Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Opekline
4 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: PRVA POMOĆ
Stranica 1 / 1.
Opekline
Evo danas sam se opekao(ništa ozbiljno) ali mi je palo na pamet što da se u prirodi malo ozbiljnije opećemo??
Postoje 3 stupnja opeklina
1.Lagano crvenilo i lagana bol
Npr.Kada smo na jakom suncu
2.Tu je opeklina već crvena i nabubri.To je npr.Kod hvatanja žara ili izljevanja vode koja vrije(100°C i nešto niže isto stvara jake opekline) te ćak ponekad i jako sunce
3.Stupanj...e to se vjerovatno neće tako lako dogodit u prirodi to je ono kada je koža već crna skroz izgorena.
E sad u prirodi je moguće da zadobijemo opekline 1. i 2.(3.jedino ako se zapali šuma ,ali 3.nemožemo baš sami riješit)
Vjerujem da se dosta vama dogodilo da ste se opekli u prirodi ili bilogdje već
Pa što preporućujete??
Neku biljku,ili neku prirodnu mast ili neku kupovnu mast kao dio survival kita ili pak nešto treće
Nadam se NORMALNIM odgovorima
Svi komentari su DOBRODOŠLI
LP
Postoje 3 stupnja opeklina
1.Lagano crvenilo i lagana bol
Npr.Kada smo na jakom suncu
2.Tu je opeklina već crvena i nabubri.To je npr.Kod hvatanja žara ili izljevanja vode koja vrije(100°C i nešto niže isto stvara jake opekline) te ćak ponekad i jako sunce
3.Stupanj...e to se vjerovatno neće tako lako dogodit u prirodi to je ono kada je koža već crna skroz izgorena.
E sad u prirodi je moguće da zadobijemo opekline 1. i 2.(3.jedino ako se zapali šuma ,ali 3.nemožemo baš sami riješit)
Vjerujem da se dosta vama dogodilo da ste se opekli u prirodi ili bilogdje već
Pa što preporućujete??
Neku biljku,ili neku prirodnu mast ili neku kupovnu mast kao dio survival kita ili pak nešto treće
Nadam se NORMALNIM odgovorima
Svi komentari su DOBRODOŠLI
LP
lololorenzo- mr.spika
-
Broj postova : 1027
Godine : 27
Datum registracije : 23.01.2012
Re: Opekline
Koliko se ja sjećam sa takmičenja iz prve pomoći mi smo za opekline II i III stepena radili ovako:
Prvo blago rashladimo ranu, ne previše rashlađivat i ne previše hladnom vodom rashlađivat da nebi došlo do hipotermije! Onda stavljamo najlonsku foliju (može kesa ili ona kabanica za jednokratnu upotrebu i slične sutvari). Sve to na kraju zamotamo trouglom maramom ili zavojem. I treba se javit doktoru što prije možemo.
Treba napomenut da se zalijepljena odjeća nipošto ne odjepljuje.
Kod opeklina I stepena, samo rashlađivanje i nipošto ne probijat plikove!!!
Prvo blago rashladimo ranu, ne previše rashlađivat i ne previše hladnom vodom rashlađivat da nebi došlo do hipotermije! Onda stavljamo najlonsku foliju (može kesa ili ona kabanica za jednokratnu upotrebu i slične sutvari). Sve to na kraju zamotamo trouglom maramom ili zavojem. I treba se javit doktoru što prije možemo.
Treba napomenut da se zalijepljena odjeća nipošto ne odjepljuje.
Kod opeklina I stepena, samo rashlađivanje i nipošto ne probijat plikove!!!
El_Faruk- tipko
-
Broj postova : 89
Godine : 27
Datum registracije : 12.12.2011
Jedine opekline koje sam do sada zaradio u prirodi bile su one od sunca. Uglavnom su mi stradavali vrat i podlaktice, odnosno noge na višesatnim turama veslanja kajakom po moru. Srećom tamnije sam puti, a obično se sjetim i namazati kremom za sunčanje, tako da su opekline relativno rijetka i blaga pojava...
