Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
--„SCB“-- FUTROLA ZA TRAMONTINU
+9
dux aeron
Tinko
Delete
puls
ben-66
zuzonja
maxina
goxxon
siga
13 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.
--„SCB“-- FUTROLA ZA TRAMONTINU
Poštovani forumaši,
Upravo sam završio jedan poslić po narudžbi, za kolegu forumaša, pa rekoh da sa vama, zainteresiranom javnošću, podjelim par fotografija ovog uratka. Radi se o izradi PVC futrole za tramontina mačetu. Mačeta je ukupne duljine 58 cm, dok je sama oštrica 45 cm. Težina mačete je 501 g.
Vlasnik je istu do sada nosio u futroli od meke antilop kože, što se i nije pokazalo kao neko bajno riješenje.
S obzirom da je mačeta dosta oštra, futrola je na nekoliko mjesta prosječena, a prvi remen je isto osjetio oštricu. Kao logično riješenje problema nametnula se izrada futrole od tvrdog materijala, u našem slučaju to je dobro nam znani „Poor man¨s kydex“ ilitiga PVC.
Model je Taco da bude što uža, ali opet je široka jel se mačeta širi prema vrhu oštrice. Belt loop se odvaja za brzo skidanje kod čučanja i tako to, a „D“ ringovi su tu za dodatno remenje za nošenje na leđima, ispod pazuha ili vezanje na ruksak.
Sama mačeta je malo izglancana da ne ide šporka u novu futrolu, i to je to.
Evo još par slika:
Tehničke karakteristike:
Materijal PVC
Težina 373 g
Sintetične gurtne
SS vijci
Sva pitanja i komentari su naravno dobrodošli, kao i uvjek.
Pozdrav
Siga
Upravo sam završio jedan poslić po narudžbi, za kolegu forumaša, pa rekoh da sa vama, zainteresiranom javnošću, podjelim par fotografija ovog uratka. Radi se o izradi PVC futrole za tramontina mačetu. Mačeta je ukupne duljine 58 cm, dok je sama oštrica 45 cm. Težina mačete je 501 g.
Vlasnik je istu do sada nosio u futroli od meke antilop kože, što se i nije pokazalo kao neko bajno riješenje.
S obzirom da je mačeta dosta oštra, futrola je na nekoliko mjesta prosječena, a prvi remen je isto osjetio oštricu. Kao logično riješenje problema nametnula se izrada futrole od tvrdog materijala, u našem slučaju to je dobro nam znani „Poor man¨s kydex“ ilitiga PVC.
Model je Taco da bude što uža, ali opet je široka jel se mačeta širi prema vrhu oštrice. Belt loop se odvaja za brzo skidanje kod čučanja i tako to, a „D“ ringovi su tu za dodatno remenje za nošenje na leđima, ispod pazuha ili vezanje na ruksak.
Sama mačeta je malo izglancana da ne ide šporka u novu futrolu, i to je to.
Evo još par slika:
Tehničke karakteristike:
Materijal PVC
Težina 373 g
Sintetične gurtne
SS vijci
Sva pitanja i komentari su naravno dobrodošli, kao i uvjek.
Pozdrav
Siga
siga- spikač
-
Broj postova : 817
Godine : 45
Datum registracije : 12.09.2012
Re: --„SCB“-- FUTROLA ZA TRAMONTINU
super. tko je taj poznati forumaš?
goxxon- guru
-
Broj postova : 3594
Godine : 44
Datum registracije : 17.11.2010
Još jednom majstor Siga u akciji.
Funkcionalno,pedantno-puno skuplje mačete bi rado imale takvu futrolu.
Bravo imenjače,svaka ti dala....narudžbu!
Btw. futrola ovog tipa,za moju Moru2000 koju si napravio prije par godina,još uvijek šljaka bez mane.
Funkcionalno,pedantno-puno skuplje mačete bi rado imale takvu futrolu.
Bravo imenjače,svaka ti dala....narudžbu!
Btw. futrola ovog tipa,za moju Moru2000 koju si napravio prije par godina,još uvijek šljaka bez mane.
