Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Primitivni sapun-izrada
+7
robert
PJER
Molokai
Migach
marinko
franciscus
djomla
11 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: STARA IZVORNA ZNANJA
Stranica 1 / 1.
Primitivni sapun-izrada
Neću ići u detalje, samo ću spomenuti najosnovnije informacije. Koga zanima lako će se dalje informirati o detaljima vezanim uz izradu. Uglavnom, za dobivanje sapuna potrebna su 2 osnovna sastojka: LUŽINA I MASNOĆA (životinjskog ili biljnog porijekla), vjerojatno svi znate za sapune koje su izrađivale naše bake nakon svonjokolja, za takav se sapun koristio natrijev hidroksid kao lužina a ljudi su to nazivali i masna soda.
Sapun koji sam želio napraviti drukčiji je po tome što se lužina dobiva procijeđivanjem "mekane" vode (najbolje destilirana, a može i kišnica, iz potoka i sl.) kroz pepel od tvrdog drveta (grab, jasen i sl.). Odnosno, lužina dobivena takvim postupkom je kalijev hidroksid.
Ovdje sam koristio staru pamučnu jastučnicu u koju sam stavio oko 400g pepela, zatim zavezao jastučnicu i namakao ju u 3 l hladne destilirane vode, nakon 15-ak min pepeo iz jastučnice sam bacio, te ponovio postupak još jednom.
Nakon namakanja pepela, potrebno je ukuhavati dobivenu tekućinu kako bi dio vode ispario te se tako dobila jaka lužina. Indikator potrebne koncentracije je jaje koje treba plutati toliko da je dio koji viri izvan površine promjera oko 2 cm. Također, mislim da se može koristiti i krumpir, a još je jedan način da se kokošje pero stavi u lužinu koja ga zatim treba "otopiti".
Za masnoću je najbolje koristiti goveđi loj, ali pošto mi je lakše doći do svinjske masti, tada nju koristim.
Omjer tako dobivene lužine i masti je oko 10:1 (u korist lužine)-ovo vrijedi za svinjsku mast, nisam pokušavao s drugim masnoćama.
Mast na polaganoj vatri treba otopiti te zatim istresti u lužinu. (postoje 2 načina izrade sapuna: hladni i topli, kod hladnog se lužina i mast moraju dovesti do točno određene temperature te nakon toga mikserem ili ručno mješati, kod toplog postupka se sve skupa kuha te se većina saponifikacije dogodi pri kuhanju, a mali dio pri hlađenju.
Masa na dnu je budući sapun, na površini je mast koja se nije stigla saponificirati-pretpostavljam da sam kuhao na prejakoj vatri te je lužina jako brzo isparila te je zbog toga nije bilo dovoljno da odreagira sa ostatkom masnoće. U ovom slučaju može se dodati još lužine te nastaviti kuhati, a može se polagano istresti višak masti te istresti sapun u kalup -što sam i napravio jer nisam imao lužine..
Kuhao sam sve oko 1:45h, nakon cca 1:15h počinje se jasno vidjeti kako se na dnu stvara masa(sapun), tada treba dodati oko 10% kuhinjske soli (u odnosu na količinu masnoće), potrebno je kuhati na laganoj vatri uz mješanje (pretpostavljam da mješanje pospješuje saponifikaciju). Kada sve postane kao puding, sapun je gotov i treba ga istresti u kalup na hlađenje.
Nakon 24-48h sapun bi se trebao stvrdnuti toliko da ga možete izrezati na željene komade te ga izvaditi iz kalupa i ostaviti na prozračnom mjestu da se suši i "zrije". Ne bi se trebao koristiti barem tjedan-dva jer je prelužnat i jako isušuje kožu, s vremenom će ph vrijednost opasti i bit će dobar za korištenje. Ovakav se sapun jako malo pjeni, ali to nije pokazatelj učinkovitosti pranja. Najbolje je potpuno zamastiti ili nauljiti ruke i pokušati ih oprati, skida bez problema
Dobre knjige na temu sapuna:
Peter Donkor - Small-Scale Soapmaking: A Handbook
Traditional Soap Making (odlična skripta, link)
Edgar George Thomssen-Soap-making manual;: A practical handbook on the raw materials, their manipulation, analysis and control in the modern soap plant
Alexander Watt-The art of soap-making a practical handbook of the manufacture of hard and soft soaps, toilet soaps, etc.
