Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Kako upaliti vatru ?
+85
pirat
dzolix
archery
ivan26
DomagojB.
olol
mexikanac
Simba-OS
Samael
Dejan Ranković
Simke
goxxon
Fratt
vuk
Axter
fero
zlatko1
puls
chikaperadetlic
Buco
bolle
PJER
fatphilly
Migach
yasko
bum bum
ante5555
lololorenzo
Login
wda73(orao)
Burn
nordfjord
mahapirot
Stribog
Mraz
Lovac Filip
Lovac Marko
nikolahr
beargrylls12
Sandman
Ris
robert
orao
girdeaux
rinos
Elp
Marko
damjan
Mirnes
Adept
zli imperator
kec
sgt bear
Cave Bear
Šimun
satara
avantura
Domo
tromic
Wood-000
elvin
šaran_porcijaš
antun
Strider
senban
Mile
gladiator
Stoney
Psychotic
mimir
Knife_maniac
Quanah
bushman
Đedo
LEGION66
Damir
Stule
LUKSA
fallenangel385
tigi
mariobab
Dawor
Mshai
bowhunter
Mladen
89 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 5 / 15.
Stranica 5 / 15. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 15
Re: Kako upaliti vatru ?
Bushman, hvala na savjetu, tvrdo sam zakalio turpiju za motorku, sada ima iskre ko ludo, otkrivam novo kamenje.
moja bosanka je danas upalila vatru sa fire steelom, prvo na vatu, nisam joj dopustio da se zeza previše!
vidjeti ćete slike!, ali što je najbitnije, stavili smo pločasto kamenje ispod ,jer se vatra nebi nikada zapalila, bili smo uz potok, a vlažno jke ispod!
iznenadila se kako je brzo krenulo, nije se vidila iskra od sunca!
vidjeti ćete slike!, ali što je najbitnije, stavili smo pločasto kamenje ispod ,jer se vatra nebi nikada zapalila, bili smo uz potok, a vlažno jke ispod!
iznenadila se kako je brzo krenulo, nije se vidila iskra od sunca!
nisam primjetio da netko previše spominje bow drill i drill način apljenja vatre ili sam sljep jednostavno!
zanima me koje se drvo koristi , odnosno što jer najbolje za svrdlo, onu dasku na kojoj je svrdlo, znam da je bilo riječi na susretu ali ja bih malo da mi netko podrobnije objasni i svima nama na forumu! :bog:
zanima me koje se drvo koristi , odnosno što jer najbolje za svrdlo, onu dasku na kojoj je svrdlo, znam da je bilo riječi na susretu ali ja bih malo da mi netko podrobnije objasni i svima nama na forumu! :bog:
Takođe sam jako zainteresovan za bow drill,ja bih to do sad već isprobao,
ali kao i Luksa ne znam šta i kako,tj koje drvo mora da bude suho,logično je da
je ono što se vrti sirovo,barem meni...
ali kao i Luksa ne znam šta i kako,tj koje drvo mora da bude suho,logično je da
je ono što se vrti sirovo,barem meni...
Quanah- lingua
-
Broj postova : 217
Godine : 49
Datum registracije : 04.05.2009
Izbor drva je isto važan, bolje rezultate daje mekano drvo, Boris je koristio bršljan, dobre su i lipa (ustvari odlična), topola, vrba, breza- ja sa lijeskom nisam uspio, hrast isto samo dimi...Isto kao i kod svake vatre, biraj suhe grane koje su još na drvetu,.I sa čim manje čvorova, oko čvora je drvo pretvrdo.
moj sin i ja smo dans pokusali upaliti vatru pomocu povecala
nije islo dalje od malo dima, probali suhu travu, brezovu koru(onu tanku koricu kao cigaret papir) papirnatu maramicu (ona je samo posmedila, ali do vatre nismo dosli, cak ni vatu nismo uspjeli
puhal je vjetar, dal je to smetalo ili sta ....
i tesko je bilo ruku mirno drzat u jednom polozaju
no ne odustajemo...sutra je novi dan, pa tako dugo dok ne plane
nije islo dalje od malo dima, probali suhu travu, brezovu koru(onu tanku koricu kao cigaret papir) papirnatu maramicu (ona je samo posmedila, ali do vatre nismo dosli, cak ni vatu nismo uspjeli
puhal je vjetar, dal je to smetalo ili sta ....
i tesko je bilo ruku mirno drzat u jednom polozaju
no ne odustajemo...sutra je novi dan, pa tako dugo dok ne plane
Gost- Gost
jesmo pazljivo fokusirali, na ovoj slici je valjda bas pomaknul ruku,. pazili smo da tockica svjetlosti bude recimo malo veca od glavice gumbesnice, ali ful je tesko duzi period ruku drzati na miru
moj sin-majstor je to rastepel stari dalekozor
moj sin-majstor je to rastepel stari dalekozor
Gost- Gost
Nije dobro držati u ruci. Improviziraj neki držač, malo selotepa, dvije grančice, nek stoji samo. Vjetar ti naravno smeta jer ti rashlađuje gorivu tvar.
