Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
DMK-001 Svojeglavi
+27
cutlass
Molokai
vens
Strider
zlatko1
urbana_gorila
Drobny
chulaf
girdeaux
GAGY
Adept
Mraz
karlo ban
Lovac Marko
lololorenzo
PJER
El_Faruk
Ernest
Fratt
Igsy
redbeard rum
DoomsdayST
Migach
ante5555
Ris
robert
davor_vfr
31 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
DMK-001 Svojeglavi
Pozdrav svima,
S obzirom da je ovo moj prvi ozbiljniji post na ovom forumu malo ću detaljnije predstaviti svoj prvi uradak. Nadam se da vas neću ugnjaviti sa previše slika...
Pa kako je sve počelo... Deda mi je bio seoski kovač (odličan), na žalost nisam na vrijeme stigao naučiti zanat od njega pa ću izgleda morati biti samouki...
Već dugooo gledam kako bi osposobio dedinu kovačnicu, a zbog puno obaveza to se zbilja otegnulo... Slučajno sam nabasao na ovaj forum i gledajući silne prekrasne uratke koje ste svi vi izradili jednostavno me prespojilo...
Prvo je trebalo pospremiti ovaj nered...
Nakon par sati sada to već puno urednije izgleda...
Kako se nisam nikada bavio ovim zanatom, a pogotovo nožarstvom imam puno toga za naučiti. Velika pomoć mi je bila baka koja je uz dedu puno toga radila pa mi je mogla objasniti i neke stvari. Recimo kako se radi uljen za vatru...
To je bilo dosta posla za taj dan... Novi dan novi gušti...
Za materijal za izradu noža izabrao sam komad stare feder plate nekog kamiona. Jednostavno u tom trenutku mi je to bio jedini dobavljiv materijal. A s obzirom na moje predznanje mislim da mi za prvi i nije potreban neki fensi materijal...
Plata je odrezana na pločicu dimezije oko 170x30x10 mm, a prva ideja mi je bila napraviti nešto u stilu F1.
Očito zbog neznanja, kovanjem je nož poprimio sasvim drugi oblik i dimenzije, a od tuda i njegovo ime.... svojeglavi
U ovom procesu puno mi je pomogao tata koji je dobar dio vremena glumio bat. Na kraju dana nakon jedno 3-4 sata lupanja zaustavili smo se i dobili sljedeći oblik...
Tada sam se "zaljubio" i definitivno odustao od bilo kakvog rezanja ovog noža. Bez obzira što više liči na sataru nego nož, što mu je oštrica obla, što nije niti za šumu niti za kuhinju, a bome nije niti EDC, odlučio sam ovaj (pošto je prvi) će biti kakav sam bude htio izgledati...
Prošao je vikend i odoh doma...
Kad god bi imao malo vremena na poslu ili doma radio bi na svom nožeku
Nakon nekog vremena poprimio je i ozbiljniji izgled koji će ga i pratiti do samog kraja...
S vremenom sam shvatio da mi nakon kaljenja turpija neće biti baš od koristi pa sam uložio koju kunu u ručnu tračnu.... jedva sam čekao da je isprobam u kuhinji
Na cutlassov prejedlog sredio sam i tang za koji sam prvotno htio da ostane kovan, ali uvidio sam da tu drvo jednostavno neće nikako sjesti...
Odlučio sam da će drška biti drvena i da će biti tamno drvo. Jedino što sam uspio pronaći u našim shoping centrima je bila polica od parenog hrasta... stoga je od toga i drška na ovome nožu (a mislim da će biti i na hrpi drugih )
S vremenom sam dosta čitao po netu i snimio one japance kako diferencijalno kale... pa rekoh zašto ne, ako mogu oni...
Našao sam i recept na starom nakovnju, ali s obzirom da nisam imao sve potrebne sastojke odlučio sam se na čistu keramičarski glinu...
Ali ispada da to i nije tako jednostavno....
Nakon tjedan dana pokušavanja nanošenja ovako debelog sloja odustao sam i odlučio nanjeti tanki sloj kakav stavljaju na katane.
Urodilo je plodom.
Kako mi je kovačnica daleko od kuće, a približili su se i Božić i N.G. nisam imao vremena otići tamo zakaliti nož pa sam morao improvizirati...
