Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
poskok i bjelouška
+19
ray45
Unkas
WILLY
martin
Nino G
SoLoSaroman
incy
Šimun
ivanVU
Goga
Fili
exkalibur10
Đedo
antarctica
Mshai
Mile
LUKSA
Mladen
elvin
23 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
poskok i bjelouška
pozdrav onima koji imaju predrasude prema zmijama ,a i onima koji nemaju.
U jednoj od setnji skupljackog karaktera (branje svega jestivog i sakupljanja svega sto moze posluziti bushcrafterima) naisli smo (opet moj kum i ja) na poskoka i bjelousku ,dakle zmiju otrovnicu i ona koja folira da je to.
Zmije smo ostavili u njihovom prirodnom stanistu jer savrsenstvom svog izgleda i zivota kojeg nam svima daruje Bog one to zasluzuju.
Napominjem da su sve slike uradjene amaterskim aparatom i na brzinu,ali nadam se da onima koji se nisu imali priliku sretati sa ovom vrstom zmiju bice od koristi.
Vjerujem da sam vam uspio docarati barem dio onog sto smo mi dozivjeli.
Poskok
bjelouska
U jednoj od setnji skupljackog karaktera (branje svega jestivog i sakupljanja svega sto moze posluziti bushcrafterima) naisli smo (opet moj kum i ja) na poskoka i bjelousku ,dakle zmiju otrovnicu i ona koja folira da je to.
Zmije smo ostavili u njihovom prirodnom stanistu jer savrsenstvom svog izgleda i zivota kojeg nam svima daruje Bog one to zasluzuju.
Napominjem da su sve slike uradjene amaterskim aparatom i na brzinu,ali nadam se da onima koji se nisu imali priliku sretati sa ovom vrstom zmiju bice od koristi.
Vjerujem da sam vam uspio docarati barem dio onog sto smo mi dozivjeli.
Poskok
bjelouska
elvin- spikač
-
Broj postova : 594
Godine : 48
Datum registracije : 17.07.2009
Re: poskok i bjelouška
kod prve zmije ne vidim roščić na glavi...
bojom i oblikom šara mogla bi biti i planinska riđavka...
odnosno žutokrug...
poskok je isključivo poznat po svojem roščiću..
zato se probaj prisjetiti dali je zmija imala taj roščić...
za drugu zmiju također nisam siguran da je bjelouška...
jer bojom ne odgovara bjelouškama u nizinama ...
bojom i oblikom šara mogla bi biti i planinska riđavka...
odnosno žutokrug...
poskok je isključivo poznat po svojem roščiću..
zato se probaj prisjetiti dali je zmija imala taj roščić...
za drugu zmiju također nisam siguran da je bjelouška...
jer bojom ne odgovara bjelouškama u nizinama ...
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
dragi moj Vuče,mislim da sam odmah napomenuo da su slike urađene amaterskim aparatom,dakle taj aparat nema najbolji zum a baš otrovnici da se tako približim i nije pametno,još kada nisi blizu civilizacije???
ali Vuče sreća da sam zmiju stavio u bocu koju sam našao usput i dislocirao je da nebi ugrizla nekog manje obazrivog šetača ili berača trnina...
pa evo na ovoj slici za nevjerne tome pozira POSKOK i tu se vidi ROG.
dakle boju diktira teren,a nadam se da ćeš nam ti Vuče uslikati poskoka iz blizine amaterskim aparatom a do tada uživajte u ovoim.
ali Vuče sreća da sam zmiju stavio u bocu koju sam našao usput i dislocirao je da nebi ugrizla nekog manje obazrivog šetača ili berača trnina...
pa evo na ovoj slici za nevjerne tome pozira POSKOK i tu se vidi ROG.
dakle boju diktira teren,a nadam se da ćeš nam ti Vuče uslikati poskoka iz blizine amaterskim aparatom a do tada uživajte u ovoim.
elvin- spikač
-
na slici koja prikazuje bliže glavu vidi se tamniji dio ...
što je vjerojatno rogić..
ali nije ništa previše znati ...
da poskok ima roščić..
dok ga žutokrug nema...
a zapravo su jako slične zmije...
što je vjerojatno rogić..
ali nije ništa previše znati ...
da poskok ima roščić..
dok ga žutokrug nema...
a zapravo su jako slične zmije...
