Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Dobio sam rabljeni Biber Streichriemen
+4
marko5000
Fratt
Ikarus
erdadj
8 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.
Dobio sam rabljeni Biber Streichriemen
Dobio sam rabljeni Biber Streichriemen star sigurno nekih 30-ak godina.
Evo kako to izgleda:
http://pokit.org/get/img/2d4256307262f5f8ef2f5e6157c5d4af.jpg
http://pokit.org/get/img/e2ca104d4dc70070b4368a3d93bca831.jpg
Piše da je zelena strana za jako tupe noževe na koju treba namazat zelenu Biber pastu a druga strana da je za svakodnevnu upotrebu i da na nju treba staviti bijelu pastu.
Evo šta piše:
http://pokit.org/get/img/c9214c4e1f5cde96e5507153952d4b59.jpg
Da li netko ima ovako nešto?
Koju pastu da kupim, neku običnu purol pastu?
Koliko debelo da namažem, da li da čekam da se osuši??
Koliko često treba mazat tu pastu na tu kožu?
Danas mi je stigao Spyderco Triangle Sharpmaker.
Baš me zanima kako će izugledati noževi nakon oštrenja noža s njime i strobiranja na ovom Biberu.
Evo kako to izgleda:
http://pokit.org/get/img/2d4256307262f5f8ef2f5e6157c5d4af.jpg
http://pokit.org/get/img/e2ca104d4dc70070b4368a3d93bca831.jpg
Piše da je zelena strana za jako tupe noževe na koju treba namazat zelenu Biber pastu a druga strana da je za svakodnevnu upotrebu i da na nju treba staviti bijelu pastu.
Evo šta piše:
http://pokit.org/get/img/c9214c4e1f5cde96e5507153952d4b59.jpg
Da li netko ima ovako nešto?
Koju pastu da kupim, neku običnu purol pastu?
Koliko debelo da namažem, da li da čekam da se osuši??
Koliko često treba mazat tu pastu na tu kožu?
Danas mi je stigao Spyderco Triangle Sharpmaker.
Baš me zanima kako će izugledati noževi nakon oštrenja noža s njime i strobiranja na ovom Biberu.
erdadj- lingua
-
Broj postova : 261
Godine : 50
Datum registracije : 25.12.2013
Re: Dobio sam rabljeni Biber Streichriemen
Ovako kolega, probat ću vam odgovorit na što više pitanja ali i par pojašnjenja
Znači to je jako jako diskutabilno,zapravo nije uopće diskutabilo, jako tupi nož se neće naoštiti od nikakve paste na taj naćin, znaći to baš i nije tako ....
Na pitanje: dali neko ima ovako nešto? da ja imam....
Na pitanje : koju pastu da kupim? ovisi za šta vam točno treba, purol pasta vam je možda grublja od bijele keramike na sharpmakeru ( sigurno je grublja ali se abraziv brže potroši pa se ima dojam da nije + šta se na keramiku može "stisnut" dok se oštri)
Postoje u Bauhausu paste za poliranje metala, smeđa i plava nekih 30kn za taj "duo" paket. sasvim dobro rade...
Nemojte debelo mazati...
Ako su te paste onda nema sušenja, ako je purol onda nek se suši preko noći ( to ovisi i o koži)
Trebaju mazati kada se zamaže (siva boja)
Šta se tiće Sharpa, to nije čudesna "mašina", morate dobro znati šta i kako radite da se ne razočarate...
U svakom slučaju javite dojmove
erdadj je napisao/la:Piše da je zelena strana za jako tupe noževe na koju treba namazat zelenu Biber pastu
Znači to je jako jako diskutabilno,zapravo nije uopće diskutabilo, jako tupi nož se neće naoštiti od nikakve paste na taj naćin, znaći to baš i nije tako ....
Na pitanje : koju pastu da kupim? ovisi za šta vam točno treba, purol pasta vam je možda grublja od bijele keramike na sharpmakeru ( sigurno je grublja ali se abraziv brže potroši pa se ima dojam da nije + šta se na keramiku može "stisnut" dok se oštri)
Postoje u Bauhausu paste za poliranje metala, smeđa i plava nekih 30kn za taj "duo" paket. sasvim dobro rade...
Nemojte debelo mazati...
Ako su te paste onda nema sušenja, ako je purol onda nek se suši preko noći ( to ovisi i o koži)
Šta se tiće Sharpa, to nije čudesna "mašina", morate dobro znati šta i kako radite da se ne razočarate...
