Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Lovačka sjekirica + gravura (dosta slika)
+8
miles
zoki208
Fratt
gorky
nodado
puls
maxina
Čorba
12 posters
Stranica 1 / 1.
Lovačka sjekirica + gravura (dosta slika)
Pozdrav svima.
Malo sam uzeo pauzu od noževa i napravio sjekiricu. Mislio sam da je za izradu vremenski potrebno približno kao i za nož, bome sam se prevario .
Ukratko- čelik: L6, debljina:6mm, pinsi:aluminij, gravura:elektroliza, drška:šperploča javora i bora.
U izradi je i futrola, odnosno više kao zakačka za remen.
Nadam se da vam se sviđa.
Malo sam uzeo pauzu od noževa i napravio sjekiricu. Mislio sam da je za izradu vremenski potrebno približno kao i za nož, bome sam se prevario .
Ukratko- čelik: L6, debljina:6mm, pinsi:aluminij, gravura:elektroliza, drška:šperploča javora i bora.
U izradi je i futrola, odnosno više kao zakačka za remen.
Nadam se da vam se sviđa.
Čorba- zelembara
-
Broj postova : 30
Godine : 35
Datum registracije : 04.11.2013
Re: Lovačka sjekirica + gravura (dosta slika)
Oblik sjekire pravi mesarski,rekao bih da nije za cijepanje drveta.Ali valjda je zato i rađena.
Da li si je probao koristiti s mokrom rukom tj kako se ponaša ova drška u klizavim(lovačkim) uvjetima?
Izvedba odlična a gravura profesionalno napravljena-svaka čast,
Da li si je probao koristiti s mokrom rukom tj kako se ponaša ova drška u klizavim(lovačkim) uvjetima?
Izvedba odlična a gravura profesionalno napravljena-svaka čast,
Zadnja promjena: maxina; 27.06.14 22:26; ukupno mijenjano 1 put.
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011
Lijepo je ispala...
To je mesarska sjekirica? Ili?
Jesi li olakšavao dršku?
Po meni je jedino predubok ovaj šlic što se uvlači pod dršku.....konstrukcijski potencijalno slaba točka.....mada ne vjerujem da će joj se što desiti....
To je mesarska sjekirica? Ili?
Jesi li olakšavao dršku?
Po meni je jedino predubok ovaj šlic što se uvlači pod dršku.....konstrukcijski potencijalno slaba točka.....mada ne vjerujem da će joj se što desiti....
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
pohvale za sjekiricu, gravura je predivna.
šperploča zanimljivo izgleda, kakva je po pitanju tvrdoće ?
šperploča zanimljivo izgleda, kakva je po pitanju tvrdoće ?
nodado- bomber
-
Broj postova : 187
Datum registracije : 24.11.2013
Drago mi je da vam se sviđa.
Pokušat ću vam odgovorit na pitanja.
Probao sam i mokrom rukom koristiti sjekiricu i nema nikakvih problema zbog zakrivljenosti same ručke a i dovoljno je debela 24 mm (bar za moju ruku ). Baš je "stabilna" u ruci prilikom korištenja. A i namjena joj je da se udara a ne reže tako da nema rizika da ruka sklizne.
U pravu ste. Vise je mesarska, znači za divljač u lovu ili nakon lova ali vjerujem da može poslužiti za razbiti i koje manje drvo.
I da, nisam olakšavao ručku jer je sjekirica malih dimenzija pa da ne izgubi na težini, odnosno da ne izgubi "moć". Hehehe. Radim još tri sjekirice ali debljine 10 mm, njima ću vjerojatno olakšavat dršku
Šperploča se meni pokazala izvrsna što se tiče tvrdoće. Tvrđa je od trešnje, bukve i oraha sigurno jer sam s njima radio, a za ostale ne znam.
Pokušat ću vam odgovorit na pitanja.
Probao sam i mokrom rukom koristiti sjekiricu i nema nikakvih problema zbog zakrivljenosti same ručke a i dovoljno je debela 24 mm (bar za moju ruku ). Baš je "stabilna" u ruci prilikom korištenja. A i namjena joj je da se udara a ne reže tako da nema rizika da ruka sklizne.
U pravu ste. Vise je mesarska, znači za divljač u lovu ili nakon lova ali vjerujem da može poslužiti za razbiti i koje manje drvo.
I da, nisam olakšavao ručku jer je sjekirica malih dimenzija pa da ne izgubi na težini, odnosno da ne izgubi "moć". Hehehe. Radim još tri sjekirice ali debljine 10 mm, njima ću vjerojatno olakšavat dršku
Šperploča se meni pokazala izvrsna što se tiče tvrdoće. Tvrđa je od trešnje, bukve i oraha sigurno jer sam s njima radio, a za ostale ne znam.
Čorba- zelembara
-
Lijepa sjekirica. Super je ispala ova šperploča. Gravura standardno dobra:)
gorky- mr.spika
-
Broj postova : 1400
Godine : 48
Datum registracije : 19.11.2012
Jako lijepo izrađen alat,gravura je vrhunska!
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
Odlican rad, prava stvar za krmenadle.
Gravura ti je vrhunska, definitivno tvoj zastitni znak.
Gravura ti je vrhunska, definitivno tvoj zastitni znak.
Prekrasan rad,nisam znao da se sjekire koriste u lovu...
miles- lingua
-
Broj postova : 200
Godine : 33
Datum registracije : 15.10.2011
Odlično izgleda. Ajde molim te ako ti nije problem reci kakava je toplinska odrađena na njoj?
Rainmaker- zelembara
-
Broj postova : 42
Godine : 36
Datum registracije : 18.09.2013
miles je napisao/la:Prekrasan rad,nisam znao da se sjekire koriste u lovu...
