FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
CB Radio stanica i sve o njima Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
CB Radio stanica i sve o njima Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
CB Radio stanica i sve o njima Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
CB Radio stanica i sve o njima Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
CB Radio stanica i sve o njima Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
CB Radio stanica i sve o njima Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
CB Radio stanica i sve o njima Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
CB Radio stanica i sve o njima Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
CB Radio stanica i sve o njima Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
CB Radio stanica i sve o njima Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
CB Radio stanica i sve o njima Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
CB Radio stanica i sve o njima Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
CB Radio stanica i sve o njima Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
CB Radio stanica i sve o njima Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
CB Radio stanica i sve o njima Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
CB Radio stanica i sve o njima Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
CB Radio stanica i sve o njima Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
CB Radio stanica i sve o njima Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
CB Radio stanica i sve o njima Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
CB Radio stanica i sve o njima Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
CB Radio stanica i sve o njima Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
CB Radio stanica i sve o njima Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
CB Radio stanica i sve o njima Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
CB Radio stanica i sve o njima Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
CB Radio stanica i sve o njima Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
CB Radio stanica i sve o njima Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
CB Radio stanica i sve o njima Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
CB Radio stanica i sve o njima Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
CB Radio stanica i sve o njima Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
CB Radio stanica i sve o njima Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

CB Radio stanica i sve o njima

+11
FrankyRC
NAVIGATOR
madox
Fratt
CroPrepper
marko5000
Hombre
DoomsdayST
maxina
ivo
madWez
15 posters

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

Go down

CB Radio stanica i sve o njima Empty CB Radio stanica i sve o njima

Postaj by madWez 25.09.14 19:21

Pozdrav svima, pretraživajuči forum nisam naišao na ni jednu temu vezanu za radio amaterizam, ni upotrebu radio stanica u nekom kriznom obliku komunikacije, ili komunikacije čisto iz gušta za starim dobrim vremenima. Pošto je ovo dosta ozbiljan forum i ima ljudi svih dobi, tako da smatram da su stariješine foruma jako dobro upoznate sa CB stanicama i oblikom komunikacije preko njih. Također smatram za nedaj bože neke havarije katastrofe, da padne mobilna mreža nestane struje itd. itd. razgovor preko CBa bi to mogao nadoknaditi.

Dali ima koji stari CBaš, ima li interesa za njima ?? Da malo razmjenimo iskustva, doživljaje da nam prepričate ili čisto da naučite nas mlađe generacije nešto više o njima ... Hvala u naprijed! CB Radio stanica i sve o njima Posting

Eto ja prekopao malo po ormarima i kutijama na tavanu i iskopal staru Hy Gain III radio stanicu, ovih dana ću ju upogoniti, sam da napravim nosač za mobilnu antenu

CB Radio stanica i sve o njima B3sbpe
madWez
madWez
lingua
lingua

Male
Broj postova : 206
Godine : 39
Datum registracije : 05.11.2013

[Vrh] Go down

CB Radio stanica i sve o njima Empty Re: CB Radio stanica i sve o njima

Postaj by ivo 25.09.14 19:47

Mislim da je moj pajdo Hombre u tome verziran, pa vjerujem da slijedi njegov elaborat, čim mu bezvolja malo popusti.
ivo
ivo
guru
guru

Male
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011

[Vrh] Go down

Postaj by maxina 25.09.14 20:12

ivo je napisao/la:Mislim da je moj pajdo Hombre u tome verziran, pa vjerujem da slijedi njegov elaborat, čim mu bezvolja malo popusti.

Mislim da griješiš tj. da naš Hombre nije baš tu potkovan al pričekajmo.....

Zadnja promjena: maxina; 26.09.14 21:12; ukupno mijenjano 1 put.
maxina
maxina
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011

[Vrh] Go down

Postaj by DoomsdayST 25.09.14 20:20

Nadam se da znaš kako ne bi trebao samoinicijativno krenuti odašiljati...

Postoje pravila, uzusi, certifikati, dodijeljena imena (pozivne oznake/call sign) itd...

