Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
urBaNo pREživlJaVanjE
4 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: URBANO PREŽIVLJAVANJE :: ULIČNO PREŽIVLJAVANJE (Street fight)
Stranica 1 / 1.
urBaNo pREživlJaVanjE
Sam naziv Ulično preživljavanje mi nije baš nekako jednako Urbano preživljavanje. Ulično preživljavanje mi se nekako svodi na vid huliganizma.
A što bi zapravo bilo urbano preživljavanje?
Imam neku maglovitu predodžbu, nisam puno nešto ni razmišljao o tome. Zapravo je nemjerljivo lakše definirati što je to preživljavanje u divljini nego preživljavanje u gradu.
Moje viđenje:
- sigurnost (u smislu prevencije kriminala),
- protupožarna zaštita,
- prevencija potresa,
- prevencija poplava,
- prva pomoć,
- samoobrana,
- preživljavanje u uvjetima privremenog raspada sustava (ne propast civilizacije nego narušavanje sustava zbog štrajkova, zime i sl. - nestanak struje, grijanja, hrane, goriva, gradskog prijevoza, vode, led, snijeg),
- ulični neredi,
- velika zagađenja i industrijske katastrofe.
Možda sam trebo staviti ovu temu u biblioteku, ali mislim da je ovo bolje odredište -SAS Urban Survival Handbook:
http://dfiles.eu/files/8674xvda2
Zanimljiv pristup tematici urbanog preživljavanja i što to oni (vrhunski eksperti za preživljavanje) vide kao top teme u smislu urbanog preživljavanja.
Napomena: knjiga nije u pdf-u nego je snimljena s DjVu ekstenzijom, a to je ruskog inačica pdf-a, za čitanje morate skinuti i WinDjView. To možete besplatno učiniti ovdje:
http://windjview.sourceforge.net/
Toplo preporučujem pretragu knjiga s ovom ekstenzijom, lakše je pronaći neke naslove nego u pdf-u.
A što bi zapravo bilo urbano preživljavanje?
Imam neku maglovitu predodžbu, nisam puno nešto ni razmišljao o tome. Zapravo je nemjerljivo lakše definirati što je to preživljavanje u divljini nego preživljavanje u gradu.
Moje viđenje:
- sigurnost (u smislu prevencije kriminala),
- protupožarna zaštita,
- prevencija potresa,
- prevencija poplava,
- prva pomoć,
- samoobrana,
- preživljavanje u uvjetima privremenog raspada sustava (ne propast civilizacije nego narušavanje sustava zbog štrajkova, zime i sl. - nestanak struje, grijanja, hrane, goriva, gradskog prijevoza, vode, led, snijeg),
- ulični neredi,
- velika zagađenja i industrijske katastrofe.
Možda sam trebo staviti ovu temu u biblioteku, ali mislim da je ovo bolje odredište -SAS Urban Survival Handbook:
http://dfiles.eu/files/8674xvda2
Zanimljiv pristup tematici urbanog preživljavanja i što to oni (vrhunski eksperti za preživljavanje) vide kao top teme u smislu urbanog preživljavanja.
Napomena: knjiga nije u pdf-u nego je snimljena s DjVu ekstenzijom, a to je ruskog inačica pdf-a, za čitanje morate skinuti i WinDjView. To možete besplatno učiniti ovdje:
http://windjview.sourceforge.net/
Toplo preporučujem pretragu knjiga s ovom ekstenzijom, lakše je pronaći neke naslove nego u pdf-u.
poljičanin- lingua
-
Broj postova : 428
Godine : 53
Datum registracije : 27.10.2011
Re: urBaNo pREživlJaVanjE
malo čudan pristup
http://thepiratebay.se/torrent/10923369/SAS_Urban_Survival_Handbook_%28ePUB_Retail%29_32Skulls_
a zatim
http://www.convertfiles.com/convert/ebook/EPUB-to-PDF.html
http://thepiratebay.se/torrent/10923369/SAS_Urban_Survival_Handbook_%28ePUB_Retail%29_32Skulls_
a zatim
http://www.convertfiles.com/convert/ebook/EPUB-to-PDF.html
chumaman- mr.spika
-
Broj postova : 1451
Godine : 32
Datum registracije : 26.10.2011
Sta ne prezivljavamo svaki dan. Klince saljemo u skole. Ucimo ih da se snalaze i guraju kroz zi ot. To je za mene urbano prezivljavanje.
gorky- mr.spika
-
Broj postova : 1400
Godine : 48
Datum registracije : 19.11.2012
Gorky, a gdje je onda granica između normalnog života i urbanog preživljavanja? Mislim da mi, sa svim našim problemima, ipak živimo pod staklenim zvonom u odnosu na ostatak Zemlje. Prije 10-tak godina u Francuskoj su mi domaćini predlagali da vežem automobil u njihovoj garaži, u naselju visoke srednje klase, da mi ga ne ukradu. A meni ovdje mjesecima nije radila centralna brava na automobilu, a da to nisam ni znao, mjesecima mi je automobil bio otključan. Dobro, ja živim u malom mjestu, ali ipak...
Odnosno, Gorky, jako dobro pitanje: je li život preživljavanje (ne mislim na financijske mogućnosti) ili je preživljavanje ono što nam se dogodi u gradu jednom u 10 godina, a ozbiljno odudara od normalnog?
