Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Moji noževi.. i još ponešto
+16
shizo
Psychotic
elvin
Zeljko
Strider
tigi
cabala - baniran
Mile
bolle
buber75
Nino G
robertino
Franco G
Lynx
WildChild
mali mačak
20 posters
Stranica 2 / 4.
Stranica 2 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: Moji noževi.. i još ponešto
franco jel ono skroz desno fallniven noz (a1 ili a2
) ili izgleda odlicno
) ili izgleda odlicno
Mile- bomber
- Broj postova : 175
Datum registracije : 07.06.2009
Tražim neki bowie nož za pristojnu cjenu. Ima li ko kakvu preporuku? Do plafon 1000 kn. Ako nije problem dati par prijedloga ili savjeta.
buber75- tipko
-
Broj postova : 55
Godine : 44
Datum registracije : 12.11.2009
Mile je napisao/la:franco jel ono skroz desno fallniven noz (a1 ili a2
) ili izgleda odlicno
Desno od Recon Scouta je Fallkniven A-1, lijevo je Fehrmanov First Strike (3V čelik). Skroz lijevo se vidi drška kukrija, Chirawa Ang Khola.
Franco
Franco G- spikač
-
Broj postova : 750
Godine : 78
Datum registracije : 29.08.2009
Jeli ovaj od 114$ vrijedi šta? I ako da, gdje ga naći?
Pozdrav svima, neko vrijeme me nije bilo...
Ja sam s njim jako zadovoljan, jedino što moraš održavati oštricu jer je karbon a ne stainless. Kad sam ga kupio nisam dalje više ni gledao cijene noževa u toj klasi i za tu namjenu... ali siguran sam da će se ovdje na forumu naći mnogi iskusan forumaš koji će rado udijeliti savjet o dobrom radnom nožu do 1000,00KN =)
mali mačak- lingua
-
Broj postova : 343
Godine : 46
Datum registracije : 05.11.2009
Meni se sviđa Fallkniven S1 ali cijena...
mali mačak- lingua
-
blago ti se ako je fal a1 buber imas bowie stil od soga u replik artu za 1200 ili 1300 kn
eo ti link http://minishop.t-com.hr/replikart/ProductDetails.asp?pid=700&pcurrpid=5&ppn=2&ppsn=1&ppla=aplss&psrs=sog
(ps znam da je off topic al jel netko kupovao onaj meal kit novi u replikarta nek mi posalje na pm jel valja ili ne)
eo ti link http://minishop.t-com.hr/replikart/ProductDetails.asp?pid=700&pcurrpid=5&ppn=2&ppsn=1&ppla=aplss&psrs=sog
(ps znam da je off topic al jel netko kupovao onaj meal kit novi u replikarta nek mi posalje na pm jel valja ili ne)
Mile- bomber
-
Broj postova : 175
Godine : 30
Datum registracije : 07.06.2009
E da, i mene zanima ima li tko taj meal kit i kakav je. Već ga dugo gledam na netu i skužio sam da sam totalni sucker na te stvarčice gdje se nešto složi u nešto, pa to sve u još nešto... =)
mali mačak- lingua
-
mali mačak je napisao/la:E da, i mene zanima ima li tko taj meal kit i kakav je. Već ga dugo gledam na netu i skužio sam da sam totalni sucker na te stvarčice gdje se nešto složi u nešto, pa to sve u još nešto... =)
O kakvom se to kitu radi? Može link?
Unaprijed zahvaljujem!
Nino G- lingua
-
Broj postova : 451
Godine : 54
Datum registracije : 26.09.2009
http://minishop.t-com.hr/replikart/ProductDetails.asp?pid=1063&pcurrpid=8&gid=101
bolle- lingua
-
Broj postova : 244
Godine : 53
Datum registracije : 06.10.2009
[quote="mali mačak"]Hvala. Evo da vam odgovorim po redu:
Sjekirica je isto španjolska proizvodnja, Joker. Kupljena je u ribomaterijalu na križanju Selske i Ozaljske u Zagrebu, isto kad i svjetiljka i preklopni nož sa drškom od roga. Koštala je negdje 150,00-200,00 KN, ne sjećam se točno...