Treba znati koji kanali i kako se koriste u radioamaterstvu, i ne koristiti ništa drugo...

http://www.zars.hr/index.php/zars-o-radioamaterizmu-menu/zars-kako

CB Radio stanica i sve o njima 747986
DoomsdayST
DoomsdayST
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1227
Godine : 50
Datum registracije : 06.01.2012

[Vrh] Go down

Postaj by madWez 25.09.14 20:35

kolega DoomdayST mislim da vi konkretno mislite na KV/UKV stanice za koje je potrebna dozvola i polaganje radioamaterskog ispita, uz koji se dobiva i pozivni kod i ime ..

ukratko o CBu

"CB (Citizen Band) ili građanski opseg na hrvatskom je sistem radio komunikacije namijenjen kako mu i sam naziv govori građanima. Zamišljen je za komunikaciju na manjim udaljenostima na 40 kanala koji se nalaze oko 27 MHz (11 metarski radio val). Rad na CB-u ne zahtijeva nikakve dozvole ni registracije uređaja te je samim tim jedan od najpovoljnijih sredstava radio komunikacije, odnosno sama komunikacije je besplatna. Najčešće CB danas upotrebljavaju vozači kamiona i njih čete u Hrvatskoj obično čuti na 15 kanalu. Običnih građanskih korisnika još uvijek ima makar ih je sve teže naći na kanalima. Opće prihvaćeni pozivni kanal je 20, makar dio operatera koristi 9 koji je ujedno i kanal za hitne slučajeve. Prednost CB-a je ta što nije potrebno polagati radio amaterski ispit, tako da svaka fizička osoba može biti korisnik CB radijske postaje!

Povijest

CB ili građanski opseg se prvo pojavio u SAD-u. Građani su tražili mogućnost komuniciranja na radio valovima i država im je to omogućila nakon 2. svjetskog rata. Korisnici su bile obitelji, manje firme i daljinski kontrolirani modeli. Tih godina (oko 1948. godine) dozvoljene frekvencije na kojima se radilo bile su od 460 MHz do 470 MHz. Uređaji za te frekvencije tadašnjoj populaciji su bili nepraktični i skupi te nakon 1958. godine se odlučilo CB prebaciti na 27 MHz. Do 1960. godine CB u SAD-u je postao popularan među manjim firmama (električari, vodoinstalaterima, stolarima i sl.) kao i vozačima kamiona i radio hobistima. Kasnih 60-tih godina, kada su se pojavili moderniji uređaji manjih dimenzija, težina i cijena oformilo se mnogo CB klubova te se korištenjem pojavio i specijalni "CB slang" ili CB riječnik te 10-kod sličan hitnim službama.

CB pokret na našim područjima bivše Jugoslavije datira od kraja 60-tih godina prošlog stoljeća, a nakon izlaska prvog pravilnika o korištenju građanskog opsega (CB) 1973. godine na području Hrvatske počelo se pojavljivati sve više korisnika CB postaja. Među korisnicima CB postaja postajala je želja u udruživanje to jest osnivanja CB sekcija. S obzirom da su u to vrijeme postojali radioklubovi među kojima je nastala potreba za novim članstvom. Radioklubovi su pokrenuli inicijativu o osnivanju CB sekcija sa zadatkom da se članovima CB sekcije omogući polaganje ispita radio amatera to jest prikupljanje novih radioamatera. CB sekcije pri radio klubovima postojale su sve aktivnije i sa sve više novih članova sa željom da rade na građanskom opsegu. Kako su aktivnosti u CB sekcijama postojale jače nego u radio klubovima, među članovima CB sekcija nastajala je želja o osnivanju samostalnih klubova. Tako je u vremenu od 1980. do 1990. godine, na području Hrvatske djelovalo oko 20 klubova i nekoliko sekcija. Kako su korisnici CB postaja osnovali klubove tako je među njima nastala želja o osnivanju krovne organizacije CB-a na području Hrvatske. Tako je tadašnji CB klub Dubrava iz Zagreba 1989. godine, pokrenuo inicijativu o osnivanju Saveza CB radioklubova Hrvatske. Zbog nastale situacije u Hrvatskoj i Sloveniji aktivnosti u članicama znatno su bile smanjene ili su čak neki klubovi prestali s djelovanjem. Nakon toga nastalo je zatišje zbog domovinskoga rata sve do 1994. godine kada se pokreću aktivnosti. Godine 1995. Hrvatski savez CB radio klubova postaje članicom HZTK-a sa sjedištem Saveza u Dalmatinskoj 12.