Ikarus- ADMIN
-
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010
Uf, hvala na odgovoru ali sad ne znam šta raditi.Ikarus je napisao/la:Ovako kolega, probat ću vam odgovorit na što više pitanja ali i par pojašnjenja. Znači to je jako jako diskutabilno,zapravo nije uopće diskutabilo, jako tupi nož se neće naoštiti od nikakve paste na taj naćin, znaći to baš i nije tako ....
Nemojte debelo mazati...
Htio sam nabaviti vojni remen da mi služi kao strob i onda sam nabavio ovu stvarčicu.
Nakon ovog odgovora ne znam šta raditi, totalno sam zbunjen
Mislio sam nakon oštrenja noževa na Spyderco triangle sharperu malo noževe strobati na ovme i to je to.
erdadj- lingua
-
http://en.wikipedia.org/wiki/Stropping_(syntax)
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
erdadj je napisao/la:Htio sam nabaviti vojni remen da mi služi kao strob i onda sam nabavio ovu stvarčicu.Ikarus je napisao/la:Ovako kolega, probat ću vam odgovorit na što više pitanja ali i par pojašnjenja. Znači to je jako jako diskutabilno,zapravo nije uopće diskutabilo, jako tupi nož se neće naoštiti od nikakve paste na taj naćin, znaći to baš i nije tako ....
Nemojte debelo mazati...
Mislio sam nakon oštrenja noževa na Spyderco triangle sharperu malo noževe strobati na ovome i to je to.
erdadj- lingua
-
Još se traži odgovor ili? Tup nož se ne može naoštrit samo sa stropom, prvo ga treba navuć na neki brusni sistem da se dobije relativno oštar rezni brid, zatim na jednu stranu stropa nanijet pastu (ja sam za takve stvari koristio smeđu i plavu tvrdu, smeđa je grublja, plava finija, ali nikad te dvije paste nemoj na istu stranu stropa, uvijek svaka na svoju stranu ili jednostavno koristiš samo smeđu, prije gotovo a rezultat sličan pošto su samo dvije strane stropa, a moraš imat jednu čistu) i navuć ga s pastom pokretima od reznog brida, ne prema njemu, nakon toga oštrica već mora dobro brijat. Poslje stropanja s pastom oštricu doobro očistit. Zatim na drugu stranu stropa isto tako navuć nož, ali po čistoj koži bez ikakve paste i to je to.
marko5000- lingua
-
Broj postova : 281
Godine : 33
Datum registracije : 21.03.2013
Ok susjed hvala!
erdadj- lingua
-
@marko zašto "moraš imat jednu stranu cistu"?
Ako je noz pravilo naostren netreba ga biti stropat, konačni rezultat može ali i nemora biti bolji, to ovisi skoro pa isključivo o onome ko oštri....
Ako je noz pravilo naostren netreba ga biti stropat, konačni rezultat može ali i nemora biti bolji, to ovisi skoro pa isključivo o onome ko oštri....
Ikarus- ADMIN
-
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010
Pa nije uvjet da baš mora, možeš ti nož oštrit i kamenom 8000, 12000 i dobit bolje rezultate nego sa pastom, kažem čovjeku kako sam ja radio, kako sam vidio kod nekih majstora (teškom mukom jer su ljubomorno sakrivali) i kako mi je uspijevalo do sad. Kad radiš sa tim na taj način osjeti se velika razlika između naoštrenog samo s pastom i onog kad kasnije pređeš po čistoj koži. Dakle, jedna strana treba bit čista jer ako nije i ako nož ne očistiš prije stropanja na njoj dobiješ još jednu stranu s pastom, ništa puno finiju od prethodne.
Ne želim pametovat ni tvrdit da je to najispravniji način i da samo taj valja, a ostali ne, jer nije tako, naravno. Al kažem razlika se osjeti
Ne želim pametovat ni tvrdit da je to najispravniji način i da samo taj valja, a ostali ne, jer nije tako, naravno. Al kažem razlika se osjeti
marko5000- lingua
-
Broj postova : 281
Godine : 33
Datum registracije : 21.03.2013
Ikarus je napisao/la:@marko zašto "moraš imat jednu stranu cistu"?
