Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Praćenje tragova u prirodi
+21
Drvo
Filip
Šimun
Target
Fratt
dENIS
Zee
Zeljko
Damir
Strider
Knife_maniac
zora
Druid
trkač
Mshai
miha_vg
LUKSA
Milan
Stule
mariobab
Mladen
25 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: STARA IZVORNA ZNANJA :: ZNANJA TRAGAČA
Stranica 1 / 5.
Stranica 1 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Praćenje tragova u prirodi
Sva živa bića koja se kreču ili obavljaju neke aktivnosti u prirodi za sobom ostavljaju svoje tragove...ti tragovi mogu biti otisci udova ...otisci zuba ili kljova..rogova.....mirisi ...izmeti ...perje ..mi se oslanjamo na vidljive tragove..iskusnom oku tragovi otkrivaju ko je ostavio te tragove i koje su bile radnje ....ja budem kao početni primjer obradio tragove srne...srna je papkar..tijelom je građena da živi u gustišu ..kreče se svojim stazicama na kojima ostavlja otiske svojih papki...
da bude otprilike dočarano stavio sam dva predmeta radi usporedbe i veličine traga ...trag je otprilike dugačak kao farcajg...
da bude otprilike dočarano stavio sam dva predmeta radi usporedbe i veličine traga ...trag je otprilike dugačak kao farcajg...
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
Re: Praćenje tragova u prirodi
Izmet srne je ovalnog oblika tamne boje...
srnu se može sresti oko potočića ..gustiša... uglavnom po cijeloj državi
srnu se može sresti oko potočića ..gustiša... uglavnom po cijeloj državi
Mladen- honoris
-
slike prikazuju staništa gdje se kreču srne...
Zadnja promjena: dravski_vuk; 05.03.09 19:58; ukupno mijenjano 1 put.
Mladen- honoris
-
uz sve dodirne tragove srne ostavljaju i pahuljice dlake..na grančicama ili suhoj travi gdje prolaze
Mladen- honoris
-
da nebi samo o srnama ...najrasprostranjenije lovne ptice su fazani ...oni također ostavljaju tragove na tlu...na granama ...uglavnom svugdje gdje bivaju ...najviše ostavljaju perje koje može biti u pojedinačno
ili u čupercima..
tu se konkretno radi o fazanki..mužjak ima nešto crveniju nijansu
ili u čupercima..
tu se konkretno radi o fazanki..mužjak ima nešto crveniju nijansu
Mladen- honoris
-
tragovi po kojima se lako može otkriti na kojem stablu fazani spavaju nalaze se ispod obično na hrpi ...to je znak da spava uvijek na istome mjestu...izmeti su mu nešto manji nego u kokoši
Zadnja promjena: dravski_vuk; 05.03.09 20:32; ukupno mijenjano 1 put.
Mladen- honoris
-
tragove na tlu ostavlja otiskom nožice ..za usporedbu radi veličine stavio sam viktorinox..,radi se o fazanki koja nije imala sreče i od koje bude jako dobra juha
Mladen- honoris
-
Jako dobro vuče, malo sam posložio da tekst bude pregledniji, ali odlična tema.Fazani su slabi letači i često se prikrivaju u travi do zadnjeg trena, a onda uz buku i lepet krila polete.Zimi po snijego ga tako možemo pratiti po tragovima i doći mu doisza blizu.
Nisam se sjetio takve teme, pa nikada nisam niti slikao. ali kad smo kod srna, često se može vidjeti mjesto na drvetu gdje se srnjak trljao i mjesta-loge gdje su srne ležale.Također trag mogu biti i mladice oglodane kore.
Nisam se sjetio takve teme, pa nikada nisam niti slikao. ali kad smo kod srna, često se može vidjeti mjesto na drvetu gdje se srnjak trljao i mjesta-loge gdje su srne ležale.Također trag mogu biti i mladice oglodane kore.
Tragovi fazana na snijegu..otisci njegovih nožica..tragovi čeprkanja za po snijegu radi pronalaska hrane
Mladen- honoris
-
trudim se da to izgleda približno dobro kao u stvarnosti ...
Zadnja promjena: sivi vuk; 14.05.10 21:29; ukupno mijenjano 1 put.
Mladen- honoris
-
Otisak nožice fazana u vlažnom tlu star nekoliko dana ...to je jako bitno raspoznavati...određivati na tragovima koliko su ustvari stari ..mi tražimo životinju koje več odavno nema na tom području ...ali samo prisustvo tragova govori nam da se tu kreče...
Mladen- honoris
-
Divlji zec ...glodavac naših poljana i šumaraka...plaha životinja..pratimo ga po otiscima šapica...izmetima...čupercima dlaka na stabljikama...a voli i nagrizati mladice...u zimi kad su mečave, zec dopusti da ga snijeg prekrije, ostavlja samo rupicu za zrak...zečica kad se okoti ne pravi leglo...več mlade koti na više mjesta ...obilazi ih samo kad ih hrani ....zečevi se u suhoj travi vole izležavati pa po takvim leglima možemo otkriti da tu dolaze...izmet zeca je hrpa tamnih kuglica...