Gdje CB stanicu možemo sve koristiti? Namjene su mnoge, a što je danas prilično važno, besplatne. Koristimo ga među članovima obitelji na raznim lokacijama grada i njegove okolice. Koristimo ga među prijateljima te i za stjecanje novih. Koristimo ga i među populacijom usamljenih ljudi kojima je zbog fizičkih ili drugih hendikepa lakše savladati izolaciju. Može se koristi u automobilu kako bi smanjili usamljenost prilikom putovanja. Vozači mogu biti u kontaktu s ostalim korisnicima te mogu s njima razgovarati tijekom putovanja. Na taj način se mogu ostvariti kontakti s ljudima koje inače nikada ne bi sreli. Uz sve to postoje i praktične koristi pomoću kojih možemo izmjenjivati informacija o prometu, sigurnost na cesti, sve vrste pomoći, pomoć zdrastvu, vatrogascima, u transportu kao informacije o zagušenjima na cesti, nesrećama, obilascima. CB možemo koristiti u poljoprivredi, koriste ga ribolovci, lovci, planinari, izletnici i svi koji se kreću i vole prirodu kada im to postaje jedini način kontakta s ljudima koji su uvijek na slušanju. Danas se CB uvodi i u nove sportove vezane za boravak u prirodi, a osobito kao jedan od legalnih načina komunikacije među "Airsoft" timovima u obavljanju njihovih igara borbenih operacija. CB korisnici su uvijek tu spremni ustupiti svoje kanale komunikacije kako bi pomogli pri spašavanju ljudi pri eventualnim elementarnim i inim nepogodama kada ostale komunikacije mogu biti ili uništene ili nedostupne. Još postoji jedno interesantno svojstvo koje susrećemo prilikom rada na CB kanalima. Tijekom ljetnih mjeseci u ionosferi se stvaraju povoljni uvjeti za tkzv. reflektiranje radio valova (propagacija) te pri tim uvjetima moguće je ostvarivanje radio veza po cijelom planetu kada možemo obogatiti naše iskustvo rada kao CB radio operatera s međunarodnim iskustvom.

Kanali i frekvencije u MHz dodijeljeni na korištenje CB bandu:

Kanal 1 26.965
Kanal 2 26.975
Kanal 3 26.985
Kanal 4 27.005
Kanal 5 27.015
Kanal 6 27.025
Kanal 7 27.035
Kanal 8 27.055
Kanal 9 27.065
Kanal 10 27.075
Kanal 11 27.085
Kanal 12 27.105
Kanal 13 27.115
Kanal 14 27.125
Kanal 15 27.135
Kanal 16 27.155
Kanal 17 27.165
Kanal 18 27.175
Kanal 19 27.185
Kanal 20 27.205

Kanal 21 27.215
Kanal 22 27.225
Kanal 23 27.235
Kanal 24 27.245
Kanal 25 27.255
Kanal 26 27.265
Kanal 27 27.275
Kanal 28 27.285
Kanal 29 27.295
Kanal 30 27.305
Kanal 31 27.315
Kanal 32 27.325
Kanal 33 27.335
Kanal 34 27.345
Kanal 35 27.355
Kanal 36 27.365
Kanal 37 27.375
Kanal 38 27.385
Kanal 39 27.395
Kanal 40 27.405

Kodeks ponašanja na CB radio valovima. Lijepo bi bilo da se svi ponašaju sukladno ovom kodeksu, ali naravno kako će uvijek biti izuzetaka. Za njih imate jednu posebnu komandu na svakoj stanici koja je obično označena s oznakom OFF. Smatram kako je to najbolja tipka za njih pošto oni ovise o publici, a tom tipkom ju trenutno izgube.

