Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Pitanje za iskusne gljivare.
4 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 1 / 1.
Pitanje za iskusne gljivare.
Pozdrav svima nadam se da sam pogodio pravi podforum jer nisam bio siguran gdje ovo moje pitanje postaviti.
Dakle pitanje glasi...ko zna koja je ovo vrsta gljive ? Nadena je na podrucju gdje ima gljiva Lisičica (Cantharellus cibarius)
Ako itko zna sta više o njoj jel jestiva otrovna kako joj je ime, neka slobodno napiše
I direktni link (mozda radi boljeg zooma)
https://2img.net/h/oi43.tinypic.com/2v9p3kz.jpg
Unaprijed hvala
Dakle pitanje glasi...ko zna koja je ovo vrsta gljive ? Nadena je na podrucju gdje ima gljiva Lisičica (Cantharellus cibarius)
Ako itko zna sta više o njoj jel jestiva otrovna kako joj je ime, neka slobodno napiše
I direktni link (mozda radi boljeg zooma)
https://2img.net/h/oi43.tinypic.com/2v9p3kz.jpg
Unaprijed hvala
Dark00- tipko
-
Broj postova : 77
Godine : 34
Datum registracije : 19.11.2013
Re: Pitanje za iskusne gljivare.
mogao si i malo bolje to uslikati
ovako mi liči na prosenjak-pisano je o toj gljivi na forumu
ovako mi liči na prosenjak-pisano je o toj gljivi na forumu
bolle- lingua
-
Broj postova : 244
Godine : 53
Datum registracije : 06.10.2009
Na zalost nisam ja slika, pokusat cu nabavit sliku di se bolje vidi
Edit : Evo sam nabavio jos dvije slike gdje se bolje vidi
Edit : Evo sam nabavio jos dvije slike gdje se bolje vidi
Zadnja promjena: Dark00; 02.12.13 13:35; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : Dodane slike)
Dark00- tipko
-
to ti je prosenjak (Hydnum repandum) samo kaj je ovaj tvoj dosta star, možda i natopljen vodom.
Inače, ta gljiva je jestiva i poprilično ukusna dok je mlada, malo pikantno-gorkasta. Ovak stara se ne koristi za jelo. Ja je doduše ne berem jer u isto vrijeme ima drugih kvalitetnijih gljiva, ali s obzirom na rasprostranjenost i obilnost uroda prosenjaka u šumama u zagorju, mogla bi postati zanimljiva.
Inače, ta gljiva je jestiva i poprilično ukusna dok je mlada, malo pikantno-gorkasta. Ovak stara se ne koristi za jelo. Ja je doduše ne berem jer u isto vrijeme ima drugih kvalitetnijih gljiva, ali s obzirom na rasprostranjenost i obilnost uroda prosenjaka u šumama u zagorju, mogla bi postati zanimljiva.
pleurotus- bebač
-
Broj postova : 6
Godine : 44
Datum registracije : 04.01.2014
Hvala na odgovoru kolega
Dark00- tipko
-
Zna li netko kakav je zagrebački dio Medvednice po pitanju gljiva?
Svi spominju Zagorje u tom kontekstu, a meni je puno draži, a i puno bliži zagrebački dio...
Svi spominju Zagorje u tom kontekstu, a meni je puno draži, a i puno bliži zagrebački dio...
markonvs- spikač
-
Broj postova : 571
Godine : 46
Datum registracije : 13.11.2011
medvednica ima dosta gljiva....ali ovisi o milijun stvari. inače meni je puno draži zagorski dio medvednice: kraljev vrh, pila, gornja bistra. prije 5-6 godina za jedno popodne ja i otac našli 30-ak kg vrganja. zadnjih par godina slabo. i upamti, kod berbe gljiva imaš samo 1 pravilo: ak nisi siguran koju si gljivu ubrao, baci ju u pm!
pleurotus- bebač
-
Ma ne treba meni 30 kg vrganja već me samo zanima ima li smisla tražiti gljive na zagrebačkoj strani...
Često sam na Medvednici ionako pa bi mi branje gljiva u sezoni bila dodatna zanimacija...
Ionako bih više "lovio" fotićem nego brao jer osim što mi ne trebaju enormne količine gljiva, mislim da su važan dio eko sustava i da ih što više treba ostaviti majci prirodi...