Pokušaj ponovo, to funkcionira, ali ovisi i o jačini sunca.
Igrajte se. :bog:
Pokušaj ponovo, to funkcionira, ali ovisi i o jačini sunca.
Igrajte se. :bog:
Gost- Gost
ujejjeeeeeeeee super bumo napravili drzac
danas nastavljamo....i tako sve do uspjeha, nema odustajanja
danas nastavljamo....i tako sve do uspjeha, nema odustajanja
Gost- Gost
danas sa se zezao sa Bow drill ili po naški bi bilo luk i svrdlo ( direktni prijevod )
Jučer na povratku kući sam malo tražio prikladno drvo , te našao par komada lipe i vrbe!
danas poslije posla nije mi vrag dao mira pa sam krenuo tesati komad vrbe!
napravio sam tešuči koliko toliko plosnati oblik donjeg dijela te na njemu urezao u koso mjesto gdje će ispadati ugljena prašina koja nastaje trenjem
evo tu je i luk, ploča, dva svrdla,jedan od ljeske i jedan od vrbe te ovaj dio na kojem se svrdlo vrti i drži se u dlanu dok se lukom poteže je komad bagrema
ovako to izgleda dok radi, u ovaj gornji dio koji držim lijevom rukom potrebno je staviti nešto za podmazivanje, pošto sam bio u stanu, na balkonu, koristio sam majonezu, pljuvačku ali najbolje se pokazala kožica od slanine inače je trenje i u gornjem dijelu te se i taj dio dimi a to nam ne treba!
evo vidi se kako to izgleda, ispod sam stavio komad tetrapaka od mlijeka za prenos te ugljene prašine do suhe trave
dimilo se ali nije se upalilo skroz , ali razlog tome je što mi je trebao kamerman, a nisam ga imao, pa dok poslikam žar mi ode, ne možeš to raditi i slikati, ode muka!
oznojio sam se dobro i ovaj način oduzima jako puno energije!Ali gušt je kad dobijete žar u travi!
super osjećaj! :bog:
Jučer na povratku kući sam malo tražio prikladno drvo , te našao par komada lipe i vrbe!
danas poslije posla nije mi vrag dao mira pa sam krenuo tesati komad vrbe!
napravio sam tešuči koliko toliko plosnati oblik donjeg dijela te na njemu urezao u koso mjesto gdje će ispadati ugljena prašina koja nastaje trenjem
evo tu je i luk, ploča, dva svrdla,jedan od ljeske i jedan od vrbe te ovaj dio na kojem se svrdlo vrti i drži se u dlanu dok se lukom poteže je komad bagrema
ovako to izgleda dok radi, u ovaj gornji dio koji držim lijevom rukom potrebno je staviti nešto za podmazivanje, pošto sam bio u stanu, na balkonu, koristio sam majonezu, pljuvačku ali najbolje se pokazala kožica od slanine inače je trenje i u gornjem dijelu te se i taj dio dimi a to nam ne treba!
evo vidi se kako to izgleda, ispod sam stavio komad tetrapaka od mlijeka za prenos te ugljene prašine do suhe trave
dimilo se ali nije se upalilo skroz , ali razlog tome je što mi je trebao kamerman, a nisam ga imao, pa dok poslikam žar mi ode, ne možeš to raditi i slikati, ode muka!
oznojio sam se dobro i ovaj način oduzima jako puno energije!Ali gušt je kad dobijete žar u travi!
super osjećaj! :bog:
Zadnja promjena: LUKSA; 24.05.09 9:46; ukupno mijenjano 1 put.
super luksa , bravo!! ! i meni taj nacin paljenja izaziva posebno dobar osjecaj, dva dana me ruka boli poslije, ali vrijedi !