Mladen- honoris
-
Bas sam jucer trazio izmet od zeca(Samo otiske sam pronasao) i nema i nema,poludija san bija.Nadam se da cu ih pronaci.To moram ici u gustu sikaru.....
Stule- spikač
-
Broj postova : 735
Godine : 47
Datum registracije : 22.02.2009
Trag zečijih šapica u snijegu...treba obratiti pozornost na zadnje noge koje zecu služe sa odskok i one su u istoj ravnini ....zec je brza životinja zahvaljujuči jakim zadnjim nogama sa kojima se odbacuje...u snijegu ga je lako pratiti...
Mladen- honoris
-
Osim tragova lovne divljači u prirodi ima tragova i ostalih životinja koje nam služe u ishrani na terenu...srednje ptice.. golubovi , grlice ,svrake,razne jarebice ( trčke i prepelice)...čavke,kreje,kukavice...i tak redom ...prisustvo takvih ptica otkrivamo slušajuči njihovo glasanje..prema .otpalim perjem..tragova na tlu...kad to ne otkrijemo uočimo njihova gnijezda, koja su obično skrivena na nižim stablima vrba ,trnina, vezovca, uglavnom stabala sa razgranatim gustim krošnjama..kad nema lišča ..lako se uočavaju..u zelenilu slabije ali tada su i izvor hrane..bilo jajima ili mladuncima koji su jako dobra hrana...
Mladen- honoris
-
Prisustvo golubova uočavamo na tlu..po otpalom perju..
.
strvini koja ostaje iza grabljivice...
izmetima koji su slični ostalim pticama...
.
strvini koja ostaje iza grabljivice...
izmetima koji su slični ostalim pticama...
Mladen- honoris
-
Ptice karakterizira što se razmnožavaju iz jajeta...dakle odrasli sjede na jajima tak dugo dok se ne izlegu mladi.. ako nađemo jaje...postoji velika mogučnost da smo u blizini gnijezda..u gnijezdu mogu biti preostala jaja ili mladi ptiči...a i starije ptice su u blizini..
u ovome slučaju je gnijezdo na stablu ali je zima pa je prazno ...to ne znači da u prolječe neče biti života na njemu..konkretno se radi o divljem golubu
u ovome slučaju je gnijezdo na stablu ali je zima pa je prazno ...to ne znači da u prolječe neče biti života na njemu..konkretno se radi o divljem golubu
Mladen- honoris
-
Naišao sam na gvale ...to grabljivice (jastrebi , kobci ,eje ...) izbacuju kroz kljun ostatke neprobavljene hrane ..koje oblikuju u klupko a u njemu se nalaze sitne kosti , dlaka , perje ...
to je trag da u tom području vrebaju grabljivice ..naši suparnici u traženju plijena....
to je trag da u tom području vrebaju grabljivice ..naši suparnici u traženju plijena....
Mladen- honoris
-
Izgrizeni vrhovi biljčica na kojima su se nalazile mladice sa pupovima ..trag su da su tu prošle srnei i brstile..prema otkinutim vrhovima može se odrediti koliko je prošlo otprilike vremrna ali to na slici nebi bilo vidljivo ...ako su vrhovi zasušeni prošlo je više od 24 sata ..ako su još vlažni od soka biljke moguče da je srna još u blizini....
Mladen- honoris
-
Suuuuper,fotke.naravno kao i uvjek nas iznenadis :bog:
Stule- spikač
-
dravski_vuk je napisao/la:Naišao sam na gvale ...to grabljivice (jastrebi , kobci ,eje ...) izbacuju kroz kljun ostatke neprobavljene hrane ..koje oblikuju u klupko a u njemu se nalaze sitne kosti , dlaka , perje ...
hm
mislil sam da to samo sove rade
Gost- Gost
joz@...vidi se da surađuješ...sove su nočne grabljivice...a gvale su karakteristika svih grabljivica jer se hrane mesom, nemaju gvatu poput drugih ptica...pa neprobavljenu hranu izbacuju van kroz usta...jedina razlika između danjih i nočnih grabljivica jest što danje mogu probaviti sitne kosti ...
