Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Zeko i potočić
+8
Migach
nodado
SmitoBona
gorky
siga
Hombre
sgt bear
Šimun
12 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO GALERIJA I PODFORUM :: BUSHCRAFT URSUS
Stranica 1 / 1.
Zeko i potočić
Evo,reportaža od izleta od prije 3 tjedna kada smo se prvi put usudili kročiti i istražiti sjeverni dio toka Guduće...Kako sam prije nekih dvije godine prestao sa shemom nekog hard core survival stila i bacio se na istraživanje bushcrafta,starih znanja i vještina,ova reportaža će biti u tom stilu...
U ovo istraživanje sam prvo planirao ići sam s psom,no tu se pojavila velika želja prijatelja da ide s nama..Malo smo se konzultirali što,kako i dogovor je pao u 10 minuta te smo se našli kod mene doma,te krenuli...
Prvi pogled je oduzeo dah,te smo dobili još jaču želju i motivaciju..No,to se trebalo kontrolirati zbog strmine do rijeke. Najviša točka kanjona s koje smo krenuli je 147m n/v. Krenuli smo lagano dolje cik-cak uzorkom hoda..
Odradili smo to muški..Uz rub rijeke se vide komadi leda..Temperatura vode je bila po nekoj mojoj procijeni max 3°C..Jer smo,kasnije prelazili na drugu stranu kroz pličak bosi,povodom čega su se prsti automatski zgrčili i počeli kočiti...
Kolega sa komadom leda preko ramena...
Bazen blizu kojeg smo odlučili postaviti i kamp..
Postavivši kamp krenuli smo s čajem te pripremom žara za glavno jelo...
Dok se to sve topilo i krčkalo,odlučili smo se na malu šetnju za istražiti malo okolicu...
Nailazimo na nečiji brlog
Te na pećinu,točnije ''Markova pećina''
Tu smo pronašli veću količinu smeća iz davnih dana,neke dokaze da su ljudi prije bili tu (po natpisima 90ih) te to sve sanirali,smeće pokupili te pokušali napraviti da bude netaknuto..
Vratili smo se u kamp,pa smo ovog malog ali slatkog zeku,stavili na ražanj pomoću dužeg štapa te 3 štapića koja su ga širila da bude bolje pečen..Dobro smo ga začinili,uz vegetu i po koji lovorov list..
Dorada vatrice..
I tu je..
Ručno vrtenje ražnja..
Šta reći,koju posluku porati?
Max se prebacio malo dalje od nas jer je bio ljut na mene jer je malo dobio pod rep jer mi je izvadio komad pećenice iz ruksaka i otišao ga glođati..Ali eto,u nečem lošem ima i nešto dobro..Sad hranu ako mu je i ispred nosa ne dira dok mu se ne kaže..
Još malo ugođaja..
Pečenje pri kraju..
I spreman za ulazak u probavni sustav..Strah nas je bilo da se neće dobro ispeći jer nam je žar na kraju malo zakazao,ali je bio taman,ni jedan dio nije bio bačen niti išao na ponovno pećenje...
I eto,pojeli smo,skupili stvari,zagasili vatru te očistili ognjište...Sve na svoje mjesto..Odlazimo zadovoljni jer znamo da taj dio terena nije još taknut i sl jer nitko nije ništa krčio,nema nikakvih puteljaka,ništa...Savršeno za odmoriti dušu...Pozdravljamo se od Guduće do sljedećeg puta...
U ovo istraživanje sam prvo planirao ići sam s psom,no tu se pojavila velika želja prijatelja da ide s nama..Malo smo se konzultirali što,kako i dogovor je pao u 10 minuta te smo se našli kod mene doma,te krenuli...
Prvi pogled je oduzeo dah,te smo dobili još jaču želju i motivaciju..No,to se trebalo kontrolirati zbog strmine do rijeke. Najviša točka kanjona s koje smo krenuli je 147m n/v. Krenuli smo lagano dolje cik-cak uzorkom hoda..