Za presjeći ono što se ne može nožem.
Lovački noževi su u pravilu kratki i oštri za deranje.
Hombre- guru
-
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011
Hvala još jednom.
Malo sam googlao prije toplinske obrade i pronašao sam više načina, ja sam se odlučio za sljedeći.
Zagrijavanje na 850 i kaljenje u ulju ali prvo samo oštricu (5-6 sekundi) pa onda cijelu sjekiricu. To sam napravio 2 puta.
Onda popuštanje jedan sat na 220 stupnjeva i pustio da se ohladi na sobnu temperaturu pa još jedan sat na 200 stupnjeva i pustio da se hladi na sobnoj temperaturi.
Nemam mogućnost da izmjerim tvrdoću ali mislim da je OK.
Prije nego sam radio dršku testirao sam. Imao sam kost od pršuta (spremnu za čorbu ) i isjekao sam jr na manje komade bez ikakvih problema. Nisam vidio nikakva oštećenja ili iskrivljenja oštrice.
Pošto mi je ovo prva sjekirica, ja sam više nego zadovoljan kako je sve ispalo.
Malo sam googlao prije toplinske obrade i pronašao sam više načina, ja sam se odlučio za sljedeći.
Zagrijavanje na 850 i kaljenje u ulju ali prvo samo oštricu (5-6 sekundi) pa onda cijelu sjekiricu. To sam napravio 2 puta.
Onda popuštanje jedan sat na 220 stupnjeva i pustio da se ohladi na sobnu temperaturu pa još jedan sat na 200 stupnjeva i pustio da se hladi na sobnoj temperaturi.
Nemam mogućnost da izmjerim tvrdoću ali mislim da je OK.
Prije nego sam radio dršku testirao sam. Imao sam kost od pršuta (spremnu za čorbu ) i isjekao sam jr na manje komade bez ikakvih problema. Nisam vidio nikakva oštećenja ili iskrivljenja oštrice.
Pošto mi je ovo prva sjekirica, ja sam više nego zadovoljan kako je sve ispalo.
Čorba- zelembara
-
Odličan rad , vidi se da je puno truda i ljubavi uloženo. Gravura je urađena elektrolizom, predpostavljam , pa ako nije problem, voleo bih da nešto više kažeš o tome... pozdrav
aleksandarm- bebač
-
Broj postova : 19
Godine : 58
Datum registracije : 12.03.2013
Hvala aleksandarm.
Da, gravura je urađena elektrolizom kao što sam napisao u prvom postu.
Ne znam sto te točno zanima pa ću ukratko objasniti način na koji sam ja to radio.
Prvo premaz mjesta graviranja lakom za nokte(ja nanesem 2 i više slojeva). Nakon što se lak osuši treba ti igla, mirna ruka i dosta kave(može i nešto žestoko ). Ovisno od raspoloženja samo "rezbarenje" iglom po laku može trajati i nekoliko sati, naravno, ovisi o tome što se točno gravira i o samoj veličini gravure. Teže je napraviti malu gravuru, posebno ako se želi prikazati dosta detaljno. Za ovu gravuri mi je trebalo skoro 4 sata, par puta sam pogriješio pa sam morao neke dijelove ponovno premazati lakom.
Nakon toga ide izolir traka, slana voda, krpica i struja nekoliko minuta. Ja crnu boju dobijem tako da na kraju zamijenim polove par minuta, sive nijanse je malo teže za dobiti, na ovoj gravuri nisam to ni pokušavao. Uglavnom siva nijansa se dobija tako da se prilikom samo elektrolize radi pauza,isključi se struja, i naknadno se uklanjaju dijelovi laka, ti novo izrezbareni dijelovi će biti kraće pod utjecajem elektrolize i neće biti crni nego sivi. Treba malo vježbe . Ja sam većinu stvari pronašao u temi "graviranje noževa", mislim da se tako zove.
Nadam se da sam pomogao.
Pozdrav i tebi....
Da, gravura je urađena elektrolizom kao što sam napisao u prvom postu.
Ne znam sto te točno zanima pa ću ukratko objasniti način na koji sam ja to radio.
Prvo premaz mjesta graviranja lakom za nokte(ja nanesem 2 i više slojeva). Nakon što se lak osuši treba ti igla, mirna ruka i dosta kave(može i nešto žestoko ). Ovisno od raspoloženja samo "rezbarenje" iglom po laku može trajati i nekoliko sati, naravno, ovisi o tome što se točno gravira i o samoj veličini gravure. Teže je napraviti malu gravuru, posebno ako se želi prikazati dosta detaljno. Za ovu gravuri mi je trebalo skoro 4 sata, par puta sam pogriješio pa sam morao neke dijelove ponovno premazati lakom.
Nakon toga ide izolir traka, slana voda, krpica i struja nekoliko minuta. Ja crnu boju dobijem tako da na kraju zamijenim polove par minuta, sive nijanse je malo teže za dobiti, na ovoj gravuri nisam to ni pokušavao. Uglavnom siva nijansa se dobija tako da se prilikom samo elektrolize radi pauza,isključi se struja, i naknadno se uklanjaju dijelovi laka, ti novo izrezbareni dijelovi će biti kraće pod utjecajem elektrolize i neće biti crni nego sivi. Treba malo vježbe . Ja sam većinu stvari pronašao u temi "graviranje noževa", mislim da se tako zove.
Nadam se da sam pomogao.
Pozdrav i tebi....
Čorba- zelembara
-
Odlicno Corba svaka cast
iko123- tipko
-
Broj postova : 61
Godine : 24
Datum registracije : 01.01.2013
Stranica 1 / 1.