Mladen- honoris
-
slažem se da znanja nikad dosta,ali 100% sam siguran da je riječ o navedenim zmijama.dakako da je poskok imao roščić na vrh glave što se može vidjeti i iz slike kada je u boci,a i odlično poznajem ove zmije tako da sumnje nema.još samo da dodam da je bjelouška puštala kao odbranu neugodan miris(nešto poput zapaljene gume).pomenutog žutokruka nisam imao priliku često sretati na ovim terenima,a još manje fotografirati ga,ali poskoke jesam.
svakako ću vam staviti još slika prirode koja me okružuje i nadam se da ćete uživati.
svakako ću vam staviti još slika prirode koja me okružuje i nadam se da ćete uživati.
elvin- spikač
-
super slike al nije li kao poskok opasan i nebi mu se trebalo priblizavati jer je otrovan ili ti samo imas iskustva tonu pa znas al ugl. super fotografije i da u boci mu se vidi rog medutim tamo ga nisam skuzio ni ja.... pozz
Mile- bomber
-
Broj postova : 175
Godine : 30
Datum registracije : 07.06.2009
pa zaista je poskok opasan,a sa mnom je išao moj kum koji baš i nema iskustva sa ovom vrstom zmija a i nisu mu baš drage što je upravo razlog zašto nisam opet ponavljam amaterskim aparatom mogao leći pred samu zmiju i uslikati glavu i napadčku pozu iz blizine.dakle on je bio uznemiren i oštro je negodovao na moj prijedlog da mi drži stvari dok ja poslikam detalje.
što se tiče ove vrste zmija imam dosta iskustva i svakako da ih poštujem a imam i dozu straha ali ništa pretjerano čisto da sam oprezan jer su strahovito brze.
razlog zbog kojeg sam je ulovio već sam naveo,ali evo ponovit ću,na tom dijelu sam primjetio da se vrzmaju i neiskusni šetači tj.berači plodova te sam se uplašio da bi neko mogao doći u neugodnu situaciju da ga zmija uplaši te joj u strahu naude ili gori slučaj da nekog manje opreznog ugrize,odlučih je dislocirati na udaljeno mijesto jer poskok ima određeni teritorij i plašio sam u stvari i za njegov život ali i za druge ljude.
uglavnom ako nemate iskustva zaobiđite ih i uvijek pri ruci imajte štap da ih otjerate jer su vrlo plašljivi,ali ih nikad ne ubijajte osim ako baš ne morate da biste zaštitili sebe ili druge.
što se tiče ove vrste zmija imam dosta iskustva i svakako da ih poštujem a imam i dozu straha ali ništa pretjerano čisto da sam oprezan jer su strahovito brze.
razlog zbog kojeg sam je ulovio već sam naveo,ali evo ponovit ću,na tom dijelu sam primjetio da se vrzmaju i neiskusni šetači tj.berači plodova te sam se uplašio da bi neko mogao doći u neugodnu situaciju da ga zmija uplaši te joj u strahu naude ili gori slučaj da nekog manje opreznog ugrize,odlučih je dislocirati na udaljeno mijesto jer poskok ima određeni teritorij i plašio sam u stvari i za njegov život ali i za druge ljude.
uglavnom ako nemate iskustva zaobiđite ih i uvijek pri ruci imajte štap da ih otjerate jer su vrlo plašljivi,ali ih nikad ne ubijajte osim ako baš ne morate da biste zaštitili sebe ili druge.
elvin- spikač
-
http://www.zh.zadweb.biz.hr/pojedinacne/Planinski%20zutokrug.htm
evo linka, prije je taj link postavio vuk ali ga nemogu naći
evo linka, prije je taj link postavio vuk ali ga nemogu naći
hvala ti puno,ali sa ove slike je više nego očita razlika između poskoka kog sam slikao i žutokruga,sada se baš čudim da je iskusnu Vučinu oko prevarilo,ali eto i najboljim se dešava.
elvin- spikač
-
Ne znam jeste li obratili pozornost na veličinu zmija. Uvijek me iznenade te malene... pogotovo otrovnice, jer ne bi nikad očekivao da ti je nešto tako maleno prijetnja.
Potvrđujem da je riječ o poskoku gore. Oblik stražnjeg djela glave je i bez rogića dovoljan pokazatelj. Zmije su mi oduvijek bile fascinantne jer im se divim zbog načina na koji su se prilagodile bojom za točno svoje okruženje, te zbog načina kretanja koji me svaki put iznova fascinira. Uopće me ne čudi što se taj način kretanja uvukao među osnovne elemente većine starih egzotičnih plesova - jer upravo očarava.
