FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :)

+7
didapatak
kengur32
PJER
JillValentine
duke
Migach
neko69
11 posters

Go down

Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :)

Postaj by neko69 23.03.13 22:52

Starija kćer me je prije tri tjedna ničim izazvana pitala kako se pali vatra sa kamenom. Pretpostavio sam da je to vidjela negdje na telki (film, crtić) i pokušao joj objasniti kako se to radi, koji kamen je pogodan, da je potrebno imati i nešto drugo…. Naravno da me blijedo gledala i prokomentirala kako to striček na telki radi sa dva kamena… kraj priče.

OK velim ja njoj čim bude malo lijepog vremena tata bu ti pokazal kako se radi vatra bez šibica i upaljača. Doduše tata nema kremen kamen i železo, ali ima nekaj kaj se zove "firestil". Kaj je to pita mala? To ti je moderni kremen kamen velim ja njoj. Može veli ona.

Posao, prehlađena mlađa, prehlađena starija i dođe ova subota. Velim ja ženi da moram sa starijom kćeri danas malo otići u prirodu jer od sutra bu opet ružno vrijeme, a obećao sam joj pokazati prve vjesnike proljeća … i još nešto.

Mjesto radnje: GLAVICA - Medvednica - put prema slapu "SOPOT"
Sudionici: Moja starija kćer Nika, kujica Flekica i moja malenkost

Kak smo krenuli oko 2 sata popodne, sunce je već odavno nestalo i nebo polako postaje čelično sivo, odlučio sam da ne idemo skroz do slapa, a kak do neke vode moramo doći, kompromisno smo otišli do malog "izvora" prije slapa i tamo se "utaborili".

Od "vjesnika proljeća" smo uspjeli usnimiti samo ovaj stručak jaglaca kojeg smo "ovjekovječili" i na povratku ponosno pokazali mami.

Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) SAFRAN-GLAVICA032013

Putem do "izvora" smo testirali Flekicu ( 4 mj. Stara mješanka bišona i šicua) bez lajne i moram priznati da se ponijela prilično pristojno.
Nekolicinu izletnika koje smo mimoišli pozdravila je dostojnim režanjem i lajanjem (ako se to tako može nazvati) stojeći hrabro pored mojih nogu, a nakon toga im radoznalo prilazila veselo mašući repom. Sa svim ostalim psećim prolaznicima se veselo pozdravila i poigrala bez imalo srama.Poput prave dame je prošla svaku lokvu i blatnu kupku na koju je naišla veselo tapkajući nogicama tako da smo doma doveli klupko blata koje je "sretna" mama odmah prebacila u kadu i dobro okupala.
Nakon toga je fino pojela i sada spokojno knjava pod mojim nogama.

Nika je zahtjevala svoj "planinarski" štap i prije nego što smo sjeli u auto tako da mi je to bio prvi zadatak koji smo ja i moj novi "prijatelj" kodnog imena - BKB2 (Karlo i Bradonja uradak) uredno i sa lakoćom odradili.

Prirodu nismo baš slikali jer je doista prilično tmurno i suhoparno izgledala putem- bukova šuma, još uvijek ogoljela, blato i blatno lišće, a sve začinjeno čelično sivim nebom.

Stigli smo do "odredišta" .

Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) GLAVICA-IZVORMGLAVIC

Veseli izletnici.

Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) GLAVICA-IZVORMGLAVIC-NIKAIFLEKICA2

Nakon što smo popili malo vode mi i Flekica kćeri sam objasnio da nam je za vatru potrebno nešto što se zove "potpala", male sitne suhe grančice, suha trava, brezina kora (koje nema ni za lijek),koje trebamo potražiti ako želimo zapaliti vatru. Da za potpalu nije dobro koristiti "žive" grane i "zelene" i mokre. Nika me pažljivo saslušala, zarotirala se oko sebe i pita: Tata, a jel može ovo malo napušteno gnijezdo koje su zločesti stričeki srušili kada su strgali ovo grmlje.
Ja ga ne bi našao da mi valjda život od toga ovisi. Da srce, to je izvrsna potpala. Još par grančica i možemo krenuti.

Skupili smo još par grančica (nije nam cilj logorska vatra, nego samo mala "pokazna").

Nakon toga slijedi pouka o odabiru mjesta za potpalu koju je pažljivo saslušala.

Mjesto je mali pošljunčani plato pored puta.