Mladen- honoris
-
kazem za sove sam to znal
cak sam par puta ispod svog oraha naso te smotuljke
raskapajuci ih naso sam kosti cjelog misa
cak sam par puta ispod svog oraha naso te smotuljke
raskapajuci ih naso sam kosti cjelog misa
Gost- Gost
Jako zanimljiva tema, svaka čast !!! =)
Milan- tipko
-
Broj postova : 52
Godine : 53
Datum registracije : 06.03.2009
divlji zečevi prave dosta štete na mladim stablima ...pa ih po tome možemo pratiti ...zagrebu i jedu mladu koru..do metar visine
zečevi su glodari ..imaju izražena dva savijena zuba glodnjaka i sa njima grebu koru pogotovo kad su zmrzavice a treba mu vode....ti zubi im koliko se troše ponovno rastu ...
zečevi žive samotno ...jedino u vrijeme parenja su u paru....hranu traži početkom sumraka ...kroz noć do jutra...kroz zimu jede pupove i sitnije grančice...a u sezoni ...travu , djetelinu, kupus, repu ....
zečevi su glodari ..imaju izražena dva savijena zuba glodnjaka i sa njima grebu koru pogotovo kad su zmrzavice a treba mu vode....ti zubi im koliko se troše ponovno rastu ...
zečevi žive samotno ...jedino u vrijeme parenja su u paru....hranu traži početkom sumraka ...kroz noć do jutra...kroz zimu jede pupove i sitnije grančice...a u sezoni ...travu , djetelinu, kupus, repu ....
Mladen- honoris
-
Svi zaljublčjnici u prirodu znaju da mnoge životinje žive u jamama odnosno jazbinama ...rupama...podzemnim kanalima ...te svi podzemni hodnici moraju negdje imati izlaz ..,upravo na tim izlazima postoje otvori po kojima primječujemo da tu ima života ...treba pratiti tragove...grančice ...biljke ...dlačice...kako bi otkrili o kojem stanovniku jazbine je priča...samo da napomenem u jazbinama žive životinje sa najkvalitetnijim mesom ...jazavcovo meso dva i pol puta je hranjivije od junetine...četri puta od zmije...odmah do njega je hrčak ...koji živi više na zapuštenim njivama.. na potocima živi ondatra...koja je poznata i po krznu...
Mladen- honoris
-
nikad nisam vidio jazavca a nemam pojma gdje bi ga tražio i vidio uopće, poučno vuče kao i uvijek, pričali su mi ljudi da je jazavčeva mast jako ljekovita i tražena kao narodni lijek!
Bio sam ovu nedjelju na Risnjaku, malo smo planinarili. Hodamo šumom, prelazimo granicu snijega i dolazimo do dijela staze kojom još nije hodano ove sezone. Nastavljamo dalje prema vrhu i nakon nekog vremena vidimo tragove životinje preko staze! Nismo znali što je, medo nije, moždfa lisica u trku? Može netko odgovonetnuti?
Ona nakon par minuta hoda medvjeđi tragovi i to prilično veliki! Po oštrini ruba mi se činilo da su svježi! Nemam baš iskustva s tragovima... Što mislite?
P.S. Neće dići fotke, ne kužim zašto? Kopirao sam lokaciju i neće...
Ona nakon par minuta hoda medvjeđi tragovi i to prilično veliki! Po oštrini ruba mi se činilo da su svježi! Nemam baš iskustva s tragovima... Što mislite?
P.S. Neće dići fotke, ne kužim zašto? Kopirao sam lokaciju i neće...
miha_vg- tipko
- Broj postova : 65
Datum registracije : 18.12.2008
Kod postavljanja fotki, moraš paziti da ti kod fotke završavana na ***.jpg. Bilo ti je ***.jpg?t=1237146721. No worries, popravio sam. =)
Što se tragova tiče, za one prve stvarno nisam ziher. Možda kakvo divlje govedo ako su to veliki tragovi (fotka može zavaravati pa te pitam dal su bili veći od tvoje skupljene šake), al me zbunjuju krugovi u sredini impresije u snijegu. Čak bi rekao odlutala krava. A ako ste našli medvjeđe unutar 500m, vjerojatno ju je čuo ili namirisao pa ju je pratio da vidi šta je to.
Al onda opet, možda sam u krivu, odvalite momci s više iskustva. =)
Što se tragova tiče, za one prve stvarno nisam ziher. Možda kakvo divlje govedo ako su to veliki tragovi (fotka može zavaravati pa te pitam dal su bili veći od tvoje skupljene šake), al me zbunjuju krugovi u sredini impresije u snijegu. Čak bi rekao odlutala krava. A ako ste našli medvjeđe unutar 500m, vjerojatno ju je čuo ili namirisao pa ju je pratio da vidi šta je to.
Al onda opet, možda sam u krivu, odvalite momci s više iskustva. =)
Mshai- spikač
-
Broj postova : 517
Godine : 39
Datum registracije : 29.01.2009
Miha svaka cast na fotkama.Evo ,pa ako moze ove fotke da pomognu.
KRAVA
JELEN
KRAVA
JELEN
Stule- spikač
-
Stranica 1 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: STARA IZVORNA ZNANJA :: ZNANJA TRAGAČA
Stranica 1 / 5.