Odradili smo to muški..Uz rub rijeke se vide komadi leda..Temperatura vode je bila po nekoj mojoj procijeni max 3°C..Jer smo,kasnije prelazili na drugu stranu kroz pličak bosi,povodom čega su se prsti automatski zgrčili i počeli kočiti...
Kolega sa komadom leda preko ramena...
Bazen blizu kojeg smo odlučili postaviti i kamp..
Postavivši kamp krenuli smo s čajem te pripremom žara za glavno jelo...
Dok se to sve topilo i krčkalo,odlučili smo se na malu šetnju za istražiti malo okolicu...
Nailazimo na nečiji brlog
Te na pećinu,točnije ''Markova pećina''
Tu smo pronašli veću količinu smeća iz davnih dana,neke dokaze da su ljudi prije bili tu (po natpisima 90ih) te to sve sanirali,smeće pokupili te pokušali napraviti da bude netaknuto..
Vratili smo se u kamp,pa smo ovog malog ali slatkog zeku,stavili na ražanj pomoću dužeg štapa te 3 štapića koja su ga širila da bude bolje pečen..Dobro smo ga začinili,uz vegetu i po koji lovorov list..
Dorada vatrice..
I tu je..
Ručno vrtenje ražnja..
Šta reći,koju posluku porati?
Max se prebacio malo dalje od nas jer je bio ljut na mene jer je malo dobio pod rep jer mi je izvadio komad pećenice iz ruksaka i otišao ga glođati..Ali eto,u nečem lošem ima i nešto dobro..Sad hranu ako mu je i ispred nosa ne dira dok mu se ne kaže..
Još malo ugođaja..
Pečenje pri kraju..
I spreman za ulazak u probavni sustav..Strah nas je bilo da se neće dobro ispeći jer nam je žar na kraju malo zakazao,ali je bio taman,ni jedan dio nije bio bačen niti išao na ponovno pećenje...
I eto,pojeli smo,skupili stvari,zagasili vatru te očistili ognjište...Sve na svoje mjesto..Odlazimo zadovoljni jer znamo da taj dio terena nije još taknut i sl jer nitko nije ništa krčio,nema nikakvih puteljaka,ništa...Savršeno za odmoriti dušu...Pozdravljamo se od Guduće do sljedećeg puta...
Šimun- guru
-
Broj postova : 2747
Godine : 29
Datum registracije : 26.06.2010
Re: Zeko i potočić
fino... a zekoslav je bio još finiji siguran sam!
sgt bear- mr.spika
-
Broj postova : 1478
Godine : 50
Datum registracije : 12.04.2010
O da,smazali smo ga u roku od par minuta,doslovice same kosti su ostale od njega..
Šimun- guru
-
Je li Max smazao kosti.
Hombre- guru
-
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011
Dobra reportaža, fin potočić, ali je zeko još finiji...
siga- spikač
-
Broj postova : 817
Godine : 45
Datum registracije : 12.09.2012
Rus, bolestan naslov:)
gorky- mr.spika
-
Broj postova : 1400
Godine : 48
Datum registracije : 19.11.2012
@Hombre: Većinu da..
Kolege hvala
@Gorky,prvo mi je palo na pamet...
Kolege hvala
@Gorky,prvo mi je palo na pamet...
Šimun- guru
-
Odlicna reportaza, svidja mi se lokacija na kojoj ste bili. Napisao si nesto tipa "napokon smo se usudili"... zanima me zasto? Ovdje kod mene ima dosta miniranog prostora... nazalost.
SmitoBona- lingua
-
Broj postova : 440
Godine : 33
Datum registracije : 27.12.2014
Tok guduće sam nije miniran,na nekim djelovima okolo je,ali ne idemo ni blizu. Moja pozicija je označena točkom na slici.