- Spoiler:
- (Ispričavam se na offtopicu, ako nekome smeta obrisati ću) Stavih ovo da objasnim što sam mislio sa posljednjom rečenicom.
Mshai- spikač
-
Broj postova : 517
Godine : 39
Datum registracije : 29.01.2009
zmije su životinje o kojima se malo zna među ljudima...
veliki razlog toga je gadljivost prema njima..
te opasnost koja vreba od otrovnica...
ima tema na forumu koje ljudi čitaju ali rijetko ko piše ..
sad se upravo dokazalo što treba napraviti da se ljudi uključe...
hvala elvinu što je postavio slike zmija...
i na objašnjenju svojeg iskustva...
da ga nismo pitali...
nebi se tema tako pozitivno razvijala...
trebamo se uključiti u rasprave...
nitko nije sveznalica...
novo znanje je svima dobro došlo...
veliki razlog toga je gadljivost prema njima..
te opasnost koja vreba od otrovnica...
ima tema na forumu koje ljudi čitaju ali rijetko ko piše ..
sad se upravo dokazalo što treba napraviti da se ljudi uključe...
hvala elvinu što je postavio slike zmija...
i na objašnjenju svojeg iskustva...
da ga nismo pitali...
nebi se tema tako pozitivno razvijala...
trebamo se uključiti u rasprave...
nitko nije sveznalica...
novo znanje je svima dobro došlo...
Mladen- honoris
-
hvala na odgovoru ja cu ih se ipak kolniti al sa sobom imam uvjek stap (od neceg sto pocinje sa lisica, ili lisicije drvo tako nesto ) nemogu se sjetit
a nacin kretanja je doista fascinantan pozz
a nacin kretanja je doista fascinantan pozz
Mile- bomber
-
Broj postova : 175
Datum registracije : 07.06.2009
Baš su slatke.Pogotovo bjelouška.Samo što mi se okreće želudac svaki put kad ju uhvatim u ruke.Kao da sam uzeo mačji drek.Da 'prostite na izrazu.
Lijepo ih je vidjeti kako se sunčaju i dalje produžiti putem.
Izraziti pozdrav Elvinu i društvu radi poštivanja ovih posebnih bića.
Počinje mi biti drago što sam se upisao na ovaj forum.
Lijepo ih je vidjeti kako se sunčaju i dalje produžiti putem.
Izraziti pozdrav Elvinu i društvu radi poštivanja ovih posebnih bića.
Počinje mi biti drago što sam se upisao na ovaj forum.
antarctica- bomber
-
Broj postova : 101
Godine : 47
Datum registracije : 28.09.2009
Evo neki dan idem sa svojim uciteljem i mladjim ucenikom u prirodu na trening. I na putu do Doja, sretnemo zenku poskoka, mali zmicak. Malo kasnije u Doju, doceka nas odrasli muzijak.
Cudno je gledati zmiju samo metar i pol od nas, ne napasti je, ne ubiti je. Vec dokazati i pokazati joj svojom energijom, zivotnim stavom i svojim ponasanjem, da je to nase porucje na teren.
Stajali smo malo tako kraj njega i nakon svega par trenutaka, pokupio se i otisao. Jos smo neko vrijeme osluskivali, kako nestaju u gustisu sume, prelazi preko lisca i ostavlja neznatan trag u zvuke, koji nosen u vjetru skoro pa da se ne cujem i nestaje kako i on sam odlazi.
Cudno je gledati zmiju samo metar i pol od nas, ne napasti je, ne ubiti je. Vec dokazati i pokazati joj svojom energijom, zivotnim stavom i svojim ponasanjem, da je to nase porucje na teren.
Stajali smo malo tako kraj njega i nakon svega par trenutaka, pokupio se i otisao. Jos smo neko vrijeme osluskivali, kako nestaju u gustisu sume, prelazi preko lisca i ostavlja neznatan trag u zvuke, koji nosen u vjetru skoro pa da se ne cujem i nestaje kako i on sam odlazi.
Đedo- tipko
-
Broj postova : 66
Godine : 37
Datum registracije : 28.01.2009
Tako je druže, mnogi kažu da smo mi na njihovom terenu, a ja se slažem sa tobom, oni su na našem terenu!
exkalibur10- zelembara
-
Broj postova : 36
Godine : 47
Datum registracije : 02.05.2010
Kod mene u Sisku su bili u mojoj ulici nasli poskoke u dvoristu. Neznam kak su tam dospili, al bilo je i u novinama prije par godina.
