Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Trebam sirovinu od noža,preporuke stručnjaka molim
+13
siga
Okibex
Strider
Redneck
Lawman
glock
neven
tagart
jimkukri
puls
ivo
chumaman
payser
17 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Trebam sirovinu od noža,preporuke stručnjaka molim
Eto kako i rekoh..Eto glupsona sa vječitim pitanjem i dilemom i neznanjem itd..
Situacija je sljedeća:
Trebam zaista sirovinu od alata.Prva mi je namjera bila kupiti zasebno jednu mačetu,pa jedan kirurški Mora i još možda nešto na pol puta taktičkog...a pošto sam limitiran nosivošću zaključih da bi pametnije bilo pokušat objediniti to.
Treba mi da prokrčim put,da glumi tu i tamo pajser,da zamlatim drškom ko batom po motoru kad treba a da reže parizer ko mašina i naravno da ne otupi od dva rezanja konzerve ...Više mi čak ni dimenzije nisu problem jer sam ga odlučio ladno zašrafit na vilicu od motora..
Eto...ako uopće može koja pametna..Kod nas gledao nešto Ontaria i pokoji CS neke finije FK ali to bila šteta zagubiti.
Zasad mi je zapelo za oko Ontario Spec SP45 GII I CS Recon tanto
Situacija je sljedeća:
Trebam zaista sirovinu od alata.Prva mi je namjera bila kupiti zasebno jednu mačetu,pa jedan kirurški Mora i još možda nešto na pol puta taktičkog...a pošto sam limitiran nosivošću zaključih da bi pametnije bilo pokušat objediniti to.
Treba mi da prokrčim put,da glumi tu i tamo pajser,da zamlatim drškom ko batom po motoru kad treba a da reže parizer ko mašina i naravno da ne otupi od dva rezanja konzerve ...Više mi čak ni dimenzije nisu problem jer sam ga odlučio ladno zašrafit na vilicu od motora..
Eto...ako uopće može koja pametna..Kod nas gledao nešto Ontaria i pokoji CS neke finije FK ali to bila šteta zagubiti.
Zasad mi je zapelo za oko Ontario Spec SP45 GII I CS Recon tanto
payser- tipko
-
Broj postova : 76
Godine : 49
Datum registracije : 17.07.2014
Re: Trebam sirovinu od noža,preporuke stručnjaka molim
Na tvom mjestu bilo bi dobro obratiti se 'mladom' Strideru
chumaman- mr.spika
-
Broj postova : 1451
Godine : 32
Datum registracije : 26.10.2011
Pulsu, on zna zašrafit za vilitzu !
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
I zavarit, ak treba.....
Ja bi ti predložio CS SRK ili Trailmaster ili Falkniven A1 (kojeg slučajno imam za prodati )....
Ja bi ti predložio CS SRK ili Trailmaster ili Falkniven A1 (kojeg slučajno imam za prodati )....
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
evo iz glave ti mogu preporucit ontario raider bowie,kabar heavy bowie,becker bk9 ili bk7,CS trailmaster il recon scout ->komadine od nozeva
imas i ontario rtak2, il skuplji mu i vise fensi brat esee junglass,condor moonstalker....to su ti sve nozine od 8 il vise inca duzine i 0.25 inca sirine, karbonski celik...udri tuci
ako oces nesto oko 5inca becker bk2 il ontario ranger TFI
ima ih jos al se nemrem sad sjetit...
imas i ontario rtak2, il skuplji mu i vise fensi brat esee junglass,condor moonstalker....to su ti sve nozine od 8 il vise inca duzine i 0.25 inca sirine, karbonski celik...udri tuci
ako oces nesto oko 5inca becker bk2 il ontario ranger TFI
ima ih jos al se nemrem sad sjetit...
jimkukri- lingua
-
Broj postova : 224
Godine : 43
Datum registracije : 05.05.2014
Ja to mogu savjetovati 3 opcije i preporučiti marke Fallkniven i Ontario.
1.
Ono što objhedinjuje SVE tvoje prohtjeve je Fallkniven A2.
I rezat kulen , batonirst, mačetirat, taktizirat.
Ali to ti je najskuplja opcija.(cca 2500kn)
2.
Sa Falknivenom A1 (cca1500kn) gubiš malo snage u mačetiranju i batoniranju , a dobivaš više peciznosti u pripremi hrane i štediš 1000 kuna, koliko je A1 jeftiniji od A2.
3.
