Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
pečka je gotoova
+17
Dravman
Mraz
goxxon
GAGY
Mad Max
oetzi
cutlass
sremac
damjan
davor_vfr
Fratt
chulaf
lololorenzo
roguefox
flecktarn
Molokai
Zile
21 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
pečka je gotoova
nakon 4 minute
nakon 12 minuta
Prvi pokušaj je propao jer nisam mogao postići dovoljnu temperaturu.E onda nakon malo mozganja sam proširio diznu ,ubacio još jedan sloj keramičkog filca i bingo, pečka radi kao luda.
Zile- lingua
-
Broj postova : 304
Godine : 62
Datum registracije : 05.05.2012
Re: pečka je gotoova
Majstore pa ti ozbiljno...
Reci šta je ova druga cijev što ide kod plamenika, upuhuješ zrak ili...
Molokai- spikač
-
Broj postova : 669
Godine : 48
Datum registracije : 26.03.2012
To je cijev od usisavača, s njim upuhujem zrak jedino što je stari usisavač pa ne mogu kontrolirati količinu zraka kojeg upuhujem.Molokai je napisao/la:Majstore pa ti ozbiljno...
Zile- lingua
-
popio sam sad tri karlovačka...evo sad...i moram priznat da me treća slika zbunjivala do jaja..dok nisam shvato da ju moram gledat iz sasvim drugog ugla!!
flecktarn- lingua
-
Broj postova : 283
Godine : 49
Datum registracije : 14.03.2012
Maštovito rješenje, svaka čast!
roguefox- zelembara
-
Broj postova : 25
Godine : 39
Datum registracije : 12.03.2012
SVAKA ČAST.Odlićna improvizacija!!
lololorenzo- mr.spika
-
Broj postova : 1027
Godine : 27
Datum registracije : 23.01.2012
super rješenje jesi probao što raditi i koliko treba vremena do nemagnetičnosti npr.
chulaf- tipko
-
Broj postova : 71
Godine : 58
Datum registracije : 17.12.2011
Nisam, tek sam jupredvečer završio a i nakovanj nije još gotov.Njega počinjem sutra.chulaf je napisao/la:super rješenje jesi probao što raditi i koliko treba vremena do nemagnetičnosti npr.
Zile- lingua
-
Bravo Žile,vidi se da ne držiš aparat za varenje prvi put u rukama,ovo bi mogao biti početak jedne svijetle nožarske avanture...
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
U utorak kad sam počeo raditi pećku prvi put u životu vario.Hvala na lijepim željama i podršci ,ali moram još puno toga naučiti.Fratt je napisao/la:Bravo Žile,vidi se da ne držiš aparat za varenje prvi put u rukama,ovo bi mogao biti početak jedne svijetle nožarske avanture...
Zile- lingua
-
Odlična peć. Razmišljam o tome već neko vrijeme...
Daj mi reci kako se točno zove ova vuna i di si ju kupio. Koliko košta? Hvala!
Daj mi reci kako se točno zove ova vuna i di si ju kupio. Koliko košta? Hvala!
davor_vfr- tipko
-
Broj postova : 79
Godine : 43
Datum registracije : 07.10.2011
žile je napisao/la:U utorak kad sam počeo raditi pećku prvi put u životu vario.Hvala na lijepim željama i podršci ,ali moram još puno toga naučiti.Fratt je napisao/la:Bravo Žile,vidi se da ne držiš aparat za varenje prvi put u rukama,ovo bi mogao biti početak jedne svijetle nožarske avanture...
Onda svaka čast na entuzijazmu,ovdje ga ima toliko da kompenzira nedostatak iskustva.
Ovi kantevi okvira su vrlo lijepo napravljeni,povareni panti isto tako pa sam mislio da je ovo netko radio ko ima iskustva u tome...
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
@žile: ne rade mi privatne poruke, pa kad se vratite s mora nazovite me na mobitel ili posaljite sms ako se ne javim
damjan- mr.spika
-
Broj postova : 1257
Godine : 41
Datum registracije : 06.11.2009
zile ti si car
sremac- tipko
-
Broj postova : 58
Godine : 53
Datum registracije : 01.02.2012
žile, daj malo podataka o peci, jel radi, kak radi, daj za ovu vunu isto reci - kako gdje...
mislim da je vec netko pitao za to..
jel ti dosta dugacka, i koliko je to ?
koliko te vune treba u nutra, vidim da si stavio cigle dole, ja bi stavio keramiku.. itd.. ima puno nepoznanica..
pomazi
koliko te vune treba u nutra, vidim da si stavio cigle dole, ja bi stavio keramiku.. itd.. ima puno nepoznanica..
