Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Poor man`s kydex – praktični vodič
+9
ben-66
elvin
echelon
gorky
zuzonja
Born_Survivor
ivo
puls
siga
13 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.
Poor man`s kydex – praktični vodič
Evo da otvorim jednu malu temu, svojevrsni „how to“ za futrole od PVC-a, koji je narodu poznat kao poor man`s kydex. S obzirom da sam ovih dana završavao jednu malu futrolu, a i slikao sam skoro cijeli proces, zašto ne napraviti mali vodič, za sve one koji bi htjeli napraviti sebi futrolu od ovog vrlo lako dostupnog materijala. Dakle, radimo futrolu za ovaj mali nožić, koji je iz svoje daleke kineske domovine stigao u ovom tužnom skajenom isprdku od futrole.
Započinjemo sa komadom PVC cijevi za kanalizaciju, vulgaris sive. Ključno je da stijenka ne bude predebela, do 2,2 mm, i da cijev bude od PVC-a, (većina sad dostupnih po dućanima su PP što nije zadovoljavajuće za naše potrebe. polipropilen se čudno ponaša) znači treba malo potražiti, natpis na cijevi - printan uzdužno, govori o sastavu, promjeru, duljini i proizvođaču. U mom slučaju je to Alpro –Att, Trogir, ispostava Zaprešić.
Na slici je komad PVC-a koji je ostao od prošlog projekta, pa nije u obliku cijevi, ali jasna je poanta.
Slijedeća stvar koja nam je potrebna je preša. Ova na slici je izrađena od dva komada blažujke i dva komada pjenaste gume od koje se rade one male daske za učenje plivanja na bazenima, jednako dobro će poslužiti i stara karimat ležaljka u cca 3 sloja na svakoj strani preše.
Oštrica noža se obljepi jednim do dva sloja maskirne trake, da se ostavi malo lufta između oštrice i gotove futrole. Komadi PVC-a se u grubo oblikuju za željenu vrstu futrole, u ovom slučaju „pancake“ vrste , drugi stil je „taco“, koji troši manje zakovica i daje užu futrolu, ali za ovu vrstu noža sa dvije oštrice, nije baš primjenjiv. (sve se može napraviti, ali meni se sviđalo ovako).
Infra crveni turbo elektro mehanički grijač PVC – a (rerna) se namjesti na 150 °C, i komadi PVC-a se ubace na rešetku, kad postanu fini i mekani (obavezna upotreba rukavica) otprilike kao mekana guma, se brzo prenesu u prešu, namjesti se oštrica i pritisne se na nekih 15-ak minuta. I nakon toga voila….
Nakon što smo dobili dobar otisak, i nož dobro sjedi u predviđenom mu mjestu, slijedi obrezivanje viška plastike i bušenje rupa za spojna sredstva. Ova futrola ima rupe koje su svojim razmakom podešene za veliki tek-lok, može se provući lanac za nošenje oko vrata, a ima i prorez za mali remen ili paracord wrap.
Da futrola ne bi bila dosadna i prazna, upustio sam se u čekiranje unaprijed nacrtanog uzorka zagrijanim alatom.
Nakon završnog brušenja i pranja, slijedi bojanje auto tuning lakom za plastiku 2u1, primer+boja – crni mat.
Još spajanje nitnama sa hrvatskog tržišta, i uradak je gotov.
Par slika gotovog proizvoda.
Kao i uvijek, sva pitanja, komentari i ostalo je nadasve dobrodošlo…
Pozdrav,
Siga
Započinjemo sa komadom PVC cijevi za kanalizaciju, vulgaris sive. Ključno je da stijenka ne bude predebela, do 2,2 mm, i da cijev bude od PVC-a, (većina sad dostupnih po dućanima su PP što nije zadovoljavajuće za naše potrebe. polipropilen se čudno ponaša) znači treba malo potražiti, natpis na cijevi - printan uzdužno, govori o sastavu, promjeru, duljini i proizvođaču. U mom slučaju je to Alpro –Att, Trogir, ispostava Zaprešić.
