Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
žuljevi na nogama
+6
mirDaK
xps
DoomsdayST
PJER
neko69
remez
10 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: RAZNE DISKUSIJE :: DISKUSIJE O PREŽIVLJAVANJU
Stranica 1 / 1.
žuljevi na nogama
Ako primjetimo da nam se stvara žulj na nozi kako ga je najlakše sanirati?
Vidio sam da ljudi lijepe duck-tape na takva mjesta.
Jel dobro probušiti onaj mjehur.
Možda upaljačem malo spaliti da ga se dezinficira?
Iskustva, mišljenja?
Vidio sam da ljudi lijepe duck-tape na takva mjesta.
Jel dobro probušiti onaj mjehur.
Možda upaljačem malo spaliti da ga se dezinficira?
Iskustva, mišljenja?
remez- tipko
-
Broj postova : 61
Godine : 40
Datum registracije : 28.09.2012
Re: žuljevi na nogama
Ne znam koji je najbolji postupak za sanaciju (ima tu puno iskusnijih od mene), ali mislim da slobodno mogu reći da 3. opcija ne dolazi u obzir nikako.
može se probušiti svakako ali se ne preporučuje..no spaljivanje ne dolazi u obzir u bilo kojem slučaju...najbolje je ako si u mogučnosti ne dovesti se u situaciju da uopće natučeš žuljeve...često dobijam obuću različite kvalitete i proizvođača pa gledam da je razgazim postepeno i da se ne bi doveo u tu situaciju.Žuljevi najčešće nastaju kada su cipele preuske ili nisu razgažene.Ako je ikako moguće ne diraj ga jer vrlo brzo prolazi..no ako nisi u mogućnosti mirovati i žulj će biti podložan daljnjoj iritaciji kupi flaster za žuljeve....preporuka za žuljeve su ti GoTac Hidrogel flasteri....
Zadnja promjena: PJER; 29.03.13 13:34; ukupno mijenjano 1 put.
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Godine : 55
Datum registracije : 12.02.2011
Ne diraj ništa...
Zalipi jedan ovaj (naravno, ako si ga se sitija kupit, recimo u DM-u, i ponit)...
http://www.hansaplast.hr/products/SOS-flaster-protiv-zuljeva-veliki
Pomoli se da ti izbor obuće nije bija toliko loš da ćeš i ovaj flaster uspit zgulit...
Sa linka:
Upute za uporabu
- Nanijeti na čistu, suhu kožu
- Pritisnite flaster čvrsto na kožu i izravnajte ga. Novi flaster stavite samo ako stari sam otpadne.
Ako se formirao žulj, flaster stavite na netaknuti žulj. Otvorene žuljeve dezinficirajte. Patite li od dijabetesa, posavjetujte se s liječnikom prije uporabe proizvoda.
Zalipi jedan ovaj (naravno, ako si ga se sitija kupit, recimo u DM-u, i ponit)...
http://www.hansaplast.hr/products/SOS-flaster-protiv-zuljeva-veliki
Pomoli se da ti izbor obuće nije bija toliko loš da ćeš i ovaj flaster uspit zgulit...
Sa linka:
Upute za uporabu
- Nanijeti na čistu, suhu kožu
- Pritisnite flaster čvrsto na kožu i izravnajte ga. Novi flaster stavite samo ako stari sam otpadne.
Ako se formirao žulj, flaster stavite na netaknuti žulj. Otvorene žuljeve dezinficirajte. Patite li od dijabetesa, posavjetujte se s liječnikom prije uporabe proizvoda.
DoomsdayST- mr.spika
-
Broj postova : 1227
Godine : 50
Datum registracije : 06.01.2012
dobar je i baby puder, probusis ga i stavis puder da se prije posusi
xps- bomber
-
Broj postova : 109
Godine : 41
Datum registracije : 11.02.2013
xps je napisao/la:dobar je i baby puder, probusis ga i stavis puder da se prije posusi
zašto ne zagovaram bušenje žuljeva..zato jer definitivno rana više iritira i boli ako je žulj probušen...nego kada je žulj ispunjen tekućinom...
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Godine : 55
Datum registracije : 12.02.2011
Moja su iskustva takva da sam uvijek bušio žulj bilo na dlanu ili na nozi, iglom zagrijanom sa upaljačem i to kroz zdravi dio kože, milimetar do mjehura, istisnuo tekućinu i tada stavio flaster ili gazu, naravno dobro bi bilo dezinficirati .
@PJER, taj mjehur pun tekućine samo iritira a ionako kad-tad sam pukne.
Ako su na ruci, probušiš, zaližeš kao pas i nastaviš kopati,
@PJER, taj mjehur pun tekućine samo iritira a ionako kad-tad sam pukne.
Ako su na ruci, probušiš, zaližeš kao pas i nastaviš kopati,
mirDaK- tipko
-
Broj postova : 65
Godine : 56
Datum registracije : 17.02.2013
Neko mi je jednom rekao da žuljeve ne treba bušiti, jer da ta tekućina u mjehuru (limfa, valjda), ubrzava stvaranje novog tkiva. mirDaK-ov savjet sa lizanjem je upotrebljiv i za žuljeve i za ogrebotine i posjekotine, jer pljuvačka (tvoja), kao i urin (tvoj) dezinficira i također ubrzava zacjeljivanje (i to mi je nekad davno neko rekao, probano stoput i fercera odlično).
franciscus- spikač
-
Broj postova : 943
Godine : 62
Datum registracije : 29.07.2012
@franciscus- slažem se sa tobom da možda ne treba bušiti žulj, ali kada si u situaciji da nemožeš više trpjeti bol i kada ti je svaki sljedeći korak težak onda nema druge,
kako sam rekao on će svakako pući i to vrlo ružno, (koža se na žulju doslovno rascvjeta i stvori otvorenu ranicu) ... druga je stvar kad dođeš na odredište ,skineš obuću, čarape, opereš noge i ostaviš da se žulj sam povuče odnosno da organizam odradi svoje.
