Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Oprema koju nosimo
+22
Okibex
yasko
Ikarus
goxxon
DoomsdayST
Mraz
duke
maxina
maxxp
pirat
mamac za pecanje
JillValentine
Black Jack
puls
damjan
Frenky
Inspektor
FrankyRC
dux aeron
madWez
CroPrepper
Šimun
26 posters
Stranica 2 / 4.
Stranica 2 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: Oprema koju nosimo
Pod firestarter pretpostavljam da mislite na firesteel. To je jedina stvar s kojom uvijek zapalim vatru,šta god zakazalo. A paljenje istim nije tako jednostavno kako izgleda.
Ostatak mi se sviđa razmišljanja.
Šimun- guru
- Broj postova : 2747
Datum registracije : 26.06.2010
Frenky, dobri prijedlozi što se tiče kemikalija i PP-a. Podigač bi pretpostavljam bio meredov? Tako se bar ovdje zove, ne znam za ostale krajeve... Što se torch upaljača tiče, nedavno sam u Kik-u kupio upaljač za flambiranje. Velika zapremina, dolazi punjen plinom, ima ventil na dnu i može se nadopunjavati, čelična glava, odličan! Ako me sjećanje služi, 25 kn je koštao. Potpuno se slažem za firesteel... Imam ih, volim se ponekad vježbati u paljenju vatre na taj način, ali je to realno previše za*ebancije, ovisno o godišnjem dobu i vlazi. Isto mišljenje imam i o Zippo upaljačima. To su upaljači za grad i impresioniranje na šanku. Bic upaljač i eventualno šibice u vodonepropusnom pakiranju su moj izbor za paljenje vatre u šumi. Također imam i nekoliko kineskih benzinskih šibica, koje su vrlo zgodne, malene, imaju brtvu i ne hlape gorivo, a koštaju ništa.
Jedino se ne slažem za pilu. Preklopna mala pila zlata vrijedi ako boraviš u naplavnim šumama kao što je kod mene slučaj. Sve što je na tlu je trulo i mokro, a tanje grane koje stoje imaju jako malu kalorijsku vrijednost. U takvim situacijama je jako praktično prepiliti i srušiti neko deblje suho drvo, cca 15 cm i polako ga gurati u vatru. Ako ostane viška stabla prije spavanja, opet otpiliš, baciš nagoreni dio u vatru, a ostatak ti ostane za sutra.
Ja uglavnom hranu nosim sa sobom, nisam neki ljubitelj konzervi, najčešće nosim dehidriranu suhu hranu koju kuham ili kobasice i slično što se može peći izravno na vatri. Manje smeća za nositi kući, pošto se uvijek potrudim da iza sebe ne ostavim nikakvog otpada.
Jedino se ne slažem za pilu. Preklopna mala pila zlata vrijedi ako boraviš u naplavnim šumama kao što je kod mene slučaj. Sve što je na tlu je trulo i mokro, a tanje grane koje stoje imaju jako malu kalorijsku vrijednost. U takvim situacijama je jako praktično prepiliti i srušiti neko deblje suho drvo, cca 15 cm i polako ga gurati u vatru. Ako ostane viška stabla prije spavanja, opet otpiliš, baciš nagoreni dio u vatru, a ostatak ti ostane za sutra.
Ja uglavnom hranu nosim sa sobom, nisam neki ljubitelj konzervi, najčešće nosim dehidriranu suhu hranu koju kuham ili kobasice i slično što se može peći izravno na vatri. Manje smeća za nositi kući, pošto se uvijek potrudim da iza sebe ne ostavim nikakvog otpada.
Inspektor- lingua
-
Broj postova : 424
Godine : 42
Datum registracije : 10.04.2012
@inspektor kako napraviš dehidriranu hranu?
FrankyRC- spikač
-
Broj postova : 513
Godine : 37
Datum registracije : 18.11.2011
Ne napravim ja, napravi Podravka
Inspektor- lingua
-
Inspektor je napisao/la:Ne napravim ja, napravi Podravka
Ma talianette i grah rulezzzzzzzz
Šimun- guru
-
Broj postova : 2747
Godine : 29
Rus, potpisujem! I ja sam jedan od čuvenih svjetskih masterchefova za talianette Nekad si ih i kod kuće pravim, skroz su mi dobre.