Meni ovo drugo.
Odnosno, Gorky, jako dobro pitanje: je li život preživljavanje (ne mislim na financijske mogućnosti) ili je preživljavanje ono što nam se dogodi u gradu jednom u 10 godina, a ozbiljno odudara od normalnog?
Meni ovo drugo.
poljičanin- lingua
-
Uvaženi kolega Poljičanin, vaš me post dobro nasmijao. Niste vi ništa glupog napisali, sačuvaj Bože, nego me intonacijom jako podsjetio na Pavla Kalinića, meni potpuno redikuloznog lika naše društveno - političke stvarnosti !
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
Da bi postavili granicu između nečega onda prvo to nešto treba definirati.poljičanin je napisao/la:Gorky, a gdje je onda granica između normalnog života i urbanog preživljavanja?
Dakle koja je tvoja definicija normalnog života a koja urbanog preživljavanja?
gorky- mr.spika
-
Da, šjor Ivo sad i meni dođe da se nasmijem. Ovih dana sam u vremenskoj stisci s nekim radom (da, da, bilo je vremena, ali nema većeg gušta nego stizat rokove), pa mi je u glavi „znanstveni“ rječnik i postavljanje teza, i preispitivanje varijabli, i vođenje računa o tome kakve će biti kritike na napisano.
Zapravo sam htio dati komentar na Gorkog, ako je svakodnevno preživljavanje urbano preživljavanje, onda svatko zna najbolje za sebe i tema je suvišna, ali ako je „urbano preživljavanje“ preživljavanje u uvjetima koji nisu standardni, ona tema ima potencijala, imamo mogućnost razmjene iskustava.
Ovaj SAS-ov priručnik za urbano preživljavanje je kombinacija „uradi sam“, uvoda u borilačke vještine, priručnika o ukrasnom cvijeću i turističkog vodiča. Tema je nezahvalna, pa možda i ne može biti bolji, ali mislim da bi svaka domaćica koja je preživjela rat u Dubrovniku, Vukovaru ili Sarajevu napisala bolji priručnik. Ovdje je prefiks „SAS“ iskorišten za medijsku promociju knjige namijenjene dokonim kućanicama. Ne kažem da nema dobrih dijelova teksta, ali svakako nije dostojan nasljednik prethodnih izdanja s prefiksom „SAS“ u naslovu.
Zapravo sam htio dati komentar na Gorkog, ako je svakodnevno preživljavanje urbano preživljavanje, onda svatko zna najbolje za sebe i tema je suvišna, ali ako je „urbano preživljavanje“ preživljavanje u uvjetima koji nisu standardni, ona tema ima potencijala, imamo mogućnost razmjene iskustava.
Ovaj SAS-ov priručnik za urbano preživljavanje je kombinacija „uradi sam“, uvoda u borilačke vještine, priručnika o ukrasnom cvijeću i turističkog vodiča. Tema je nezahvalna, pa možda i ne može biti bolji, ali mislim da bi svaka domaćica koja je preživjela rat u Dubrovniku, Vukovaru ili Sarajevu napisala bolji priručnik. Ovdje je prefiks „SAS“ iskorišten za medijsku promociju knjige namijenjene dokonim kućanicama. Ne kažem da nema dobrih dijelova teksta, ali svakako nije dostojan nasljednik prethodnih izdanja s prefiksom „SAS“ u naslovu.
poljičanin- lingua
-
Oprosti Gorky, nisam vidio tvoj post. Po mom je urbano preživljavanje život u urbanim cjelinama u nenormalnim uvjetima, dakle spomenutih Dubrovnika, Vukovara ili Sarajeva tijekom rata, ali i Gunje i ostatka poplavljene Posavine, ali i recimo Pariza tijekom nereda 2006. i 2007. ili Londona tijekom nereda 2011., i trenutno aktualni Freetown u Siera Leonu i Monrovia u Liberiji tijekom epidemije ebole.
poljičanin- lingua
-
poljičanin je napisao/la:Oprosti Gorky, nisam vidio tvoj post. Po mom je urbano preživljavanje život u urbanim cjelinama u nenormalnim uvjetima, dakle spomenutih Dubrovnika, Vukovara ili Sarajeva tijekom rata, ali i Gunje i ostatka poplavljene Posavine, ali i recimo Pariza tijekom nereda 2006. i 2007. ili Londona tijekom nereda 2011., i trenutno aktualni Freetown u Siera Leonu i Monrovia u Liberiji tijekom epidemije ebole.
Onda ok. Sad si dao definiciju urbanom preživljavanju. U svakom slučaju onda urbano preživljavanje nastaje kao izravna posljedica djelovanja neke pojave a koja svojim djelovanje može izravnio ili kao posljedica istih ugroziti ljudski život(e). Znači elementarne nepogode većih razmjera s većim materijalnim štetama, neredi, ratovi itd.
Koliko sam upoznat s ovakvim temama svakodnevno se bave preperi. Ima i jedan naš domaći site koji se bavi sličnom problematikom:
Preppers-Croatia
http://preppers-croatia.eu/tko-su-prepperi/
gorky- mr.spika
-
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: URBANO PREŽIVLJAVANJE :: ULIČNO PREŽIVLJAVANJE (Street fight)
Stranica 1 / 1.