Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Peć za toplinsku obradu I - izrada kontrolne kutije
+8
2,9,29
chumaman
palac
Zile
Fagus
cvox
ssverko13
gorky
12 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.
Peć za toplinsku obradu I - izrada kontrolne kutije
PRVI DIO
Pozdrav forumitima. Već neko vrijeme razmišljam o tome da sastavim neki mali tutorijal o tome kako napraviti peć za toplinsku a obzirom da sam dobio i par upita o istoj, vidim da ljude to zanima. Tako sam se odlučio sakupiti sve detalje na hrpu dok su još svježi i podijeliti ih s vama.
Ja sam prije par mjeseci gruntao koju peć odabrati(plin ili električna) odluka je pala na električnu. Par je razloga zašto sam tako izabrao:
Tutorija ću napraviti u par cjelina. Prvi dio je Kontrolna kutija, zatim izrada grijača i izrada peći. Obzirom da se radi o struji sve što raditi radite na svoju ruku i ja ne snosim nikakvu odgovornost za moguće posljedice nastale nestručnim rukovanjem!
Odmah na početku da raščistimo da ja nisam elektroničar niti električar ali eto malo kužim materiju pa ako i nešto krivo nazovem/napišem slobodno ispravite!
Da bi mogli podešavati/programirati peć potrebne su sljedeće komponente:
PID kontroler
služi za postavljanje željene temperature i održavanje reguliranje iste. Ovisno o izvedbi postoji nekoliko modele kao npr. s ugrađenim SSR-om koji je manje snage i nije za ovo, s vanjskim izlazom za SSR(taj vam treba), zatim ovisno o mogućnostima PID-a npr. da li se može programirati da dostigne neku temperaturu drži je neko određeno vrijeme i onda automatski isključi peć itd. Može se naći i na ebayu i cijene se kreću od 30$ pa do 150 i više. Treba paziti na raspon temperature koju mjeri da ne kupite PID koji je namjenjen kontroli temperature aparata za kavu Uz PID obično dođe i primjer spajanja na grijače, SSR i sondu. Preporuka je uzeti kvalitetnije jer peć radite da bi točno mogli odrediti temperaturu a i da komponente traju
SSR relej
je zapravo prekidač koji pušta 'struju' na grijače. Treba gledati da je snage bar 25A. Izlaz s PID-a spaja se na SSR. Ulaz na SSR je zapravo niski napon do 12VDC. S druge strane SSR-a je izlaz koji je naravno mrežni napon.
Hladnjak
služi za hlađenje releja. Ukoliko imate metalnu kutiju onda SSR možete zaljepiti direktno na kućište kutije. Između se obavezno stavlja termovodljiva pasta jer se SSR grije i mora se hladiti inače pregori.
Sonda
koju treba nabaviti mora biti K-Type(1250°C) za visoke temperature. Kod spajanja sonde na PID treba paziti da se žice pravilno spoje jer je crvena žica minus a žuta plus. Ukoliko se zamijene žice PID će pokazivati temperaturu negativno.
Prekidači se spajaju tako da se na jedan prekidač pali samo PID a na drugi pušta napon na grijače. Ovo je dobro jer kad ugasimo grijače i dalje možemo pratiti temperaturu u peći.
Fuse
osigurač je tu u slučaju da dođe do porasta napona ili kratkog spoja da jednostavno zaštiti elektoniku i mrežu.
Primjer spojenih komponenti. Koristio sam žarulju koja je bila izvor topline. Pored žarulje vidi se sonda koja mjeri temperaturu. PID ovisno o temperaturi pali i gasi žarulju(grijače)
Shema spajanja:
Nacrtano na papiru na brzaka...
Napominjem da u ovisnosti o opremi oznake na kontroloru i SSR-u se mogu razlikovati ali u biti osnovna šema je tu.
Gotova Kutija
Slikano taman prije nego će temperatura dostići 1000°C. Zato je neka okrljaštena fotka. Crveno je trenutna temperatura u peći a zeleno je zadana:)
Uskoro ide video testiranja komponenti prije sastavljanja kutije!!!
Evo mali video:
Nema tona ali nema veze. Uglavnom na displayu se vidi pored temperatura i jedna mala zelena lampica. Kad lampica gori gori i žarulja. Crveni prekidač prekida napajanje za žarulju(grijače) Lampica će i dalje goriti ali žarulja ne.
Pozdrav forumitima. Već neko vrijeme razmišljam o tome da sastavim neki mali tutorijal o tome kako napraviti peć za toplinsku a obzirom da sam dobio i par upita o istoj, vidim da ljude to zanima. Tako sam se odlučio sakupiti sve detalje na hrpu dok su još svježi i podijeliti ih s vama.
