Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
MRE - Meals Ready to Eat
+22
termit520
Ikarus
Hombre
blinddog
LUKSA
Branimir76
Redneck
siga
pirat
Grga117
zuzonja
PJER
Grga711
FrankyRC
sgt bear
ivo
NAVIGATOR
maxina
ivanv66
PatrioticBacon
madWez
CroPrepper
26 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 2 / 3.
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Re: MRE - Meals Ready to Eat
ja sam ga maloprije pitao i kaže da prodaje samo u komadu, a ima ih 16!madWez je napisao/la:bil je lik na Njuškalu prodaval isto MRE 50 kuna komad ... ne znam jel još ima oglas
Grga117- bebač
- Broj postova : 4
Datum registracije : 05.11.2014
ima li netko ko prodaje 3 komada za 150 kuna, ako ima neka mi se javi.
Grga117- bebač
-
Broj postova : 4
Godine : 23
Datum registracije : 05.11.2014
United States
If an army marches on its stomach, today’s troops are walking tall.
Field rations are more delicious, nutritious, and diverse than ever. In the U.S., meals ready to eat are developed at the Natick Soldier Systems Center. Food technologist Jeannette Kennedy says 30 million 1,300-calorie MREs—which can last 36 months at 80°F—are produced each year. In 1984, says retired Lt. Col. David Accetta, they were unvaried and unappetizing. The 24 tasty options today? “A huge improvement.”
In Afghanistan one French field ration used to be worth six U.S. meals in a swap. Now, thanks to a much improved U.S. menu, that’s reversed. Contents vary by country, but nutrition and nostalgia are universal. “MREs,” says photographer Ashley Gilbertson, “are what home tastes like.”
In the United States, MREs include items such as bread, Tabasco sauce, Skittles, Chiclets, spaghetti and meatballs, dried cranberries, pretzels, and cheese spread.
Italy
Includes a mixed-fruit cup, portable stoves, jam, coffee, water-purification tablets and vitamins, biscuits, turkey, liqueur, toothbrushes, beef in gelatin, rice salad, pasta with beans, cereal bars
Russia
Includes meat with vegetables, instant noodles, stewed meat, instant dry milk, raisins, wheat crackers, chocolate, more stewed meat, whole sweetened condensed milk, instant buckwheat, black tea bags
Japan
Includes cooked rice, seaweed, curry with vegetables and sausage
Australia
Includes Scotch biscuits, chili con carne, tuna, a muesli cereal bar, diced andy, Vegemite, a sesame-seed biscuit
If an army marches on its stomach, today’s troops are walking tall.
Field rations are more delicious, nutritious, and diverse than ever. In the U.S., meals ready to eat are developed at the Natick Soldier Systems Center. Food technologist Jeannette Kennedy says 30 million 1,300-calorie MREs—which can last 36 months at 80°F—are produced each year. In 1984, says retired Lt. Col. David Accetta, they were unvaried and unappetizing. The 24 tasty options today? “A huge improvement.”
In Afghanistan one French field ration used to be worth six U.S. meals in a swap. Now, thanks to a much improved U.S. menu, that’s reversed. Contents vary by country, but nutrition and nostalgia are universal. “MREs,” says photographer Ashley Gilbertson, “are what home tastes like.”
In the United States, MREs include items such as bread, Tabasco sauce, Skittles, Chiclets, spaghetti and meatballs, dried cranberries, pretzels, and cheese spread.
Italy
Includes a mixed-fruit cup, portable stoves, jam, coffee, water-purification tablets and vitamins, biscuits, turkey, liqueur, toothbrushes, beef in gelatin, rice salad, pasta with beans, cereal bars
Russia
Includes meat with vegetables, instant noodles, stewed meat, instant dry milk, raisins, wheat crackers, chocolate, more stewed meat, whole sweetened condensed milk, instant buckwheat, black tea bags
Japan
Includes cooked rice, seaweed, curry with vegetables and sausage
Australia
Includes Scotch biscuits, chili con carne, tuna, a muesli cereal bar, diced andy, Vegemite, a sesame-seed biscuit
pirat- mr.spika
-
Broj postova : 1217
Godine : 39
Datum registracije : 19.01.2012
Kada bih morao birati između ovih kompleta,moj izbor bi bio ruski paket.
Nisam probao niti jedan osim ovog američkog koji me nije impresionirao jer ima okuse na koje nisam navikao.
Nisam probao niti jedan osim ovog američkog koji me nije impresionirao jer ima okuse na koje nisam navikao.