Ako nekog zanima, sjekirica je kopija Kershaw modela a original imate u Replikartu po pristupačnoj cjeni ( zaboravio sam koliko sam je platio ). Original je tajvanske proizvodnje ali je odlične kvalitete.
Sjekirica je isto španjolska proizvodnja, Joker. Kupljena je u ribomaterijalu na križanju Selske i Ozaljske u Zagrebu, isto kad i svjetiljka i preklopni nož sa drškom od roga. Koštala je negdje 150,00-200,00 KN, ne sjećam se točno...
Ako nekog zanima, sjekirica je kopija Kershaw modela a original imate u Replikartu po pristupačnoj cjeni ( zaboravio sam koliko sam je platio ). Original je tajvanske proizvodnje ali je odlične kvalitete.
cabala - baniran- lingua
-
Broj postova : 329
Godine : 56
Datum registracije : 28.11.2009
buber75 je napisao/la:Tražim neki bowie nož za pristojnu cjenu. Ima li ko kakvu preporuku? Do plafon 1000 kn. Ako nije problem dati par prijedloga ili savjeta.
evo naš recon 353 radi odlične bovie style noževe a koliko sam skužio nisu skupi pa ga pitaj!
ljudi sorry za off
tigi- spikač
-
Broj postova : 616
Godine : 50
Datum registracije : 13.02.2009
tu u europi su jako cijenjeni falkniven, nisu baš jeftini a traju i traju (nikada ga nisam koristio niti držao, prenosim priče), a preko bare je jako dobar bark river, koj isto nije baš jeftin, ali za njega kažu da nema mane (od 100 d0 300 $ raspon cijena)mali mačak je napisao/la:
Pozdrav svima, neko vrijeme me nije bilo...
Ja sam s njim jako zadovoljan, jedino što moraš održavati oštricu jer je karbon a ne stainless. Kad sam ga kupio nisam dalje više ni gledao cijene noževa u toj klasi i za tu namjenu... ali siguran sam da će se ovdje na forumu naći mnogi iskusan forumaš koji će rado udijeliti savjet o dobrom radnom nožu do 1000,00KN =)
meni se sviđa bravo 2 i fox river ali preeeeeskupi
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
Meni je kod Bark Rivera sumnjivo što se ograđuju od batoninga, kao da se batoning treba izvoditi pravilno itd... Dobar nož mora moći podnijeti batoning i ako onaj Glock za 200 kn ne puca kod batoninga onda nebi trebao niti Bark za 5x više novaca...
imam nekoliko modela Bark Rivera,vjerujte na riječ da je sve ostalo smiješno u poređenju s njima,jer posjedujem i druga zvučna imena,doduše Falknivena ne ali i to će ubrzo ako Bog da.
elvin- spikač
-
Broj postova : 594
Godine : 48
Datum registracije : 17.07.2009
elvin je napisao/la:imam nekoliko modela Bark Rivera,vjerujte na riječ da je sve ostalo smiješno u poređenju s njima,jer posjedujem i druga zvučna imena,doduše Falknivena ne ali i to će ubrzo ako Bog da.