Ja sam prije par mjeseci gruntao koju peć odabrati(plin ili električna) odluka je pala na električnu. Par je razloga zašto sam tako izabrao:
- mogu točno odrediti temperaturu, držati je precizno određen vremenski interval i samim time napraviti vrhunsku toplinsku obradu mojih nožeka
- male radne dimenzije peći što je u mojoj radioni izuzetno bitno
- ne moram nositi trećoj strani noževe i vjerovati da je toplinska super napravljena. Usto ne gubim vrijeme na vožnju po gradu.(Nema veze s plinom ali eto)
- bojim se plina:)
Tutorija ću napraviti u par cjelina. Prvi dio je Kontrolna kutija, zatim izrada grijača i izrada peći. Obzirom da se radi o struji sve što raditi radite na svoju ruku i ja ne snosim nikakvu odgovornost za moguće posljedice nastale nestručnim rukovanjem!
Odmah na početku da raščistimo da ja nisam elektroničar niti električar ali eto malo kužim materiju pa ako i nešto krivo nazovem/napišem slobodno ispravite!
Da bi mogli podešavati/programirati peć potrebne su sljedeće komponente:
- PID kontroler (logička jedinica)
- Sonda za mjerenje temperature
- SSR relej
- Hladnjak za relej
- Dva prekidača
- Jedan Fuse osigurač
- Kutija u koju treba sve to nagurati
- Nešto žice
PID kontroler
služi za postavljanje željene temperature i održavanje reguliranje iste. Ovisno o izvedbi postoji nekoliko modele kao npr. s ugrađenim SSR-om koji je manje snage i nije za ovo, s vanjskim izlazom za SSR(taj vam treba), zatim ovisno o mogućnostima PID-a npr. da li se može programirati da dostigne neku temperaturu drži je neko određeno vrijeme i onda automatski isključi peć itd. Može se naći i na ebayu i cijene se kreću od 30$ pa do 150 i više. Treba paziti na raspon temperature koju mjeri da ne kupite PID koji je namjenjen kontroli temperature aparata za kavu Uz PID obično dođe i primjer spajanja na grijače, SSR i sondu. Preporuka je uzeti kvalitetnije jer peć radite da bi točno mogli odrediti temperaturu a i da komponente traju
SSR relej
je zapravo prekidač koji pušta 'struju' na grijače. Treba gledati da je snage bar 25A. Izlaz s PID-a spaja se na SSR. Ulaz na SSR je zapravo niski napon do 12VDC. S druge strane SSR-a je izlaz koji je naravno mrežni napon.
Hladnjak
služi za hlađenje releja. Ukoliko imate metalnu kutiju onda SSR možete zaljepiti direktno na kućište kutije. Između se obavezno stavlja termovodljiva pasta jer se SSR grije i mora se hladiti inače pregori.
Sonda
koju treba nabaviti mora biti K-Type(1250°C) za visoke temperature. Kod spajanja sonde na PID treba paziti da se žice pravilno spoje jer je crvena žica minus a žuta plus. Ukoliko se zamijene žice PID će pokazivati temperaturu negativno.
Prekidači se spajaju tako da se na jedan prekidač pali samo PID a na drugi pušta napon na grijače. Ovo je dobro jer kad ugasimo grijače i dalje možemo pratiti temperaturu u peći.
Fuse
osigurač je tu u slučaju da dođe do porasta napona ili kratkog spoja da jednostavno zaštiti elektoniku i mrežu.
Primjer spojenih komponenti. Koristio sam žarulju koja je bila izvor topline. Pored žarulje vidi se sonda koja mjeri temperaturu. PID ovisno o temperaturi pali i gasi žarulju(grijače)
Shema spajanja:
Nacrtano na papiru na brzaka...
Napominjem da u ovisnosti o opremi oznake na kontroloru i SSR-u se mogu razlikovati ali u biti osnovna šema je tu.
Gotova Kutija
Slikano taman prije nego će temperatura dostići 1000°C. Zato je neka okrljaštena fotka. Crveno je trenutna temperatura u peći a zeleno je zadana:)
Uskoro ide video testiranja komponenti prije sastavljanja kutije!!!
Evo mali video:
Nema tona ali nema veze. Uglavnom na displayu se vidi pored temperatura i jedna mala zelena lampica. Kad lampica gori gori i žarulja. Crveni prekidač prekida napajanje za žarulju(grijače) Lampica će i dalje goriti ali žarulja ne.