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011
japanac je malo spartanski...
ovi ostali se čak čine ok.
ovi ostali se čak čine ok.
siga- spikač
-
Broj postova : 817
Godine : 45
Datum registracije : 12.09.2012
pisalo je da su negdje fotkani cijelodnevni obroci, a negdje samo dijelovi, tako da je moguće da ovaj Japanski nije cijelodnevan.. ali svejedno ne djeluje primamljivo sa ovom morskom travom..
zanimljivo je pogledati ovako razne obroke, pa možeš to i sam doma složiti kada pogledaš.. ništa posebno specijalno nema u njima, samo kombinirane razna jela i pića koja koristimo tokom dana.. napraviti 2-3 pa nek stoje u slučaju iznenadnog izleta
zanimljivo je pogledati ovako razne obroke, pa možeš to i sam doma složiti kada pogledaš.. ništa posebno specijalno nema u njima, samo kombinirane razna jela i pića koja koristimo tokom dana.. napraviti 2-3 pa nek stoje u slučaju iznenadnog izleta
pirat- mr.spika
-
Vidiš čudno, MRE koje sam ja jeo bili su drukčiji s puno više sadržaja, začina, žlica, kemijskih kuhala, itd.
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
ovo je pisalo pored tako da ne mora biti da je sve na slici
NOTE: FULL-DAY RATIONS ARE SHOWN FOR SOME COUNTRIES, SINGLE MEALS FOR OTHERS. MEALS DEPICTED MAY NOT REPRESENT ENTIRE CONTENTS OF FIELD RATIONS.
NOTE: FULL-DAY RATIONS ARE SHOWN FOR SOME COUNTRIES, SINGLE MEALS FOR OTHERS. MEALS DEPICTED MAY NOT REPRESENT ENTIRE CONTENTS OF FIELD RATIONS.
pirat- mr.spika
-
Kod MRE postoji bitan problem: Inače, jedeš toplo, bez vatre, bez dima, lagano za transport itd..., sve OK
Problem: ti obroci (bar vojni) ne valjaju ni za k...
Problem: ti obroci (bar vojni) ne valjaju ni za k...
Redneck- bomber
-
Broj postova : 165
Godine : 64
Datum registracije : 08.01.2014
Kad si gladan nisi svoj
PatrioticBacon- lingua
-
Broj postova : 315
Godine : 25
Datum registracije : 10.03.2014
NAVIGATOR je napisao/la:Vidiš čudno, MRE koje sam ja jeo bili su drukčiji s puno više sadržaja, začina, žlica, kemijskih kuhala, itd.
Kolega da niste konzumirali civilne verzije MREa, cital sam za njih da oni imaju vise stvari u paketu za razliku od vojnih
madWez- lingua
-
Broj postova : 206
Datum registracije : 05.11.2013
evo koga zanima, ima na internetu hrpa materijala i prijedloga za vlastitu izradu..
http://www.instructables.com/id/DIY-MREsa-tutorial/
http://survivalathome.com/homemade-mres/
http://www.instructables.com/id/DIY-MREsa-tutorial/
http://survivalathome.com/homemade-mres/
pirat- mr.spika
-
Najeo sam se američkih zadnjih nekoliko godina i tvrdim da su im kolači neprevaziđeni. Da ima samo njih u slobodnoj prodaji kupio bih tone. Ostalo je stvar menija. Ima ukusnih jela, a ima i onog što odmah daš nekome, kao fol ispadneš ljubazan. Instant kakao i puding su jako dobri. Sokovi u prahu puni elektrolita zbog podrazumevanog znojenja vojnika. Nikad cele nisam nosio jer zauzimaju mnogo mesta. Uzmem nekoliko, odbacim suvišno (kartonske kutije i sl.) i u jedan spakujem tri glavna jela sa dodacima i dezertom. Postoji i First Strike. To je celodnevno pakovanje MRE-a u providnom pakovanju. Takođe i belo pakovanje zimskog MRE-a koje sadrži dehidriranu hranu kako ne bi smrzavala. Dehidrirana kajgana, recimo, traži 15 minuta da bi upila vodu pre upotrebe. U kući imam stalno 20-ak pakovanja, "zlu ne trebalo".
