Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Lakiranje drveta
+15
oetzi
zeleni
roberto
Marko
LupusREBEL
WILLY
cidnam
Strider
rinos
Samobaniran
Knife_maniac
MI666999
mimir
Dawor
p.strumf
19 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 2 / 2.
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Re: Lakiranje drveta
na netu imate "wood stabilisation" toplinski i vakumski. kad prestane pjeniti na susenje 7 do10 dana tonirati mozete sa sadolinom u malim kolicinama
roberto- tipko
-
Broj postova : 73
Godine : 74
Datum registracije : 06.08.2010
Pčelari lanenim uljem premazuju košnice ( iznutra ) ali ulje prije zagriju radi boljeg upijanja u drvo. Tako sam i ja zaštitio dršku sjekire i odlično funkcionira.
zeleni- lingua
-
Broj postova : 406
Godine : 49
Datum registracije : 09.04.2010
ima još nešto u košnici jako korisno za zaštitu drveta ,a to je propolis ili biljna smola,ja sam u kombinaciji s lanenim uljem i voskom polirao ručke na nožu i jako sam zadovoljan,a ideju sam dobio iz jednog pčelarskog časopisa pod naslovom strdivarijev lak naime stradivari je svoje violine polirao istom tom kombinacijom ulja i smola kao zaštitu od crva i vlage i gljivičnih oboljenja drvet, proplis je prirodni antibiotik i ubija gljivice a buduči da je smolaste strukture zapunjuje pore u drvetu i nedopušta vlagi da uđe u drv, stradivarijeve violine i danas sviraju a tretirane su samo prirodnim smolama i uljima jer u to vrjeme nije bilo kromodena?
oetzi- spikač
-
Broj postova : 924
Godine : 40
Datum registracije : 25.07.2010
To o propolisu je istina, ali on na niskoj temperaturi se stvrdne i postaje krhak ( ispoda nule ) dok na višoj ( na sobnoj pa na gore ) postaje jako ljepljiv pa sam po sebi nije pogodan za premazivanje drške.
Pčelinji vosak se koristi za poliranje na velko ( namještaj, parket... ) kao sastojak određenih pripravaka. Ima primjenu i daleko šire kao i propolis, ali o tome u nekoj drugoj temi...
Mislim da vrhunske violine i danas tretiraju na sličan način.
Pčelinji vosak se koristi za poliranje na velko ( namještaj, parket... ) kao sastojak određenih pripravaka. Ima primjenu i daleko šire kao i propolis, ali o tome u nekoj drugoj temi...
Mislim da vrhunske violine i danas tretiraju na sličan način.
zeleni- lingua
-
Broj postova : 406
Godine : 49
Datum registracije : 09.04.2010
a nije se niko sijetil da sakupi onu smolu od trešnje, šljive, jele , bora i to se stavi u staklenku u rakiju da se rastopi i s tim se prirodnim "lakom" štiti npr. tradicionalni luk to je ujedno i najjeftinija varijanta . a modernije riješenje je firnajz .
Winterwolf- tipko
-
Broj postova : 63
Godine : 34
Datum registracije : 16.10.2011
da se osvrnem na post od forumaša -zeleni-
Sve je točno što je napisao o propolisu samo ovo da nije pogodno za premazivanje drški se ne slažem,radi se o smoli koja kada se utrlja u drvo radi dobar grip ,nema bojazni da če se drška ljepiti za ruku ,ako je propolis utrljan u drvo ,druga je stvar da se napravi samo premaz i ostavi na dršci u "debelom"sloju onda može doći do "ljepljivosti"drške jer propolis postaje ljepljiv i na tjelesnoj temperaturi čovjeka odnosno temperaturi ruku
propolis ima antibakterijski i anti gljivični učinak tako da služi jako dobro i za zaštitu drveta od raspadanja odnosno napada glivica i truleži
je nakon tretiranja drške uljima,radim završno poliranje propolisom, svakako mogu reći da se radi o isprobanoj stvari koju preporučujem za finiš
Sve je točno što je napisao o propolisu samo ovo da nije pogodno za premazivanje drški se ne slažem,radi se o smoli koja kada se utrlja u drvo radi dobar grip ,nema bojazni da če se drška ljepiti za ruku ,ako je propolis utrljan u drvo ,druga je stvar da se napravi samo premaz i ostavi na dršci u "debelom"sloju onda može doći do "ljepljivosti"drške jer propolis postaje ljepljiv i na tjelesnoj temperaturi čovjeka odnosno temperaturi ruku
propolis ima antibakterijski i anti gljivični učinak tako da služi jako dobro i za zaštitu drveta od raspadanja odnosno napada glivica i truleži
je nakon tretiranja drške uljima,radim završno poliranje propolisom, svakako mogu reći da se radi o isprobanoj stvari koju preporučujem za finiš
oetzi- spikač
-
Broj postova : 924
Godine : 40
Datum registracije : 25.07.2010
Winterwolf je napisao/la:a nije se niko sijetil da sakupi onu smolu od trešnje, šljive, jele , bora i to se stavi u staklenku u rakiju da se rastopi i s tim se prirodnim "lakom" štiti npr. tradicionalni luk to je ujedno i najjeftinija varijanta . a modernije riješenje je firnajz .