pomazi
cutlass- guru
-
Broj postova : 3949
Datum registracije : 16.04.2011
odlično zgleda peč ,jedva čekam kolače iz nje
oetzi- spikač
-
Broj postova : 924
Godine : 40
Datum registracije : 25.07.2010
oetzi je napisao/la:odlično zgleda peč ,jedva čekam kolače iz nje
Svi noževi koje sam do sada napravio su grijani i kaljeni u toj peći.Do sada sam jako zadovoljan kako radi, jedino mi usisavač ide na živce zbog buke.Kad završim ove noževe što imam pripremljene preprevit ću plamenik u atmosferski,onda neću trebati upuhivati zrak
Zile- lingua
-
a kaj ovaj plamenik nema rupice da vuce zrak? mislim da je to dovoljno da baca strasan plamen..
ja imam plamenik skoro isti takav, samo ima rupice i kad nafrljim na najjace baca plamen preko pola metra ..
inace taj plamen bi trebalo unutar peci nekam i usmjeriti, da ne tuce direkt na sjeciva ili?
neznam jel noz uzari taj plamen ili temperatura u peci..
ja imam plamenik skoro isti takav, samo ima rupice i kad nafrljim na najjace baca plamen preko pola metra ..
inace taj plamen bi trebalo unutar peci nekam i usmjeriti, da ne tuce direkt na sjeciva ili?
cutlass- guru
-
cutlass je napisao/la:žile, daj malo podataka o peci, jel radi, kak radi, daj za ovu vunu isto reci - kako gdje...
pomazi
Peć je napravljena od rezervoara od hidropaka.Njega sam obložio sa 10cm debelom keramičkom vunom a na dno sam stavio šamotnu poeku 3 cm debljine.Duboka je nekih 30cm tako da kad bi htio raditi duže stvari od toga moralo bi se napraviti još jedna vrata s stražnje strane.Postoji mogučnost ugradnje pirometra,međutim pirometar je dosta skup.Što se tićeplamenika tu je malo komlikacija jer se mora uskladiti regulator,promjer dizne i zapremina peći.Ako je peć duža od ove moje potrebno je ubaciti još jedan plamenik.Uskoro počinjem praviti novu peć dužu od ove pa ako ima zainteresiranih mogu napraviti više komada a za cijenu ćemo se dogovoriti.Da keramičku vunu možeš nabaviti u v-promet PREDSTAVNIŠTVO OSIJEK - OSIJEK , VUKOVARSKA 215
Tel.: 031 210 601 , 210 663
Zile- lingua
-
[quote="cutlass"]a kaj ovaj plamenik nema rupice da vuce zrak? mislim da je to dovoljno da baca strasan plamen..
Prvo ga žari plamen a kasnije i temperatura u peći.Taj plamenik se drukčije ponaša kad radi na otvorenom a drukčije kad radi u peći.Kad radi na otvorenom ima oko sebe kisiks koliko hočeš dok u peći to nije slučaj.Ako ne želiš da ti plamen tuče u noževe jednostavno staviš nož u cijev samo u tom slučaju moraš duže čekati da se postigne temperatura za kovanje što automatskiznači i veća potrošnja plina.Ako te brine gubitak ugljika na površini blanka ,to nije problem jer kako je kolega Karlo to lijepo objasnio,gubitak je površinski a to ionako skidaš na grinderu.Kod kaljenja je druga priča tada obavezno blank stavljam u cijev.
Prvo ga žari plamen a kasnije i temperatura u peći.Taj plamenik se drukčije ponaša kad radi na otvorenom a drukčije kad radi u peći.Kad radi na otvorenom ima oko sebe kisiks koliko hočeš dok u peći to nije slučaj.Ako ne želiš da ti plamen tuče u noževe jednostavno staviš nož u cijev samo u tom slučaju moraš duže čekati da se postigne temperatura za kovanje što automatskiznači i veća potrošnja plina.Ako te brine gubitak ugljika na površini blanka ,to nije problem jer kako je kolega Karlo to lijepo objasnio,gubitak je površinski a to ionako skidaš na grinderu.Kod kaljenja je druga priča tada obavezno blank stavljam u cijev.
Zile- lingua
-
hm, da .. evo upravo stigoh iz shopinga...
ovako ,
plamenik 228kn sa 1.5m crijeva
ventil 99 kn
vuna 139 kn,
2 šamotne cigle 16kn
ali cijela bala od 10 komada vune 100x50X8cm
to mi je ogromna kolicina i vise mi je zao sve ostalo baciti nego dati 140kn za to..
jedino je malo tamnija, nije ovako bijela ... mislim da se zove kamena vuna!
jedna me stvar zbunjuje, nisam siguran kako usmjeriti /dozirati plamen... mozda ga nekako "razbiti" po vecoj povrsini, a ne samo na sirini koju on sam po sebi ima os brenera..
i gruntam se kako vunu fixirati iz nutra uz stjenku peci, da ne otpada .. po meni treba minimalno 2 sloja te vune.. cak sam si razmisljao da ju namazem vartostalnim mortom,za zidanje peci.. mislim da bi to bilo odlicno..