A što se tiče konzumiranja, za sada sam se ograničio samo na vrganje. Dobro sam proučio svu literaturu do koje sam moga doći, pregledao tisuće fotografija, nabavio 5 android aplikacija i sad jedva čekam prve proljetne vrste!
Često sam na Medvednici ionako pa bi mi branje gljiva u sezoni bila dodatna zanimacija...
Ionako bih više "lovio" fotićem nego brao jer osim što mi ne trebaju enormne količine gljiva, mislim da su važan dio eko sustava i da ih što više treba ostaviti majci prirodi...
A što se tiče konzumiranja, za sada sam se ograničio samo na vrganje. Dobro sam proučio svu literaturu do koje sam moga doći, pregledao tisuće fotografija, nabavio 5 android aplikacija i sad jedva čekam prve proljetne vrste!
markonvs- spikač
-
Da si malo bolje upoznat sa ekologijom i fiziologijom gljiva ne bi pisao takve gluposti o ostavljanju gljiva ekosustavu. Na temelju takvih razmisljanja neukih ljudi i obicnih piskarala u uredima je i donesen novi zakon po kojem covjek ne smije ubrati vise od 2 kg gljiva. Reci cu ti samo jedan podatak koji sigurno neznas, a to je da prosjecna gljiva u svom odraslom obliku ispusti i do nekoliko milijuna spora, a svaka od tih spora klijanjem moze postati centar inokulacije novog micelija. Eh sad kad bi i pokupili bas sve gljive iz svih suma, opet bi ostalo na trilijune trilijardi spora koje bi klijale i stvarale nove micelije sa novim plodistima. Ja mislim da je pozeljno brati gljive i jesti u cim vecim kolicinama, jer osim sto su besplatne, ujedno su zdrave i ljekovite.
pleurotus- bebač
-
Kada sam rekao su važan dio ekosustava, između ostalog sam mislio na to da su hrana raznim živim bićima od mikroorganizama do sisavaca.
No možda sam krivo shvatio pojam ekosustav... isto kao što nikako ne mogu shvatiti pohlepu i megalomaniju...
To je vjerovatno zato što sam neuk
No možda sam krivo shvatio pojam ekosustav... isto kao što nikako ne mogu shvatiti pohlepu i megalomaniju...
To je vjerovatno zato što sam neuk
markonvs- spikač
-
Apropo zakona o gljivama, mislim da ima dvije velike mane. Prva je ta što je preblag, a druga je to što ga se uopće ne provodi.
No to nije ništa novoga na ovim prostorima pa se ne uzrujavam previše.
Svoj skroman doprinos dajem time što ne uzimam od prirode ono što mi ne treba i nastojanjem da tu filozofiju prenesem na što više ljudi.
No to nije ništa novoga na ovim prostorima pa se ne uzrujavam previše.
Svoj skroman doprinos dajem time što ne uzimam od prirode ono što mi ne treba i nastojanjem da tu filozofiju prenesem na što više ljudi.
markonvs- spikač
-
Vjerojatno. Zato ni neznas da na zemlji postoji vise od 1 500 000 vrsta gljiva. Od toga je jestivo samo 3000, a u ozbiljnoj konzumaciji se koristi samo 100 tinjak vrsta sa svojim varijatetima. Kolicinski gledano to je manje od 0.01 % Toliko o tvojoj zabrinutosti za narusavanje ekosustava kroz berbu gljiva. A sto se tice megalomanije i pohlepnosti, reci to onim ljudima koji imaju doma po 5-6 gladnih usta kojima takvi poput tebe spocitavaju besplatnu zdravu hranu, dok ti bezbrizno sa svojim foticem i gadgetsima poslikavas nesto o cem nemas pojima
pleurotus- bebač
-
Zato sam uvjeren u to da si ti sa tih 30 kg nabranih vrganja nahranio sirotinju. Nije lijepo vlastitu pohlepu opravdavati takvim izjavama, nije kulturno ni moralno.
Na primjer, reci mi tko ili što ti daje za pravo da iz državne šume koja je tvoja jednako kao i moja uzmeš 30 kg gljiva?
Koliko je teško shvatiti važnost postojanja i provođenja zakona?
Na primjer, reci mi tko ili što ti daje za pravo da iz državne šume koja je tvoja jednako kao i moja uzmeš 30 kg gljiva?