- Kad stupiš u kontakt s drugom osobom najprije se predstavi s punim imenom ili pozivnim znakom (NICKOM) te navedi odakle se javljaš (QTH);
- Nikad ne izgovaraj pogrdne riječi putem CB Radio valova (jer te sluša puno više ljudi nego si ti to možeš zamisliti, pa čak i stranci u drugim državama, što ovisi od tvog položaja antene i stanju atmosfere);
- Nemoj pritiskati PTT na mikrofonu i blokirati vezu na pozivnom kanalu, jer bi tvojom nesmotrenošću mogao i ugroziti nečiji život (pozivni kanali su različiti što ovisi od područja s kojeg se javljaš);"

madWez
madWez
lingua
lingua

Male
Broj postova : 206
Godine : 39
Datum registracije : 05.11.2013

[Vrh] Go down

Postaj by DoomsdayST 25.09.14 20:49

Moje isprike, ja sam uistinu mislio prvenstveno na radioamaterske kanale na 2-metaskom i 70-centimetarskom bandu...

DoomsdayST
DoomsdayST
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Hombre 25.09.14 21:05

maxina je napisao/la:Mislim da griješiš tj. da naš Hombr nije baš tu potkovan al pričekajmo.....

Imaš pravo. Još me nisu potkovali.
Ali zato imam 45 godina iskustva s radom na svim oblicima radio stanica obzirom da mi je to hobi ali i profesija.
Ne želim nikog uvrijediti. Za mene je CB svijet oduvijek bio "sirov"  i smatrao sam ga nižim oblikom radioamaterstva s obzirom na A klasu kako amatersku tako i profesionalnu. Kao i većina građanskih radio komunikacija poslije rata je u strašnom padu i jedino gdje često vidim te uređaje je ljeti i to Poljaci. Uvjerljivo CB najzastupljenija nacija i skoro na svakom krovu stoji magnetska CB antena za komunikaciju u vožnji. Što reći. Svakako je korisno imati u kojekakvim situacijama iako u bliskim komunikacijama sve više preovladavaju PMR uređaji zbog prihvatljive cijene i maleckih dimenzija pa ih koristi i dosta firmi na poslovima građevine, utovara i istovara... tj. svugdje gdje se ne možeš dovikivati a nisi predaleko, a i mobiteli za pakete u firmama isto imaju svoj dio kolača. Ako ima veća CB zajednica svakako, a u slučaju da nema ili treba par ljudi onda druga nabrojana rješenja.

@Doomsday
2m i 70cm su se pretvorili u svoju suprotnost nekada pa na njima vlada dozivanje po imenu i više nego mizerna aktivnost. Obzirom da imam ultrabrzi scanner pratim i RA te opsege pa mogu reći da ono što čujem je vrlo rijetko, a ono što se ponaša po propisima još rjeđe.

Hombre
guru
guru

Male
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011

[Vrh] Go down

Postaj by marko5000 25.09.14 21:07

Jako korisna stvar, ne ovisiš o mobitelu, internetu, puno radio stanica pa čak i onih koje nisu namijenjene prenošenju ima mogućnost spajanja na akumulatore, postoji čak i "paket radio" za dopisivanje preko stanice uz pomoć kompjutera, s dobrom opremom i uvježbanim uhom možeš pričat i s ljudima u Americi, Africi, Japanu... Provjereno, radio-amater sam već desetak godina. CB Radio stanica i sve o njima 747986

Inače kod nas postoji i "sustav radioamaterskih veza u kriznim situacijama" što je skupina zainteresiranih radioamatera koji se uvježbavaju za neke krizne situacije, tipa poplave, požari itd. ako bi sve ostale komunikacije zakazale da mogu preuzeti komunikaciju što je jako bitno.

Postoje pravila kako pričati na stanicu, s kojim podacima, tko smije, na kojim frekvencijama i sl. i to je zakonom regulirano, ali mislim da se u nekoj survival situaciji nitko ne bi bunio da i osoba bez licence koristi radio stanicu, ako će pomoći u spašavanju života, imovine...

Pozdrav!
marko5000
marko5000
lingua
lingua

Male
Broj postova : 281
Godine : 33
Datum registracije : 21.03.2013

[Vrh] Go down

Postaj by CroPrepper 25.09.14 21:28

MadWez koji ti je to uređaj kraj stanice?
CroPrepper
CroPrepper
lingua
lingua

Male
Broj postova : 331
Godine : 42
Datum registracije : 08.10.2013

[Vrh] Go down

Postaj by Hombre 25.09.14 21:32

CroPrepper je napisao/la:MadWez koji ti je to uređaj kraj stanice?