Fallkniven F1 (cca 900kn) savršen za hranu ali i ne za guljenje hrane ( krompira jabuka i sl.)
Uz F1 kupiti neku od dodatnih jeftinijih Ontario stvarčica koje ti neće biti žao trošiti za krčenje šumaraka. Ali zaboravi ikakve preciznije radove snjima.
ili Ontario mačetu 18" (cca 200kn) ili 12" (koja je dosta slabija od 18")
ili Ontario SP10 poznatiji kao Raider Bowie za cijepanje drva (cca 550kn) i opak izgled jer za razliku ostalih iz SP serije ima čelični finger guard.
ili Ontario Ranger RD serije (0.25" debljina oštrice) ako preferiraš full tang i micartu (RD7 ili RD9) (cca 650 -850 kn) i udaranje dnom drške noža.
Cijene su sa uključenim porezom i troškovima dostave iz Amerike.
Svi Ontariji su sličnih performansi za sječenje i batoniranje.
Svaki ontario nož dođe vrlo grubo izrađen pa ga je nužno modificirati (naoštriti i reprofilirati oštricu , kod mačeteb zamjeniti , a kod RD izbrusiti drršku)
Fallkinven A2 ima daleko bolje performanse od svih iako je manji i i spreman je odmah za korištenje.
Cold steel zaboravi jer je kvalitetom lošiji od Ontarija a 3 puta skuplji (Trailmaster, Recon Scout)
.
1.
Ono što objhedinjuje SVE tvoje prohtjeve je Fallkniven A2.
I rezat kulen , batonirst, mačetirat, taktizirat.
Ali to ti je najskuplja opcija.(cca 2500kn)
2.
Sa Falknivenom A1 (cca1500kn) gubiš malo snage u mačetiranju i batoniranju , a dobivaš više peciznosti u pripremi hrane i štediš 1000 kuna, koliko je A1 jeftiniji od A2.
3.
Fallkniven F1 (cca 900kn) savršen za hranu ali i ne za guljenje hrane ( krompira jabuka i sl.)
Uz F1 kupiti neku od dodatnih jeftinijih Ontario stvarčica koje ti neće biti žao trošiti za krčenje šumaraka. Ali zaboravi ikakve preciznije radove snjima.
ili Ontario mačetu 18" (cca 200kn) ili 12" (koja je dosta slabija od 18")
ili Ontario SP10 poznatiji kao Raider Bowie za cijepanje drva (cca 550kn) i opak izgled jer za razliku ostalih iz SP serije ima čelični finger guard.
ili Ontario Ranger RD serije (0.25" debljina oštrice) ako preferiraš full tang i micartu (RD7 ili RD9) (cca 650 -850 kn) i udaranje dnom drške noža.
Cijene su sa uključenim porezom i troškovima dostave iz Amerike.
Svi Ontariji su sličnih performansi za sječenje i batoniranje.
Svaki ontario nož dođe vrlo grubo izrađen pa ga je nužno modificirati (naoštriti i reprofilirati oštricu , kod mačeteb zamjeniti , a kod RD izbrusiti drršku)
Fallkinven A2 ima daleko bolje performanse od svih iako je manji i i spreman je odmah za korištenje.
Cold steel zaboravi jer je kvalitetom lošiji od Ontarija a 3 puta skuplji (Trailmaster, Recon Scout)
.
tagart- tipko
-
Broj postova : 86
Datum registracije : 30.11.2012
Ili još bolje obrati se nekom od naših knife-makera pa da ti naprave po vlastitoj želji ono što ti je potrebno.
Npr:
Karlo Ban
Chumaman
Gorky
Marko5000
Cutlas
Knife maniac i još podosta drugih, svi oni rade divne rezne alatke.
Molim pivicu za reklamu
Npr:
Karlo Ban
Chumaman
Gorky
Marko5000
Cutlas
Knife maniac i još podosta drugih, svi oni rade divne rezne alatke.
Molim pivicu za reklamu
neven- lingua
-
Broj postova : 396
Godine : 56
Datum registracije : 21.09.2009
tagart,ne mora se baš kupovat po najskupljoj liniji,eto,ima tu na forumu A2 za nekih 1700kn,pa A1 za 1ooo,pa Recon scout carbon v za 1000,SRK za nepunih 500.......sve novo ili skoro nekorišteno.
glock- mr.spika
-
Broj postova : 1128
Datum registracije : 31.01.2011
Slažem se.