Kupio sam par šamotnih ciglica i složio malu peć
Zakurio brener i krenuo grijati...
Zbog velike hladnoće (-10°C taj dan) nikako nisam mogao postići temperaturu nemagnetičnosti, pa sam u jednom trenutku odlučio ide u ulje pa šta bude...
Znam da vjerojatno nisam postigao pravi učinak, ali nemojte zaboraviti da je ovo moj prvi =)
Nakon kaljenja usljedilo je ponovno brušenje raznim gradacijama kako bi oštricu sveo na nulu...
Prvotno sam planirao da oštrica bude full skandi, ali odustao sam od toga prilikom brušenja na kamen jer sam skužio da ću nakon svakog oštrenja noža imati pun klinac posla oko poliranja pa sam odlučio ipak napraviti i još jedan mali bevel na oštrici...
Ponovno sam ispolirao oštricu, pripasao ručku i konačno je zaljepio...
Sada je na red došao i logo... Normalno na ovom forumu postoji lijepa tema kako to napraviti pa sam isprobao...
Usljedilo je finalno brušenje drške, poliranje i oštrenje... a nakon toga i photo session...
Možda se netko i pita pa di je taj hamon.... i nije baš nešto uspio, ali ima tragova tako da ima i potencijala...
Nije baš najpraktičniji nož za kuhinju, ali moj je i prvi je i reže pancetu kao putar...
Eto toliko od mene, a sad vi navalite. Primam i pohvale, ali od pokuda se uči :bog:
Evo i link na album jer sam preskočio koju fotku staviti...
https://s1062.photobucket.com/albums/t490/davor_vfr/Svojeglavi001/
S obzirom da je ovo moj prvi ozbiljniji post na ovom forumu malo ću detaljnije predstaviti svoj prvi uradak. Nadam se da vas neću ugnjaviti sa previše slika...
Pa kako je sve počelo... Deda mi je bio seoski kovač (odličan), na žalost nisam na vrijeme stigao naučiti zanat od njega pa ću izgleda morati biti samouki...
Već dugooo gledam kako bi osposobio dedinu kovačnicu, a zbog puno obaveza to se zbilja otegnulo... Slučajno sam nabasao na ovaj forum i gledajući silne prekrasne uratke koje ste svi vi izradili jednostavno me prespojilo...
Prvo je trebalo pospremiti ovaj nered...
Nakon par sati sada to već puno urednije izgleda...
Kako se nisam nikada bavio ovim zanatom, a pogotovo nožarstvom imam puno toga za naučiti. Velika pomoć mi je bila baka koja je uz dedu puno toga radila pa mi je mogla objasniti i neke stvari. Recimo kako se radi uljen za vatru...
To je bilo dosta posla za taj dan... Novi dan novi gušti...
Za materijal za izradu noža izabrao sam komad stare feder plate nekog kamiona. Jednostavno u tom trenutku mi je to bio jedini dobavljiv materijal. A s obzirom na moje predznanje mislim da mi za prvi i nije potreban neki fensi materijal...
Plata je odrezana na pločicu dimezije oko 170x30x10 mm, a prva ideja mi je bila napraviti nešto u stilu F1.
Očito zbog neznanja, kovanjem je nož poprimio sasvim drugi oblik i dimenzije, a od tuda i njegovo ime.... svojeglavi
U ovom procesu puno mi je pomogao tata koji je dobar dio vremena glumio bat. Na kraju dana nakon jedno 3-4 sata lupanja zaustavili smo se i dobili sljedeći oblik...
Tada sam se "zaljubio" i definitivno odustao od bilo kakvog rezanja ovog noža. Bez obzira što više liči na sataru nego nož, što mu je oštrica obla, što nije niti za šumu niti za kuhinju, a bome nije niti EDC, odlučio sam ovaj (pošto je prvi) će biti kakav sam bude htio izgledati...
Prošao je vikend i odoh doma...
Kad god bi imao malo vremena na poslu ili doma radio bi na svom nožeku
Nakon nekog vremena poprimio je i ozbiljniji izgled koji će ga i pratiti do samog kraja...
S vremenom sam shvatio da mi nakon kaljenja turpija neće biti baš od koristi pa sam uložio koju kunu u ručnu tračnu.... jedva sam čekao da je isprobam u kuhinji
Na cutlassov prejedlog sredio sam i tang za koji sam prvotno htio da ostane kovan, ali uvidio sam da tu drvo jednostavno neće nikako sjesti...