Ili je linear ili ispravljač.

Hombre
guru
guru

Male

[Vrh] Go down

Postaj by ivo 25.09.14 22:21

maxina je napisao/la:
ivo je napisao/la:Mislim da je moj pajdo Hombre u tome verziran, pa vjerujem da slijedi njegov elaborat, čim mu bezvolja malo popusti.

Mislim da griješiš tj. da naš Hombr nije baš tu potkovan al pričekajmo.....
ivo
ivo
guru
guru

Male
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Hombre 26.09.14 7:58

ivo je napisao/la:
maxina je napisao/la:

Mislim da griješiš tj. da naš Hombr nije baš tu potkovan al pričekajmo.....

A što ću kad mi je sjeo ko kec na dvanaest CB Radio stanica i sve o njima 478256
Amatersku klasu sam položio s niti 18 (sjećam se ka bi popodne sjeo za radio stanicu i dočekao jutarnji cvrkut ptica i sunce koje je već izašlo, a trebalo je poć i u školu). Doslovno svakakvih radio stanica mi je prošlo kroz ruke, antena, linearnih pojačala i to ozbiljnih...
sad sam se pretvorio u poslušnika. Samo slušam. Imam opako dobru opremu naoružanu kojekakvim gadgetima kao što je scanner, snimanje... pa tu gubim vrijeme.

Hombre
guru
guru

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Fratt 26.09.14 9:27

Jeste li vi kolega Hombre onda svojevrsni audio voajer? CB Radio stanica i sve o njima 747986
Fratt
Fratt
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Hombre 26.09.14 14:01

Fratt je napisao/la:Jeste li vi kolega Hombre onda svojevrsni audio voajer? CB Radio stanica i sve o njima 747986

Aaaa! Dosadno mi je doma i ne sluša mi se radio (makar s ovim mogu i to) pa služi za kraćenje vremena, a ima i malo amatersko profesionalne deformacije.

Hombre
guru
guru

Male

[Vrh] Go down

Postaj by madox 27.09.14 1:39

cb kao pmr je odnedavno bar tu u makarskoj postala radna stanica za svakodnevnu životnu upotrebu jer u makarskoj mi pričamo preko pmr-a i glas nam se vrača na samo jednom kanalu a to što se vrati čuje se svugdje i prima od svugdje pa poveča domet pmr-u da se čujemo iz auta iz kafiča iz marketa ma svugdje to ide. od kada to radi pmr mi je zamjenio mobitel.sad ga imamo svi iz društva i torokamo đabe.promjenio se onaj tok razgovora kao prije na cb. sad je to čisto životna komunikacija tipa dođi po mene gdje češ bit ,tu sam u kafiču itd. između njih u direktu su u gradu išle par sto metara a sad preko tog na tom kanalu se čuju svugdje gdje smo god probali .neopisivo je dobro i zabavno.mislim da je vlasnik odašiljača lokalni radio klub .moj skromni izbor za svaki dan CB Radio stanica i sve o njima Rjmv7c

madox
bebač
bebač

Male
Broj postova : 6
Godine : 47
Datum registracije : 27.09.2014

[Vrh] Go down

Postaj by DoomsdayST 27.09.14 8:58

Može malo više informacija o tom sustavu u Makarskoj, kako točno funkcionira, te imaju li i koji djelovi Biokova pokrivenost...?

Korištenje PMR-a na planini u slučaju bilo čega je jako interesantno...

Hvala...

DoomsdayST
DoomsdayST
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Hombre 27.09.14 9:13

DoomsdayST je napisao/la:Može malo više informacija o tom sustavu u Makarskoj, kako točno funkcionira, te imaju li i koji djelovi Biokova pokrivenost...?

Korištenje PMR-a na planini u slučaju bilo čega je jako interesantno...

Hvala...