Problem je strmina jer je stupanj pada velik,a najniža točka što smo našli za silazak je 103m n/v..
Problem je strmina jer je stupanj pada velik,a najniža točka što smo našli za silazak je 103m n/v..
Šimun- guru
-
zakon izlet, zeko izgleda odlično, nešto me iznenada hvata glad i cure mi sline
nodado- bomber
-
Broj postova : 187
Godine : 35
Datum registracije : 24.11.2013
Sasvim slučajno sam vidio. Pila vam je prava bushcrafterska. Moderna, lagana...
Hombre- guru
-
Hombre,ne znam dali su Vasi postovi u zadnje vrijeme provokativni ili o cemu se radi. Naime,nikad mi nije smetala tezina u ruksaku pa i na 20+km hodam. Drvo na pili je tikovina,izrazito lagana za svoju velicinu. Takodjer imam modernu fiskarsovu ali ova mi je puno draza...Lp
Šimun- guru
-
e stari.. trebaš otvoriti gurmanski podforum ... =) =)
Zajebi ovo sve ostalo počni slagati kuharicu
Zajebi ovo sve ostalo počni slagati kuharicu
Migach- ADMIN
-
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010
Osobno više ne jedem kuniće, od kad nam je bio ljubimac, ali sam ih prije toga pojeo značajan broj u životu tako da vjerujemo da je bio ukusan...
Pila je prava old scool...
Pila je prava old scool...
siga- spikač
-
Broj postova : 817
Godine : 45
Datum registracije : 12.09.2012
Ja slike ne vidim .
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
ivo je napisao/la:Ja slike ne vidim .
E onda je za vas pravo riješenje rosopas. Liječi kurje oči a kažu da i vid popravlja a kožu pomlađuje
gorky- mr.spika
-
Na sam spomen rosopasa (ili rosopsa) sam progledao, sad ih vidim !
ivo- guru
-
ivo je napisao/la:Na sam spomen rosopasa (ili rosopsa) sam progledao, sad ih vidim !
Drago mi je da sam pripomogao
gorky- mr.spika
-
gorky je napisao/la:ivo je napisao/la:Na sam spomen rosopasa (ili rosopsa) sam progledao, sad ih vidim !
Drago mi je da sam pripomogao
Hm, da malo parafraziram, čuvaj se Gorkoga i kad darove nosi ...
Nego, da ne idem u oftopik; kolega Ruše, odličan izlet, drago mi je gledat mlade ljude kako istražuju prirodu. Pila je odlična, ali se pari malo nespretna za nosat okolo, to je Hombre mislija. Nije on zločest čovik, naprotiv...
ivo- guru
-
"Mali od kuzine" reklo bi se u nas
Šimun- guru
-
Rus (poskok) je napisao/la:"Mali od kuzine" reklo bi se u nas
Je vraga, capo di macchina, prije bi ja reka, pusti ga k vragu, svim je mastima namazan. Ali je dobar .
ivo- guru
-
Rus (poskok) je napisao/la:Hombre,ne znam dali su Vasi postovi u zadnje vrijeme provokativni ili o cemu se radi. Naime,nikad mi nije smetala tezina u ruksaku pa i na 20+km hodam. Drvo na pili je tikovina,izrazito lagana za svoju velicinu. Takodjer imam modernu fiskarsovu ali ova mi je puno draza...Lp
Uopće mi nije jasno što smatraš provokativnim. Da je Max smazao kosti, da je pila koja bi pasala nekome tko je prije 100 godina krenuo u šumu...
Na forumu gdje se raspravlja zašto šator i podlošku staviti u, a ne na jer smetaju pri provlačenju komentar na toliku pilu bez imalo zajedljivosti i začinjen pripadnim smješkom mislim da znači da si ti postao malo preosjetljiv u zadnje vrijeme. Da sam ja u tvojoj situaciji napisao bih "Ne znaš ti koji je feeling nju nositi i stavio isti onaj zubati".