Objasnio sam joj i način na koji se vatra "postavlja" (mokro tlo, suhe grančice kao podloga, sakupljena drvca pored za potpalu,…)

Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) GLAVICA-VATRA1

Gnijezdo i "state of the art" naprava za "stvaranje vatre" - NANOSTRIKER.

Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) GLAVICA-VATRA2

Kćeri sam objasnio "postupak" i dao joj da i sama proba stvoriti iskru.

Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) GLAVICA-VATRA3

Iako joj je uspjelo nakon par pokušaja, ipak je prepustila "pravljenje" prave vatre iskusnom piromanu, tati.

Nakon par pokušaja ( da ne ispadne da je NANOSTRIKER kriv) i prilično obilnih iskri vatra nije bila upaljena. Kroz zube sam prokleo šumu bez breza, gnijezdo koje nije dovoljno suho, vremenske prilike,….

I tada sam kćeri bez imalo srama rekao da svaki pravi "planinorac" i izletnik uvijek mora biti dobro pripremljen za svaku situaciju, baš kao što je i tata i iz torbice izvadio "super potpalu".

Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) GLAVICA-VATRA4

Na upit, a šta je to, odgovorio sam da je to "vatica" i to ne bilo kakva, nego najbolja vatica za zapaliti vatru pomoću iskre.

Razmotao sam ju i iz prvog pokušaja (oni prije se ne broje, naravno) upalio vatru.

Malo puhanja dodavanja suhih grančica i veselju nema kraja.

Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) GLAVICA-VATRA5

Naravno da kad je počela gorjeti mojoj kćeri je palo na pamet da bi mogli napraviti i veliku vatru, ali sam ju od toga odgovorio obećavši joj da ćemo na pravom izletu "napraviti" pravo malo ognjište i na njemu nešto i ispeći.

Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) GLAVICA-VATRA6

...

Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) GLAVICA-VATRA7

Kad smo se malo "poslikali" došlo je vrijeme da se vatra ugasi.
Pokazao sam kćeri kako to može učiniti vodom, zemljom,… i da obavezno provjeri da je vatra ugašena do kraja,…

Po uspješno obavljenom zadatku krenuli smo natrag taman bježeći pred prvim kapima kiše.

Mami smo doma donijeli samo jednu grančicu MICA-MACE pronađene usput čime smo ju razveselili.
Još više se razveselila (umrla skoro od smijeha) kada sam joj morao objasniti kakva je to "najbolja vatica" za pravljenje vatre kojom je moja kćer pohvalila tatu i njegovu pripremljenost i za "najteže" izazove u prirodi.

Lp

Neven
neko69
neko69
spikač
spikač

Male
Broj postova : 622
Godine : 55
Datum registracije : 31.01.2011

http://netko69.blogspot.com/

[Vrh] Go down

Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty Re: Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :)

Postaj by Migach 23.03.13 23:37

Svaka čast neven, mogel si se i ti na sliku desti Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) 747986
Lepo što i klince većina vas vodi, nek budu u prirodi, ljepše je Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) 481349
Migach
Migach
ADMIN
ADMIN

Male
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010

[Vrh] Go down

Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) Empty Re: Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :)

Postaj by neko69 23.03.13 23:49

Ma bilo bi puno lakše da je i žena tu, ona bi slikala, ali kak je najmlađa sidro koje ju još drži doma..... Nika bu uskoro prošla "školicu" okidanja sa "idiotom" (nadam se bolje neg ovu sa vatrom) pa bu i moja malenkost na ponekoj, a i neke "radnje" budu onda ovjekovječene i na fotkama. Mada se više veselim boljem vremenu kada bumo svi zajedno vani pa ćemo žena i ja na smjenu to sve malo poslikati...
neko69
neko69
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Migach 23.03.13 23:51

slažem se , a i već bi bilo vrijeme da se ovo vani popravi..sad opet 2 dana snijega .. već mi ga dosta i preveč.. pa da možemo svi normalno u šetnje Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) 393492
Migach
Migach
ADMIN
ADMIN

Male
Broj postova : 2566
Datum registracije : 17.10.2010

[Vrh] Go down

Postaj by neko69 24.03.13 0:12

Tak je Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) 393492
neko69
neko69
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by duke 24.03.13 1:08

Svaka cast!
izvodjenje dijece u prirodu uz primjesu da im se nesto pametno i pokaze je odlican potez u zivotu!
Ovo je pravilan nacin kako djetetu odgovorit na pitanje! (Praksom)
Palčić gore za tatu!
duke
duke
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1239
Godine : 39
Datum registracije : 04.04.2012

