Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Moj grinder - Replika KMG
+23
largo001
Rainmaker
maxina
Keltan
siga
Hombre
Fagus
bezribic
Smeđi
Knife_maniac
zoki208
puls
zlatko1
chumaman
ssverko13
cutlass
Zile
ben-66
marko5000
flok
Pilgrim
marine317
gorky
27 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 4.
Stranica 1 / 4. • 1, 2, 3, 4
Moj grinder - Replika KMG
Pažnja – bit će dosta slika:)
Sad će skoro godina dana kako sam napravio svoja prva dva noža. Tada sam odlučio složiti si grinder. Vidio sam tu dosta ekipe šta su radili sebi pa reko idem i ja laganini. Sakupljanje djelova i sastavljanje je trajalo par mjeseci. Nisam radio svakodnevno zbog posla već većinom subotama pa je išlo sporije.
Našao sam na britishblade forumu tutorijal od člana Aly-a koji je po meni jako detaljan i dobar.
Evo linka:
http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?60352-Let%92s-make-a-Grinder&p=880946#post880946
Uvijek je dobro napraviti skicu pa sam je napravio u sketchUp. Nije ACAD ili Catya ali poslužilo je.
Kupio sam si plosnate željezne profile debljine 10mm i kvadratni profil 30*30 za ruku, izrezao i označio djelove.
Nosač kotača
Uštimavanje ležajeva za pogonsku osovinu
Kotači – bačvica i ravni
Izrada osovine za kotače
Pogonski kotač
Naštimavanje prije varenja
Kostur sastavljen
U međuvremenu sam uspio nabaviti invertor za trofazni motor i spojiti.
Test vožnja prije farbanja:) (Sad je gore drugi motor, remen i remenice tako da radi kao tiho kao urica)
i par slika gotovog stroja
Nadam se da ste uživali jer ja jesam;)
Sad će skoro godina dana kako sam napravio svoja prva dva noža. Tada sam odlučio složiti si grinder. Vidio sam tu dosta ekipe šta su radili sebi pa reko idem i ja laganini. Sakupljanje djelova i sastavljanje je trajalo par mjeseci. Nisam radio svakodnevno zbog posla već većinom subotama pa je išlo sporije.
Našao sam na britishblade forumu tutorijal od člana Aly-a koji je po meni jako detaljan i dobar.
Evo linka:
http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?60352-Let%92s-make-a-Grinder&p=880946#post880946
Uvijek je dobro napraviti skicu pa sam je napravio u sketchUp. Nije ACAD ili Catya ali poslužilo je.
Kupio sam si plosnate željezne profile debljine 10mm i kvadratni profil 30*30 za ruku, izrezao i označio djelove.
Nosač kotača
Uštimavanje ležajeva za pogonsku osovinu
Kotači – bačvica i ravni
Izrada osovine za kotače
Pogonski kotač
Naštimavanje prije varenja
Kostur sastavljen
U međuvremenu sam uspio nabaviti invertor za trofazni motor i spojiti.
Test vožnja prije farbanja:) (Sad je gore drugi motor, remen i remenice tako da radi kao tiho kao urica)
i par slika gotovog stroja
Nadam se da ste uživali jer ja jesam;)
Zadnja promjena: gorky; 17.10.13 22:48; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : Dodavanje videa)
gorky- mr.spika
-
Broj postova : 1400
Godine : 48
Datum registracije : 19.11.2012
Re: Moj grinder - Replika KMG
Svaka čast kolega gorsky . Drago mi je da ste ovo djelo vaših ruku odlučili podijeliti sa nama. Izrada je odlična i vidi se vaša vještina koju ćemo nadam se i dalje imati priliku gledati u akciji . Usput trebalo bi mi bacit oko na imt 533 čisto onako servisno hehehe. Šalu na stranu stvarno ste to odlično napravili
marine317- lingua
-
Broj postova : 348
Godine : 28
Datum registracije : 10.11.2012
Bravo na svemu,skidam kapu.
Pilgrim- lingua
-
Broj postova : 262
Godine : 43
Datum registracije : 20.02.2012
e to je grinder!!! svaka čast.
flok- lingua
-
Broj postova : 263
Godine : 40
Datum registracije : 15.03.2013
Izgleda bolje nego na polici u trgovini
A još bolje i radi koliko vidim, sviđa mi se ova "multifunkcionalnost", mogućnost izmjene načina brušenja... I to što je napravljen od mesnatog materijala, kvalitetno, a ne od nekog lima
Svaka čast...