Na slici je komad PVC-a koji je ostao od prošlog projekta, pa nije u obliku cijevi, ali jasna je poanta.
Slijedeća stvar koja nam je potrebna je preša. Ova na slici je izrađena od dva komada blažujke i dva komada pjenaste gume od koje se rade one male daske za učenje plivanja na bazenima, jednako dobro će poslužiti i stara karimat ležaljka u cca 3 sloja na svakoj strani preše.
Oštrica noža se obljepi jednim do dva sloja maskirne trake, da se ostavi malo lufta između oštrice i gotove futrole. Komadi PVC-a se u grubo oblikuju za željenu vrstu futrole, u ovom slučaju „pancake“ vrste , drugi stil je „taco“, koji troši manje zakovica i daje užu futrolu, ali za ovu vrstu noža sa dvije oštrice, nije baš primjenjiv. (sve se može napraviti, ali meni se sviđalo ovako).
Infra crveni turbo elektro mehanički grijač PVC – a (rerna) se namjesti na 150 °C, i komadi PVC-a se ubace na rešetku, kad postanu fini i mekani (obavezna upotreba rukavica) otprilike kao mekana guma, se brzo prenesu u prešu, namjesti se oštrica i pritisne se na nekih 15-ak minuta. I nakon toga voila….
Nakon što smo dobili dobar otisak, i nož dobro sjedi u predviđenom mu mjestu, slijedi obrezivanje viška plastike i bušenje rupa za spojna sredstva. Ova futrola ima rupe koje su svojim razmakom podešene za veliki tek-lok, može se provući lanac za nošenje oko vrata, a ima i prorez za mali remen ili paracord wrap.
Da futrola ne bi bila dosadna i prazna, upustio sam se u čekiranje unaprijed nacrtanog uzorka zagrijanim alatom.
Nakon završnog brušenja i pranja, slijedi bojanje auto tuning lakom za plastiku 2u1, primer+boja – crni mat.
Još spajanje nitnama sa hrvatskog tržišta, i uradak je gotov.
Par slika gotovog proizvoda.
Kao i uvijek, sva pitanja, komentari i ostalo je nadasve dobrodošlo…
Pozdrav,
Siga
siga- spikač
-
Broj postova : 817
Godine : 45
Datum registracije : 12.09.2012
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Re: Poor man`s kydex – praktični vodič
Gosn Sigurnjak, jako lijepo. Moderno i zgodno.
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
Odlicno prezentovano svaka cast
Born_Survivor- lingua
-
Broj postova : 449
Godine : 26
Datum registracije : 25.10.2014
Odlicno. Jos samo reci odakle su nitne sa hrvatskoga trzista, tj. di si ih nabavia?
zuzonja- spikač
-
Broj postova : 629
Godine : 38
Datum registracije : 06.11.2012
Već dugo na ovom forumu nije bilo ovakvih tutorijala pa je ovaj pravo osvježenje
gorky- mr.spika
-
Broj postova : 1400
Godine : 48
Datum registracije : 19.11.2012
Hvala, ekipa.
Sva sreća da jako sporo radim, tako da stignem slikati faze rada...
@zuzonja
Nitne su kupljene u dućančiću R.R.B. u Dubravi, 50 kom. 20 kN, ali to nisu one klasične kydex eyelet iz jednog djela, već dvodijelne za cerade ili tako nešto. Ne mogu savladati veliku debljinu, ovo im je bio maximum, mislim 3,7 mm. A i bolje bi ispale da sam imao alat za njih, ali isti košta 200 kN, tako da...to mi se nije uklapalo u poor man spiku...
Sva sreća da jako sporo radim, tako da stignem slikati faze rada...