[Vrh] Go down

Postaj by JillValentine 24.03.13 3:28

Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) 393492
JillValentine
JillValentine
spikač
spikač

Male
Broj postova : 676
Datum registracije : 23.04.2012

[Vrh] Go down

Postaj by PJER 24.03.13 6:35

odlična reportažica.........
PJER
PJER
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1838
Datum registracije : 12.02.2011

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 24.03.13 9:07

super... Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) 747986
drugi put povedi i pjera.... ni on ne zna upalit vatru!
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010

[Vrh] Go down

Postaj by didapatak 24.03.13 10:17

..pravi tata..svaka čast..
.. Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) 481349
didapatak
didapatak
lingua
lingua

Male
Broj postova : 300
Godine : 63
Datum registracije : 29.03.2012

[Vrh] Go down

Postaj by mirDaK 24.03.13 13:35

Bravo tata, ovoga će se dugo sjećati i svima će pričati kako je s tatom zapalila vatricu.

mirDaK
tipko
tipko

Male
Broj postova : 65
Godine : 56
Datum registracije : 17.02.2013

[Vrh] Go down

Postaj by LUKSA 24.03.13 14:22

kengur32 je napisao/la:super... Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) 747986

Ups! Ovo je brutalno!
LUKSA
LUKSA
guru
guru

Male
Broj postova : 2320
Godine : 52
Datum registracije : 21.02.2009

http://luketic.robert@gmail.com

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 24.03.13 14:30

LUKSA je napisao/la:
kengur32 je napisao/la:super... Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) 747986

Ups! Ovo je brutalno!

litl đouk! Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) 747986
sitnica u poredbi sa njegovim "šalama".... pitaj maxa Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) 478256
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 24.03.13 14:53

baš lijep izletić, ma klincima je to neprocjenjivo. još se sjećam kako sam si bio važan kada sam sa 5 godina u maksimiru s ocem vatru zapalio povečalom.
baš ti je krasna kćer, vidim da je u roza ljubičastoj fazi baš kaop i moja. čak je i čutura u tonu Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) 478256
baš si tata i pol!
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010

[Vrh] Go down

Postaj by puls 24.03.13 15:48

Odličan izlet.....sve pohvale........

.....baš takav (uz gurmanski dodatak) planiram cijelu zimu sa svojim kćerima (3,5 g) i često o tome pričamo.......i čekamo još malo bolje vrijeme

.....ono što hoću reći.......nedavno se nešto igraju, obratim pažnju što govore i jedna od njih priča nešto kao imam štap i trljam trljam i zapalila sam vatru...... Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) 990630
....ja zabezeknut i ponosan, naravno......ma jedva čekam da počnemo obrađivati materiju Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) 69343

...isto valjda viđeno na crtiću....
puls
puls
guru
guru

Male
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010

[Vrh] Go down

Postaj by neko69 24.03.13 16:32

@NAVI - Iskreno i da Te ne hvalim baš previše (mada si me zadnje "obeznanio" sa IWA-om) ,Tvoje reportaže iz prirode u kojima sudjeluje i Tvoja kćer (BTW, za "sklad boja" u opremi zaslužna je supruga), kao i "morska školica bushcrafta" su me i ponukale na ovako nešto. Nisam inaće pristaša pokazivanja slika svoje djece (na fejsu ih ni žena niti ja ne pokazujemo) ali sam prateći ovaj forum nekako stekao povjerenje u njegove članove, te nemam "strah" prikazati ih ovdje.

Drugo što sam primjetio je da se sve ćešće spominje i javlja mladež što mi je jako drago jer to , po meni, znači da radimo dobro...

Tako da mi se učinilo da ako pokažemo kako i najmlađi uživaju u prirodi, osim u igri i u učenju o prirodi kroz igru možemo postići i više...

Jednog dana možda bude i "Poletarac Dravantura", tko zna...

A što se tiće Pjera, možemo zajedno proči "vatrenu školicu" jer kao što ste vidjeli ni meni baš nije išlo bez "super potpale" Mala šetnja - pokazna vježba - vatra :) 747986

Hvala Vam svima kojima se reportaža svidjela.

Lp

Neven

neko69
neko69
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by PJER 24.03.13 22:36

Nevene javim se čim uzmognem...
PJER
PJER
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1838
Datum registracije : 12.02.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics