Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
izrada vrha za strijelu
+16
siga
bokaso
jasmin legija agovic
Fratt
DoomsdayST
puls
ivo
Cave Bear
Marko
vibor
Ernest
Strider
Migach
PJER
mariobab
podravec
20 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: INDIVIDUALNA OPREMA :: ALATI PREŽIVLJAVANJA
Stranica 1 / 3.
Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3
izrada vrha za strijelu
Zanima me kako napraviti neki jednostavan vrh za strijelu.Dakle sve svoje znanje o izradi vrha napišite tu!!
podravec- tipko
-
Broj postova : 61
Godine : 25
Datum registracije : 09.02.2012
Re: izrada vrha za strijelu
Tko zna zna....
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Godine : 55
Datum registracije : 12.02.2011
Ja, ja, ne vjeruj svemu što vidiš-ima i drugačijih ishoda-trska ubrana u krivo doba godine
Odličan slikovito objašnjeno ..hvala mario =)
Migach- ADMIN
-
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010
Ja uskoro krećem sa bodkin-ima i broadhead-ima. Mario, imaš li na fotiću opciju makro? Šteta da su sve van fokusa
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
Imam, ali to su stare slike-taj fotić jedva da je imao i opciju "slikaj".
Najjednostavniji vrh za strijelu napravi se od metalne cijevčice čiji unutarnji promjer odgovara vanjskom promjeru strijele ..
Jedan kraj cijevčice slupaš čekićem ,odrežeš sa pilom i naoštriš ..
Nekoliko takvih vrhova se vidi na slici ..
Jedan kraj cijevčice slupaš čekićem ,odrežeš sa pilom i naoštriš ..
Nekoliko takvih vrhova se vidi na slici ..
Ernest- tipko
-
Broj postova : 52
Godine : 53
Datum registracije : 21.02.2011
Zanimljivo. Tog se nisam sjetio ^^
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
Strijele su uvijek malo precijenjene u dučanima. ja imam nekoliko karbonskih običnih sa običnim vrhom.
Pa evo prilike da sa vama podijelim nekoliko iskustava sa izradom strijela. Nekad sam išao u Peveca , a sad sam vidija da ima i u drugim dučanima sličnog drva već obrađenog presjeka 5-8 mm i dužine 100 cm. ako je potrebno stavim ih u bušilicu i još malo obradim brusnim papirom, onda zarežem vrh u duljini od nekih 20 mm po sredini , te na njega navlačim aluminijsku košuljcu unutarnjeg promjera kao i strijela koristio sam i bakrene al su preteške , duljine nekih 20mm nju malo spustim niže ispod reza a onda vrh strijele naoštrim da dobijem špic duljine jedno 7-8 mm te u prorez umečem čeličnu oštricu koja je tupa , a napravljena od čeličnog lima širine 20mm a debljine oko 1mm a služi za učvrščivanje robe na paletama kao pojas . kad uvučem vrh u strelu onda povlačim aluminijsku košuljicu natrag da joj se rub poklopi sa početkom dna drvenog vrha te od njega počinje drveni špic te se nastavlja na čeličnu glavu. kad je navučem natrag a koji put je potrebno malo je udarit čekičem onda bušim košuljicu strelu i glavu (kroz dio uvućen u drveno tijelo) sa svrdlom od 2mm kad probijem u rupu stavljam klin ( obična brokva od 2mm) te odrežem višak na drugoj strani klina. tada slijedi obrada odnosno fino brušenje aluminija sa klinom da se smanji otpor zraka, te oštrenje glave i formiranje oblika glave. Pera su od laganog pvc materijala savitljivog i mekanog , još samo preostaje da ukopam utor za tetivu koji obično napravim jedno 15 mm te finim papirom obradim. To je moj način, jako je jednostavan i može se bit kreativan sa izradom vrhova, na slici ima još vrh za ribolov te običan vrh za vježbu gađanja al slične težine kao i one sa oštrijim glavama.