Branimir76- lingua
-
Broj postova : 344
Godine : 47
Datum registracije : 18.05.2011
MRE je samo jedan obrok koji je kalorijski od 800 do 1200 kalorija. Nije namjenjen za prodaju što i piše na svakom pakiranju. Još što i piše da je muškarcu u borbi potrebno oko 3600 kalorija i po tome možete zaključiti. Oni stalno prilagođavaju jela, menije svojim potrebama jer je u njihovoj vojsci različitih nacija, rasa i sa različitim navikama u prehrani. Iz osobnog iskustva znam da naši nisu dobro prihvatili MRE jer im ne odgovara. Radije su za grah ili slično. Međutim kao što je Navi napomenuo unutra se nalazi dosta iskoristivih sitnica. Britanski je još bolji. Koji sadrži čak i Paloma maramice , kuhalo na kockice tipa Esbit..
Suma sumarum nije baš guš to jesti stalno. Naravno da je to nam egzotično, ali ipak ima previše kemije. Praktični su itekako. Međutim ako to konzumirate godinu dana dojadi vam.
Suma sumarum nije baš guš to jesti stalno. Naravno da je to nam egzotično, ali ipak ima previše kemije. Praktični su itekako. Međutim ako to konzumirate godinu dana dojadi vam.
Nakon tri dana sam dobio zatvor.
I onda samo Donat Mg - otvara i najzatvorenije.
I onda samo Donat Mg - otvara i najzatvorenije.
blinddog- tipko
-
Broj postova : 63
Godine : 58
Datum registracije : 19.07.2013
LUKSA je napisao/la:MRE je samo jedan obrok koji je kalorijski od 800 do 1200 kalorija.
Čovjek je u postu prije tebe napisao da postoji i cjelodevni, a njemu vjerujem jer je blizu izvoru. Kada se bolje pogleda sva ta pakiranja za bivše i sadašnje države nosila su i nose nazive koji nedvosmisleno govore da se radi o jednodnevnom, cjelodnevnom... obroku (CSO, JSO).
Svaka vojska uz borce vuče i kuhinju dok ti paketi predstavljaju nužno zlo u borbenim akcijama, nepredviđenim pokretima, časnim i manje časnim povlačenjima kada nije moguće vojniku isporučiti topli obrok. Zato u sebi imaju sve što se smatra potrebnim da bi te učinkovito održalo na nogama bez aspiracija da ti napuni stomak za popodnevno spavanje i prevelike težine da se može nositi bez pomoćnika.
Što se tiče kemije ništa previše u odnosu što dosta ljudi konzumira svakodnevno kupujući u trgovini, a siguran sam da je ta kemija bolje konrolirana nego ona koja se kupujeu trgovini.
Što se tiče konzumacije od godinu dana i dojađivanja u situaciji da se to mora jesti nitko se ne bi pitao je li dosadilo i još bi bio sretan da ima što jesti, a jako dobar primjer koji pobija tvoje tvrdnje je nebrojena armija naviklih na junk hranu koja je jede godinama.
Hombre- guru
-
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011
Gosp.Hombre kako mislite "njemu vjerujete više jer je bliži izvoru? pa Gosp. pod nickom Luksa je u aktivnoj vojnoj službi koja to konstantno koristi...
A šta se tiće kemije u tom jelu, mogu samo komentirati, u našem "CSO" je bila pašteta u zelenoj konzervi bez ikakvih natpisa osim jednog na dnu konzerve - "trajna konzerva"
A šta se tiće kemije u tom jelu, mogu samo komentirati, u našem "CSO" je bila pašteta u zelenoj konzervi bez ikakvih natpisa osim jednog na dnu konzerve - "trajna konzerva"
Ikarus- ADMIN
-
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010
Hombre čuva konzervu iz svoje mladosti. Navodno se radi o najstarijoj konzervi na svijetu.
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
Taj čovjek je već godinama u praktično stranoj vojnoj zoni i svakodnevno u kontaktu s MRE tako da o njemu zna što govori i što je napisao, a pojeo ih je koliko neki nisu u životu vidjeli.
Što se tiče aktivne vs možeš biti cijeli radni vijek i koristiti jednom ili sto puta tako da ona nije mjerilo poznavanja. Naš obrok kao takav je predviđen da bude za jedan dan za jednog vojnika s tim da u pravilu uz obrok dolazi i kruh. U slučaju da nema kruha u nekim su postojali dehidrirani krekeri. Cijela poanta tog obroka je, da ponovim, nužno zlo koje te treba kraće vrijeme držati uspješno na nogama bez previše filozofije.
Što se tiče paštete o kojoj govoriš jeo sam je i nisam osjetio nikakvu razliku. Radila se u istim tvornicama kao i one na policama trgovina i od istih sirovina, a i na svim namirnicama takvog tipa, što možeš lako provjeriti na policama u trgovini piše "trajna konzerva" dok na vojnom pakiranju u pravilu treba pisati samo naziv jela, način pripreme i eventualno sastojci zbog vjerskih i ostalih potreba.