@zuzonja
Nitne su kupljene u dućančiću R.R.B. u Dubravi, 50 kom. 20 kN, ali to nisu one klasične kydex eyelet iz jednog djela, već dvodijelne za cerade ili tako nešto. Ne mogu savladati veliku debljinu, ovo im je bio maximum, mislim 3,7 mm. A i bolje bi ispale da sam imao alat za njih, ali isti košta 200 kN, tako da...to mi se nije uklapalo u poor man spiku...
siga- spikač
-
Prika......svaka cast na tutorijalu......od tebe se moze svasta naucit......a sto se tice alata za rinčice.....kljesta.za.4,5,6 mm......bauhaus.....107 ili 110 kn
Pozdrav
Pozdrav
echelon- bomber
-
Broj postova : 126
Godine : 44
Datum registracije : 11.02.2015
Svaka čast kako na samom uradku futrole tako i na osvježenju foruma!
elvin- spikač
-
Broj postova : 594
Godine : 48
Datum registracije : 17.07.2009
Svaka cast za tutorijal a i za futolu !! Komplet je ko bonoboncic !
ben-66- lingua
-
Broj postova : 491
Godine : 58
Datum registracije : 16.07.2009
Jako dobro. A gdje si nabavio lak?
cvox- tipko
-
Broj postova : 55
Godine : 58
Datum registracije : 16.08.2013
Hvala svima na lijepim komentarima, i budući vlasnik je vidio slike i zadovoljan je...
@cvox
Taj lak ima za kupiti u Bauhausu, i u dućanima koji prodaju auto dijelove, jer se njime farbaju plastični branici na autima.
@cvox
Taj lak ima za kupiti u Bauhausu, i u dućanima koji prodaju auto dijelove, jer se njime farbaju plastični branici na autima.
siga- spikač
-
Mene zanima, mora li se započeti s ovako ravno razvijenom cijevi?
Jesi li probavao grijati okruglu cijev i samo ubaciti nož u sredinu i stisnuti oko noža?
Jesi li probavao grijati okruglu cijev i samo ubaciti nož u sredinu i stisnuti oko noža?
puls- guru
-
Kolega Dinko, nije li grijeh vaš modni talenat rasipati po tako trivijalnim materijalima... ?
ivo- guru
-
Nema tol'ko male cijevi, osim toga podržavam doajena Ivu, mislim da cijevi ravnane ili okrugle nisu na razini jednog lePulsea...
siga- spikač
-
Ma Siga je već dosta dugo vodeći meštar za PVC futrole i evo sada nesebično dijeli dio svoje vještine-hvala mu!
I sam sam zadovoljni vlasnik takve futrole made by Siga.
Pridružujem se apelima prema kolegi Pulsu zvanom "Kožnjak"-ostavi se plastike.Pa vidiš da ti i Gorky nudi pomoć,da ga citiram "Ak ti treba malo kože nije problem"-što god to značilo!?
I sam sam zadovoljni vlasnik takve futrole made by Siga.
Pridružujem se apelima prema kolegi Pulsu zvanom "Kožnjak"-ostavi se plastike.Pa vidiš da ti i Gorky nudi pomoć,da ga citiram "Ak ti treba malo kože nije problem"-što god to značilo!?
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011
Ma dobro, raspitujem se samo onako.......
Iako, čovjek s istančanim smislom za estetiku (uopćeno govorim) može i od sekundarnih sirovina napraviti zgodnu stvarcu....
Maxina si je jednom od starog bojlera i nekih krpica napravio curu..... Ivo kaže da nije bila loša......
imaš cijevi od 50, 40 i 25 mm promjera......
Iako, čovjek s istančanim smislom za estetiku (uopćeno govorim) može i od sekundarnih sirovina napraviti zgodnu stvarcu....
Maxina si je jednom od starog bojlera i nekih krpica napravio curu..... Ivo kaže da nije bila loša......