Zadnja promjena: gorky; 10.02.17 10:12; ukupno mijenjano 4 put/a. (Reason for editing : Dodavanje video zapisa)
gorky- mr.spika
-
Broj postova : 1400
Godine : 48
Datum registracije : 19.11.2012
Re: Peć za toplinsku obradu I - izrada kontrolne kutije
Uh mozda kad skupim para i zavrsim skolu (elektro mehanicar 2razred ) i ja to napravim Svaka cast. Gdje si nabavio grijače?. Vrlo korisne informacije. Koliko je bio cjelokupni budget ? ZakOn ZakOn
ssverko13- bomber
-
Broj postova : 163
Godine : 26
Datum registracije : 04.10.2013
Mladi kolega ide dio s grijačima:)ssverko13 je napisao/la:Uh mozda kad skupim para i zavrsim skolu (elektro mehanicar 2razred ) i ja to napravim :DSvaka cast. Gdje si nabavio grijače?. Vrlo korisne informacije. Koliko je bio cjelokupni budget ? :lova:ZakOn ZakOn
gorky- mr.spika
-
Kapa do poda , svaka čast kolega
cvox- tipko
-
Broj postova : 55
Godine : 58
Datum registracije : 16.08.2013
Svaka cast kolega
Fagus- bomber
-
Broj postova : 175
Godine : 49
Datum registracije : 18.11.2012
gorky- mr.spika
-
E ovo mi je došlo u pravo vrijeme jer baš skupljam materijal i informacije jer si i ja hoću napraviti peč za kaljenje.
Zile- lingua
-
Broj postova : 304
Godine : 62
Datum registracije : 05.05.2012
Umjetniče Žile radi toga sam i stavio tutorijal! Da ljudi ne lutaju i ne gube vrijeme kao ja. Drago mi je da si se odlučio za peć. Kad je sastaviš očekujem detalje:)Zile je napisao/la:E ovo mi je došlo u pravo vrijeme jer baš skupljam materijal i informacije jer si i ja hoću napraviti peč za kaljenje.
gorky- mr.spika
-
ssverko13- bomber
-
Broj postova : 163
Datum registracije : 04.10.2013
prije ljeta kupio sam "neispravnu" peć u Sesvetama na otpadu, poklonio ju prijatelju u VŽ jer se bavi metalom pa ima potrebe i za kaljenjem, uglavnom peć sam kupio na kile, čak su i odbili šamot koji je u pečnici tako da sam dao punih 200 kuna, nedostajala je samo sonda koju sam kod nas kupio za 400 kn, peć radi savršeno. možda negdje po otpadima se može naći još koja, treba tražiti.
nisam našao (http://www.auberins.com) sondu na ovim stranicama, čini mi se da sam svoju preplatio, ili ne znam tražiti, ako znate gdje se nalazi molim označite mi stranicu.
nisam našao (http://www.auberins.com) sondu na ovim stranicama, čini mi se da sam svoju preplatio, ili ne znam tražiti, ako znate gdje se nalazi molim označite mi stranicu.
palac- bomber
-
Broj postova : 103
Godine : 66
Datum registracije : 08.08.2010
Svakako korisna informacija. Meni je najveći problem bila struja u radionici. 2,5kW max.palac je napisao/la:prije ljeta kupio sam "neispravnu" peć u Sesvetama na otpadu, poklonio ju prijatelju u VŽ jer se bavi metalom pa ima potrebe i za kaljenjem, uglavnom peć sam kupio na kile, čak su i odbili šamot koji je u pečnici tako da sam dao punih 200 kuna, nedostajala je samo sonda koju sam kod nas kupio za 400 kn, peć radi savršeno. možda negdje po otpadima se može naći još koja, treba tražiti.
Većina peći počinje od 3,5kW..
Evo link na sonde http://www.auberins.com/index.php?main_page=index&cPath=20_3
gorky- mr.spika
-
Mrkli mrak tutorijal kolega ,izvanredno
Da se nadovežem, dakle prije svega prvo provjerite snagu i ispravnost strujnog voda
Neka bude pećica kolege
" />
Da se nadovežem, dakle prije svega prvo provjerite snagu i ispravnost strujnog voda
Neka bude pećica kolege
" />
Zadnja promjena: chumaman; 20.10.13 11:59; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : dodana slika)
chumaman- mr.spika
-
Broj postova : 1451
Godine : 32
Datum registracije : 26.10.2011
Gorky
Respekta!.....dakako i na drugom tutorijalu.Sretno!
2,9,29- lingua
-
Broj postova : 414
Godine : 240
Datum registracije : 16.03.2011
Hvala:)2,9,29 je napisao/la:Gorky
Tutorijal je mogu slobodno reći pogodio cilj. Neki su se odlučili na izradu svoje peći a oni koji su o tome već prije razmišljali imati će puno jednostavniji put. Vjerujem da će svi oni dati svoj doprinos u razvoju teme bilo savjetima iz osobnog iskustva ili svojim idejama kako bi obogatili temu. Neki su to već i napravili.