Inspektor- lingua
-
Upravo spremio jedne
Ne zauzimaju puno mjesta,zgodne su za nositi definitivno
Ne zauzimaju puno mjesta,zgodne su za nositi definitivno
Šimun- guru
-
Ima aparata koji dehidriraju kuhanu hranu. Videl sam neki frajer si to radil na jubito. Inače, makaroni sa 4 vrste sira - moj favorit iz vrećice.
CroPrepper- lingua
-
Broj postova : 331
Datum registracije : 08.10.2013
nisam ljubitelj gotovih jela a pogotovo "kupovnih". ja skuham il ispečem sebi šta mi volja tad
FrankyRC- spikač
-
Broj postova : 513
Godine : 37
Datum registracije : 18.11.2011
Rus (poskok) je napisao/la:Pod firestarter pretpostavljam da mislite na firesteel. To je jedina stvar s kojom uvijek zapalim vatru,šta god zakazalo. A paljenje istim nije tako jednostavno kako izgleda.
da, mislim na fireseel i slična kresiva za paljenje vatre.
imam ponešto iskustva i mislim da je brže, jednostavnije i efikasnije potpaliti vatru upaljačem, nego kresivom.
što to nije po buškrafterskom pe esu, to je druga stvar.
Frenky- spikač
-
Broj postova : 905
Godine : 69
Datum registracije : 18.10.2012
Inspektor je napisao/la:Frenky, dobri prijedlozi što se tiče kemikalija i PP-a. Podigač bi pretpostavljam bio meredov? Tako se bar ovdje zove, ne znam za ostale krajeve... Što se torch upaljača tiče, nedavno sam u Kik-u kupio upaljač za flambiranje. Velika zapremina, dolazi punjen plinom, ima ventil na dnu i može se nadopunjavati, čelična glava, odličan! Ako me sjećanje služi, 25 kn je koštao. Potpuno se slažem za firesteel... Imam ih, volim se ponekad vježbati u paljenju vatre na taj način, ali je to realno previše za*ebancije, ovisno o godišnjem dobu i vlazi. Isto mišljenje imam i o Zippo upaljačima. To su upaljači za grad i impresioniranje na šanku. Bic upaljač i eventualno šibice u vodonepropusnom pakiranju su moj izbor za paljenje vatre u šumi. Također imam i nekoliko kineskih benzinskih šibica, koje su vrlo zgodne, malene, imaju brtvu i ne hlape gorivo, a koštaju ništa.
podigač, sak ili križak, mala mreža nategnuta na dvije ukrštene motke, zvane kvacli, koje su malo povinute, a kroz rubna okna mreže bila je provučena jaka špaga kojom se podešavala napetost mreže i kvacla da mreža bude malo kesasta, a kvacli malo povinuti.
to je mreža za lov plićacima povlačenjem i tradicionalna je.
neznam kako se to zove kod tebe.
ja se već dugo ne bavim ozbiljnim odlascima u prirodu, odnosno sada dođem terencem i dovučem kamp prikolicu, pa imam puni komfor.
ali nahodao sam se po šumama i gorama.
što se pile tiče, meni nije nikad bila potrebna, a kad sve tegliš na leđima, onda je svaki gram bitan i čovjek na kraju dođe do toga što mu treba.
s iskustvom se i stvari reduciraju, pa nakon desetak jačih hodanja sam zaključiš što tegliš bez veze.
Frenky- spikač
-
Broj postova : 905
Godine : 69
Datum registracije : 18.10.2012
Frenky je napisao/la:Rus (poskok) je napisao/la:Pod firestarter pretpostavljam da mislite na firesteel. To je jedina stvar s kojom uvijek zapalim vatru,šta god zakazalo. A paljenje istim nije tako jednostavno kako izgleda.
da, mislim na fireseel i slična kresiva za paljenje vatre.
imam ponešto iskustva i mislim da je brže, jednostavnije i efikasnije potpaliti vatru upaljačem, nego kresivom.
što to nije po buškrafterskom pe esu, to je druga stvar.
Mene u zadnjih par godina izdalo čak i par BIC upaljača,od tad nosim šibice-upaljač-firesteel.