Odlučio sam da će drška biti drvena i da će biti tamno drvo. Jedino što sam uspio pronaći u našim shoping centrima je bila polica od parenog hrasta... stoga je od toga i drška na ovome nožu (a mislim da će biti i na hrpi drugih )
S vremenom sam dosta čitao po netu i snimio one japance kako diferencijalno kale... pa rekoh zašto ne, ako mogu oni...
Našao sam i recept na starom nakovnju, ali s obzirom da nisam imao sve potrebne sastojke odlučio sam se na čistu keramičarski glinu...
Ali ispada da to i nije tako jednostavno....
Nakon tjedan dana pokušavanja nanošenja ovako debelog sloja odustao sam i odlučio nanjeti tanki sloj kakav stavljaju na katane.
Urodilo je plodom.
Kako mi je kovačnica daleko od kuće, a približili su se i Božić i N.G. nisam imao vremena otići tamo zakaliti nož pa sam morao improvizirati...
Kupio sam par šamotnih ciglica i složio malu peć
Zakurio brener i krenuo grijati...
Zbog velike hladnoće (-10°C taj dan) nikako nisam mogao postići temperaturu nemagnetičnosti, pa sam u jednom trenutku odlučio ide u ulje pa šta bude...
Znam da vjerojatno nisam postigao pravi učinak, ali nemojte zaboraviti da je ovo moj prvi =)
Nakon kaljenja usljedilo je ponovno brušenje raznim gradacijama kako bi oštricu sveo na nulu...
Prvotno sam planirao da oštrica bude full skandi, ali odustao sam od toga prilikom brušenja na kamen jer sam skužio da ću nakon svakog oštrenja noža imati pun klinac posla oko poliranja pa sam odlučio ipak napraviti i još jedan mali bevel na oštrici...
Ponovno sam ispolirao oštricu, pripasao ručku i konačno je zaljepio...
Sada je na red došao i logo... Normalno na ovom forumu postoji lijepa tema kako to napraviti pa sam isprobao...
Usljedilo je finalno brušenje drške, poliranje i oštrenje... a nakon toga i photo session...
Možda se netko i pita pa di je taj hamon.... i nije baš nešto uspio, ali ima tragova tako da ima i potencijala...
Nije baš najpraktičniji nož za kuhinju, ali moj je i prvi je i reže pancetu kao putar...
Eto toliko od mene, a sad vi navalite. Primam i pohvale, ali od pokuda se uči :bog:
Evo i link na album jer sam preskočio koju fotku staviti...
https://s1062.photobucket.com/albums/t490/davor_vfr/Svojeglavi001/
Zadnja promjena: davor_vfr; 22.02.12 8:20; ukupno mijenjano 4 put/a.
davor_vfr- tipko
-
Broj postova : 79
Godine : 43
Datum registracije : 07.10.2011
Re: DMK-001 Svojeglavi
Dobro si izucio zanat . . .
robert- lingua
-
Broj postova : 454
Godine : 39
Datum registracije : 09.12.2010
Ako je to stvarno prvi,onda sve pohvale
Ris- spikač
-
Broj postova : 509
Godine : 36
Datum registracije : 22.12.2010
ako je ovaj prvi ,onda se radujem novim uradcima,inace sve pohvale
ante5555- spikač
-
Broj postova : 654
Datum registracije : 31.10.2011
i od mene sve pohvale =)
Migach- ADMIN
-
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010
Svaka čast, ovi se prvi mačići ne bacaju u vodu... =)
Nema ni po ure da san G. Banu poželio pravog šegrta da kovačija ne izumre (hint-hint)...
Ima puuuuno literature po netu, ako te ide engleski... Ali, imat majstora i bit mu šegrt, makar vikend-kvazi-šegrt bi moglo bit puno svrsishodniji način učenja...
Želin ti da te dugo drži, i da dugo uživaš...
Nema ni po ure da san G. Banu poželio pravog šegrta da kovačija ne izumre (hint-hint)...
Ima puuuuno literature po netu, ako te ide engleski... Ali, imat majstora i bit mu šegrt, makar vikend-kvazi-šegrt bi moglo bit puno svrsishodniji način učenja...
