Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Siga noževi
+24
Šimun
Bobo
robert
Zile
duke
chumaman
marine317
zvone321
bezribic
2,9,29
Migach
Fratt
goxxon
Maslinar
maxina
puls
ivo
zrman
DoomsdayST
Wilddude10
Bejan
damjan
PJER
siga
28 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 3.
Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3
Siga noževi
Pozdrav ljudi,
već neko vrijeme čitam ovaj podforum, ali nisam se htio prijaviti dok ne budem imao barem jedan svoj uradak...
...12 godina kasnije...
uzor za nož je poznat :BK7
materijal oštrice: HARDOX 500
materijal ručke: hrast, namakanje u lanenom ulju i uglancan pčelinjim voskom
prvo par slika iz procesa izrade:
izrezani blank došao sa plazma rezanja od prijatelja
materijal za ručku: hrast, aluminijski pinsi 4mm i aluminijska cijevčica 7 mm
gotova uređena oštrica i spremna za drvo
uređivanje drške, slika nakon rašpe a prije brusnog papira
namakanje u lanenom ulju
Gotov nož, izrada futrole je trajala par sati pa sam zaboravio slikati, materijal je "poor man`s kidex" ili na naški PVC kanalizacijska cijev phi=100mm,
paracord i perle od cjevčice za lanyard po uzoru na velikane ovog foruma
Moraju doći još neki detalji, kopča na futrolu koja drži nož u zoni ručke, gravura na oštricu, možda neka patina s obzirom da je karbonac.
Materijal je Hardox 500 wear plate, materijal koji se koristi za dijelove radnih građevinskih strojeva koji su izloženi stalnom habanju: noževi grejdera...
po svojim karakteristikama je na donjoj granici (čitaj ispod nje) za izradu noževa - premalo ugljika 0,3 %, ali ispada da mu je tvornička tvrdoća u kojoj se ploče isporučuju u zoni 470 - 530 HBW, tj. 49 - 53 HRC. pa sam računao ako je na gornjoj granici super. uglavnom tog sam materijala imao pa računam za prvi nož može.
to je sve za sad, svi komentari , a nadasve kritike su dobrodošle.
Pozdrav,
Mladen
već neko vrijeme čitam ovaj podforum, ali nisam se htio prijaviti dok ne budem imao barem jedan svoj uradak...
...12 godina kasnije...
uzor za nož je poznat :BK7
materijal oštrice: HARDOX 500
materijal ručke: hrast, namakanje u lanenom ulju i uglancan pčelinjim voskom
prvo par slika iz procesa izrade:
izrezani blank došao sa plazma rezanja od prijatelja
materijal za ručku: hrast, aluminijski pinsi 4mm i aluminijska cijevčica 7 mm
gotova uređena oštrica i spremna za drvo
uređivanje drške, slika nakon rašpe a prije brusnog papira
namakanje u lanenom ulju
Gotov nož, izrada futrole je trajala par sati pa sam zaboravio slikati, materijal je "poor man`s kidex" ili na naški PVC kanalizacijska cijev phi=100mm,
paracord i perle od cjevčice za lanyard po uzoru na velikane ovog foruma
Moraju doći još neki detalji, kopča na futrolu koja drži nož u zoni ručke, gravura na oštricu, možda neka patina s obzirom da je karbonac.
Materijal je Hardox 500 wear plate, materijal koji se koristi za dijelove radnih građevinskih strojeva koji su izloženi stalnom habanju: noževi grejdera...
po svojim karakteristikama je na donjoj granici (čitaj ispod nje) za izradu noževa - premalo ugljika 0,3 %, ali ispada da mu je tvornička tvrdoća u kojoj se ploče isporučuju u zoni 470 - 530 HBW, tj. 49 - 53 HRC. pa sam računao ako je na gornjoj granici super. uglavnom tog sam materijala imao pa računam za prvi nož može.
to je sve za sad, svi komentari , a nadasve kritike su dobrodošle.
Pozdrav,
Mladen
Zadnja promjena: siga; 19.10.12 9:58; ukupno mijenjano 1 put.
siga- spikač
-
Broj postova : 817
Godine : 45
Datum registracije : 12.09.2012
Re: Siga noževi
Kad su rezani blankovi, prijatelj je dao izrezati dva, i jednog za sebe, pa sam ga ja onda uredio i napravio ruču. kako je "brat" otišao prvi ostale su samo ove četiri slike pa da i njega pokažem. slikano je mobitelom jutro prije nego je otišao tako da slike nisu nešto.