Što se tiče aktivne vs možeš biti cijeli radni vijek i koristiti jednom ili sto puta tako da ona nije mjerilo poznavanja. Naš obrok kao takav je predviđen da bude za jedan dan za jednog vojnika s tim da u pravilu uz obrok dolazi i kruh. U slučaju da nema kruha u nekim su postojali dehidrirani krekeri. Cijela poanta tog obroka je, da ponovim, nužno zlo koje te treba kraće vrijeme držati uspješno na nogama bez previše filozofije.
Što se tiče paštete o kojoj govoriš jeo sam je i nisam osjetio nikakvu razliku. Radila se u istim tvornicama kao i one na policama trgovina i od istih sirovina, a i na svim namirnicama takvog tipa, što možeš lako provjeriti na policama u trgovini piše "trajna konzerva" dok na vojnom pakiranju u pravilu treba pisati samo naziv jela, način pripreme i eventualno sastojci zbog vjerskih i ostalih potreba.
Hombre- guru
-
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011
ukratko-jadan je onaj koji ovo mora pojest
termit520- lingua
-
Broj postova : 280
Godine : 50
Datum registracije : 10.04.2015
da malo obnovimo ovaj post.... nedavno sam na njuskalu naletio na dečka koji prodaje američke MRE (cijena paketa 40kn) i našli se pa sam odabrao par komada za probu. Svašta sam ovdje pročitao ali meni nevjerojatno pašu, koje god jelo otvorio bilo mi je odlično (tko zna, možda mi paše njihova kuhinja). Negugo poslije od njega sam naručio cijeli karton (prvih par paketića je bilo iz kartona od 13-24) sa brojevima od 1-12, 3 paketa ostavio u ruksaku a ostalo ponekad otvorim i pojedem kad mi se ne da ići do dućana i sam si nešto napraviti :-) Nažalost kaže mi neki dan da je sve rasprodao i da sad neće imati pakete do 5. mjeseca :-(
eagle1969- bomber
-
Broj postova : 133
Godine : 54
Datum registracije : 12.02.2016
Meni je to tak-tak, ok za pojesti kada nema nešto drugo ali uvijek ću radije pojesti malo proteina i masti u vidu komada mesa. Stvarno ima svega unutra, neke stvari su čak i nepotrebne ali ajde... valjda su tu za malo "sreće" u životu.
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
nužno zlo..ništa spešl...mislim da je zadnji puta Maxina donio na probu..da ima zgodnih gurabija ali nemam želju ponoviti iskustvo..
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Datum registracije : 12.02.2011
A gdje su oni legendarni Maxinini gusji shuptzi ?!?
ivo- guru
-
Ma tu ...hahahhaha..i naravno...Mraz je sve pogutio...
PJER- mr.spika
-
Ne laži, ja sam probao sam par šupčića!
Mraz- master
-
ne znam zašto ali ako itko pogleda album slike idu ovim redom... Mraz..pa konzerva sa šupcima..ti i milo Dijete pojeli sve..no vrijeme je da te opet posjetim ako bude interesenata..za koji mjesecc i u tvom kraju
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=391226664280423&set=a.391225950947161.86813.100001792781683&type=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=391226664280423&set=a.391225950947161.86813.100001792781683&type=3&theater
PJER- mr.spika
-
FOX majica je bezvremenska!
Naravno, čim se vrijeme malo napravi srediti ćemo neki druženje. Možemo i ranije al stvarno mi je pun klinac tog snijega.
Naravno, čim se vrijeme malo napravi srediti ćemo neki druženje. Možemo i ranije al stvarno mi je pun klinac tog snijega.
Mraz- master
-
Mraz je napisao/la:Ne laži, ja sam probao sam par šupčića!
ivo- guru
-
PJER je napisao/la:
Ma tu ...hahahhaha..i naravno...Mraz je sve pogutio...
Ma zgodna stvar i predmet zabave taj vikend ali u stvari juha od paradajza s okruglim šupčićima-ništa posebno, jedem to često.
[hihi]Mraz
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Datum registracije : 19.11.2011
eto djuke ispunice ti se mračna želja..neces samo ti dobiti novu sliku veći stovani moderator koji je za sve kriv
Zadnja promjena: PJER; 06.03.16 20:16; ukupno mijenjano 1 put.
PJER- mr.spika
-
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 2 / 3.