Ma sve 5. Bark je super nož, ali mi se ne sviđa što se tvornica ograđuje od batoninga. Znači, moja kritika neide nožu nego njihovom stavu. Tim više što na testu noževa tip na youtubeu batonira preklopni Cold Steel Kudu - nož od 8$.
ma dobro to je možda samo taktika poslovanja,ili ko će ga znati sa tim Amerima.
elvin- spikač
-
Ne batinajte noževe, to je američka tehnika kako da uništite nož i kupite novi. Za tako nešto zaista nema razloga. Pilom ili sjekirom rješit ćete sve probleme s drvetom. Ako netko ima cjeloviti nož viška neka mi se slobodno obrati, ja imam preklopnih viška. Samo ih nemojte uništiti!
cabala - baniran- lingua
-
ni meni to nikad nije bilo jasno,nikad to ne bih radio sa svojim nožem, ako želiš cijepati drva uzmeš sjekiru
bolle- lingua
-
Broj postova : 244
Godine : 53
Datum registracije : 06.10.2009
pa da...doma to nebi radio, ali da se nađem nekamo samo s nožem, bez pile i sjekire bez pardona bi izbatinao sve što se nađe.
Strider- honoris
-
bolle je napisao/la:ni meni to nikad nije bilo jasno,nikad to ne bih radio sa svojim nožem, ako želiš cijepati drva uzmeš sjekiru
To stoji u normalnim uvjetima. Ali, kao što Strider kaže, ako pričamo o nožu za preživljavanje, njegova poanta je da se sa njim može i mora napraviti što više poslova. Takav nož treba biti čvrst, pouzdan i treba pružati široki spektar namjena uključujući batoning. Ja sam sa Ivanom (Mshai na forumu) išao na Sljeme i on je normalno batonirao svoj preklopni Victorinox, zato mi i je smiješno što se oko batoninga diže tolika frka. Dobar nož mora moći podnijeti batoning i točka, ne vjerujem da svi sa sobom uvijek nose pilu i sjekiru.
Zeljko je napisao/la:bolle je napisao/la:ni meni to nikad nije bilo jasno,nikad to ne bih radio sa svojim nožem, ako želiš cijepati drva uzmeš sjekiru
To stoji u normalnim uvjetima. Ali, kao što Strider kaže, ako pričamo o nožu za preživljavanje, njegova poanta je da se sa njim može i mora napraviti što više poslova. Takav nož treba biti čvrst, pouzdan i treba pružati široki spektar namjena uključujući batoning. Ja sam sa Ivanom (Mshai na forumu) išao na Sljeme i on je normalno batonirao svoj preklopni Victorinox, zato mi i je smiješno što se oko batoninga diže tolika frka. Dobar nož mora moći podnijeti batoning i točka, ne vjerujem da svi sa sobom uvijek nose pilu i sjekiru.
Moram odgovoriti na ovakve tvrdnje i to iz svih raspoloživih oružja. Ne pada mi napamet razgovor pretvoriti u osobni obračun pa ću samo iznijeti svoja iskustva. Ići na Sljeme nije preživljavanje jer su svi putevi obilježeni, imate signal mobitela i možete dobiti hranu na svakom koraku od prolaznika koji svakodnevno tamo šetaju ( Bandić? ). Za odlazak na Sljeme ne treba Vam uopće nož niti za jednu jedinu namjenu, ali ako imate naviku nositi džepni nožić sav spektar je pokriven. Batinao sam ( " batonirao " ) Victorinox " Hunter " s komadom jelovog drveta za krov ( 3x5 cm ) pokušavajući raskoliti isti takav drugi, jednim jedinim udarcem srednje snage iskrenuo sam oštricu naopako pa je meni smješno o čemu to pričate. I, da, svi ozbiljni " prirodnjaci " nose nož ( 2 kom ) mačetu, sklopivi ašov,pilu i sjekiru od alata. Ako ste ikada naišli na srušeno stablo na putu razumijete o čemu pričam, ako ste se ikada susreli s arterijskim krvarenjem uživo razumijete zašto ne možete koristiti blatni nož i da ne nabrajam dalje.