Fili- tipko
-
Broj postova : 71
Datum registracije : 15.05.2010
Pozdrav svima.
Prvo da kazem da se uzasavam zmija.U vrtu imam komposiste i danas sam u njemu vidjela zmiju,pobjegla mi je unutra tako da nisam vidjela glavu ali tijelo jesam i sudeci po vasim slikama to je bjelouska.Zivim uz rijeku,tako da vidim da je to normalno,recimo,...ali ja ih ne zelim u mom komposistu.Bojim se zivjeti sa zmijama u vrtu,sta da radim. I znam da nisu otrovne za ljude ali imam malog psa i mogu li njoj nauditi ako je ujedu,ako neko moze da mi kaze?
Prvo da kazem da se uzasavam zmija.U vrtu imam komposiste i danas sam u njemu vidjela zmiju,pobjegla mi je unutra tako da nisam vidjela glavu ali tijelo jesam i sudeci po vasim slikama to je bjelouska.Zivim uz rijeku,tako da vidim da je to normalno,recimo,...ali ja ih ne zelim u mom komposistu.Bojim se zivjeti sa zmijama u vrtu,sta da radim. I znam da nisu otrovne za ljude ali imam malog psa i mogu li njoj nauditi ako je ujedu,ako neko moze da mi kaze?
Goga- bebač
-
Broj postova : 2
Godine : 54
Datum registracije : 06.06.2010
bjelouška ..
ako sa sigurnošču možeš odrediti vrstu..
nije otrovna zmija...
u dvorištu ti može biti samo korist..
jer uništava dosta životinja koje smatramo štetočinama..
ljudi se užasavaju zmija čisto iz straha..
jer su taj strah nasljedili..
zmija kad bude osjetila da je proganjana..
ona bude otišla sama..
pas če ju otjerati..
za psa ne postoji nikakva opasnost..
ako je ne želiš vidjeti samo pravi neku laganu buku..
ona če na vrijeme osjetiti i nestati.. =)
evo slika bjelouške..
ništa agresivno...
ako sa sigurnošču možeš odrediti vrstu..
nije otrovna zmija...
u dvorištu ti može biti samo korist..
jer uništava dosta životinja koje smatramo štetočinama..
ljudi se užasavaju zmija čisto iz straha..
jer su taj strah nasljedili..
zmija kad bude osjetila da je proganjana..
ona bude otišla sama..
pas če ju otjerati..
za psa ne postoji nikakva opasnost..
ako je ne želiš vidjeti samo pravi neku laganu buku..
ona če na vrijeme osjetiti i nestati.. =)
evo slika bjelouške..
ništa agresivno...
Zadnja promjena: sivi vuk; 06.06.10 20:34; ukupno mijenjano 1 put.
Mladen- honoris
-
Hvala ti na odgovoru ,ona kod mene je bila manja i tanja,valjda je mlada,a izgledala je kao ona sa slike kod cipele,iste sare.Super da nije opasna za psa jer ona je jedno malo njuskalo i ponekad ulovi sljepica pa mislim da bi lovila i zmiju.
Goga- bebač
-
Broj postova : 2
Datum registracije : 06.06.2010
kod mene u vukovaru,kada je voda visoka,a ja veslam obalom uz drva zmije se znaju supustat u camac ili skakat sa drva u vodu
danas kad sam bio na pecanju vidio sam kako se kornjace suncaju ( barske kornjace )
sto je super,barem za mene
no od ribe nista,nazalost
inace se zmije ne bojim,ali se pomalo uplasim kada ju vidim iznenada u neposrednoj blizini
danas kad sam bio na pecanju vidio sam kako se kornjace suncaju ( barske kornjace )
sto je super,barem za mene
no od ribe nista,nazalost
inace se zmije ne bojim,ali se pomalo uplasim kada ju vidim iznenada u neposrednoj blizini
ivanVU- bebač
-
Broj postova : 18
Godine : 27
Problem je u tome što je ljudima sve što gmiže zmija.vidi blavora kaže da je poskok...inače postoji više vrsta bjelouši pa se znamo zafrkati..nju također znaju zamijeniti sa eskuaplovom zmijom bjelicom..u svakom slučaju grozno što ljudi ubijaju tako lijepe životinje...njima je sve otrovno,vidi guštera i to je zmija,i uvijek mora biti poskok...nešto smiješno...pozdrav :bog:
Šimun- guru
-
Broj postova : 2747
Godine : 29
Datum registracije : 26.06.2010
jeli moze bjelouska biti u blizini mora,jer samo par pura do sada vidio neke zmije najvise lice bjelouski !!! jednom sam vidio da se pare!!!