ovako ,
plamenik 228kn sa 1.5m crijeva
ventil 99 kn
vuna 139 kn,
2 šamotne cigle 16kn
ali cijela bala od 10 komada vune 100x50X8cm
to mi je ogromna kolicina i vise mi je zao sve ostalo baciti nego dati 140kn za to..
jedino je malo tamnija, nije ovako bijela ... mislim da se zove kamena vuna!
jedna me stvar zbunjuje, nisam siguran kako usmjeriti /dozirati plamen... mozda ga nekako "razbiti" po vecoj povrsini, a ne samo na sirini koju on sam po sebi ima os brenera..
i gruntam se kako vunu fixirati iz nutra uz stjenku peci, da ne otpada .. po meni treba minimalno 2 sloja te vune.. cak sam si razmisljao da ju namazem vartostalnim mortom,za zidanje peci.. mislim da bi to bilo odlicno..
cutlass- guru
-
... Četvrta slika je to ... da nisi jednu Karlovačku možda zaboravio brojiti ?flecktarn je napisao/la:popio sam sad tri karlovačka...evo sad...i moram priznat da me treća slika zbunjivala do jaja..dok nisam shvato da ju moram gledat iz sasvim drugog ugla!!
Mad Max- spikač
-
Broj postova : 664
Godine : 57
Datum registracije : 15.01.2011
Kamena vuna nije dobra, nije predviđena za tako visoke temperature.Imaš sliku regulatora s kojim se može rgulirati jačina plamena.Ako jee plamenik kao na mojim slikama neće dobro raditi bez dodatnog upuhivanja zraka i mora se staviti veča dizna da bi mogao postići veču temperaturu a i skratiti vrijeme postizanja.Ako misliš praviti dužu peć mora ići bar dva plamenika.Ova vuna izdržava temperaturu do 1400 stupnjeva.Vunu ne moraš nikako fiksirati stoji sama od sebe ako je peć okrugla.
Zile- lingua
-
nego kakva? keramicka vuna?
cutlass- guru
-
Eto ja imam nekakve amaterske početke sa izradom noževa,a samim tim i sa vatrom ali o tome kasnije.
Ja se spremam da pećku za kovanje otpuštanje i nemagnetičnost baš ozidam,budući da imam više iskustva u zidanju nego u izradi noževa,a imam i prostora za takve stvari.
Nekakve probe sam već obavio i čini mi se zakon.
Ja se spremam da pećku za kovanje otpuštanje i nemagnetičnost baš ozidam,budući da imam više iskustva u zidanju nego u izradi noževa,a imam i prostora za takve stvari.
GAGY- spikač
-
Broj postova : 567
Datum registracije : 11.02.2012
Ne znam da li čitaš postove ali u ranijim postovima sam ti napisao keramička vuna imaš adresu i brojeve telefona.cutlass je napisao/la:nego kakva? keramicka vuna?
Zile- lingua
-
GAGY je napisao/la:Eto ja imam nekakve amaterske početke sa izradom noževa,a samim tim i sa vatrom ali o tome kasnije.
Možeš i zidati takovu peć ali mora bitišamotna cigla,Ne ona teška nego lagana,znači izolacioni šamot i vatrostalna žbuka i obavezno metalni okvir jer vatrostalna žbuka puca usljed širenja i skupljanja cigle zbog temperature.Znam to jer sam imao peć za keramiku od šamotne cigle na plin.Radio sam keramiku 8 godina.Glazure se peku od 970-1150 stupnjeva tako da vjerujte znam o čemu pričam.S tim da pečenje keramike je thnološki puno zahtjevniji proces od kovanja.
Zile- lingua
-
Hvala na savjetu.
Imam volju imam želju pa valja probati realizirati.
Gušti su gušti.
Samo što bi ja na drvo i ugalj.
Pećka ti je zakon
Imam volju imam želju pa valja probati realizirati.
Gušti su gušti.
Samo što bi ja na drvo i ugalj.
Pećka ti je zakon
GAGY- spikač
-
Broj postova : 567
Datum registracije : 11.02.2012
Slažem se jesu gušti gušti ako imaš mogučnosti raditi s ugljom idrvima i to te veseli radi tako i nikako drugaćije .Ja zbog zatvorenog prostora a i s plinom imam iskustva radim tako i to me veseli i opušta.Tako i treba biti.Najljepše bi bilo kad bi čovjek mogao raditi samo ono što ga čini sretnim i zadovoljnim.Ako misliš zidati imaš firmu Zagorka silex oni su radili izolacione šamotne cigle.Ako ne oni imaš firmu Tapiker oni također prodaju te cigle,samo te moram upzoriti nisu jeftine,Zadnji put kad sam provjeravao cijene 67,00kn je koštao komad.
Zile- lingua
-
hvala Žile..
evo naso sam u V-promet u ZG , na Borongaju..
sutra idem po vunu, pozdrav
evo naso sam u V-promet u ZG , na Borongaju..
sutra idem po vunu, pozdrav
cutlass- guru
-
Stranica 1 / 2. • 1, 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 2.