Koliko je teško shvatiti važnost postojanja i provođenja zakona?
markonvs- spikač
-
Kao prvo to je bilo prije 6 godina i tada jos nije vrijedio novi zakon na koji se ti tako srcano pozivas iako mislim da ce se taj zakon vrlo brzo mijenjati kad se pocne pitati struka a ne salabajzeri poput tebe. Cak je i profesor Romano Bozac sa agronomskog fakulteta (progooglaj si malo tko je on) javno popljuvao novi zakon. Drugo, da, ja i otac nahranili smo 6 clanova nase obitelji sa tih 30 kg gljiva. Hranili smo ih iducih 6 mjeseci jer smo dio smrznuli a dio posusili tako da imamo i za period kada gljiva nema. Trece, smatram da se zakon treba donositi na dobrobit svih ljudi, a ne na stetu onih zaljubljenika u prirodu koji i vole brati i jesti gljive. Da se razumijemo, i ja sam za to da se kaznjavaju prekupci i razni mesetari svim i svacim pa tako i gljivama, ali sa znanstvene strane, na sto se pozivaju ti sto donose takve zakone nemaju nikakvih argumenata. Taj zakon je donesen iskljucivo da se jos malo popuni proracun i omoguci da jos vise zarade upravo spomenuti prekupci. Jer iskaznica za gljivare dodje 100 njak kn, pa jos po kg ubrane gljive 20 kn i na kraju se prosjecnom beracu vise isplati kupiti gljivu na placu ili trgovini nego ici ubrati u sumu. A najvise profitiraju prekupci i drzava. Jer ce se mikorizne gljive tako i tako morati pobrati iskljucivo u sumi da bi dosle do krajnjeg potrosaca. I ja se slazem da imamo jednako pravo i ti i ja ubrati gljivu u drzavnoj sumi. Neznam zasto ti nisi ubrao. Vjerojatno zato sto si neuk pa ne znas gdje treba brati ili ne poznajes gljive. Ali poznajes neutemeljen zakon i sad si gospodar svemira. Zasto taj zakon vrijedi za gljive i sparoge, a recimo ne za kestene ili divlji radic??? Ajde pametnjakovicu odgovori na to pitanje? I usput napisi koja ti je struka da vidim da li cemo voditi raspravu na znanstvenom nivou jer mi se ne da trositi vrijeme na pausalne gluposti luftbrenzera!
pleurotus- bebač
-
Sreća je ipak na kraju u tome, da su razumni ljudi raspoznali neuspjehom frustrirane kvazi znastvenike poput tebe i dotičnog profesora za pršute pa je zakon unatoč vašim pohlepom motiviranim laprdanjima ipak donesen. Žalosno je velim samo, što ga se ne provodi.
Ne bih htio više trošiti tvoje dragocjeno vrijeme velikoga humaniste jer vjerujem da još puno gladnih usta čeka da ih nahraniš. Možda ovom prilikom kokošima iz susjedovog dvorišta, da se ne moraš mučiti odlaskom u šumu bezveze...
Ne bih htio više trošiti tvoje dragocjeno vrijeme velikoga humaniste jer vjerujem da još puno gladnih usta čeka da ih nahraniš. Možda ovom prilikom kokošima iz susjedovog dvorišta, da se ne moraš mučiti odlaskom u šumu bezveze...
markonvs- spikač
-
Profesor kojeg nazivas kvazi znastvenikom je drugi covjek u povijesti covjecanstva koji je opisao najveci broj gljiva u svijetu. Na zalost, dok god drzavu vode neuki seronje poput tebe bit cemo banana drzava kao sto i jesmo. Da se malo vise pita znanstvenike a malo manje podobne neuke seronje donosili bi se pravedni zakoni i provodili. I drugi puta kad trebas pomoc za gljivu koja zauzima 5% rasprostranjenosti u Hrvatskoj uzmi si knjigu od spomenutog prsutara a nemoj trazit odgovore u slikovnicama za djecu do 3 godine jer su ti inteligencija i znanje na tom nivou. Imas pozdrav od magistra neuki seronjo!!
pleurotus- bebač
-
Bla, bla, bla... naravno da vas nitko ne sluša kad ste toliko primitivni...
Tolike škole, a kultura i bonton se ne naziru ni u tragovima...
Jadna li nam je prosvjeta...
Tolike škole, a kultura i bonton se ne naziru ni u tragovima...
Jadna li nam je prosvjeta...
markonvs- spikač
-
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 1 / 1.