Takvih se opeklina uglavnom rješavam krpom umočenom u hladnu vodu koju kao prvu pomoć prebacim preko opečene zone. Nekoliko sam puta pokušao tretirati takvu opeklinu kojekakvim kremama, ali nisam primjetio nekakvu razliku u brzini zacjeljivanja, tijelo ih uspješno zaliječi i samo. Doduše, moje opekline od sunca nikad nisu bile jače od blagog crvenila, možda je djelovanje krema izraženije kod ozbiljnijih opeklina.
Za opekline 1. i 2. stupnja nastale nezgodama uz logorsku vatru, prvo ohladiti opečeno mjesto zalijevanjem ili uranjanjem u hladnu vodu (10 - 15 min) kako bi se toplina predala vodi i smanjilo oticanje. Također treba maknuti prstenje, satove i narukvice s opečenog mjesta. Plikove ne bi trebalo bušiti radi opasnosti od infekcije. Ozlijeđeno mjesto može se lagano zamotati čistom tkaninom ili sterilnom gazom ukoliko ju imate u kitu. Čuo sam kako za opekline 1. stupnja pomaže mazanje Aloa verom, ali mjesto ozbiljnije opekline možda je najbolje ne premazivati ničim kako se ne bi infekcijom pogoršalo stanje. Znam da postoji mast Dermazin koja se nanosi direktno na ranu kako bi se sprječio razvoj bakterija u odumrlom tkivu, ali to je za već ozbiljne opekline 2. i 3. stupnja sa otvorenom ranom (možda takve tretmane bolje ostaviti liječnicima)...
BTW, Hansaplast proizvodi praktične flastere s gelom upravo za opekline, mogla bi to biti zgodna stvarčica za uključiti u EDC!
Takvih se opeklina uglavnom rješavam krpom umočenom u hladnu vodu koju kao prvu pomoć prebacim preko opečene zone. Nekoliko sam puta pokušao tretirati takvu opeklinu kojekakvim kremama, ali nisam primjetio nekakvu razliku u brzini zacjeljivanja, tijelo ih uspješno zaliječi i samo. Doduše, moje opekline od sunca nikad nisu bile jače od blagog crvenila, možda je djelovanje krema izraženije kod ozbiljnijih opeklina.
Za opekline 1. i 2. stupnja nastale nezgodama uz logorsku vatru, prvo ohladiti opečeno mjesto zalijevanjem ili uranjanjem u hladnu vodu (10 - 15 min) kako bi se toplina predala vodi i smanjilo oticanje. Također treba maknuti prstenje, satove i narukvice s opečenog mjesta. Plikove ne bi trebalo bušiti radi opasnosti od infekcije. Ozlijeđeno mjesto može se lagano zamotati čistom tkaninom ili sterilnom gazom ukoliko ju imate u kitu. Čuo sam kako za opekline 1. stupnja pomaže mazanje Aloa verom, ali mjesto ozbiljnije opekline možda je najbolje ne premazivati ničim kako se ne bi infekcijom pogoršalo stanje. Znam da postoji mast Dermazin koja se nanosi direktno na ranu kako bi se sprječio razvoj bakterija u odumrlom tkivu, ali to je za već ozbiljne opekline 2. i 3. stupnja sa otvorenom ranom (možda takve tretmane bolje ostaviti liječnicima)...
BTW, Hansaplast proizvodi praktične flastere s gelom upravo za opekline, mogla bi to biti zgodna stvarčica za uključiti u EDC!
roguefox- zelembara
-
Broj postova : 25
Godine : 39
Datum registracije : 12.03.2012
Za lakše opekline i za one od sunca ja koristim jogurt tako da se s njim namažem gdje peče i to ostavim kojih pola sata možda sat i onda sam ko nov.
miles- lingua
-
Broj postova : 200
Godine : 33
Datum registracije : 15.10.2011
roguefox je napisao/la:....Znam da postoji mast Dermazin koja se nanosi direktno na ranu kako bi se sprječio razvoj bakterija u odumrlom tkivu, ali to je za već ozbiljne opekline 2. i 3. stupnja sa otvorenom ranom (možda takve tretmane bolje ostaviti liječnicima)...
Imam Dermazin i stvarno pomaže, prošle godine kad sam pekao rakiju bio sam malo neoprezan zbog "isparavnja" pa sam umočio prste u krop. Odmah namazao i pomaže!
miles- lingua
-
Broj postova : 200
Godine : 33
Datum registracije : 15.10.2011
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: PRVA POMOĆ
Stranica 1 / 1.