Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Eagle - Marko - Višenamjenski
+11
Zile
wolwerine502
chumaman
gorky
Pilgrim
flok
JillValentine
zlatko1
PJER
franciscus
marko5000
15 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.
Eagle - Marko - Višenamjenski
Pozdrav!
Evo još jednog, mislim da nepredujem...
Ideja: nož dovoljno jak s kojim teoretski mogu zaklat vepra, oderat ga, narezat meso, iscijepat drva za vatru, dovoljno oštar da se sa njim obrijem prije te večere i dovoljno precizan da napravim čačkalicu za poslje jela :)Ne mora sve tim redom
Nisam uspio sve to, razlog je debljina noža, kod rezanja suhog mesa se jako osjeti bez obzira na oštrinu... Ali ostalo zasad prolazi.
Duljina noža: 31 cm
Duljina oštrice: 18cm
Širina: 3.2 cm
Debljina u leđima: 5 mm (od početka prema kraju drške se lagano smanjuje do 3.5)
Materijal: feder plata od Fiće
Pinsi: mesing
Drška: orah natopljen u lanenom - drška sa sub-hiltom (po naški pojma nemam, utor za kažiprst??)
Da, zrno na špagici je pravo
Oštricu vukao na malom stolnom brusu i zadovoljan sam, nemam tračnu...
Kaljen u ulju i prvi puta sam popuštao na plati od peći gledajući boju i jako jako sam zadovoljan. Kasnije objasnim test...
Sad evo slike:
Malo iz izrade (ima svaki korak ako kog zanima baš):
Vide se i bacači koji još nisu gotovi
Evo i oraha, prelijep mi je uzorak...
I da test... Savijanje u škripcu uz upotrebu cijevi je prošao bez da je i jedan zvuk pustio :)Naoštren, pa slijedi brijanje sada već malobrojnih dlaka lijeve ruke, test sa papirom, zatim rezanje suhe slanine i potom kljaštrenje dvije grane od šljive te sjeckanje na sitne komade (promjer grane od 1-3 cm) i poslije toga on brije. Istina ne onako lako kao prije toga, ali brije. Meni je to dovoljno, iako estetski opet imam nekih greškica, ali mislim da je ovo "nož na kojeg se mogu oslonit".
Još nešta... Tijekom izrade mi palo na pamet da bi ovaj brk, sub-hilt, mogao smetat prilikom rada, žuljat i sl... Mogu reći da se ni ne osjeti, a daje super hvat i drška je iznenađujeće udobna, iako mi vizualno izgleda tanja nego što sam zamislio, al eto... Za neki dugotrajniji rad ćemo vidit...
Cijenio bih komentare, a još više i kritike majstora.
Pozdrav!
P.S. Zahvaljujem članovima foruma koji su mi dosad pomogli savjetima, oni će se prepoznat, i pohvale istima, još nisam na ovom forumu naišao na nekog tko je odbio svoje znanje podijelit. Svaka čast.
Evo još jednog, mislim da nepredujem...
Ideja: nož dovoljno jak s kojim teoretski mogu zaklat vepra, oderat ga, narezat meso, iscijepat drva za vatru, dovoljno oštar da se sa njim obrijem prije te večere i dovoljno precizan da napravim čačkalicu za poslje jela :)Ne mora sve tim redom
Nisam uspio sve to, razlog je debljina noža, kod rezanja suhog mesa se jako osjeti bez obzira na oštrinu... Ali ostalo zasad prolazi.
Duljina noža: 31 cm
Duljina oštrice: 18cm
Širina: 3.2 cm
Debljina u leđima: 5 mm (od početka prema kraju drške se lagano smanjuje do 3.5)
Materijal: feder plata od Fiće
Pinsi: mesing
Drška: orah natopljen u lanenom - drška sa sub-hiltom (po naški pojma nemam, utor za kažiprst??)
Da, zrno na špagici je pravo
Oštricu vukao na malom stolnom brusu i zadovoljan sam, nemam tračnu...
Kaljen u ulju i prvi puta sam popuštao na plati od peći gledajući boju i jako jako sam zadovoljan. Kasnije objasnim test...