Nema toga u planini. Planina je zajebano područje puno rupa, dolaca... koji su smrtni neprijatelji prostiranja radio valova. Jedino repetitor na Juru i onda si miran. Inače na Juri ima radio amaterski repetitor kojeg Makarani vole ko mater ludu kćer. Kako je grad na moru a brdusina između lakše prođu Talijani nego Makarani. Pošto je HRS u banani treba imat nekoga ko će pazit i održavat repetitor.
Sami PMR su jako cakane napravice i po skijaškim centrima ih možeš vidjeti skoro u svakoga. Ako ti treba baš za planinu i par km razdaljine s kojekakvim rupamaa i vrhovima zaboravi. Ako se radi o ekipi koja je relativno homogena, kruga stotinjak metara, za ne izgubit se u magli ili nevremenu kad ne znaš di je ko vrijedi svake lipe.

Hombre
guru
guru

Male

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 27.09.14 10:41

Sjećam se davnih vremena prije više od 30 godina. U to doba kada su svijetom još skoro hodali dinosaurusi započela je i moja CB karijera. Bio je običaj da svatko ima neki CB nadimak, isto kao i danas ovdje u virtualnim kanarima interneta. Tada nisam bio Navigator nego Yoda.
Imao sam dvije radio stanice neku yugo 31 i sjećam se nekog Stalkera ili tako nešto.
U to vrijeme bez mobitela i sa stalnim nestašicama benzina bilo je vrlo korisno imati cb stanicu u autu.
Jednom smo s našim renaultom 4 GTL-om po mrkloj noći i pljusku ostali bez goriva negdje u podravini. Jednostavno na pumpama nije bilo benzina.
Potražili smo pomoć i sjećam se za pola sata do nas je dojurio tip u bijeloj bemburi , što ne tada bio skoro neviđen auto na jugoslavenskim cestama, i poklonio nam kanister benzina.
Super je bilo i na izletima kada bi nas išlo više automobilima u konvoju svi bi se među vozilima razgovarali i dogovarali. Svi bi čuli sve, poput konferencijskog poziva preko moba koji da budem iskren ne sjećam se kada sam zadnji puta koristio.

U to davno doba maštao sam o maloj radio stanici i malom fotoaparatu u satu. Vizija koja danas samo 30 godina kasnije postaje stvarnost.
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010

[Vrh] Go down

Postaj by FrankyRC 27.09.14 11:45

Pmr na planini ako nije u direktnoj vezi (optička vidljivost) se pokazao jako loš, pogotovo po šumama i vrtačama. Planina je "gluho područje" glede radio veza, i uz repetitore. Čak i tetra ne funkcjonira najbolje po brdima.
FrankyRC
FrankyRC
spikač
spikač

Male
Broj postova : 513
Godine : 37
Datum registracije : 18.11.2011

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 27.09.14 12:11

Imam vikendicu na vrh jednog prilično pustog brda. Kada bi došli na vikend antenu višu od 10 metara neku joticu postavili bi na ubetonirani hrastov stup. Povremeno bi prijem bio stravičan. Jednom smo uspjeli uspostaviti kontakt s argentincima. Neka fora s ionosferom ili nekaj slično. U Zagrebu smo koristili "gepeaču" ušerafljenu za dimnjak obiteljske kuće.
Tada su se izmjenjivale QSL karte kao potvrda o ostvarenom kontaktu.
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010

[Vrh] Go down

Postaj by madox 27.09.14 12:56

nije to bezazlena naprava ...koliko mi je poznato i u makarskoj kronici je bilo da je unutar njega neki drugačiji prijemnik jer moram priznati da gdje god da smo ušli od zgrade podruma wc-a itd čulo se u povratu bez šuma a mi u direktu ništa ni zuc. išao sam autom prema splitu i iz auta se čuje svugdje do omiša pa opet nakon njega .ali u ovih par mjesta i u makarskoj ide svugdje .na biokovo planiraju postaviti nekakav veznik bili su plakati..uglavnom radi super i koristimo ga jer ide da ne ide ne bi ga koristili ...i primjetio sam da koju god stanicu uzeo na tom kanalu isto radi preko njega.i da ispravim ovog drugog iz makarske da si probao raditi preko ovog drugačije bi komentirao .kad ideš u autu va vokcom od sto kuna i on se čuje sa makarskim odašiljačem a ti ideš od gornje podgore gornjim putem tad ti je čudno kako radi kad je sve puno brda i nema nikakve optičke vidljivosti .

madox
bebač
bebač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by DoomsdayST 27.09.14 13:06

OK, da ponovim, kako to točno funkcionira sa PMR uređajem...?