Kad je meni trebalo tada nije bilo flastera za žuljeve, a vjerujem da svi znate kako je obuti čizmu nakon odmora na nažuljanu nogu.
kako sam rekao on će svakako pući i to vrlo ružno, (koža se na žulju doslovno rascvjeta i stvori otvorenu ranicu) ... druga je stvar kad dođeš na odredište ,skineš obuću, čarape, opereš noge i ostaviš da se žulj sam povuče odnosno da organizam odradi svoje.
Kad je meni trebalo tada nije bilo flastera za žuljeve, a vjerujem da svi znate kako je obuti čizmu nakon odmora na nažuljanu nogu.
mirDaK- tipko
-
To se i u bivšoj JNA tretiralo kao ozbiljna povreda, ja sam svojevremeno za to dobio poštedu (a poštedu dobiti je bilo mission skoro impossible) od logorovanja (a za to dobiti poštedu je bilo mission više nego impossible), iako sam ustvari sam bio kriv, jer sam si to napravio noseći jedne čarape, iako sam znao (i naređeno je bilo) da se nose dvoje. Tako da to, koliko god bezazleno izgledalo, bezazleno uopće nije. To je velika rana (kad se zguli opna) i velika površina za infekciju, uz toplo i vlažno okruženje, tako da su svi faktori rizika tu..mirDaK je napisao/la:Kad je meni trebalo tada nije bilo flastera za žuljeve, a vjerujem da svi znate kako je obuti čizmu nakon odmora na nažuljanu nogu.
franciscus- spikač
-
Broj postova : 943
Godine : 62
Datum registracije : 29.07.2012
To je bit svega, da se izbjegnu žuljevi najbitniji je odabir obuće i čarape.
Prije ozbiljnijeg korištenja obuću je potrebno razgaziti, sjećam se da su stariji govorili
" na svadbu se neide sa novim cipelama"
Prije ozbiljnijeg korištenja obuću je potrebno razgaziti, sjećam se da su stariji govorili
" na svadbu se neide sa novim cipelama"
mirDaK- tipko
-
ima jedan prirodni lijek, koristim ga puno godina i pomaže. ovih dana toga će lijeka biti u neograničenim količinama.
kuhano jaje u ljusci se pažljivo odvoji od ljuske, dobro je da ljuska bude u što večim komadima. između ljuske i jajeta postoji opna, koja inače drži sirovo jaje da se ne razlije i procuri kroz ljusku koja je porozna. tu opnu pažljivo staviti preko žulja i lagano zamotati.
ja to obično radim prije spavanja tako da to ostane na žulju do ujutro, ako je žulj bio pun tekučine ona nestane i skoro se ne pozna da je na tom mjestu bio žulj, a još bolje ako se može postupak ponoviti dva-tri puta, tada se taj dio kože toliko obnovi da se na tom mjestu koža ni ne oguli kao kad bi se žulj probušio.
kuhano jaje u ljusci se pažljivo odvoji od ljuske, dobro je da ljuska bude u što večim komadima. između ljuske i jajeta postoji opna, koja inače drži sirovo jaje da se ne razlije i procuri kroz ljusku koja je porozna. tu opnu pažljivo staviti preko žulja i lagano zamotati.
ja to obično radim prije spavanja tako da to ostane na žulju do ujutro, ako je žulj bio pun tekučine ona nestane i skoro se ne pozna da je na tom mjestu bio žulj, a još bolje ako se može postupak ponoviti dva-tri puta, tada se taj dio kože toliko obnovi da se na tom mjestu koža ni ne oguli kao kad bi se žulj probušio.
palac- bomber
-
Broj postova : 103
Godine : 66
Datum registracije : 08.08.2010
Ja sam taj mjehur koji bi mi se stvorio uvijek probusio, i cini mi se da se na tom mjestu rana prije osusila i tako prije zarasla, iako sam i ja cuo da se ona nikad ne bi trebala busiti.
remez- tipko
-
Broj postova : 61
Godine : 40
Datum registracije : 28.09.2012
Ja ga nikad ne diram, eventualno stavim flaster ili nesto da ublazim neugodno zuljanje ako moram nastavit sa daljnjom radnjom, u suprotnom pustim da priroda obavi svoje, do sad me nije iznevjerila!
duke- mr.spika
-
Broj postova : 1239
Godine : 39
Datum registracije : 04.04.2012
Ovo sa jajetom je izvrsno i kod opeklina ako nisu otvorene do krvi...još ako je jaje iz frižidera nema boljeg lijeka.
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
Mislim da je o svojstvima bjelanjka (iz jajeta) već ovdje negdje pisano. Osim što ublažava bol, hladi (ako je iz frižidera), on je zapravo prirodni kolagen koji pomaže u obnovi kože.
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: RAZNE DISKUSIJE :: DISKUSIJE O PREŽIVLJAVANJU
Stranica 1 / 1.