A još bolje i radi koliko vidim, sviđa mi se ova "multifunkcionalnost", mogućnost izmjene načina brušenja... I to što je napravljen od mesnatog materijala, kvalitetno, a ne od nekog lima
Svaka čast...
marko5000- lingua
-
Broj postova : 281
Godine : 33
Datum registracije : 21.03.2013
Odlicno uradeno Gorky .... ...Jedino sto mi se cini na prvom videu da ti je remen malo previse opusten ...pa baca veliki luk ....Remen bi kad se naspana trebao imati odstupanje 1-2 cm kad ga stisnes prstima ....Ali ako ti ne spada ,,,pici dalje ....Pozdrav
ben-66- lingua
-
Broj postova : 491
Godine : 58
Datum registracije : 16.07.2009
Milina:i
Zile- lingua
-
Broj postova : 304
Godine : 62
Datum registracije : 05.05.2012
bravo kolega odlican je!
reci samo kako se vrti ovaj plasticni veliki kotac?
ja sam uzeo isti no i nije nesto bio u centru.. plesao je i na krajnjoj tocki (radnoj na traci) i na lagerima i po visini .. koma..
poslje sam nabavio aluminijski .. no jos nisam radio hollow
ja sam uzeo isti no i nije nesto bio u centru.. plesao je i na krajnjoj tocki (radnoj na traci) i na lagerima i po visini .. koma..
cutlass- guru
-
Broj postova : 3949
Godine : 49
Datum registracije : 16.04.2011
Ekipa hvala na komentarima. Drago mi je da vam se sviđa moja igračka:) Imam dosta alatića koje se može kombinirati s grinderom.
@ben: Ovaj video koji sam stavio prikazuje test kako se ponašaju kotači i belt. Rekli bi zadnja proba prije farbanja. Također na videu je motor koji se vrti na 1400 o/min i remen i remenica koji su tako reći ok za probu. Sad je na grinderu motor od 1,5kW 2850 o/min, druge remenice i nazubljeni klinasti remen. Zahvaljujući čudu zvanom inverter, motor mogu zavrtiti teoretski nekoliko puta brže ali ja sam ga ograničio na njegovu nominalnu brzinu plus 50% dakle vrti se ako treba 4500 o/min. Traka može ići 7000-8000 tisuća što je zapravo zastrašujuće:) Napravio sam i dodatni upravljač slika 13 na kojem mijenjam smjer vrtnje motora kao i brzinu. Invertor sam programirao da mi starta stroj postepeno do izabrane brzine i isti lagano zaustavlja - luda stvar!
Cool stvar je da u mojoj mini radionici imam samo monofaznu struju a vrtim trofazni motor:pas:
Što se tiče zategnutosti remena nekakvo je pravilo da bi remen trebao ići gore dolje za jednu svoju debljinu što bi bilo otprilike ovo što si ti napisao. S ovim drugim remenicama i remenom buka i vibracije u odnosu na video su nebo i zemlja.
Još jedno hvala svima na komentarima. Uskoro ide tema o još jednoj igračkici:P
@ben: Ovaj video koji sam stavio prikazuje test kako se ponašaju kotači i belt. Rekli bi zadnja proba prije farbanja. Također na videu je motor koji se vrti na 1400 o/min i remen i remenica koji su tako reći ok za probu. Sad je na grinderu motor od 1,5kW 2850 o/min, druge remenice i nazubljeni klinasti remen. Zahvaljujući čudu zvanom inverter, motor mogu zavrtiti teoretski nekoliko puta brže ali ja sam ga ograničio na njegovu nominalnu brzinu plus 50% dakle vrti se ako treba 4500 o/min. Traka može ići 7000-8000 tisuća što je zapravo zastrašujuće:) Napravio sam i dodatni upravljač slika 13 na kojem mijenjam smjer vrtnje motora kao i brzinu. Invertor sam programirao da mi starta stroj postepeno do izabrane brzine i isti lagano zaustavlja - luda stvar!
Cool stvar je da u mojoj mini radionici imam samo monofaznu struju a vrtim trofazni motor:pas:
Što se tiče zategnutosti remena nekakvo je pravilo da bi remen trebao ići gore dolje za jednu svoju debljinu što bi bilo otprilike ovo što si ti napisao. S ovim drugim remenicama i remenom buka i vibracije u odnosu na video su nebo i zemlja.
Još jedno hvala svima na komentarima. Uskoro ide tema o još jednoj igračkici:P
gorky- mr.spika
-
Ovaj plastični je jedini od plastičnik koji sam zadržao od naručenih. Bio je bačvast ali sam ga potokario na ravno. Izbacio sam čahure i stavio osovinu kao i na sve kotačiće. Vrti se jako precizno i jedva čekam da isprobam hollow:)cutlass je napisao/la:bravo kolega odlican je!
gorky- mr.spika
-
Divota uzivam gledajući
ssverko13- bomber
-
Broj postova : 163
Godine : 26
Datum registracije : 04.10.2013
Malo se skupljaju djelovi za grinder...
Čelični kotači s čeličnim osovinama, dvorednim ležajevima i lijepim bruniranim crnim maticama.
Živjeli:)
Čelični kotači s čeličnim osovinama, dvorednim ležajevima i lijepim bruniranim crnim maticama.