Preživljavanje je glupost koja potječe iz filma " Rambo " ( također glupost ) i nema nikakve veze sa stvarnošću. Rambo nije imao šanse!
cabala - baniran- lingua
-
Volio bih vidjeti fotografije tih " Bark river " noževa. Ako netko ima, na sunce s njima!
cabala - baniran- lingua
-
pa imaš ih postavio sam ja ali malo pogledaj u prijašnjim postavkama mislim da je tamo negdje najbolji nož za preživljavanje...
elvin- spikač
-
cabala je napisao/la:Volio bih vidjeti fotografije tih " Bark river " noževa. Ako netko ima, na sunce s njima!
Gledaj i uživaj
BlackJack 1-7, čelik A-2.
franco
Franco G- spikač
-
cabala je napisao/la:
Moram odgovoriti na ovakve tvrdnje i to iz svih raspoloživih oružja. Ne pada mi napamet razgovor pretvoriti u osobni obračun pa ću samo iznijeti svoja iskustva. Ići na Sljeme nije preživljavanje jer su svi putevi obilježeni, imate signal mobitela i možete dobiti hranu na svakom koraku od prolaznika koji svakodnevno tamo šetaju ( Bandić? ). Za odlazak na Sljeme ne treba Vam uopće nož niti za jednu jedinu namjenu, ali ako imate naviku nositi džepni nožić sav spektar je pokriven. Batinao sam ( " batonirao " ) Victorinox " Hunter " s komadom jelovog drveta za krov ( 3x5 cm ) pokušavajući raskoliti isti takav drugi, jednim jedinim udarcem srednje snage iskrenuo sam oštricu naopako pa je meni smješno o čemu to pričate. I, da, svi ozbiljni " prirodnjaci " nose nož ( 2 kom ) mačetu, sklopivi ašov,pilu i sjekiru od alata. Ako ste ikada naišli na srušeno stablo na putu razumijete o čemu pričam, ako ste se ikada susreli s arterijskim krvarenjem uživo razumijete zašto ne možete koristiti blatni nož i da ne nabrajam dalje.
Preživljavanje je glupost koja potječe iz filma " Rambo " ( također glupost ) i nema nikakve veze sa stvarnošću. Rambo nije imao šanse!
Nisam nigdje napisao da smo išli preživljavati na Sljeme. Napisao sam da je Ivan najnormalnije batonirao svoj Victorinox na Sljemenu. I napisao sam da svaki nož za preživljavanje mora moći podnijeti batoning, to je činjenica. A pošto očito nitko nije pažljivo čitao ono što sam napisao neću više ni pisati dalje.
cabala je napisao/la:
I, da, svi ozbiljni " prirodnjaci " nose nož ( 2 kom ) mačetu, sklopivi ašov,pilu i sjekiru od alata.
Zapravo ozbiljan "prirodnjak" bi trebao nositi što manje stvari sa sobom da si olakša put, e sad ako ti ideš autom u prirodu oke, ponest ću 2 sjekire, 5 noževa, mačetu, ubodnu pilu i mobilnu elektranu, ali ako idem na malo duži put nosit ću najviše poštenu mačetu i neki švicarac, naravno ovisno o podneblju kojim se krećem (ako bi išao negdje sjevernije di je drvo tvrdo uzeo bih sjekiru vjerojatno, a ako idem južnije gdje je ne znam raslinje ko u amazoni uzeo bih dugu i laku mačetu) .
Nadalje, zašto batoning a ne pila recimo, sa pilom ne možeš "cjepati" drva, dok sa nožem i batoningom možeš, a to uvelike štedi energiju, sa pilom ćeš poludit, izmorit i iznojit se za isti posao.
Psychotic- bomber
-
Broj postova : 112
Godine : 38
Datum registracije : 08.04.2009
Psychotic je to vrlo dobro objasnio, vidi se da zna šta priča. Da samo spomenem još jedan primjer, Saša svoj nož koristi i za kopanje, on si je sa EKA-om iskopao cijeli brlog i povadio je svo kamenje iz zemlje. Nož je i dalje u besprijekornom stanju. Nož je alat koji se treba koristiti, možda je kopanje ipak malo ekstremno, ali dobar nož mora moći izdržati takve stvari pa i više od toga.