Odašiljanje na bilo koje/kojem kanalu, prijem na bilo kojem/kojem kanalu...?

DoomsdayST
DoomsdayST
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by FrankyRC 27.09.14 14:17

@NAVIGATOR prostiranje radio valova ovisi debelo o atnosferskim prilikama, opet ovisi o kojem se bandu radi pa se svaki ne ponaša isto uvjek. U suštini kad jedan radi dobro trebali bi i drugi, naravno tehnika je ograničavajuči faktor pa se nemože očekivati čudo
@madox ne sekiraj se ti probao sam radit i preko repetitora, al brdo je brdo. Sa južne strane radi koliko toliko, dok preko grebena skoro pa nikako. I bez odašiljača sam ostvarivao veze od preko 200km na pmr-u, tako da nije sve u stanici i odašiljaču
FrankyRC
FrankyRC
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by madox 27.09.14 21:42

nisi probao ovo... i jedno ču reči .več dugo sam sa radio stanicama i definitivno sam uvidio domete amaterskih odašiljača gdje čuješ kad te zovu a u prijemu banana a ovdje to radi ...ne znam čudo jer ako primaš najgore moguče da te netko zove u prijemu je isto čak i bolje. ako ste shvatili prijemnik ovog odašiljača je patentirao taj lik .uglavnom samo sam htio da svoje iskustvo prenesem na ovaj forum jer sam slučajno nabasao na njega i da svrgnem neka uvriježena razmišljanja ljudi koji misle da se tokom vremena ništa ne mjenja na planu komunikacija ...mjenja se itekako i ovo je jedan od primjera da stvari koje ste recimo vi odbacili drugi razvijaju i unapređuju.svrha se promjenila .cb stanice nisu praktične i velike a domet banana .ovaj pmr sa skoro pola giga frekvencije ima potencijal jer je mali i jeftin ali bez ovog odašiljača je smeče od par sto metara .kad sam kupio ovo žena mi je u salonu gdje radi a ja u kuči pred televizijom a djeli nas 300 metara kuča i jedna zgrada ...ma ni zuc a sa ovim brate udara gdje god bili .i odmah je taj pmr postao nešto drugo...drugi mobitel kojeg nosim svugdje sa sobom -đaba ,zabavno,i dao sam i sinu jednu sad svi torokamo đaba.nema nas tu mnogo i danas kad sam razgovarao sa ostalima(dvije porodice još koristu sa mojom tri) takva je i odluka pala da u biti i ne bi da nas je više .zato ne želim govoriti koji kanal ni koji podkanal.također ču dodati da je mene davno štufala ta dx komunikacija tipa sjedenje doma pred stanicom itd.ovo je doba mobinga i ovaj pmr mi je sad praktično predstvo uštede novca a i bogami manje se zračim nego mobitelom.danas sa motorom iz kafiča u podgori torokam sa ženom u frizerskom kraj meteora u makarskoj bez šuma ...e pa ako je to bezveze... onda šta nije.a moram priznati da me na početku živciralo ponavljanje a sad mi je ludilo.., pogotovo što tada imaš raport prolaska kroz odašiljač.ne trebaš mene učiti o difrakcijsko refrakcijskim definitetima admitancije prostornog vala. znam je šta je brdo bolje od tebe.

madox
bebač
bebač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by FrankyRC 27.09.14 22:14