Moram ispraviti;siga je napisao/la:Nema tol'ko male cijevi......
puls- guru
-
goxxon- guru
-
Broj postova : 3594
Datum registracije : 17.11.2010
Što, i ti si je vidio?
puls- guru
-
Maxinina kreacija je vrhunska!
goxxon- guru
-
Broj postova : 3594
Datum registracije : 17.11.2010
puls je napisao/la:
Moram ispraviti;
Ima i isto su sive, ali su od polipropilena, ne od polivinil klorida, PVC počinju od promjera 110 mm, pa na više. Prema mojim skromnim saznanjima...
siga- spikač
-
Kakva akademska debata ! Očekujem uključenje inženjera Dumzdeja, izravno iz Kaštel Štafilića...siga je napisao/la:puls je napisao/la:
Moram ispraviti;
Ima i isto su sive, ali su od polipropilena, ne od polivinil klorida, PVC počinju od promjera 110 mm, pa na više. Prema mojim skromnim saznanjima...
ivo- guru
-
saznanja su ti uistinu skromna! ima i manjih. jesi uvjeren ili stvarno triban skoknit do planoga u al pro att tvornicu i narucin ti par komada?siga je napisao/la:puls je napisao/la:
Moram ispraviti;
zuzonja- spikač
-
Broj postova : 629
Godine : 38
Datum registracije : 06.11.2012
Ovisi o proizvođaču....ja sas uzeo 50 i 110 pvc dok je 75 bila PP ali drugi proizvođač.
Kao i ove manje....
Logika kaže da je moguće naći i manje od pvc-a....
Kao i ove manje....
puls- guru
-
Zuzonja moj, ako možeš to bi zbilja bilo krasno, jer iz razgovora sa njihovim predstavnicima prije par mjeseci, se dalo zaključiti ( na način da mi je to čovjek direktno rekao) da se mali profili vise ne rade od PVC-a, već je PVC uglavnom za ulicnu kanalizaciju, (narančaste cijevi), a za kućnu (sive cijevi) PVC počinje od profila 110 mm. E sad, ako ti imaš neku drugu informaciju onda super.
Kad dođes u Bauhaus i takve dućane, i pitaš za PVC cijevi naravno da ti lik pokaze "sve ove sive", ali sve te manjeg profila su PP, a on se meni pokazao loš...
Ja nisam mogao naci PVC manjeg profila od 110 a prevrnuo sam dosta dućana baushaus, feroterm, pevec, i koji god sam još vidio usput, ali ništa...
Kad dođes u Bauhaus i takve dućane, i pitaš za PVC cijevi naravno da ti lik pokaze "sve ove sive", ali sve te manjeg profila su PP, a on se meni pokazao loš...
Ja nisam mogao naci PVC manjeg profila od 110 a prevrnuo sam dosta dućana baushaus, feroterm, pevec, i koji god sam još vidio usput, ali ništa...
siga- spikač
-
puls je napisao/la:
Da, logika kaže, ali ja nisam uspio naći. No da se vratimo na tvoje prvobitno pitanje, naravno da bi je u tom slučaju mogli samo spljoštili i gotovo, neki ameri po jubitou su to radili. Prema mom misljenju, estetski i nije baš nesto, ali da je funkcionalno, to svakako.
Ovo je primjer jedne :
http://www.speardiver.com/all-other-gear/181-diy-pvc-knife-sheath.html
siga- spikač
-
Eto vam PVC cijevi svakakvih promjera.
franciscus- spikač
-
Broj postova : 943
Godine : 62
Datum registracije : 29.07.2012
Ja sam u Smit-u kupio fi 50 dužine 2 m, one kraće su bile PP.......čisto informacija....
No dobro, ne treba razglabati više o tome...
No dobro, ne treba razglabati više o tome...
puls- guru
-
Odlicno, znaci da trebam bolje traziti...
Ove bazenske se cine cak tamno sive, mozda bi mogle proci i bez farbanja...
Ove bazenske se cine cak tamno sive, mozda bi mogle proci i bez farbanja...
siga- spikač
-
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.