Ja sam batonirao onaj mali victorinox, sve super, nije se oštetila oštrica, ali su se crvene ločice na dršci malo rasklimale. Inače to ne radm, ali da moram bi. Ovi današnji noževi više manje imaju debela leđa, pogotovo većina bark rivera, što nož čini gotovo neuništivim...
naravno da nebi kao bear batinao nož sa kamenom, to stoposto može nož oštetit
btw. onaj black jack je predivan
Sorry, maknuo sam ti sliku jer je prevelika -Stoney
bravo 2
naravno da nebi kao bear batinao nož sa kamenom, to stoposto može nož oštetit
btw. onaj black jack je predivan
Sorry, maknuo sam ti sliku jer je prevelika -Stoney
bravo 2
Strider- honoris
-
Točno tako Strider, potpisujem što si rekao. Naravno da Victorinox nije neki nož za batoning, ali taj primjer sa Ivanovim Victorinoxom sam dao upravo zato da ljudi vide da i dobar preklopni nož može izdržati batoning, a dobar fiksni nož sa debelim leđima ga mora izdržati.
tako je, netko je na forumu napravio nož s leđima od 8 mm...nema šanse da se nož uništi batoningom, oštrica da, ali da se slomi cijeli nož nnemoguće (osim ako nije dobro napravljen, što sumnjam).
a što je sa oštricama? pretpostavljam da najlakše puca hollow grind...sjekire su konveksne tako da konveksa otpada
a što je sa oštricama? pretpostavljam da najlakše puca hollow grind...sjekire su konveksne tako da konveksa otpada
Strider- honoris
-
Na donjoj slici su prva dva noža najjači koje posjedujem.
1. Chiruwa Ang Khola, čelik 5160, diferencijalno kaljen, debljina na leđima 1/2 incha.
2. Fehrmanov First Strike, čelik 3V, debljina na leđima 1/4 incha
3. Fehrmanov Peace Maker, čelik 3V, debljina na leđima 3/16 incha.
Čelik 5160 je spring steel, vrlo žilav (radi se o federplatama s Mercedesovih kamiona). 3V je Crucible Particle Metallurgy praškasti čelik (sinter tehnologija), izuzetno žilav. Geometrija First Strike-a je takva da praktički nema suženja, pravih kutova, te uz svu debljinu izvrsno reže i odlično drži oštricu (kao ATS-34/154CM).
Niže je tablica iz koje možete vidjeti podatke odnosa trajnosti oštrice i žilavosti. Vidite da 3V drži oštricu izuzetno dobro, čak bolje od 154CM, a po žilavosti je briljantan.
S7 je žilaviji od 3V ali oštricu baš i ne drži.
Franco
1. Chiruwa Ang Khola, čelik 5160, diferencijalno kaljen, debljina na leđima 1/2 incha.
2. Fehrmanov First Strike, čelik 3V, debljina na leđima 1/4 incha
3. Fehrmanov Peace Maker, čelik 3V, debljina na leđima 3/16 incha.
Čelik 5160 je spring steel, vrlo žilav (radi se o federplatama s Mercedesovih kamiona). 3V je Crucible Particle Metallurgy praškasti čelik (sinter tehnologija), izuzetno žilav. Geometrija First Strike-a je takva da praktički nema suženja, pravih kutova, te uz svu debljinu izvrsno reže i odlično drži oštricu (kao ATS-34/154CM).
Niže je tablica iz koje možete vidjeti podatke odnosa trajnosti oštrice i žilavosti. Vidite da 3V drži oštricu izuzetno dobro, čak bolje od 154CM, a po žilavosti je briljantan.
S7 je žilaviji od 3V ali oštricu baš i ne drži.
Franco
Franco G- spikač
-
Stranica 2 / 4. • 1, 2, 3, 4
Stranica 2 / 4.