Sad evo slike:
Malo iz izrade (ima svaki korak ako kog zanima baš):
Vide se i bacači koji još nisu gotovi
Evo i oraha, prelijep mi je uzorak...
I da test... Savijanje u škripcu uz upotrebu cijevi je prošao bez da je i jedan zvuk pustio :)Naoštren, pa slijedi brijanje sada već malobrojnih dlaka lijeve ruke, test sa papirom, zatim rezanje suhe slanine i potom kljaštrenje dvije grane od šljive te sjeckanje na sitne komade (promjer grane od 1-3 cm) i poslije toga on brije. Istina ne onako lako kao prije toga, ali brije. Meni je to dovoljno, iako estetski opet imam nekih greškica, ali mislim da je ovo "nož na kojeg se mogu oslonit".
Još nešta... Tijekom izrade mi palo na pamet da bi ovaj brk, sub-hilt, mogao smetat prilikom rada, žuljat i sl... Mogu reći da se ni ne osjeti, a daje super hvat i drška je iznenađujeće udobna, iako mi vizualno izgleda tanja nego što sam zamislio, al eto... Za neki dugotrajniji rad ćemo vidit...
Cijenio bih komentare, a još više i kritike majstora.
Pozdrav!
P.S. Zahvaljujem članovima foruma koji su mi dosad pomogli savjetima, oni će se prepoznat, i pohvale istima, još nisam na ovom forumu naišao na nekog tko je odbio svoje znanje podijelit. Svaka čast.
marko5000- lingua
-
Broj postova : 281
Godine : 33
Datum registracije : 21.03.2013
Re: Eagle - Marko - Višenamjenski
Krasna, opasna zvijer. I meni se "brk" učinio kao prešpicast sa uporabnog stanovišta, iako se estetski skroz uklapa u ovaj "opasnii" štih, ali ti veliš da je OK, pa mi je baš drago što je tako. A u obrnutom hvatu, smeta li tad? I usput, rezanje suhog mesa na tanke šnite je vrlo zajeban test za iole deblje oštrice, rekao bih. To teško ide čak i puno tanjoj oštrici nego što je tvoja, jer se meni, recimo, Mora Allround tu skroz slabo pokazala, a samo je malo deblja nego što je Clipper koji s s time nosi kako-tako. I još jednom: ovaj mi se opasni komad opasno sviđa.
franciscus- spikač
-
Broj postova : 943
Godine : 62
Datum registracije : 29.07.2012
Drago mi da ti se sviđa U obrnutom hvatu smeta, ne možeš ni palac tu ubacit, ali ima rješenje; drška je prilično velika tako da u obrnutom hvatu imaš mjesta na njoj za uhvatit iza njega i svedno ti je cijela ruka na drški. Gubiš snagu, ali ako baš treba može se.
marko5000- lingua
-
Lijep primjerak..
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Godine : 55
Datum registracije : 12.02.2011
Meni je noz stvarno prelep,nesto novo.Malo drugaciji dizajnom od uobicajenih nozeva ,a meni ga to cini jos lepsim.A zavrsna obrada cinimi se perfektna.Bravo majstore.
zlatko1- spikač
-
Broj postova : 827
Godine : 43
Datum registracije : 28.10.2010
Hvala hvala Što se dizajna tiče više volim ovako što franciscus kaže malo opasniji izgled, normalno uz funkcionalnost. A o obradi bi se dalo pričat, al hvala
marko5000- lingua
-
Malo prevelik u odnosu na one sto praktikujem u poslednje vrijeme ,ali savrseno odradjen !
JillValentine- spikač
-
Broj postova : 676
Godine : 34
Datum registracije : 23.04.2012
ako bi se izgubija u divljini i ako bi mora birat noz za prezivljavanje mislim da bi bez razmisljanja izabra ovu nožinu.
dizajn mi je perfektan.taj takozvani sub-hilt kazu da je nezgodan za rad ali mislim da je to individualno..meni se to na ovoj čakiji posebno svidja.
orah je (sta se tice izgleda) moj favorit na svakom nozu pa tako i na ovom..
noz je strašno prekrasan..samo naprid;)
dizajn mi je perfektan.taj takozvani sub-hilt kazu da je nezgodan za rad ali mislim da je to individualno..meni se to na ovoj čakiji posebno svidja.
orah je (sta se tice izgleda) moj favorit na svakom nozu pa tako i na ovom..
noz je strašno prekrasan..samo naprid;)
flok- lingua
-
Broj postova : 263
Godine : 40
Datum registracije : 15.03.2013
Odlično izgleda,taj brk možda može malo da zasmeta ali verujem da 90% zahteva kožeš da uradiš normalnim hvatom tako da je to zanemarljivo. Fascinira me preciznost grinda. Čime si grindao kad kažeš da nemaš tračnu?