Želin ti da te dugo drži, i da dugo uživaš...
DoomsdayST- mr.spika
-
Broj postova : 1227
Godine : 50
Datum registracije : 06.01.2012
da je drška spuštena prema dolje, bio bi to opak chopper :migg:
bravo
bravo
redbeard rum- spikač
-
Broj postova : 848
Godine : 40
Datum registracije : 06.12.2009
Wow... Prekrasan je. Posebno mi se sviđa grubo kovani dio.
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010
Jako dobro za prvi put,dedina kovačnica ponovno "jaše". =)
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
Svaka čast ..ovo bi trebao biti primjer ostalima kako se rade postovi ..
Toliko jednostavno a toliko savršeno i iskreno prikazano sve ..
Nož je odličan i jedinstven ..
Još jednom svaka čast i na nožu i na postu ..
Toliko jednostavno a toliko savršeno i iskreno prikazano sve ..
Nož je odličan i jedinstven ..
Još jednom svaka čast i na nožu i na postu ..
Ernest- tipko
-
Broj postova : 52
Godine : 53
Datum registracije : 21.02.2011
Svaka čast, za prvi "nož" ovo je i više nego dobro. Samo jedan mali savjet kod graviranja, kada si već izgravirao onda promijeniš polaritete i tako ćeš postići da ovaj znak postane crn i više uočljiv.
Sve u svemu imaš RESPECT i nadamo se novim uradcima!!! :bog:
Sve u svemu imaš RESPECT i nadamo se novim uradcima!!! :bog:
El_Faruk- tipko
-
Broj postova : 89
Godine : 27
Datum registracije : 12.12.2011
Ti si bogat čovjek, prijatelju..
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Godine : 55
Datum registracije : 12.02.2011
SVAKA ČAST
lololorenzo- mr.spika
-
Broj postova : 1027
Godine : 27
Datum registracije : 23.01.2012
Hvala svima na pozitivnim komentarima! =)
davor_vfr- tipko
-
Sta reci, koju posluku porati... tvoj djed bi sigurno bio ponosan na tebe da vidi ovo... a kad se jednom krene u izradu noza, vise se nikad nece stati (to ti je kao virus od kojeg smo svi oboljeli )
Lovac Marko- tipko
-
Broj postova : 71
Godine : 29
Datum registracije : 26.08.2011
E i zaboravih da kazem, samo je dizajn ostrice los, tacnije vrh, ostalo je top- moze da posluzi kao maceta
Lovac Marko- tipko
-
Godine : 29
Datum registracije : 26.08.2011
Prvo kaj sam pomislio dok sam išao kroz slike je "na kraju će sigurno napraviti nessmuk" pa evo jedan prijedlog za drugi put:
Čestitke, prvo pa muško!
Čestitke, prvo pa muško!
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
Toliko iskrene volje, želje i truda je stavljeno u ovaj prvijenac da je to ZA SVAKU POHVALU - a pogotovo činjenica kako se jedna stara kovačnica vratila nanovo u život...
Pa što bolje od toga!
Sada, kao i u svakome poslu, počinje ono pravo učenje.
Siguran sam kako ćeš ovdje pronači podršku za svoje daljnje napore te da ćeš učiti iz primjera i eventualnih dobronamjernih ukaza forumskih majstora.
Samo hrabro i - sve najbolje u daljnjem radu.
Pa što bolje od toga!
Sada, kao i u svakome poslu, počinje ono pravo učenje.
Siguran sam kako ćeš ovdje pronači podršku za svoje daljnje napore te da ćeš učiti iz primjera i eventualnih dobronamjernih ukaza forumskih majstora.
Samo hrabro i - sve najbolje u daljnjem radu.
Adept- mr.spika
-
Broj postova : 1588
Godine : 53
Datum registracije : 09.04.2010
Svaka ti čast.
GAGY- spikač
-
Broj postova : 567
Datum registracije : 11.02.2012
Fenomenalno! Odličan uradak za prvi put, vidi se da si si dao truda oko svih detalja! =)
girdeaux- honoris
-
Broj postova : 1077
Godine : 37
Datum registracije : 21.10.2009
ovo je super ja sam mislio da će ispasti nessmuk .......za drugi put
chulaf- tipko
-
Godine : 58
Datum registracije : 17.12.2011
Ajde ,
nema covjek nista od hvaljenja te kovacnice .