@madox ovako znam jako dobro o očemu pričaš i koje taj "lik" sa odašiljačima i jako mi je dobrto poznat njegov rad, itd. ubuduče pročitaj šta drugi pišu i uzmi u obzir tuđe mišljenje, jer ti ljepo piše o brdu i Biokovu, a niko ne spominje ni hotele, ni Podgore kojih na brdu nema! Uz to mi je jako dobro poznato tvoje ponašanje po drugim forumima, a ni ode nije iznimka. Upadanje ko padobranac, prodavanje pameti, i uskoro prodavanje svojih stanica(progoogleajte nick). Zato uopče ne želim ulazit u bilo kakve rasprave sa tobom, jer svaka rasprava sa tebom isto završi. aj bog
FrankyRC
FrankyRC
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by madox 27.09.14 22:22

pa naravno da završi ...jer se meni čini da si ti taj koji je počeo pametovati a nema veze s vezom.
pazi da mi ne ugroziš prodaju !!!
puni su forumi teletabisa sa osnovnom školom koji pričaju gluposti
i kad znatiželjnim ljudima daš koju informaciju a ta ih dovede u nezavidan drugorazredni položaj tad te napadaju ....
kako predvidljivo .recimo da sam tu dao kanal i pod kanal ovog fantastičnog sustava u makarskoj ti bi recimo stiskao i smetao svakog od nas da normalno priča .šta drugo očekivati od onog koji na ovu informaciju za ovakav sustav uzvrača ne znatiželjom i pitanjima več kontrira nekim kritikama i hvalisanjem .boli nas i mene ona stvar za tvoje dx veze i pasivno komentiranje onog što te okružuje .,mene zanimaju ljudi koji rade  i stoje iza svojih priča i nastoje poboljšati postoječe kao što sam ja ,zato sam i htjeo da putem ove teme i ovog foruma da obznanim da te stvari postoju i da može svak unaprijediti svoje postoječe znanje o tim stanicama kao i njihove mogučnosti sa tim i tim uređajima... .svima na forumu moj savjet u životu što dalje bježite od ovakvih ljudi koji ubijaju promjene i napredak.
ja sam na ovaj forum upao pod krinkom ,,nekog drugog,,
pa ču pošteno da se predstavim.
ja sam taj koji je specijalizirao telekomunikacije na set-u split.
ja sam taj koji je patentirao tu vrstu prijemnika
ja sam taj koji je vlasnik tih odašiljača u makarskoj
ja sam taj koji je vlasnik tog radio kluba
ja sam taj koji je dobio nagradu za taj sustav
ja sam taj koji je na njuškalu za stanice,odašiljače,antene
ja sam taj koji je prodao patent eriksonu za prijemnik
to je to pozdrav.

madox
bebač
bebač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Igsy 28.09.14 1:36

Koji egotrip, svaka čast! Anyway, postoji starija tema na forumu o ovoj tematici, pa koga zanima...
https://survival.aforumfree.com/t6984-koristenje-woki-tokija-za-vrijeme-boravka-u-prirodi
Igsy
Igsy
honoris
honoris

Male
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010

[Vrh] Go down

Postaj by madox 28.09.14 20:51

znam da ispada snobovski ali kad ti jedan tulipan iskrivi dan ni sam ne znaš kako postupiti.
sve što sam spomenuo je istina jer te stanice zbilja mogu dati puno više uz pametno korištenje i uz koji dodatni uređaj. šteta je ne iskoristiti nešto što je još uvjek besplatno i dozvoljeno u ovoj našoj hrvatskoj a to je da koristiš odašiljač za pmr.do kada če biti dozvoljeno ne znam. jer bi ovdje i zrak naplačivali da znaju kako.odašiljač je malen i stane u ruksak te ga objesite na centralnu poziciju djelovanja i imate vau vezu.kad obavite pokupite i to je to.

madox
bebač
bebač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Ikarus 28.09.14 21:28

@madox sa obzirom da znete puno o tim stanicama onda znate da i kada se u štalu uđe se kaže dobar dan...

Pa prema pravilima forumu možete se predstaviti u za to predviđenoj temi prije nastavka daljnjeg pisanja...
Ikarus
Ikarus
ADMIN
ADMIN

Male
Broj postova : 2149
Datum registracije : 06.03.2010

[Vrh] Go down

Postaj by CroPrepper 28.09.14 21:38

Super je sve to.. Ali ovo je tema o CB a ne PMR tak da... Ja se bacam također u CBizam. Stiže oprema za auto idući tjedan pa se možda čujemo CB Radio stanica i sve o njima 368870
CroPrepper
CroPrepper
lingua
lingua

Male
Broj postova : 331
Datum registracije : 08.10.2013

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content