Svaka čast i nastavi.
Svaka čast i nastavi.
Pilgrim- lingua
-
Broj postova : 262
Godine : 43
Datum registracije : 20.02.2012
@JillValentine
Tehnika ispred veličine, jel tako? Hvala
@flok
Hvala Ljepo za znat Za duži rad ćemo vidit kako će se ponašat, a zasad leži u ruci savršeno...
@Pilgrim
Hvala. Grindano sa malim brusom, evo na ovoj temi zadnja slika...
https://survival.aforumfree.com/t8031-marko-legionnaire-prvi-eestiti
S tim da veliki kamen ne vrti, malo sam preforsiro plastični zupčanik Tako da radi samo mali brzi i ove polukrugove oko drške sam radio na stolnoj bušilici s ovim brusnim nastavkom. Treba malo vježbe, al ispada sve bolje...
Tehnika ispred veličine, jel tako? Hvala
@flok
Hvala Ljepo za znat Za duži rad ćemo vidit kako će se ponašat, a zasad leži u ruci savršeno...
@Pilgrim
Hvala. Grindano sa malim brusom, evo na ovoj temi zadnja slika...
https://survival.aforumfree.com/t8031-marko-legionnaire-prvi-eestiti
S tim da veliki kamen ne vrti, malo sam preforsiro plastični zupčanik Tako da radi samo mali brzi i ove polukrugove oko drške sam radio na stolnoj bušilici s ovim brusnim nastavkom. Treba malo vježbe, al ispada sve bolje...
marko5000- lingua
-
Super je nožić Dizajn skroz pogođen a orah je ispao mrak. Svaka čast.
gorky- mr.spika
-
Broj postova : 1400
Godine : 48
Datum registracije : 19.11.2012
....nemaš što misliti.definitivno napreduješ.ODLIČNO.
P.S probaj orah iz panja....
P.S probaj orah iz panja....
chumaman- mr.spika
-
Broj postova : 1451
Godine : 32
Datum registracije : 26.10.2011
Hvala gorky
Chumaman kad bude prilike, trenutno je ovo što se vidi na zadnjoj slici sve od oraha što imam... Malo mi je mekan, al izgled je savršenstvo nakon lanenog...
Chumaman kad bude prilike, trenutno je ovo što se vidi na zadnjoj slici sve od oraha što imam... Malo mi je mekan, al izgled je savršenstvo nakon lanenog...
marko5000- lingua
-
LIjepa nožina,a orah jepriča za sebe.Šta bi tek bilo da imaš alata:D
Zile- lingua
-
Broj postova : 304
Godine : 62
Datum registracije : 05.05.2012
Hvala Ima izreka: "Lako je bit kuvarica s puno mesa!"
Možda slično i za majstora i alat vredi Moram još ležajeve nać pa će i tračna jedna izać iz radione... Iako mi ovaj polukrug na oštrici možda čak i ljepše izgleda kad se pazi, samo muka ispolirat na tom dijelu...