"brat" je ispao malo manji, ručka je abonos, isto 4 mm Al pinsi i 7mm cjevčica
brat
zajedno sa mojim prije oštrenja i izrade futrole
"brat" je ispao malo manji, ručka je abonos, isto 4 mm Al pinsi i 7mm cjevčica
brat
zajedno sa mojim prije oštrenja i izrade futrole
siga- spikač
-
Ne izgleda to ni najmanje loše....
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Godine : 55
Datum registracije : 12.02.2011
Odlicno, mislim da nema knifemakera koji je prva dva napravio bolje
damjan- mr.spika
-
Broj postova : 1257
Godine : 41
Datum registracije : 06.11.2009
Dobri su
Bejan- zelembara
-
Broj postova : 27
Godine : 38
Datum registracije : 24.08.2012
Svaka čast...
Wilddude10- lingua
-
Broj postova : 302
Godine : 28
Datum registracije : 19.11.2011
Jako lipo, osim šta ja osobno ne volim zaobljen i nedefiniran prelaz sa fazete na tijelo noža...
Drugo je sve za 5, nejverojatno dobro za prve uradke...
Drugo je sve za 5, nejverojatno dobro za prve uradke...
DoomsdayST- mr.spika
-
Broj postova : 1227
Godine : 50
Datum registracije : 06.01.2012
Hvala ljudi, trudim se...
dobro sam pročitao forum, uzduž i poprijeko pa tek onda išao raditi, nije mi neka fora kad ljudi pročitaju dva topica, pa im je post : imam ovaj, jedan, komad željeza, želim napraviti Falk F1, što sad?!
ovaj forum je riznica znanja, ali treba čitati.
@DoomsdayST
ma ne volim ga ni ja, puno je ljepše i urednije kad se vidi ona crta, fazeta - grind, grind - ravni dio oštrice, ali znaš kako kažu : bez pravog alata nema baš nekog zanata. materijal nije bio otpušten (49 - 53 HRC) da bi tu crtu lijepo izveo turpijom, a sve ostalo je rađeno malom kutnom brusilicom (tračna je samo daleki san) uz konstantno hlađenje vodom.
dobro sam pročitao forum, uzduž i poprijeko pa tek onda išao raditi, nije mi neka fora kad ljudi pročitaju dva topica, pa im je post : imam ovaj, jedan, komad željeza, želim napraviti Falk F1, što sad?!
ovaj forum je riznica znanja, ali treba čitati.
@DoomsdayST
ma ne volim ga ni ja, puno je ljepše i urednije kad se vidi ona crta, fazeta - grind, grind - ravni dio oštrice, ali znaš kako kažu : bez pravog alata nema baš nekog zanata. materijal nije bio otpušten (49 - 53 HRC) da bi tu crtu lijepo izveo turpijom, a sve ostalo je rađeno malom kutnom brusilicom (tračna je samo daleki san) uz konstantno hlađenje vodom.
siga- spikač
-
Stvarno lijepo, čestitam na prvom nožu..
Samo se na prvom ne mogu odlučiti da li mi se sviđa ili ne ovaj stražnji dio, gdje drvo tj. ručka ne prati linije noža, nego ide nekim svojim putem. Jesi to namjerno napravio ili ti se nešto izjalovilo?
Samo se na prvom ne mogu odlučiti da li mi se sviđa ili ne ovaj stražnji dio, gdje drvo tj. ručka ne prati linije noža, nego ide nekim svojim putem. Jesi to namjerno napravio ili ti se nešto izjalovilo?
zrman- tipko
-
Broj postova : 55
Godine : 37
Datum registracije : 06.09.2012
Nije se ništa izjalovilo.
Tako je na originalnom nožu koji mi je bio uzor, Becker BK7, ameri to zovu "pommel", a služi ako trebaš nešto razbiti ili zakucati da ne oštetiš ručku noža. Neki nabrijani "tactical" modeli noževa to imaju nazubljeno, pa se onda to zove:
(Pazi sad, i drž¨gaće čvrsto) scull crusher.
ovo je uzor za moj nož:
a na ovoj slici se malo bolje vidi taj dio
Tako je na originalnom nožu koji mi je bio uzor, Becker BK7, ameri to zovu "pommel", a služi ako trebaš nešto razbiti ili zakucati da ne oštetiš ručku noža. Neki nabrijani "tactical" modeli noževa to imaju nazubljeno, pa se onda to zove:
(Pazi sad, i drž¨gaće čvrsto) scull crusher.
ovo je uzor za moj nož:
a na ovoj slici se malo bolje vidi taj dio
siga- spikač
-
Fino, kolega Sigurnjak. Sad ga okačite o remen, pa da vidimo hoće li onaj egzibicionist od Goksona i dalje po Prečkom izvodit vratolomije !
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
Nožić baš i nije za EDC.
mislim da bi prije ja otišao u pržun da ga počnem nosati okolo po Prečkom.
mislim da bi prije ja otišao u pržun da ga počnem nosati okolo po Prečkom.
siga- spikač
-
Dobro, ne baš evri dej, ali bar kad vidite jednog visokog u mantilu, dok šeće oko vrtića ili kroz prozor teretane promatra oznojene vježbače.
ivo- guru
-
Fino....i odlična ideja za futrolu!
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Ma znaš koža za futolu je totalno isfurana, tako da jednostavno sam morao ići u nekom drugom smjeru....
Se...m, ko kamila , skupa je ko sam vrag, a PVC cijevi su jeftine i lake za obradu, ako zezneš, uzmeš drugu.
Se...m, ko kamila , skupa je ko sam vrag, a PVC cijevi su jeftine i lake za obradu, ako zezneš, uzmeš drugu.
siga- spikač
-
I ja koristim PVC cijev za ležište noža ali nisam znao da se zove"poor man s kydex" P))
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
svaka čast za prvi nož
pogotovo mi se sviđa futrola da nisi napisao da je pvc cijev mislio bi da si neki strava materijal kupio za futrolu
pogotovo mi se sviđa futrola da nisi napisao da je pvc cijev mislio bi da si neki strava materijal kupio za futrolu
Maslinar- zelembara
-
Broj postova : 27
Godine : 48
Datum registracije : 05.08.2012
@maxina
ma to sam čuo na nekom američanskom yubito filmiću kako neki tip radi futrolu od cjevi, pa mi se učinilo duhovito
@maslinar
obična siva cijev za g...na, samo ju puno diže što je ofarbana - crni mat sprej za plastiku, 2U1, boja i primer u jednom, koristi se za auto tuning.
ma to sam čuo na nekom američanskom yubito filmiću kako neki tip radi futrolu od cjevi, pa mi se učinilo duhovito
@maslinar
obična siva cijev za g...na, samo ju puno diže što je ofarbana - crni mat sprej za plastiku, 2U1, boja i primer u jednom, koristi se za auto tuning.
siga- spikač
-
Probaj drugi put s istom cijevi ali od 50 mm promjera-možda bude taman bez potrebe za rezanjem.
Da li je ono gurtna od auto pojasa?
Da li je ono gurtna od auto pojasa?
maxina- MODERATOR
-
cijev je 100 mm, jer mi je ta bila dostupna, gledao sam i veći phi, ali ta ima predebelu stijenku, na jednoj od slika (br 13) se vidi debljina plastike i umetak da nož ne bi, pri vađenju, zagrebao po vijcima.
baš ovo nije gurtna, ali mislim da je identična traka kakve stavljaju na pojase, prodaje se u bauhausu na metre.
baš ovo nije gurtna, ali mislim da je identična traka kakve stavljaju na pojase, prodaje se u bauhausu na metre.
siga- spikač
-
Ima kod mene gurti 5 cm širokih, ako tko treba. Doduše, korištene su za spuštanje, hm, određenih stvari u ,ehm, izvjesni prostor .
ivo- guru
-
ivo je napisao/la:Ima kod mene gurti 5 cm širokih, ako tko treba. Doduše, korištene su za spuštanje, hm, određenih stvari u ,ehm, izvjesni prostor .
fuuuj
maxina- MODERATOR
-
Gosn Ivo, ne znam što se je spuštalo u koji prostor sa njima, ali ako niste smatrali za shodno napisati, onda niti ne želim znati, a kamoli uzeti tu gurtnu .