Sapun koji sam želio napraviti drukčiji je po tome što se lužina dobiva procijeđivanjem "mekane" vode (najbolje destilirana, a može i kišnica, iz potoka i sl.) kroz pepel od tvrdog drveta (grab, jasen i sl.). Odnosno, lužina dobivena takvim postupkom je kalijev hidroksid.
Ovdje sam koristio staru pamučnu jastučnicu u koju sam stavio oko 400g pepela, zatim zavezao jastučnicu i namakao ju u 3 l hladne destilirane vode, nakon 15-ak min pepeo iz jastučnice sam bacio, te ponovio postupak još jednom.
Nakon namakanja pepela, potrebno je ukuhavati dobivenu tekućinu kako bi dio vode ispario te se tako dobila jaka lužina. Indikator potrebne koncentracije je jaje koje treba plutati toliko da je dio koji viri izvan površine promjera oko 2 cm. Također, mislim da se može koristiti i krumpir, a još je jedan način da se kokošje pero stavi u lužinu koja ga zatim treba "otopiti".
Za masnoću je najbolje koristiti goveđi loj, ali pošto mi je lakše doći do svinjske masti, tada nju koristim.
Omjer tako dobivene lužine i masti je oko 10:1 (u korist lužine)-ovo vrijedi za svinjsku mast, nisam pokušavao s drugim masnoćama.
Mast na polaganoj vatri treba otopiti te zatim istresti u lužinu. (postoje 2 načina izrade sapuna: hladni i topli, kod hladnog se lužina i mast moraju dovesti do točno određene temperature te nakon toga mikserem ili ručno mješati, kod toplog postupka se sve skupa kuha te se većina saponifikacije dogodi pri kuhanju, a mali dio pri hlađenju.
Masa na dnu je budući sapun, na površini je mast koja se nije stigla saponificirati-pretpostavljam da sam kuhao na prejakoj vatri te je lužina jako brzo isparila te je zbog toga nije bilo dovoljno da odreagira sa ostatkom masnoće. U ovom slučaju može se dodati još lužine te nastaviti kuhati, a može se polagano istresti višak masti te istresti sapun u kalup -što sam i napravio jer nisam imao lužine..
Kuhao sam sve oko 1:45h, nakon cca 1:15h počinje se jasno vidjeti kako se na dnu stvara masa(sapun), tada treba dodati oko 10% kuhinjske soli (u odnosu na količinu masnoće), potrebno je kuhati na laganoj vatri uz mješanje (pretpostavljam da mješanje pospješuje saponifikaciju). Kada sve postane kao puding, sapun je gotov i treba ga istresti u kalup na hlađenje.
Nakon 24-48h sapun bi se trebao stvrdnuti toliko da ga možete izrezati na željene komade te ga izvaditi iz kalupa i ostaviti na prozračnom mjestu da se suši i "zrije". Ne bi se trebao koristiti barem tjedan-dva jer je prelužnat i jako isušuje kožu, s vremenom će ph vrijednost opasti i bit će dobar za korištenje. Ovakav se sapun jako malo pjeni, ali to nije pokazatelj učinkovitosti pranja. Najbolje je potpuno zamastiti ili nauljiti ruke i pokušati ih oprati, skida bez problema
Dobre knjige na temu sapuna:
Peter Donkor - Small-Scale Soapmaking: A Handbook
Traditional Soap Making (odlična skripta, link)
Edgar George Thomssen-Soap-making manual;: A practical handbook on the raw materials, their manipulation, analysis and control in the modern soap plant
Alexander Watt-The art of soap-making a practical handbook of the manufacture of hard and soft soaps, toilet soaps, etc.
Re: Primitivni sapun-izrada
Ti si se zaista potrudio, ali teoretska podloga ti je katastrofa. Nema veze, nadam se da ti je sapun dobar.
franciscus- spikač
-
Broj postova : 943
Godine : 62
Datum registracije : 29.07.2012
franciscus je napisao/la:Ti si se zaista potrudio, ali teoretska podloga ti je katastrofa. Nema veze, nadam se da ti je sapun dobar.