I nešto na što se svakako moram osvrnuti. Mlad si, zdrav, jak i voljan pa ti težina u ruksaku skoro nije bitna. Još si tu pred kućnim vratima na izletu (nažalost sve manje nas je koji idemo i na takve izlete makar malo uprirodu) i svijestan si da bi nekoj situaciji gdje je gram, a ne kilo važno, gdje nisi siguran kad ćeš i koliko jest ili spavati u odnosu na koliko češ se umarati istu ostavio kod kuće.
Hombre- guru
-
Hombre je napisao/la:Rus (poskok) je napisao/la:Hombre,ne znam dali su Vasi postovi u zadnje vrijeme provokativni ili o cemu se radi. Naime,nikad mi nije smetala tezina u ruksaku pa i na 20+km hodam. Drvo na pili je tikovina,izrazito lagana za svoju velicinu. Takodjer imam modernu fiskarsovu ali ova mi je puno draza...Lp
Uopće mi nije jasno što smatraš provokativnim. Da je Max smazao kosti, da je pila koja bi pasala nekome tko je prije 100 godina krenuo u šumu...
Na forumu gdje se raspravlja zašto šator i podlošku staviti u, a ne na jer smetaju pri provlačenju komentar na toliku pilu bez imalo zajedljivosti i začinjen pripadnim smješkom mislim da znači da si ti postao malo preosjetljiv u zadnje vrijeme. Da sam ja u tvojoj situaciji napisao bih "Ne znaš ti koji je feeling nju nositi i stavio isti onaj zubati".
I nešto na što se svakako moram osvrnuti. Mlad si, zdrav, jak i voljan pa ti težina u ruksaku skoro nije bitna. Još si tu pred kućnim vratima na izletu (nažalost sve manje nas je koji idemo i na takve izlete makar malo uprirodu) i svijestan si da bi nekoj situaciji gdje je gram, a ne kilo važno, gdje nisi siguran kad ćeš i koliko jest ili spavati u odnosu na koliko češ se umarati istu ostavio kod kuće.
Hombrito, danas vidno dobre volje. Aleluja i neka potraje
gorky- mr.spika
-
Pila kad se sklopi stane u ugao od ranca... Mozda ju ne bih nosio u situaciji apokalipse,ali posto zivim u realnosti nosim ono sta mi pase.
Lp
Lp
Šimun- guru
-
Ma pila - ne pila, svojom je lovom platila he he... aha, to je neka druga priča...
O Ruše (poskoče)! Odličan doživljaj, jako dobre fotke i reportaža, a o zeki ne treba niti trošiti riječi, majstorski začinjeno i na ražanj postavljeno
O Ruše (poskoče)! Odličan doživljaj, jako dobre fotke i reportaža, a o zeki ne treba niti trošiti riječi, majstorski začinjeno i na ražanj postavljeno
dux aeron- lingua
-
Broj postova : 372
Godine : 58
Datum registracije : 02.03.2013
@Dux Aeron
Hvala kolega!
Hvala kolega!
Šimun- guru
-
odlično, nema bolje nego kad se izlet u prirodu začini sa odličnom spizom..
nego što bukaru nosiš, piješ vino iz nje?
nego što bukaru nosiš, piješ vino iz nje?
pirat- mr.spika
-
Broj postova : 1217
Godine : 39
Datum registracije : 19.01.2012
Sve ide iz nje,od vina do caja...Slazem kuksu uskoro pa cu bukaru umirovit
Šimun- guru
-
Rus (poskok) je napisao/la:"Mali od kuzine" reklo bi se u nas
da si mali od kuzine vidi se i na tebi
Šare- tipko
-
Broj postova : 50
Godine : 28
Datum registracije : 10.01.2015
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO GALERIJA I PODFORUM :: BUSHCRAFT URSUS
Stranica 1 / 1.