Fala, ko da jesam!
Fala, ko da jesam!
siga- spikač
-
gospon Ivo je s tim gurtnama bunare kopal, ma niste valjda pomislili da bi...... pa bili ste na ukopima konope još svi koriste, nemojte se libiti i dozvolite da vam Ivo pomogne...
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Datum registracije : 12.02.2011
siga je napisao/la:Gosn Ivo, ne znam što se je spuštalo u koji prostor sa njima, ali ako niste smatrali za shodno napisati, onda niti ne želim znati, a kamoli uzeti tu gurtnu .
Fala, ko da jesam!
No, dobro, kolega Sigurnjak, molim, prosim lepo kad nećete. A imao sam dobru volju, nisam vam nudio one exhumantske, nego ove regularne, kaj, malo ilovače po njima...
ivo- guru
-
čestitam susjed!
goxxon- guru
-
Broj postova : 3594
Godine : 44
Datum registracije : 17.11.2010
Ajme, gosn Ivo, kako ste okolišali i hm i ehm, mislio sam da su se koristile u najmanju ruku za spuštanje radioaktivnog otpada u bačve, ili takvo nešto...
a kad ono spuštanje finog komada tišljerije u uredno iskopanu, a ponekad i betoniranu rupu uz prisustvo bližnjih. Pa tu nema ništa loše, a ako je najgora stvar na njima ilovača...
kako bilo, ja sam sa gurtnama sad dobar jer sam kupio par metara u bauhausu, ali kad zatreba...
a kad ono spuštanje finog komada tišljerije u uredno iskopanu, a ponekad i betoniranu rupu uz prisustvo bližnjih. Pa tu nema ništa loše, a ako je najgora stvar na njima ilovača...
kako bilo, ja sam sa gurtnama sad dobar jer sam kupio par metara u bauhausu, ali kad zatreba...
siga- spikač
-
Evo konačno završen nož i futrola.
Nakon pokušaja patiniranja oštrice u octu, onaj lijepi čisti hrast sam nepovratno za...rao svježe napravljenim ocatunom. to je bilo tako gadno da nisam slikao od muke. s obzirom da se to ne može očistiti, ručku sam cijelu bacio u taj ocatun na 24 sata i dobio ručku crnu kao ugljen. sad se bolje slaže sa futrolom .
Na futrolu je dodana kopča u zoni ručke. pošto nož dosta tijesno sjeda u futrolu ona služi više da spriječi prevrtanje noža dok se nosi (tang nije olakšan rupama pa je ručka teška)
Napravljena gravura na oštrici (elektroliza), može to i puno bolje - ovo je grebanje laka, biti će bolje sa naljepnicama ako ih ikada izradim.
pogled na stražnju stranu futrole. Potrebno je naglasiti da je futrola potpuno rastavljiva za potrebe čišćenja i promjenjiva je strana nošenja.
Pozdrav,
siga.
Nakon pokušaja patiniranja oštrice u octu, onaj lijepi čisti hrast sam nepovratno za...rao svježe napravljenim ocatunom. to je bilo tako gadno da nisam slikao od muke. s obzirom da se to ne može očistiti, ručku sam cijelu bacio u taj ocatun na 24 sata i dobio ručku crnu kao ugljen. sad se bolje slaže sa futrolom .
Na futrolu je dodana kopča u zoni ručke. pošto nož dosta tijesno sjeda u futrolu ona služi više da spriječi prevrtanje noža dok se nosi (tang nije olakšan rupama pa je ručka teška)
Napravljena gravura na oštrici (elektroliza), može to i puno bolje - ovo je grebanje laka, biti će bolje sa naljepnicama ako ih ikada izradim.
pogled na stražnju stranu futrole. Potrebno je naglasiti da je futrola potpuno rastavljiva za potrebe čišćenja i promjenjiva je strana nošenja.
Pozdrav,
siga.
siga- spikač
-
Dobar,kombinacija Bravo-a i Beckera.
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Datum registracije : 30.09.2010
Odličan =)
Migach- ADMIN
-
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010
Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 3.