Uopće ne sumnjam da je nekome tko ima veliko znanje kemije ovo vrlo površno i vjerojatno komično, ali meni je cilj bio dobiti sapun na ovakav način i to sam uspio. Ono malo teorije što sam skupio usput je tek toliko da mi olakša i ubrza čitav proces.
btw, daleko je moja struka od kemije
nekom tko ima veliko znanje kemije ovo je nebitna tema jer sve ovo bi trebao imati u malom prstu!
svaka cast za temu i ja sam daleko od kemije al opis postupka na ovaj nacin je upravo ono sto trebamo!
zanima me u kojoj bi se fazi procesa dodavao nekakav miris,biljka... jer vidim da to nisi spomenuo.
svaka cast za temu i ja sam daleko od kemije al opis postupka na ovaj nacin je upravo ono sto trebamo!
zanima me u kojoj bi se fazi procesa dodavao nekakav miris,biljka... jer vidim da to nisi spomenuo.
marinko- lingua
-
Broj postova : 252
Godine : 41
Datum registracije : 29.01.2011
čestitam, super si ovo prezentirao =)
daj mi reci, jesi ga koristio ?
daj mi reci, jesi ga koristio ?
Migach- ADMIN
-
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010
@Marinko- mirisi, boje i sl. se dodaju u fazi kada mješavina počinje pokazivati "trag" (tako svi priručnici kažu), tj. kada iza žlice kojom se mješa ostaje bjelkast trag nastalog sapuna. Ja sam nešto slično dobio, nakon cca 1:15 h kuhanja. U par neuspjelih pokušaja sam dodavao smolu od smreke, jako lijepo miriše i daje žućkastu boju..
@Migach
Koristio sam ga, jako dobro pere i skida masnoću. Još jedan način upotrebe je da se tvrdi sapun nasitno nariba i s njime pere rublje (ovo je korisno lovcima, koji trebaju imati odjeću bez ikakvih umjetnih mirisa)
@Migach
Koristio sam ga, jako dobro pere i skida masnoću. Još jedan način upotrebe je da se tvrdi sapun nasitno nariba i s njime pere rublje (ovo je korisno lovcima, koji trebaju imati odjeću bez ikakvih umjetnih mirisa)
Odličan tutorial,
pisano jednostavno da svi razumijemo, i rađeno od stvari koje svi imamo doma ili se lagano nabave....
pisano jednostavno da svi razumijemo, i rađeno od stvari koje svi imamo doma ili se lagano nabave....
Molokai- spikač
-
Broj postova : 669
Godine : 47
Datum registracije : 26.03.2012
@franciscus, neka djela govore više od riječi, koliko ja znam vrlo mallo je ljudi prezentiralo izradu sapuna na forumu, sada djomla i svojevremeno Mariobab i žao mi je ako sam koga izostavio.Lijepo je podijeliti kritike ali neka djela govore više od riječi... pustimo teroriju ajmo praktičari amo ... djomla svaka čast na konačno uporabljivom postu a ne reklami ili reklami nekave pgluposti...
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Godine : 55
Datum registracije : 12.02.2011
Ne galamite, ništa loše nisam mislio, moj je post afirmativan, ako i sadrži nešto kritike, dobronamjerna je. I kad već pišem, da malo poguram na ovu temu: jača lužina (nije samo kalijev hidroksid u ptanju, ovo je smjesa više hidroksida, ovisno o vrsti drveta od kojega je pepeo) dobije se ako se što topliji pepeo (recimo: ravno iz vatre) istrese u kišnicu, pa se ostavi da odstoji, i na kraju procijedi. I, naravno, djomla - svaka čast za dobar posao.
franciscus- spikač
-
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Datum registracije : 12.02.2011
Ako stvarno tako pere , ( jer ne izgleda bas kao sapun - vise kao sir! ) mogao bi ti se DM javiti uskoro da poveca ponudu .
Odlicno !