Cijeli dan pomalo špijam uratke nekih forumaša i zapravo sam ostao zatečen,barem vizualno koliko mogu vidjeti..krasno.Gledajući to čovjek dobije volju pokušati i sam radit..no to nije za svakog.
I žao mi je što nemogu trenutno toliki novac dat za alat.Moj će u torturu,šteta bi bilo ovih ljepotana.
Nekima je mjesto kod kolekcionara.
Što više čitam manje znam.To mi se sviđa.
..i vjerojatno ću uzet neki poluproizvod,ali ću svakako početi o nekim stvarima razmišljat..
Cijeli dan pomalo špijam uratke nekih forumaša i zapravo sam ostao zatečen,barem vizualno koliko mogu vidjeti..krasno.Gledajući to čovjek dobije volju pokušati i sam radit..no to nije za svakog.
I žao mi je što nemogu trenutno toliki novac dat za alat.Moj će u torturu,šteta bi bilo ovih ljepotana.
Nekima je mjesto kod kolekcionara.
Što više čitam manje znam.To mi se sviđa.
..i vjerojatno ću uzet neki poluproizvod,ali ću svakako početi o nekim stvarima razmišljat..
payser- tipko
-
Ako se odlučiš za "Hladni Čelik", onda možeš umjesto Recon Scouta ili Trailmaster koji čak i u jefitnijoj varijanti čelika, praše preko soma kuna....uzeti CS Leatherneck (bilo SF ili Tanto verzija....), koji dođe negdje oko 500 stotina nama tako mililih krznenih životinjica....može i on biti taj "poluproizvod"... , pa kada ti se on pokaže u praksi, onda lako skupiš za tamo nekog "skandinavca " ili pak nešto treće tzv. "high tech"....meni su se CS pokazali u praksi, kao ona reklama....."Dokaz, a ne obećanja" ili pak da malo prilagodim jedan slogan stranice za odrasle....."Just knives, no bulls*it"...
....mislim CS su većinom ljepotani, čak i kad su malih dimenzija, ali bez obzira na onu "veličina je bitna", a i bez obzira na "ljepotu"(to je bitno ovisno o priroritetima....), CS neće pobjeći kao možda ostali noževi, kada se treba dokazati u praksi( )...., al' bez obzira na to biti će uvijek dovoljno nježan i za fine stvari....
Kako god odlučio, ja navijam za CS, inače za GNK Dinamo
....mislim CS su većinom ljepotani, čak i kad su malih dimenzija, ali bez obzira na onu "veličina je bitna", a i bez obzira na "ljepotu"(to je bitno ovisno o priroritetima....), CS neće pobjeći kao možda ostali noževi, kada se treba dokazati u praksi( )...., al' bez obzira na to biti će uvijek dovoljno nježan i za fine stvari....
Kako god odlučio, ja navijam za CS, inače za GNK Dinamo
Lawman- lingua
-
Broj postova : 345
Godine : 41
Datum registracije : 05.04.2014
Ak hoćeš stvarno sirovinu, karbonca, oštrog ko britva, kojeg ti nije žal nosit u more, kopat zemlju, odvaljivat lamperiju itd, a da ne trošiš perverzne novce na Falka, preporučam Hultafors heavy duty GK, svega 70 kunića, imaš kod MORLAK d.o.o., Kaštela, Mislim da ima ovdje topic o njemu, stvarno neuništiva mrcina.
Redneck- bomber
-
Broj postova : 165
Godine : 64
Datum registracije : 08.01.2014
Mali noževi, to-use-and-abuse, Bauhaus Mora, 70ak kn, jeftinije ne ide. Kad kupiš, znat ćeš. Za veću bebu pitaj Mraza, mislim da prodaje jedan recurve chopper, zelena micarta, pristupačna cijena, a nadživjet će te. Na toliko je nehumanih razina testirano. Custom made, jedina 'jeftinija' opcija.
pozz susjed!
pozz susjed!
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
payser je napisao/la:Gledajući to čovjek dobije volju pokušati i sam radit..no to nije za svakog.
Ontario 12" mačeta bi onda bila dobra za tebe.
Napravljena od odličnog žilavog čelika , praktički neuništiva, pogodna za doradu i modifikacije, a ne košta puno 200-tinjak kuna. Debljina čelika je 3mm što je dobro i dosta debelo u odnosu na ostale proizvođače mačeta,a završna obrada je iznenađujuće dobra.
A opet , veličinom i debljinom možda se ne bi trebala zvati mačeta je je performansama usporediva sa nekoliko puta skupljim kamperskim noževima tipa ESEE Junglass, RTAK II, i sl.
Ako baš želiš pajser onda za dvostruko više novca možeš kupiti dvostruko deblju (6mm) izvedbu .
Model SP8
.
.
tagart- tipko
-
Član Sgt Bear prodaje A1,kupljen od člana forum koji je kupio od člana foruma.Nema račun ali bi trebao biti iz Replikarta,a pošto ja još uvijek nikog ne poznam,molio bih info potvrdu da je stvar ok,..da nije neki falš.
NHF..
PS
ova je mačeta već načelno dogovorena uz jednu Morukniv.
Jedino je dilema između RAT7 i A1 a sviđa mi se i Mustang kolege sa foruma.No ne poznam majstora i njegov rad..
NHF..
PS
ova je mačeta već načelno dogovorena uz jednu Morukniv.
Jedino je dilema između RAT7 i A1 a sviđa mi se i Mustang kolege sa foruma.No ne poznam majstora i njegov rad..
payser- tipko
-
nije falš,bio kod mene zajedno sa cijelim falk asortimanom,a frend kupio pola replika prije 3 g.,može i kruno potvrdit.Iz te pošiljke opskrbilo se pola foruma i sve razmišljam da ga za istu lovu vratim.Ostavio sam samo idun cowry x od cijele ergele.
glock- mr.spika
-
Broj postova : 1128
Datum registracije : 31.01.2011
payser je napisao/la:
A1, definitivno. Gledajući omjer cijene kvalitete i uporabe to jedan od najkompletnijih noževa. I ako ga dobiješ za 1000kn još bolje.
Ja sam ga koristio i za cijepanje i za sječenje granja i u kuhinji.
Trenutno odrađuje staž kuhinji. Iako je debeo 6mm savršeno reže kobasice , meso, krompire, ali najmoćniji je kod razleđivanja, odnosno, razbijanja zaleđenih komada hrane.
Slabe strane su mi chipanje(mikrootkrhnuća) pa je potrebno paziti na kamenje, i gumeni fingerguard može napuknuti ako udariš njime, ali ne utjeće ni malo na funkcionalnost noža.
Što se tiče novca i cijene sada ti se možda čini 1000kn preskupo, ali kada ga kupiš vidjet ćeš da je to ništa.
Ako nešto stvarno želiš onda se počasti.
Problem je što onda možda nećeš moći stati. Mislim da mnogi forumaši ovdje mogu složiti kako lako možeš postati ovisan o kupovini.
.
tagart- tipko
-
Evo .
Nakon piljenja po vama,a zaslugom istih ,kupljen je A1od kolege forumaša Sgt Bear.
Idući tjedan mi stiže i Morakniv bushcraft black i kad napravim pripremu za nosač ide montaža Ontario mačete 12".
Ja sretan ko malo dijete...Jbt na ratištu sam imao duplo manje hladnog oružja
..ako se skotrljam niz padinu napravit ću 18 rupa po sebi
Zahvaljujem svima na trudu i ispričavam se ako sam koga ugnjavio.
Nakon piljenja po vama,a zaslugom istih ,kupljen je A1od kolege forumaša Sgt Bear.
Idući tjedan mi stiže i Morakniv bushcraft black i kad napravim pripremu za nosač ide montaža Ontario mačete 12".
Ja sretan ko malo dijete...Jbt na ratištu sam imao duplo manje hladnog oružja
..ako se skotrljam niz padinu napravit ću 18 rupa po sebi
Zahvaljujem svima na trudu i ispričavam se ako sam koga ugnjavio.
payser- tipko
-
Sa A1 i Morom ne možeš nikako pogriješit
Šogor je kupio Fallka isto tu na forumu, dogovorio sam mu ja sve i čovjek je bio sretniji nego kad je auto kupio xD
U prvih tjedan dana je nož odradio cijepanja akacije od nekih 15-ak cm debljine (10 ili 12 komada) i nakon toga mi ga je dao da se obrijem s njim, predobro nešto.
A o Mori ne treba ni pričati, sve je već rečeno...imaš savršen nož za kirurgiju
Pazi da se ne skotrljaš, a ako se i probušiš lako to zaraste
Više pazi na ženu/curu ako te uhvati da ti ovo nije dosta, i ja sam krenuo s morom i na kraju imao 10-ak tisuća kn u čeliku
Šogor je kupio Fallka isto tu na forumu, dogovorio sam mu ja sve i čovjek je bio sretniji nego kad je auto kupio xD
U prvih tjedan dana je nož odradio cijepanja akacije od nekih 15-ak cm debljine (10 ili 12 komada) i nakon toga mi ga je dao da se obrijem s njim, predobro nešto.
A o Mori ne treba ni pričati, sve je već rečeno...imaš savršen nož za kirurgiju
Pazi da se ne skotrljaš, a ako se i probušiš lako to zaraste
Više pazi na ženu/curu ako te uhvati da ti ovo nije dosta, i ja sam krenuo s morom i na kraju imao 10-ak tisuća kn u čeliku
Okibex- spikač
-
Broj postova : 570
Godine : 30
Datum registracije : 27.11.2012
Moja žena će puknut od sreće ako mi čelik postane hobi.....jer sam dosad skupljo i mjenjao motore.
payser- tipko
-
Okibex je napisao/la:kraju imao 10-ak tisuća kn u čeliku
To kao onomad sa frendom i kistićima
chumaman- mr.spika
-
Broj postova : 1451
Godine : 32
Datum registracije : 26.10.2011
chuma, a zaboravio si babin brusni kamen...
siga- spikač
-
Broj postova : 817
Godine : 45
Datum registracije : 12.09.2012
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Datum registracije : 05.03.2010
Za hultafors heavy duty preporuka kao sekundarno sjecivo ili EDCRedneck je napisao/la:Ak hoćeš stvarno sirovinu, karbonca, oštrog ko britva, kojeg ti nije žal nosit u more, kopat zemlju, odvaljivat lamperiju itd, a da ne trošiš perverzne novce na Falka, preporučam Hultafors heavy duty GK, svega 70 kunića, imaš kod MORLAK d.o.o., Kaštela, Mislim da ima ovdje topic o njemu, stvarno neuništiva mrcina.
doktor- bomber
-
Broj postova : 172
Datum registracije : 09.12.2013
Za to je već naručena mora bushcraft u carbonu
payser- tipko
-
Dobar izbor, drška je valjda najudobnija ikad.
Strider- honoris
-
Pretpostavljam bushcraft black?payser je napisao/la:Za to je već naručena mora bushcraft u carbonu
doktor- bomber
-
Broj postova : 172
Datum registracije : 09.12.2013
Jedva dočekao.A1 obavio pokusno rezanje.
...danas mirno spavam.
Pozdrav SgtBeru.Nož ko nov.
...danas mirno spavam.
payser- tipko
-
nek te dugo i vjerno služi!payser je napisao/la:Jedva dočekao.A1 obavio pokusno rezanje.
...danas mirno spavam.
sgt bear- mr.spika
-
Broj postova : 1478
Godine : 50
Datum registracije : 12.04.2010
Vjerojatno je svaki koji ovdje piše,došao odmah na ideju da sam nešto sklepa..pa tako i ja.Sad sam kompletirao alat za izlet.A1 bočno,Viktorinox rescue u ruksaku,pa će se smjenjivat sa Morom ovisno o izletu.
Idući tjedan stiže Ontario mačeta pa sam je za premijeru htio frizirati malo.
Pošto sam dosta neuk po pitanju TO i općenito izrade hladnog čelika,odlučio sam za početak razyebat ovaj komad mačete u meni zanimljiviji oblik...malko bi je skratio,pomaknuo težište,stavio novu dršku itd..
Stižu mi usput i neki listovi od mot.pila i nešto noževa od cirkulara,pa bi se upustio u neku vrstu hobi izrade..
Naporno pratim sve teme o tome al mi se zbućkalo sve u glavi..neznam više od kud bi ni krenuo ...uf.A po noći u snu brusim i poliram sve u šešnajs'..
Idući tjedan stiže Ontario mačeta pa sam je za premijeru htio frizirati malo.
Pošto sam dosta neuk po pitanju TO i općenito izrade hladnog čelika,odlučio sam za početak razyebat ovaj komad mačete u meni zanimljiviji oblik...malko bi je skratio,pomaknuo težište,stavio novu dršku itd..
Stižu mi usput i neki listovi od mot.pila i nešto noževa od cirkulara,pa bi se upustio u neku vrstu hobi izrade..
Naporno pratim sve teme o tome al mi se zbućkalo sve u glavi..neznam više od kud bi ni krenuo ...uf.A po noći u snu brusim i poliram sve u šešnajs'..
payser- tipko
-
I tako ljudi, još je jedan pokupio bolest ;DD
Strider- honoris
-