Gost- Gost
To Luksa, zaista mi je drago što ti sve viđeno i pročitano isprobavaš. Kako mi je davno pri mojim neuspjelim pokušajima rekao jedan kolega sa jednog drugog foruma, puno je toga i u glavi, stvoriš li si mentalnu sliku onoga što želiš postići i pristupiš tome ozbiljno i savjesno, moraš uspjeti.A kada jednom uspiješ malo što se može mjeriti sa tim osjećajem, pa radilo se o vatri, žlici ili čamcu(taj dio si nisam još dobro poslikao)
Bravo ! Koliko dugo si "pilio" dok nisi prebacio zar u gnijezdo ?
Koliko dugo vremenski.
Koliko dugo vremenski.
Knife_maniac- mr.spika
-
Broj postova : 1193
Godine : 35
Datum registracije : 12.05.2009
Luksa odlicno,dao si truda,a mi sada imamo fotkice =)
Stule- spikač
-
Broj postova : 735
Godine : 47
Datum registracije : 22.02.2009
To je onaj dalekozor za 30 kn, moguce da je leca preslaba, pokusaj sa naocalama za citanje trebalo bi biti bolje, ono je kvalitetnija i bolja leca =)vatrica je napisao/la:moj sin-majstor je to rastepel stari dalekozor
Knife_maniac- mr.spika
-
Broj postova : 1193
Godine : 35
Datum registracije : 12.05.2009
ma jok, rastepel neki stari dalekozor od tate od cure.....a mozda se mogel jos koristiti, isuse ja oca je, sve bi rastepel
bas danas sam probala sa naocalama za citanje....ni dimilo nije
bas danas sam probala sa naocalama za citanje....ni dimilo nije
Gost- Gost
mario! hahahhahahahaha, koje si ti malo zlopamtilo, hahahhahah
oprosti no, ne budem ti nikad vise nist rekla, razumijemo se ne ..ovo oko malo vise truda...znam ja zakaj mi to pises, hahahahahahha
oprosti no, ne budem ti nikad vise nist rekla, razumijemo se ne ..ovo oko malo vise truda...znam ja zakaj mi to pises, hahahahahahha
Gost- Gost
Knife_maniac je napisao/la:Bravo ! Koliko dugo si "pilio" dok nisi prebacio zar u gnijezdo ?
Koliko dugo vremenski.
Pa radio sam u dvije faze prvo tesanje drva i oblikovanje u dasku , pa svrdla, pa otišao van po luk, pa to sve napravio i krenuo, zezao me vjetar, pa sunce, zasmrdio sam stan pošteno i odustao sam do navečer!
otišao na vožnju i kad sam se vratio krenuo, za 20 do 30 sekundi se počne dimiti pošteno i dobije se žar, ta ugljena prašina se mora stvrdnuti i početi dimiti, to je znak da je dosta, a po suncu je jako teško to vidjeti!
znači vježba , iskustvo i to je jedini ispravan put do vatre!
Probaj oznoji se!
Lagana upala mišića je tu , unatoč utreniranosti!
Naravno,najbolja je baterija od 9 v.
bushman- lingua
-
Broj postova : 315
Godine : 56
Datum registracije : 07.05.2009
bushman je napisao/la:Naravno,najbolja je baterija od 9 v.
Da i ja palio s njom. Brzo plane. Baterija od 9v je najbolja jer su i ' + i -' na istoj strani.
Gost- Gost
super, jos da znam gdje nabaviti malo celicne vune
no kaj se sad cudite? otkud da ja to znam!
no kaj se sad cudite? otkud da ja to znam!
Gost- Gost
Pa ne zanima nas,navikli smo da znas svuda gurnuti nos!
Nego znas li da CIA trazi operativce u drugim zemljama?Mislim da bi se savrseno uklopila u posao,znas da iscackas sta te zanima!
Nego znas li da CIA trazi operativce u drugim zemljama?Mislim da bi se savrseno uklopila u posao,znas da iscackas sta te zanima!
bushman- lingua
-
Broj postova : 315
Godine : 56
Datum registracije : 07.05.2009
Ona ti je bila tamo pri samom osnutku CIA-e, koliko ja čujem ameri ni ne maknu prstom prije nego što se posavijetuju s vatricom.
Gost- Gost
Stranica 5 / 15. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 15
Similar topics
» kako zapaliti vatru
» kako zapaliti vatru pomocju Bow&Drilling
» Kako napraviti luk i strijele :)-kako ja to radim?
» Moj pribor za vatru
» kako zapaliti vatru pomocju Bow&Drilling
» Kako napraviti luk i strijele :)-kako ja to radim?
» Moj pribor za vatru
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 5 / 15.