Narucujte od njega jer jedino tako stari zanati nece izumrijeti .
nema covjek nista od hvaljenja te kovacnice .
Narucujte od njega jer jedino tako stari zanati nece izumrijeti .
robert- lingua
-
Broj postova : 454
Godine : 39
Datum registracije : 09.12.2010
Čestitke na trudu i odličnom prvijencu koji ima karakter pa je zaslužio ime! Bilbo i Frodo su imali Žalac, Arya Stark Iglu, Artur Excalibur, pa si i ti žuljevima zaslužio Svojeglavog!
Ali fučkaš noževe, ajde mi iskuj jedan Kawasaki!
Ali fučkaš noževe, ajde mi iskuj jedan Kawasaki!
Drobny- tipko
-
Broj postova : 67
Godine : 66
Datum registracije : 05.05.2011
UUUU, DOBAR!!!
Svaka čast majsore, za prvi put je i više nego odličan!
I baš mi se sviđa taj parangoliko/sataroliki izgled!
Logo ti je isto super! (što znaći DKM, Dropkick Murphys?)
Edit: sad sam tek skužio da je DMK, a ne DKM...
Svaka čast majsore, za prvi put je i više nego odličan!
I baš mi se sviđa taj parangoliko/sataroliki izgled!
Logo ti je isto super! (što znaći DKM, Dropkick Murphys?)
Edit: sad sam tek skužio da je DMK, a ne DKM...
urbana_gorila- mr.spika
-
Broj postova : 1505
Godine : 41
Datum registracije : 09.02.2010
Bravo,majstore.I za deseti je odlican,a kamoli za prvi.Meni nekako deluju posebno dragi nozevi koji slucajno ispadnu,a ne po nacrtu,mada i ove druge podjednako cenim.To me nesto seca na onaj davni crtac o Dragoljupcetu,detektiv kucence i njegovo prepoznatljiv znak auto.Ma koliko raspalo izgledao na kraju uvek pobedi i najnoviji automobil.Pa me je verovatno jos od tada privlacila zamisao,"spolja prosek,a unutra azdaja i princ zajedno".Pa i ovaj tvoj nozic,spolja,grubi kovanik,sa ranama od cekica,ali sa ostricom poput ogledala i prelepom drskom.Prava lepota
zlatko1- spikač
-
Broj postova : 827
Datum registracije : 28.10.2010
Ovaj tvoj nož je definicija dobrog čopera.
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
Hvala na pohvalama...
@drobny - malo teže bi bilo kawu iskovati, ali sve se može...
@urbana_gorila - drago mi je da ti se sviđa nož i logo... i meni je nož nekako sve draži kako ga koristim... Doduše za sada samo u kuhinji, ali spremam se na neku ribičiju pa ću probati malo i po drvima mlatiti Samo moram nekakvu futrolu napraviti...
@zlatko1 - ovaj je totalno svojevoljno ispao i baš mi je zato posebno drag... spremam se uskoro novi početi kovati pa bum vidil kako bu taj ispao
@Stider - kažeš dobar chopper. Onda ga definitivno moram uzet na ribičiju
@drobny - malo teže bi bilo kawu iskovati, ali sve se može...
@urbana_gorila - drago mi je da ti se sviđa nož i logo... i meni je nož nekako sve draži kako ga koristim... Doduše za sada samo u kuhinji, ali spremam se na neku ribičiju pa ću probati malo i po drvima mlatiti Samo moram nekakvu futrolu napraviti...
@zlatko1 - ovaj je totalno svojevoljno ispao i baš mi je zato posebno drag... spremam se uskoro novi početi kovati pa bum vidil kako bu taj ispao
@Stider - kažeš dobar chopper. Onda ga definitivno moram uzet na ribičiju
davor_vfr- tipko
-
Evo još par fotki u upotrebi... učinila mi se zgodna pozadina pa da podjelim...
A priprema se i DMK-002 samo da natuknem...
A priprema se i DMK-002 samo da natuknem...
davor_vfr- tipko
-
uuuuu vrhunske fotke
vens- lingua
-
Broj postova : 344
Godine : 34
Datum registracije : 26.03.2012
Stranica 1 / 2. • 1, 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 2.