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011
Odlicno. Svidja mi se ideja o brzome skidanju s remena. Dobro je i sta bi se uz ove tri trake dalo stavit jos i jednu, okomito na njih za molle sustav. Mozda bi vise volia da je oblije pri dnu i da su vide crne boje, ali svidja m ise
zuzonja- spikač
-
Broj postova : 629
Godine : 38
Datum registracije : 06.11.2012
Odlicno Siga ,,,majstorski posao ! Moze li se znati jesi li materijal iskoristio od cijevi za odvod ili necega drugog ?Znam da je na forumu bila negdje tema o izradi futrole ali je ne mogu naci pa ako ti nebi bio problem samo kratki opis izrade i od cega je materijal .I odlican je ovaj sistem kacenja .Hvala....
ben-66- lingua
-
Broj postova : 491
Godine : 58
Datum registracije : 16.07.2009
Bravo siga!
Potvrdio si se kao vodeći majstor PVC futrola.....
Potvrdio si se kao vodeći majstor PVC futrola.....
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Predobro, odlicne ideje i jos bolja izvedba
Delete- lingua
-
Broj postova : 294
Godine : 30
Datum registracije : 09.01.2012
ludilo, mogao si i flamethrower ugradit + mini mikrovalnu pećnicu to ne bi bilo loše imati na futroli na sve misliš, pro uradak! zanima me samo zašto si odustao od kože (smatraš je neprikladnom za oruđe takvog oblika ili oštrine kao prošla se futrola pocepala..?). i koje su ti druge opcije na um pale osim plastike?
Tinko- zelembara
-
Broj postova : 38
Godine : 30
Datum registracije : 18.09.2016
Umjetničko djelo! A tek oporavak mačete neprepoznatljivo! Svaka čast!
dux aeron- lingua
-
Broj postova : 372
Datum registracije : 02.03.2013
Ekipa, hvala na pozitivnim komentarima, probat ću odgovoriti na pitanja po redu.
Naručitelj (forumas) je futrolu naručio za prijatelja koji mačetu koristi u profesionalne svrhe, i nadam se da će se javiti sa povratnim informacijama.
Maxina, drago mi je čuti da futrolu koristiš i da je još dobra, povratna informacija nakon nekog vremena koristenja puno znači, slobodno u ovoj temi loadaj sliku kako sad izgleda.
Zuzonja, prošlu futrolu za mačetu sam radio zaobljenu, pa sam ovaj puta išao na uglatu. Na donjoj strani je ostavljen utor 25 mm, za gurtnu po duljini, da se može vezati na molle sistem (vidi se na zadnjoj slici) kao i rupa za paracord.
Ben, materijal je klasika, siva PVC cijev promjera 110 mm, debljine stijenke 2,2 mm, a cijeli postupak sam fino i detaljno opisao u temi kad sam radio malu futrolu za jedan push dagger.
https://survival.aforumfree.com/t10334-poor-mans-kydex-praktieni-vodie
LePulse, lako je biti vodeci kad to nitko drugi ne radi...
Tinko, koža je isto bila opcija, ali takva futrola bi bila puuuno skuplja, velika kvadratura kože, puno ručnog šivanja, što znači puno vremena i tako... osim toga, mačeta je radni alat, karbonusa, i možda više nikad neće biti čista kao što je sad, a koža kad se zaprlja iznutra, nema više pranja, a ovu plasticnu isperes pod mlazom vode i pustiš da se osuši. Kydex je isto opcija, ali u usporedbi sa pvc-om, cijena je puno veća.
Naručitelj (forumas) je futrolu naručio za prijatelja koji mačetu koristi u profesionalne svrhe, i nadam se da će se javiti sa povratnim informacijama.
Maxina, drago mi je čuti da futrolu koristiš i da je još dobra, povratna informacija nakon nekog vremena koristenja puno znači, slobodno u ovoj temi loadaj sliku kako sad izgleda.
Zuzonja, prošlu futrolu za mačetu sam radio zaobljenu, pa sam ovaj puta išao na uglatu. Na donjoj strani je ostavljen utor 25 mm, za gurtnu po duljini, da se može vezati na molle sistem (vidi se na zadnjoj slici) kao i rupa za paracord.