Možda slično i za majstora i alat vredi Moram još ležajeve nać pa će i tračna jedna izać iz radione... Iako mi ovaj polukrug na oštrici možda čak i ljepše izgleda kad se pazi, samo muka ispolirat na tom dijelu...
marko5000- lingua
-
Promaknula mi ova tema,
svaka čast marko, čakija je žešća
što oštrica, što orah, baš je pravi...
daj mu napravi i neku futrolu da ne bude gol i bos.
svaka čast marko, čakija je žešća
što oštrica, što orah, baš je pravi...
daj mu napravi i neku futrolu da ne bude gol i bos.
siga- spikač
-
Broj postova : 817
Godine : 45
Datum registracije : 12.09.2012
Dobar rad... Opako i učinkovito izgleda ... Već rekoh jednom, ovaj forum je pun majstora i nadarenih ljudi, svaka časst!
dux aeron- lingua
-
Broj postova : 372
Godine : 58
Datum registracije : 02.03.2013
siga, dok nabavim kože i koturić onaj za bilježit rupice I vremena dok nabavim, sad sam u jednom malo jačem projektu od noža, nešto naprednije i što nitko na forumu još nije napravio, za par dana nova tema Futrole mi fale na svakom, osim na legionaru, njem sam napravio od pvc cijevi... Al koža je koža, ovaj ne ide u ništa drugo
Hvala dux aeron
Pozz
Hvala dux aeron
Pozz
marko5000- lingua
-
Pozdrav! Evo samo mala nadopuna...
Stisli ispiti sad pa između učenja moram nešta radit da malo mozak opustim... Uz to sam nabavio i kože malo (je da je preko 25god stara, al neka je...), očistio ju i evo probo složit prvu kožnu futrolu... Zbog nedostatka vremena nisam ništa kompliciro, pravio pečate i sl., samo probo kako će ić i nije čak ni loše ispalo za prvi put i s obzirom na to da je ovo "proba".
Konac je obični malo deblji (takav sam imo), koža goveđa, 4mm, biljno štavljena... Druker rezervni od rifli... Rupice bilježio šestarom... Komentari dobro došli naravno iako ovo nije ništa posebno...
Stisli ispiti sad pa između učenja moram nešta radit da malo mozak opustim... Uz to sam nabavio i kože malo (je da je preko 25god stara, al neka je...), očistio ju i evo probo složit prvu kožnu futrolu... Zbog nedostatka vremena nisam ništa kompliciro, pravio pečate i sl., samo probo kako će ić i nije čak ni loše ispalo za prvi put i s obzirom na to da je ovo "proba".
Konac je obični malo deblji (takav sam imo), koža goveđa, 4mm, biljno štavljena... Druker rezervni od rifli... Rupice bilježio šestarom... Komentari dobro došli naravno iako ovo nije ništa posebno...
marko5000- lingua
-
Lijepa obleka za prve korice jako precizno, možda malo žešće pobrusiti vrh i rubove
ali tome služi 2.
ali tome služi 2.
chumaman- mr.spika
-
Broj postova : 1451
Godine : 32
Datum registracije : 26.10.2011
..jako lijepo..samo nastavi..polako ćeš i alat skupiti pa će biti lakše..već se radujem novim radovima..
..
..
didapatak- lingua
-
Broj postova : 300
Godine : 63
Datum registracije : 29.03.2012
Bravo za futrolicu, dobra je. Kad buder radio drugu, sav stavi blize rubu. Jer ce tako fiti efikasniji. Ljepilo ce vjerojatno s vremenom popustit, pa ce se razdvojit spojevi slojeva. Kada je sav blizu ruba to razdvajanje je gotovo nevidljivo.
Hvala na komentarima i savjetima
Istina, šav je daleko od ruba, al nisam znao za ovo odvajanje... Hvala lipo Nisam imo pojma kako će ispast pa sam ostavio viška (ovo je prvi put da sam s kožom nešta radio), i futrola je dosta velika, iako kraj noža u nju više ni igla ne stane...
Iduća će nadam se bit bolja u svakom pogledu...
Živili
Istina, šav je daleko od ruba, al nisam znao za ovo odvajanje... Hvala lipo Nisam imo pojma kako će ispast pa sam ostavio viška (ovo je prvi put da sam s kožom nešta radio), i futrola je dosta velika, iako kraj noža u nju više ni igla ne stane...
Iduća će nadam se bit bolja u svakom pogledu...
Živili
marko5000- lingua
-
Similar topics
» Claw - Marko - Karambit
» Elk - Marko - Jedan manji
» Ljepotan s micartom - Marko
» Ankle Knife - Marko
» Elk - Marko - Jedan manji
» Ljepotan s micartom - Marko
» Ankle Knife - Marko
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.