incy- bebač
-
Broj postova : 17
Godine : 34
Datum registracije : 15.07.2010
Goga je napisao/la:Hvala ti na odgovoru ,ona kod mene je bila manja i tanja,valjda je mlada,a izgledala je kao ona sa slike kod cipele,iste sare.Super da nije opasna za psa jer ona je jedno malo njuskalo i ponekad ulovi sljepica pa mislim da bi lovila i zmiju.
Savjet:
Nemoj da te zbune šare bjelouški..ima više vrsta,evo ti primjer..ljude cesto zbuni ovo
http://www.ittiofauna.org/webmuseum/rettili/squamata/serpentes/colubridae/natrix/natrix_natrix/images/natrix_natrix-500.jpg
POZDRAV
Šimun- guru
-
Broj postova : 2747
Godine : 29
Datum registracije : 26.06.2010
Poskok najotrovnija europska zmija,no nije tako opasna koliko se misli.Pročitao sam negdje,da odrasla zdrava osoba ima puni sat vremena nakon uboda da dodje do doktora prije nego što vas otrov ozbiljnije svlada.
Planinska šarka slična kao poskok,malte ne ista osim roga(u narodu zvana crnostrik) isto otrovnica no još manje opasna od poskoka,nakon ujeda zdrava osoba se moze sama izliječiti 7-dnevnim ležanjem bez lijekova,tj. preležiš.
Planinska šarka slična kao poskok,malte ne ista osim roga(u narodu zvana crnostrik) isto otrovnica no još manje opasna od poskoka,nakon ujeda zdrava osoba se moze sama izliječiti 7-dnevnim ležanjem bez lijekova,tj. preležiš.
SoLoSaroman- bomber
-
Broj postova : 111
Godine : 44
Datum registracije : 20.09.2010
Mala ispravka: Ona neotrovna zmija na Elvinovim slikama nije bjelouška (Natrix natrix), već mlada Eskulapova zmija ili bjelica (Zamenis (Elaphe) situla).
Nino G- lingua
-
Broj postova : 451
Datum registracije : 26.09.2009
Poprilično sam siguran da je ovo bjelouška.
Bjelica nema tolko izražene bijele pjega kod ušiju.
martin- zelembara
-
Broj postova : 39
Godine : 34
Datum registracije : 15.11.2010
martin je napisao/la:
Ima kad je mlada. To je bjelica 100%, vjeruj mi - nagledao sam ih se hrpu (bavim se teraristikom već 20 godina).
Nino G- lingua
-
Broj postova : 451
Datum registracije : 26.09.2009
Planinska šarka slična kao poskok,malte ne ista osim roga(u naroduzvana crnostrik) isto otrovnica no još manje opasna od poskoka,nakonujeda zdrava osoba se moze sama izliječiti 7-dnevnim ležanjem bezlijekova,tj. preležiš.
moran te ispravit za ovo cnosrik,crnostrika i plavosrika nazivaju poskoka ,a ne planinsku šarku ili riđovku,samo poskoka muški i ženski,barem je kod nas tako
moran te ispravit za ovo cnosrik,crnostrika i plavosrika nazivaju poskoka ,a ne planinsku šarku ili riđovku,samo poskoka muški i ženski,barem je kod nas tako
WILLY- lingua
-
Broj postova : 468
Godine : 49
Datum registracije : 13.12.2009
Nije vam poskok tako opasan, ja znam dvoje ljudi koje je poskok urizao i sve je bilo uredu, jedan je dobio protuotrov i to više od sat vremena nakon ugriza,a ovaj drugi nije ni išao u bolnicu jer ga je preko rukavice i nije ispustio otrov.
ako imte zmije oko kuće možete biti sretni i samo razlog više da malo više naučite o zmijam i onda ćete znati da nema razloga za strah
ako imte zmije oko kuće možete biti sretni i samo razlog više da malo više naučite o zmijam i onda ćete znati da nema razloga za strah
Unkas- tipko
-
Broj postova : 55
Godine : 33
Datum registracije : 17.05.2010
Stranica 1 / 2. • 1, 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 1 / 2.