Ben, materijal je klasika, siva PVC cijev promjera 110 mm, debljine stijenke 2,2 mm, a cijeli postupak sam fino i detaljno opisao u temi kad sam radio malu futrolu za jedan push dagger.
https://survival.aforumfree.com/t10334-poor-mans-kydex-praktieni-vodie
LePulse, lako je biti vodeci kad to nitko drugi ne radi...
Tinko, koža je isto bila opcija, ali takva futrola bi bila puuuno skuplja, velika kvadratura kože, puno ručnog šivanja, što znači puno vremena i tako... osim toga, mačeta je radni alat, karbonusa, i možda više nikad neće biti čista kao što je sad, a koža kad se zaprlja iznutra, nema više pranja, a ovu plasticnu isperes pod mlazom vode i pustiš da se osuši. Kydex je isto opcija, ali u usporedbi sa pvc-om, cijena je puno veća.
siga- spikač
-
dux aeron je napisao/la: Umjetničko djelo! A tek oporavak mačete neprepoznatljivo! Svaka čast!
Hvala za komplimente dux, ali što se tiče oporavka mačete, osvjetljenje fotografije prije i poslije malo vara, tako da ona prije izgleda puno gora. Samo sam ocistio oštricu od kojekakvih biljnih sokova, smole i oksidacije, malo je naostrio i izglancao purol pastom. Dršku uopće nisam dirao. Dosta je kockasta, vjerojatno da si je svatko može malo doraditi za svoju ruku, ova je original, bez dorada.
siga- spikač
-
Hvala druze na odgovoru ....
ben-66- lingua
-
Broj postova : 491
Datum registracije : 16.07.2009
Veri veri gud Siga!
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
Hvala Strider...
siga- spikač
-
Kao i uvijek lijepo odrađeno gosn Siga
gorky- mr.spika
-
Broj postova : 1400
Godine : 48
Datum registracije : 19.11.2012
poštovani forumaši,
napokon da i ja (kao naručitelj) uhvatim malo vremena i pohvalim ovog velikog umjetnika
SIGA, svaka čast na futroli, premašio si moja očekivanja
vlasnik mačete ju još nije dobio u ruke ali mogu pretpostaviti njegovu reakciju o čemu ću ti se javiti i privatno.
mogu reći (napisati) samo riječi hvale sa Sigu
suradnja kao i sve drugo je na vrhunskom nivou, palac gore
napokon da i ja (kao naručitelj) uhvatim malo vremena i pohvalim ovog velikog umjetnika
SIGA, svaka čast na futroli, premašio si moja očekivanja
vlasnik mačete ju još nije dobio u ruke ali mogu pretpostaviti njegovu reakciju o čemu ću ti se javiti i privatno.
mogu reći (napisati) samo riječi hvale sa Sigu
suradnja kao i sve drugo je na vrhunskom nivou, palac gore
kremenkovic- bebač
-
Broj postova : 1
Godine : 44
Datum registracije : 30.08.2016
Lijepo je što se javio naručitelj ove zgodne futrole. Našao sam se u strepnji kako iza narudžbe stoji tajanstveni gosp Milutin...
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
Kolega Kremenkoviću, hvala za pohvalu,
nadam se da će i vlasnik biti jednako zadovoljan kad ju vidi, a pogotovo kad ju bude koristio,
ako će trebati raditi bilo kakve modifikacije, samo se treba javiti.
šjor Ivo, gdje ste iskopali gdina Milutina, trebalo mi je malo da se prisjetim te forumske epizode...
nadam se da će i vlasnik biti jednako zadovoljan kad ju vidi, a pogotovo kad ju bude koristio,
ako će trebati raditi bilo kakve modifikacije, samo se treba javiti.
šjor Ivo, gdje ste iskopali gdina Milutina, trebalo mi je malo da se prisjetim te forumske epizode...
siga- spikač
-
Ja bih samo dodao da je kolega Kremenković, pljunuti gosn Maxina odnosno naš dragi poštar! Naravno, ne poznajem gosn Kremenkovića već sudim po njegovom avataru.
gorky- mr.spika
-
Broj postova : 1400
Godine : 48
Datum registracije : 19.11.2012
Postoje određene sličnosti, dobro veli kolega Gorky. Mene, doduše, gospon Kremenković podsjeća i na Jatagantza; bez ikakve je sumnje riječ o beskompromisnu i odrješitu čovjeku.
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.