Pa evo prilike da sa vama podijelim nekoliko iskustava sa izradom strijela. Nekad sam išao u Peveca , a sad sam vidija da ima i u drugim dučanima sličnog drva već obrađenog presjeka 5-8 mm i dužine 100 cm. ako je potrebno stavim ih u bušilicu i još malo obradim brusnim papirom, onda zarežem vrh u duljini od nekih 20 mm po sredini , te na njega navlačim aluminijsku košuljcu unutarnjeg promjera kao i strijela koristio sam i bakrene al su preteške , duljine nekih 20mm nju malo spustim niže ispod reza a onda vrh strijele naoštrim da dobijem špic duljine jedno 7-8 mm te u prorez umečem čeličnu oštricu koja je tupa , a napravljena od čeličnog lima širine 20mm a debljine oko 1mm a služi za učvrščivanje robe na paletama kao pojas . kad uvučem vrh u strelu onda povlačim aluminijsku košuljicu natrag da joj se rub poklopi sa početkom dna drvenog vrha te od njega počinje drveni špic te se nastavlja na čeličnu glavu. kad je navučem natrag a koji put je potrebno malo je udarit čekičem onda bušim košuljicu strelu i glavu (kroz dio uvućen u drveno tijelo) sa svrdlom od 2mm kad probijem u rupu stavljam klin ( obična brokva od 2mm) te odrežem višak na drugoj strani klina. tada slijedi obrada odnosno fino brušenje aluminija sa klinom da se smanji otpor zraka, te oštrenje glave i formiranje oblika glave. Pera su od laganog pvc materijala savitljivog i mekanog , još samo preostaje da ukopam utor za tetivu koji obično napravim jedno 15 mm te finim papirom obradim. To je moj način, jako je jednostavan i može se bit kreativan sa izradom vrhova, na slici ima još vrh za ribolov te običan vrh za vježbu gađanja al slične težine kao i one sa oštrijim glavama.
Eto ja sam ih improviziral na ovaj nacin i bio poprilicno zadovoljan s njima, s tim da su namjenjene bile samo za bale sijena, karton i sl. sve ovisi o tome koliko ste precizni, koliko imate volje i koliko ste pedantni(kao što vidite na slikama ja sam jako pedantni bio haha )
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Datum registracije : 03.08.2009
Marko, di si kupil te štapove?
Migach- ADMIN
-
kod kuće sam našao neki lim ugl. bio je na nekoj paleti kao podloga..mogu li iz toga napravit vrh?
podravec- tipko
-
U Baumaxu ak se ne varam, to su obicne tiple za namještaj, sad se ne sjecam koji je fi(ima svakakvih, ne sjecam se ni cijene nažalost), jedino kaj je jebada kaj su sikak stokarene pa pucaju bezveze pa su i relativno opasne(Ishi je npr. imal gadnih problema s tim)
Marko- guru
-
Migach- ADMIN
-
odg na moje pitanje??
podravec- tipko
-
Nema na čemu.
Nego ekipa, idemo oživjet malo bowyering na forumu, pa prije nas je hrpa bila a sad nikog, nema Debelog, Ishija itd... idemo se posla nekog primiti, vec dugo me pere ideja da se neki sticky napravi s vrstama drveta ili tak nekaj, jer je hrpa takvih pitanja, a i ak još jedna ovakva tema osvane kak se arrowheadsi rade se budem ranil
Nego ekipa, idemo oživjet malo bowyering na forumu, pa prije nas je hrpa bila a sad nikog, nema Debelog, Ishija itd... idemo se posla nekog primiti, vec dugo me pere ideja da se neki sticky napravi s vrstama drveta ili tak nekaj, jer je hrpa takvih pitanja, a i ak još jedna ovakva tema osvane kak se arrowheadsi rade se budem ranil
Marko- guru
-
podravec je napisao/la:odg na moje pitanje??