Bilo bi možda lijepo ako bi modovi prepoznali tutorijal kao dobar i uvrstili ga u za to predviđen dio kako bi bio na raspolaganju svim trenutnim i budućim članovima foruma.
Negdje sam pročitao da je 50% izrade noža kvalitetno napravljena toplinska obrada.
Sretno svima s izradom svog knifemakerskog dragulja
gorky- mr.spika
-
Još jedna kutija zgotovljena. Baš sam happy kako je dobro ispala:)
gorky- mr.spika
-
Opa ! Prebacio si se na SLIM kutije
Evo i moje kutijce....vise manje po istom principu uz neke nadopune....
Knife_maniac- mr.spika
-
Broj postova : 1193
Godine : 35
Datum registracije : 12.05.2009
gorky je napisao/la:Još jedna kutija zgotovljena. Baš sam happy kako je dobro ispala:)
Više nego dobro.
Zar je baš tolika gužva u radioni da si je morao postaviti uspravno jer time postaje nestabilna, hladnjak preteže na jednu stranu, horizontalno bi ljepše izgledala...
Hombre- guru
-
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011
Evo gdje se kod nas može kupiti sonde i elektronika za el peći za toplinsku obradu.
bojan.zadar@gmail.com
mob.098 475 220
https://docs.google.com/file/d/0Bwk_dVFANwGMdXgwSjRmejhxYkE/edit?usp=gmail
bojan.zadar@gmail.com
mob.098 475 220
https://docs.google.com/file/d/0Bwk_dVFANwGMdXgwSjRmejhxYkE/edit?usp=gmail
Zile- lingua
-
Broj postova : 304
Godine : 62
Datum registracije : 05.05.2012
Darac, ova tvoja izgleda ko jukeboxKnife_maniac je napisao/la:Opa ! Prebacio si se na SLIM kutije
Sala naravno. Dobra je. Znaci jos malo i imas jos jedan dragulj u radioni.
gorky- mr.spika
-
Kutija se montira bocno na pec. Zato je ovako orijentirana. Kolegi nozaru za koga je i radjena se svidja, a kako i ne bi kad je on izabrao kutijuHombre je napisao/la:gorky je napisao/la:Još jedna kutija zgotovljena. Baš sam happy kako je dobro ispala:)
Više nego dobro.
Zar je baš tolika gužva u radioni da si je morao postaviti uspravno jer time postaje nestabilna, hladnjak preteže na jednu stranu, horizontalno bi ljepše izgledala...
gorky- mr.spika
-
gorky je napisao/la:Kutija se montira bocno na pec. Zato je ovako orijentirana. Kolegi nozaru za koga je i radjena se svidja, a kako i ne bi kad je on izabrao kutiju
Sve u redu. Nisam znao da je predviđena za montažu na peć.
Što se tiče prvog posta i da nisi elektroničar sve si točno napisao i jasno opisao. Razumijem se pomalo i u to jer mi je elektronika hobi, a zadnjih deset godina bila i profesija.
Još jednom čestitke na svestranosti i kod tako vrijednih ruku ne moraš brinuti da ćeš ostati gladan.
Hombre- guru
-
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011
Kada dolazi 2.tutorijal i grijači? Prvi tutorijal je odličan, svaka čast na trudu i vremenu, a pogotovo dijeljenju informacij i znanja sa ostalima.
Bushcrafter- zelembara
-
Broj postova : 48
Godine : 34
Datum registracije : 03.04.2014
Bushcrafter je napisao/la:Kada dolazi 2.tutorijal i grijači? Prvi tutorijal je odličan, svaka čast na trudu i vremenu, a pogotovo dijeljenju informacij i znanja sa ostalima.
Tu se može naći ponešto i o grijačima:)
https://survival.aforumfree.com/t8382-pea-za-toplinsku-ii-izrada-grijaea?highlight=izrada
gorky- mr.spika
-
Odlično, hvala.
Bushcrafter- zelembara
-
Broj postova : 48
Godine : 34
Datum registracije : 03.04.2014
gorky je napisao/la:Darac, ova tvoja izgleda ko jukebox
Pa tako je i zamisljena i da svira samo najvece folk hitove
Knife_maniac- mr.spika
-
Broj postova : 1193
Godine : 35
Datum registracije : 12.05.2009
jos jedna pećka u izradi.. kontrolna kutija gotova...
Born_Survivor- lingua
-
Broj postova : 449
Datum registracije : 25.10.2014
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.