Odlicno !
robert- lingua
-
Broj postova : 454
Godine : 39
Datum registracije : 09.12.2010
Jedno od često postavljanih pitanja studentima na mom fakultetu jeste: "Šta je to što pere u deterdžentu?". Odgovor je: sapun. Sve ostalo što kupite kad kupite deterdžent su prateće i pomoćne materije, kojima je funkcija ta da kompenziraju premali udio sapuna. Kad to ne bi bilo tako skupo, pralo bi se samo sapunom i sve bi bilo taman kako treba (ja sam samo malo karikirao, tako malo, da skoro da i nisam).
franciscus- spikač
-
Jučer sam ostavio lužinu par sati u teglici da se sitne čestice pepela slegnu, dobio sam bistru tekućinu kao što se vidi ispod na slici. Izgleda da je taj postupak nekako doprinjeo samom procesu saponifikacije, jer je sapun već nakon 1.5h nakon izljevanja u kalup bio jako tvrd, što inače nije slučaj jer takvu tvrduću dobijem tek nakon 3-4dana.. Koristio sam svinjsku mast-odnosno neuspjeli sapun iz prethodih pokušaja u koji sam topio smrekinu smolu (možda je i smola nekako utjecala na tvrdoću i tako brzo formiranje?). Stavio sam 100g te masti(koja je u malom postotku sadržavala nešto lužine od predhodnog puta), 600 g lužine, nešto malo samljevene lavande i 2 čajne žličice kuhinjske soli.
Sapun fantastično miriše, probao sam ga, odlično pere masnoću s ruku i za razliku od prethodnih sapuna ovaj se fino pjeni-(iako ne baš kao ovi kupovni)
Sapun fantastično miriše, probao sam ga, odlično pere masnoću s ruku i za razliku od prethodnih sapuna ovaj se fino pjeni-(iako ne baš kao ovi kupovni)
Djomla bravo, ti si stvarno oličenje (izgubljenog) duha foruma.
poletan- bomber
-
Broj postova : 105
Datum registracije : 27.03.2011
citao sam da ovakav sapun pere ali nije antiseptican a da bi to postao treba u mix dodat borove smole ili korijen od hrena ?!
ivan26- bebač
-
Broj postova : 14
Godine : 47
Datum registracije : 13.08.2014
I Ja sam radio taj sapun ali namalo drugačiji način... Bez kuhanja. Uzo sam punu kantu od jupola pepela in na njega sipo hladnu vodu. Toliko da je na vrhu bila voda. Pusti tjedan dana i nakon toga pri dnu napravio malu luknjicu ( 2 mm) I ispod stavijo drugu kantu da je tečnost curila u nju. Od jedne kante pepela dobiješ oko 5 litara rumene tekučine. Sve sam napravijo dva puta, tako da sam imo 10 litara. In u tu tekučinu dao 1 kg svinjske masti. Može bit bilo kakva in pkvarena... Pokriješ kantu in pustiš vani na hladnome. Svakih 7 dana promješaš. Nakon mjesec dana postane ko puding in to je to. Ja kasnije u nju sipam još 5 litara vode od pepela. Tako da je stvarno jaki sapun. Nema boljega!! Vako napravljen nikad ne postane tvrd. Nije da pereš ruke, previše izsuši kožu ali jede masnoču... ( nadam se da ste razumeli kako sam napiso... :-) ) Lp Igor iz Ljubljane
vuk2- bebač
-
Broj postova : 2
Godine : 51
Datum registracije : 08.02.2018
franciscus je napisao/la:Ti si se zaista potrudio, ali teoretska podloga ti je katastrofa. Nema veze, nadam se da ti je sapun dobar.
Mislim da uopšte greši u svemu...
Treba 5 kg svinjske masti
1 kg masne sode ( NaOH u čvrstom obliku)
6 litara vode.
Ako je hladan postupak ,sve se stavi u " bagrač" i ugreje do 40 stepeni i ostavi da izreaguje. Napominjem da se ovo radi kad je čista mast u pitanju.
Gornji sloj se oprezno skida velikom kašikom ,to je sapun, i izliva u kalupe.
Topli postupak je ista kolicina svega ,samo što mogu se uzeti malo grublje masti životinjskog porekla,kuva se dok se ne rastvore životinjske masnoće i odvoji gornji sloj.
Gornji sloj je sapun,donji sloj se baca (LUG ,koji je nagrizajuće i ima u sebi viška masne sode)
Razliti u kalupe i sačekati da se ohladi i osuši.
arpadbem- bebač
-
Broj postova : 1
Godine : 56
Datum registracije : 11.08.2021
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: STARA IZVORNA ZNANJA
Stranica 1 / 1.