Nema riskiranja xD
Šimun- guru
-
@Frenki - ok, kužim sad! Nije mi poznat taj podigač vjerovatno baš zato što je namijenjen lovu u plićacima, tu kod mene su uglavnom veće rijeke, pa vjerovatno nije pogodan za korištenje. Što se pile tiče, to je u biti Fiskars vrtna pila:
Samo 230 grama, tako da zaista ne predstavlja neko posebno opterećenje, a stvarno je odlična. Naravno, za neke dulje rute se slažem da je reduciranje na minimum sigurno najpametnije.
Samo 230 grama, tako da zaista ne predstavlja neko posebno opterećenje, a stvarno je odlična. Naravno, za neke dulje rute se slažem da je reduciranje na minimum sigurno najpametnije.
Inspektor- lingua
-
Ajde dečki, kaj nosite vi? Šteta da tema propadne, baš je zanimljiva i edukativna
CroPrepper- lingua
-
Napravit ću ja, ali negdje iza NG, ne stignem prije, a i čekam neke nove stvari. Inače, htio sam predložiti da se otvori nekakav podforum za reviewe i prezentacije vlastite opreme, a onda da ima i foto i video sekcija.
Inspektor- lingua
-
sva moja oprema je vise manje negdje tu na slikama, a u meduvremenu nabavljeno od zadnje inventure ni ne znam sta imam i dal imam ni jel inventura bila prosle il pretprosle godine.. uskoro cu se vjerojatno rijesavati nakupljenih nepotrebnoca pa cu prisilno slikati za plac a.k.a. trznicu
damjan- mr.spika
-
Broj postova : 1257
Godine : 41
Datum registracije : 06.11.2009
Frenky je napisao/la:ovo bi ja nosio kad bi išao na dva dana ili duže:
mikropore, sterilne komprese,zavoj 2kom,octenisept (izvrstan jer sve ubija i može se tretirati sluznica),izosan tab, brufeni tab, ogledalo, šivaći pribor i ziherice, ribolovna čvrsta ŠPAGA 0.35, sol, vegeta, ocat, soda bikarbona, za rješavanje probavnih problema, mreža sitnog oka (min 1m2, služi za podigač za hvatanje ribe a inače preko šešira protiv insekata), čelična sajla(samo za duži boravak za izradu omči), torch upaljač 2kom, švicarac s pincetom i povećalom, lonac s poklopcem, limeni lončić umjesto čaše, debela alu folija(plahta koja se više puta koristi), rezervne vezice za čizme ili klupko užeta, udice za ptice, toalet papir, rezervne čarape (uvijek vunene debele) i veš, kompas sa kartama, mačeta ili čvršći kamp nož ili naoštreni ašovčić, sklopiva vreća za vodu, vreća za spavanje s podloškom, nepromočivi biwi s mogućnošću zatvaranja prednje strane u šator, konzerve tunjevine u maslinovom ulju, mesni naresci, boca rakije, mobitel sa gps-om i solarnim punjačem), naglavna baterija,beštek(žlica je najbitnija, za ostalo je nož), svijeća, dvije. reflektirajuča traka za na šešir. sve dobro pakirano u vrećicama za zamrzavanje, a onda u još jednu veću. nema nepromočivog a upotrebljivog ruksaka.
odjeća: udobno i prozračno, hlače sa kargo džepovima, flis i/ili softšel, veš koji odvaja znoj i ne usmrdi se za pola dana, šešir obavezno(bonie hat ili mali vuneni lovački, vunena fantomka za zimu)nepropusna duža jakna s kapuljačom, preko svega,smotana kabanica, debele vunene čarape (meni najbitnije,kvalitetne koristim i preko ljeta) kvalitetne gumene čizme za hodanje po mokrom i raskvašenom terenu, za kamenjar i suho poštene tvrde gojze.
firestarteri i slično su me nekad davno zanimali dok nisam probao zapaliti funkcionalnu vatru,onda sam definitivno odustao. zippo smrdi i uvijek ispari prerano. pila nepotrebna, za vatru samo suharci koji pucaju, za zaklon tanje grane koje rješava mačeta ili naoštrena lopatica. dobar podložak za vreću za spavanje je obavezan bez obzira na težinu i mjesto zauzima, granje na kamenju nije rješenje
za priručnu ribičiju nikome ne savjetujem pecanje sa par udica i malo flaksa, lakše ćete večeru uloviti podigačem ili mrežom..
lagani lonac s poklopcem i s kotlić ručkom i komadom lanca da ga možete objesiti iznad vatre je bolji od bilo koje vojne porcije koja je predviđena za primanje gotove hrane.. instant kava 3u1 obavezno.
i kad sam se razlaprdao, nabavljenu hranu isključivo kuhati u poklopljenom loncu ako imamo vode ili u vlastitom soku (u debljoj alu foliji dobro zamotati i baciti u žar). sirovo ni pod razno, pečenjem izgubimo tekućinu i pola hrane.
ribe hvatati podigačem s crvima u sredini (mreža sitnog oka), ptice sa udicama, manje životinje s omčama (čelične sajle), žabe štapom, gljive koje poznajete, vodu prokuhati.
kroz prirodu se nikada ne treba kretati tiho ako nema stvarne potrebe za tim, dajte divljim životinjama priliku da se sklone. prema vremenskim uvjetima treba složiti u ruksak b-komplet odjeće, veš obavezno.. reflektirajuči prsluk nije na odmet.
vise manje sve identicno, al sve ovisi o tome s cim smo navikli baratati, ja cesto koristim, a jos cesce nosim preklopnu pilu, jer dozvoljava izradu cuda na duzim boravcima,a stane skoro iza uha, a recimo sjekira koju mnogi obozavaju tegliti mi nikad nije trebala
damjan- mr.spika
-
Broj postova : 1257
Godine : 41
Datum registracije : 06.11.2009
Fotke fotke fotke..
Šimun- guru
-
obecajem i ja da ce fotke past iza Bozica, jedan dio osto kod cure u Splitu, nekaj imam u Zagrebu, a ostalo mi u vikendici ...
madWez- lingua
-
Broj postova : 206
Godine : 39
Datum registracije : 05.11.2013
Navratil deda mraz do mene
Zadnja promjena: CroPrepper; 22.12.13 20:01; ukupno mijenjano 1 put.
CroPrepper- lingua
-
Ne mogu iz nekog razloga vidit fotku,imaš neki link ili nešto?
Šimun- guru
-
Evo ga, ma nemrem prek mobitela stavit. Neznam zakaj.
CroPrepper- lingua
-
Evo sad radi.
Opaa,mogu ti reći da zavidim,ja već vidim svoj dar od dede bradatog-aftershave,dezodorans,čarape,džemper.....
Opaa,mogu ti reći da zavidim,ja već vidim svoj dar od dede bradatog-aftershave,dezodorans,čarape,džemper.....
Šimun- guru
-
kod mene se deda mrazu jedino mogu veselit ak si sam nekaj kupim hahaha, inace je situacija ko sa Rusom hahaha
madWez- lingua
-
Broj postova : 206
Godine : 39
Datum registracije : 05.11.2013
CroPrepper, mora da si bio jako dobar ove godine
Inspektor- lingua
-
Svaka čast, da i taj reklamer coca-cole pogodi Svaka čast, lijepe, dobre i korisne stvari
dux aeron- lingua
-
Broj postova : 372
Godine : 58
Datum registracije : 02.03.2013
Ja ne kužim što je ovo u prvom planu.......što izgleda k'o spremnik od Mg42?
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Puls, koliko ja vidim na slici su V klinovi, grijac ruku na plin, uljanica i hamok.
Inspektor- lingua
-
Za Croprepper: neznam kak izgleda taj madrac, kaj se nebi mogel pokrpati? daj neku sliku možda mogu pomoći.
Black Jack- tipko
-
Broj postova : 55
Godine : 54
Datum registracije : 08.11.2013
Aaaaaa......klinovi su me prcali......da upotrijebim izraz simpatičnog zagorca, doajena navedenog područja....
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Hvala dečki. Ma bil sam jako dobar ovu godinu haha! Black Jack : kakav madrac? Gde vidiš rupu?
Grijač je na benzin. Jučer probao, bogme dobro grije. Danas pičim po petrolej. U kući me svi špotaju kaj gasim svijetla haha.
Grijač je na benzin. Jučer probao, bogme dobro grije. Danas pičim po petrolej. U kući me svi špotaju kaj gasim svijetla haha.
CroPrepper- lingua
-
Stranica 2 / 4. • 1, 2, 3, 4
Stranica 2 / 4.