čuj, možeš, zakaj ne. ali cisto sumnjam da bude dobro, ak nikaj drugo daj neku sliku tog lima, al vjerojatno je premekani cak i za balu sijena, ja plehu ne vjerujem
Marko- guru
-
i nemože se napraviti donesel sam si komad tog lima i pukel je :/
podravec- tipko
-
Marko je napisao/la:Nema na čemu.
ja radim,o\ivljavao sam par puta temu radovima novim,ali nikoga nema
Cave Bear- spikač
-
Broj postova : 700
Godine : 26
Datum registracije : 31.05.2010
Oprostite, dragi kolege, tko ovdje lovi ili ribolovi sa svojim lukovima i strijelama ? Mislim, u rubrici Lov i ribolov, možda mi je promaklo ?
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
Lov i ribolov lulom i strijelom je u RH zabranjen .
Ernest- tipko
-
Osobito lulom,to se izrazito sankcionira
Ernest primi izraze moje ispričnosti
Ernest primi izraze moje ispričnosti
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Moram se ispraviti ..možebitno je da će lov manjim kalibrom od lule biti manje sankcioniran
Ali lov i ribolov lukom i strijelom ili samostrelom je zabranjen u RH ..
Ali lov i ribolov lukom i strijelom ili samostrelom je zabranjen u RH ..
Ernest- tipko
-
To mi je jako dobro poznato, kolega Ernest. Skriveno, a sada javno postavljeno pitanje jest : Kog vraga tema o izradi vrha za strijelu radi u rubrici Lov i ribolov ?
ivo- guru
-
Lov i ribolov u HIPOTETIČNOJ survival situaciji...
Jednako kao i pravljenje zamki u slučaju HIPOTETIČNE survival situacije...
Nismo na lovačkom forumu, i ne propagiramo lov niti jedne vrste...
Samo se pripremamo za nedaj Bože... NNNI...
Jednako kao i pravljenje zamki u slučaju HIPOTETIČNE survival situacije...
Nismo na lovačkom forumu, i ne propagiramo lov niti jedne vrste...
Samo se pripremamo za nedaj Bože... NNNI...
DoomsdayST- mr.spika
-
Broj postova : 1227
Godine : 50
Datum registracije : 06.01.2012
Znam dragi kolega DoomsdayST iz voljenog mi rodnog grada, da nismo na lovačkom forumu, ali smo u lovačkoj, tj ribolovačkoj rubrici, kako li se već ta forma naziva. Gore ima već par rubrika započetih upravo o izradi luka i strijela, pa mi nije jasno zašto i ovdje.
Zdravi bili !
Zdravi bili !
ivo- guru
-
Ahaaa, sad razumin...
Pa kolega dragi, lipo sročena i razumljiva primjedba, bez kviz-pitanja, bi polučila puno učinkovitiji rezultat...
Ako je samo to problem, možemo zamoliti drage nam moderatore da ovu temu, a i temu niže imenom 'Luk i strijele' prebace iz ovog podforuma u 'ALATI PREŽIVLJAVANJA'...
https://survival.aforumfree.com/f23-alati-prezivljavanja
Unaprijed hvala, dragi moderatori...
Pa kolega dragi, lipo sročena i razumljiva primjedba, bez kviz-pitanja, bi polučila puno učinkovitiji rezultat...
Ako je samo to problem, možemo zamoliti drage nam moderatore da ovu temu, a i temu niže imenom 'Luk i strijele' prebace iz ovog podforuma u 'ALATI PREŽIVLJAVANJA'...
https://survival.aforumfree.com/f23-alati-prezivljavanja
Unaprijed hvala, dragi moderatori...
DoomsdayST- mr.spika
-
Broj postova : 1227
Godine : 50
Datum registracije : 06.01.2012
I bi tako...
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
NAPRAVO sam vrhove strijele od skalpela za kozu . nazubljeni su . dugi su nekih 3cm . i jeli mi neko moze reci cime da ih stegnem za strijelu a da pritom ne ostanu u metu i da prodje veci dio strijele u metu-plijen??? pokusao sam na vise nacina ili se samo vrh zabode u plijen ???
jasmin legija agovic- bebač
-
Broj postova : 6
Godine : 32
Datum registracije : 31.03.2012
Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: INDIVIDUALNA OPREMA :: ALATI PREŽIVLJAVANJA
Stranica 1 / 3.