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
Zagoraman1911 likes this post
Sve ima svoje čari.
Zagoraman1911- tipko
-
Stvarno poseban krajolik! Fantasticno, hvala na slikama.
Slažem se i ja s Mrazom, dobra stara fotoreportaža
Slažem se i ja s Mrazom, dobra stara fotoreportaža
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Godine : 34
Datum registracije : 03.08.2009
Zagoraman1911 likes this post
Jel tamo onaj otisak NLO?
ness- tipko
-
Broj postova : 90
Godine : 62
Datum registracije : 27.06.2018
ness je napisao/la:Jel tamo onaj otisak NLO?
Desetak kilometara sjevernije se nalazi taj trokut.
Zagoraman1911- tipko
-
ness likes this post
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 1.