Več se puno o tom prirodnom laku pisalo na forumu ..pa treba malo potražiti..
za otapati smolu najbolji je čisti alkohol ili špirit ...ispunjenu staklenu posudu izložiti na suncu tako toplina sunca pomogne otapanje..postupak je malo duži ali lak je tada kvalitetniji ..
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
Ja sam bas letos skupljao tu smolu.I to sa tresnje,visnje,kajsije.Nemam je mnogo skupljene,ne zato sto je nema,nego nisam bio siguran da li ce imati od nje neke koristi.Posto mi je dosta interesantna ideja lakiranja drveta prirodnim lakovima,smolama i sl.malo sam guglao po netu i nasao jednu zanimljivu knjizicu o materijalu u umetnosti(slikarstvu i sl.)i tu dosta pise o "tome" i to prilicno detaljno.E sada nisam siguran da li sam u njoj procitao ili negde drugde,dok sam pretrazivao net,ali sad znam da se smola sljiva,dzanerika,kajsija,a pogotovo tresnji u stvari zove guma(bar tako tu pise).I koristi se naravno za lakiranje bilo slika ili drveta ,ali takodje pise da posle susenja film laka postane tvrd,ali krt,pa zbog te osobine nije pogodna za koriscenje.Ali posto sam ja tvrdoglav resio sam da malo eksperimentisem.Prvo da napomenem da je moja smola ili guma osusena,dakle tvrda skroz pa nisam siguran da moze da se istopi u nekom rastvaracu ali videcemo.Trenutno imam dve teglice.U jednoj je smola i ulje za ipregnaciju na bazi lanenog ulja,a u drugoj (koju sam,uzgred,danas stavio)smola sa alkoholom.Ona prva teglica poskle,vec,poprilicno puno vremena ne pokazuje znake rastvaranja(palo mi naopamet da je usitnim pa onda ubacim u lanano ulja).Druga jos ima da stoji puno ali neznam da li ce se rastvoriti jer je smola tvrda.Ali vreme ce pokazati.Sto kaze Lane Gutovic"ja neznam sto sam vam ovo ispricao,al moz nekom da koristi,u svakom slucaju neskodi"Dakle toliko od mene ,ak ima neko neki predlog,sugestiju ili nesto sl,nek kaze slobodo nema razloga da se stidi.Pozdrav
zlatko1- spikač
-
Broj postova : 827
Godine : 43
Datum registracije : 28.10.2010
indijanci su smolu borova otapali u medveđoj masti i s time impregnirali svoje kajake... na taj način bi se moglo i topiti smola od drugog vrsta drveća u masti ili ulju i premazivati drvene površine koje želimo zaštiti.
Monkey_Bussines- zelembara
-
Broj postova : 24
Datum registracije : 16.12.2010
Zanimljivo je to sa mastima i uljem,ali nisam siguran da je bas sasvim izvodljivo.Nekazem da za kajake nije ali za nozeve nisam siguran da bi radilo.Jer se ovde radi o kombinaciji borove smole sa polususivom mascu od medveda(mozda je cak i nesusiva)i sa nesusivim uljima.Ta kombinacija nisam siguran da bi dala dovoljno dobar premaz,jer ako se on nesusi,sta onda radi,pa lepi za prste,lepi prasinu,prljavstinu i sl.A to kao zastita za drvo boim se da nije bas dobro.Mozda gresim.Ja sam mislio da kombinujem ovu smolu od tresnji,sljiva i sl.sa pcelinjim voskom i mozda lanenim uljem,a ako budem imao dovoljno volje i jos necim.Cenim da bi ova smola,posto je tvrda i krta kasa se osusi,u kombinaciji sa voskom dala nesto izmedju.Naravno i laneno ulje cinimi se da vremenom postaje krto(ovo nisam siguran,mrzi me da sada proveravam),ali vosak je suprotan.Pa treba eksperimentisati.To osim sto je zanimljivo moze da da i dobar rezultat,a u najboljem slucaju i poseban rezultat.
zlatko1- spikač
-
Broj postova : 827
Datum registracije : 28.10.2010
Stranica 2 / 2. • 1, 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 2 / 2.