Živjeli:)
gorky- mr.spika
-
Pimp My Grinder mnogo dobro izgleda a i potrudio si se svojski oko istog
chumaman- mr.spika
-
Broj postova : 1451
Godine : 32
Datum registracije : 26.10.2011
Ovog izradjuje moj punac. Dobio volju nakon sto smo zavrsili mog:) Siguran sam da ce mi dati krug . Bit ce zanimljiv pa onda da krenem sa slikama od pocetka. Naravno bit ce gore vfd s cool motorcicem....
gorky- mr.spika
-
A IIIII kud će suza neg' na oko Punac ti se svijetski odužuje što si ga riješio muke
chumaman- mr.spika
-
Broj postova : 1451
Godine : 32
Datum registracije : 26.10.2011
chumaman je napisao/la:A IIIII kud će suza neg' na oko Punac ti se svijetski odužuje što si ga riješio muke
Haha. Odveo si i niti pod koju cijenu ne vracaj:)
gorky- mr.spika
-
Izgleda odlicno.A i radi odlicno.Svaka cast.
zlatko1- spikač
-
Broj postova : 827
Godine : 43
Datum registracije : 28.10.2010
Da ne otvaram novu temu nastaviti ću ovdje.
Evo obzirom da je moj prvi grinder usput rečeno čudo od stroja otputovao jednom knifemakeru (znači u dobre ruke) primoran sam napraviti si novi. Ovaj će biti bezobrazna kopija Češkog grindera. Dakle moći će raditi i horizontalno i vertikalno. Nacrti će uskoro biti spremni a onda ide izrada - jedva čekam Naravno sve one slatke đinđe od kotaćića, ruke, naslona, jiga itd. moraju bit uključene u projekt.
Evo jedna slikica početka:
Nadam se da ću uspjeti održati kontinuitet objave fotki glede praćenja napretka u izradi:)
Evo obzirom da je moj prvi grinder usput rečeno čudo od stroja otputovao jednom knifemakeru (znači u dobre ruke) primoran sam napraviti si novi. Ovaj će biti bezobrazna kopija Češkog grindera. Dakle moći će raditi i horizontalno i vertikalno. Nacrti će uskoro biti spremni a onda ide izrada - jedva čekam Naravno sve one slatke đinđe od kotaćića, ruke, naslona, jiga itd. moraju bit uključene u projekt.
Evo jedna slikica početka:
Nadam se da ću uspjeti održati kontinuitet objave fotki glede praćenja napretka u izradi:)
gorky- mr.spika
-
Uuu, prava stvar, čini se!
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Samo napred, i sa grinderom i sa slikama, ako bude fin kao prvi bit će pravi užitak gledat kako napreduje... A onda i nožiće koji izađu ispod njega
marko5000- lingua
-
Broj postova : 281
Godine : 33
Datum registracije : 21.03.2013
A to je razlog zbog kojeg ne izbacujes nove komade, a ja vec pomislio da si trake okacio o klin i uhvatio se heklanja. Jedva cekam da vidim novu zwer
Pazi sa dimenzijama da nebi morao kupiti jos 2 garaze pored svoje
Blagodarim ideju sa multipraktikom i jedva cekam da ga vidim gotovog
Blagodarim ideju sa multipraktikom i jedva cekam da ga vidim gotovog
Knife_maniac- mr.spika
-
Broj postova : 1193
Godine : 35
Datum registracije : 12.05.2009
Kuha Gorky nešto... sumnjam da će imat gorak okus:) Poznavajući te, biti će to ljuta mašina. Picajzla style!!! Sretno frende.
Smeđi- bomber
-
Broj postova : 184
Datum registracije : 06.02.2013
Hahhaha, Zoki nećeš me se tako lako riješiti Manijače izgleda da bi još jedna garaža legla samo tako. Ozbiljno mi ponestaje mjesta Smeđi, samo drž fige;)
Hvala dečki na podršci! Mislim da će ovo biti ultimate machine dok ne napravim sljedećeg
gorky- mr.spika
-
Nadam se da će ti pomoći . Vide se dimenzije onog češkog grindera .
bezribic- tipko
-
Broj postova : 78
Godine : 53
Datum registracije : 23.02.2011
bezribic je napisao/la: Nadam se da će ti pomoći . Vide se dimenzije onog češkog grindera .
Hvala na slikama. Jako lijepo od tebe na djeljenju
gorky- mr.spika
-
Ja sam napravio dva različita grindera do sada ,ali ovaj mi je nešto ekstra . Planiram ga ili kupiti ili čak praviti , ali u neka ljepša vremena jer mi financije ne dozvoljavaju . Ubi me švicaraccccc !
bezribic- tipko
-
bezribic je napisao/la:Ja sam napravio dva različita grindera do sada ,ali ovaj mi je nešto ekstra . Planiram ga ili kupiti ili čak praviti , ali u neka ljepša vremena jer mi financije ne dozvoljavaju . Ubi me švicaraccccc !
hahahhah, znači mokri snovi:D
Da, grinder im je po meni nešto bolesno dobro. Dodatno me impresionira gadgetarija koja ide uz njega. Pokušat ću što više toga odraditi.
PS. prokleti švicarac - nisi jedini
gorky- mr.spika
-
Ajde ako budeš u prilici poslikaj malo postupak izrade ,pa nas uveseli .
bezribic- tipko
-
Sporo se napreduje ali nije do mene. U medjuvremenu sam napravio potkovu za budućeg konja:)
Materijal inox, nosač čelik.
Materijal inox, nosač čelik.
gorky- mr.spika
-
Stranica 1 / 4. • 1, 2, 3, 4
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 4.