Baš ste mi dali dobar šlagvort, kolega Duby. Meni, na primjer, rezultat nakon stropanja nikad nije bolji. Da preciziram; kada nož naoštrim da brije dlake (na Lansky sistemu ili "iz ruke"), stropanjem postižem jedino to da nož više ne brije, odnosno da se zatupi. Pa sam od stropanja odustao. Dozvoljavam mogućnost da nešto krivo radim (ne znam što bi se tu moglo krivo raditi), ali iz osobnog mi se iskustva čini da je kožni strop precijenjena stvar i da su pusti traktati napisani o njemu običan mit. Druga je stvar kome i zašto uopće treba nož toliko bolesno oštar i koji isto tako bolesno gubi spomenutu oštrinu, ali to je i druga tema. Čini mi se da među mnogim salonskim raspravama na forumu, misleći pritom na izostanak stvarne primjene u realnim situacijama, ova, ili ove, o oštrini i oštrenju zauzima počasno mjesto.
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
ivo je napisao/la:Baš ste mi dali dobar šlagvort, kolega Duby. Meni, na primjer, rezultat nakon stropanja nikad nije bolji. Da preciziram; kada nož naoštrim da brije dlake (na Lansky sistemu ili "iz ruke"), stropanjem postižem jedino to da nož više ne brije, odnosno da se zatupi. Pa sam od stropanja odustao. Dozvoljavam mogućnost da nešto krivo radim (ne znam što bi se tu moglo krivo raditi), ali iz osobnog mi se iskustva čini da je kožni strop precijenjena stvar i da su pusti traktati napisani o njemu običan mit. Druga je stvar kome i zašto uopće treba nož toliko bolesno oštar i koji isto tako bolesno gubi spomenutu oštrinu, ali to je i druga tema. Čini mi se da među mnogim salonskim raspravama na forumu, misleći pritom na izostanak stvarne primjene u realnim situacijama, ova, ili ove, o oštrini i oštrenju zauzima počasno mjesto.
Postoje perfekcionisti koji svoj uspjeh gledaju pod mikroskopom.
Obzirom da svatko ima svoje veselje čemu zamjerati hoće li ga honati ili ne.
Svakako da radiš nešto pogrešno tipa da stropaš na nategnutoj kožo ko brico ali ako ti nije potrebno čemu se nervirati.
Hombre- guru
-
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011
Ni zamjeranja, ni nervoze, moj Hombre. Iznosim zapažanje, a koliko sam s forumitom Dubyjem iz razgovora doznao, nisam u tom zapažanju usamljen. Zašto nitko na ovom forumu o tome ne piše, meni je nepoznato. Ili nije nepoznato; često naiđem na stavove koji, po mom sudu, nemaju veze s pameću, pa diskusiju zaobiđem, općenito u životu. Biće sam ostarija, pa mi se ne da kontreštavat .
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
Ili bi, jednostavno, prestankom stropanja nuožina sa svim tim cirkonkarbidima, aluminijoksidima, kromoksidima i svim mogućim dijamantima i draguljima nož izgubio na vrijednosti?
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
ivo je napisao/la:Ikarus je napisao/la:@marko zašto "moraš imat jednu stranu cistu"?
Baš ste mi dali dobar šlagvort, kolega Duby. Meni, na primjer, rezultat nakon stropanja nikad nije bolji. Da preciziram; kada nož naoštrim da brije dlake (na Lansky sistemu ili "iz ruke"), stropanjem postižem jedino to da nož više ne brije, odnosno da se zatupi. Pa sam od stropanja odustao. Dozvoljavam mogućnost da nešto krivo radim (ne znam što bi se tu moglo krivo raditi), ali iz osobnog mi se iskustva čini da je kožni strop precijenjena stvar i da su pusti traktati napisani o njemu običan mit. Druga je stvar kome i zašto uopće treba nož toliko bolesno oštar i koji isto tako bolesno gubi spomenutu oštrinu, ali to je i druga tema. Čini mi se da među mnogim salonskim raspravama na forumu, misleći pritom na izostanak stvarne primjene u realnim situacijama, ova, ili ove, o oštrini i oštrenju zauzima počasno mjesto.
Evo i ja da podrzim kolega Ivu,isti problem imao,pa odustao od stropovanja .Keramika kao poslednji stepen mi je sasvim dovoljna da noz dovedem do brijanja.
gravesen- zelembara
-
Broj postova : 45
Godine : 45
Datum registracije : 09.03.2012
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.