Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Veli Jože
+40
djomla
mariobab
NAVIGATOR
Marko
Strider
mario.kukic
ivo
glock
Quanah
puls
Koaksijalac
Medo Gradela
Knife_maniac
Login
Guybrush
cutlass
trail master
Igsy
Fratt
seskvač
oetzi
kan
Mad Max
skyrunner
zenomorf
.
DoomsdayST
maxina
nordfjord
Mornar
goxxon
yasko
Dravman
ante5555
Migach
Mraz
lololorenzo
Target
Mije
urbana_gorila
44 posters
Stranica 3 / 4.
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: Veli Jože
stvarno je mrcina od noza...ali nebih se slozio da cjepa bolje od sjekire ali definitvno sluzi svrsi
yasko- mr.spika
- Broj postova : 1318
Datum registracije : 24.05.2011
Vjeruj mi da definitivno bolje cijepa od GB Wildlife hatchet koja je prilično mala i lagana.
Od Small forest axe sumnjam da bolje grize jer je ona ipak teža i veća, ali od Wildlifice je definitivno opakiji.
Ako želiš možemo zajedno otići u neku šumu pa isprobaj i tu GB i mog Jožu pa ćeš najbolje sam vidjeti što bolje chopa i reže...
Od Small forest axe sumnjam da bolje grize jer je ona ipak teža i veća, ali od Wildlifice je definitivno opakiji.
Ako želiš možemo zajedno otići u neku šumu pa isprobaj i tu GB i mog Jožu pa ćeš najbolje sam vidjeti što bolje chopa i reže...
urbana_gorila- mr.spika
-
Broj postova : 1505
Godine : 41
Datum registracije : 09.02.2010
Nož je mrcina sam takva, to smo svi imali prilike vidjeti... ali ubrzo dobiva konkurenciju
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
O, srce mi se steže! Naravno, moj prijedlog je da uz ovakav nož ide samo kožna futrola, ali istrošena, ratnih ozljeda! Battle worn, po engleski
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
Mraz je napisao/la:N... ali ubrzo dobiva konkurenciju
Ajde, imenjače, da mi je i to vidjeti...
Zadnja promjena: urbana_gorila; 17.04.12 21:22; ukupno mijenjano 1 put.
urbana_gorila- mr.spika
-
urbana_gorila je napisao/la:Vjeruj mi da definitivno bolje cijepa od GB Wildlife hatchet koja je prilično mala i lagana.
mozemo jedno isprobat moju homemade i tvog jozu nee koristim ti jja ove prozivane marke i to
yasko- mr.spika
-
Broj postova : 1318
Godine : 34
Pa uopce ne sumnjam da imaš jebeno dobar alat nisam fan oblika, al to je sasvim nebitno, cestitam
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Datum registracije : 03.08.2009
vjerujem i ja da ima odliccan alat ..samovolio bi isprobat sjekiru negdje pa eto mala usporedba bi dobro dosla
yasko- mr.spika
-
Ma ne mislim ja raditi suparnika nego suputnika
Al kaj Loris veli... battle worn futrola je za njega savršen izbor.
Al kaj Loris veli... battle worn futrola je za njega savršen izbor.
Mraz- master
-
Uvijek je bolje raditi stvari zajedno nego jedan protiv drugoga, tj. uvijek je bolje imati uz sebe suputnika nego suparnika...
Evo još jedan filmić koji mi je Strider poslao. Ovo je zadnji dio koji fali...
Evo još jedan filmić koji mi je Strider poslao. Ovo je zadnji dio koji fali...
urbana_gorila- mr.spika
-
a bas si gorila bez uvrede...i noz ti bs pase vidi se da ti treba komd metala na kojemse mozes izivit ...
a u cemu ga sad nosis dok nema futrole?
a u cemu ga sad nosis dok nema futrole?
yasko- mr.spika
-
zamotanog u novinski papir...
urbana_gorila- mr.spika
-
Karlo zna svoj posel
up the irons btw
up the irons btw
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Datum registracije : 03.08.2009
zasto ne sklepas neku futrolu...? ak trebas koze imam ja nesto moram pogledat starih torbi koznih ..
yasko- mr.spika
-
Ma imam kožu, dobio sam krasnu kravlju kožu sa dlakom... Crnu sa bijelim flekama i smeđu sa bijelim flekama. Samo si trebam nabavit komadić neke deblje i čvršće kože za onaj dio između dvije stranice futrole (keder, kako ga postolari zovu).
urbana_gorila- mr.spika
-
tebi treba jedno 8 mm debljine? a jesi razmisljao da stavis gumu na taj dio ili stavis dva sloja koze jedan na drugi
yasko- mr.spika
-
Guma ne dolazi u obzir, a na kožu sam i računao da ću ju morati stavljati na duplo jer sumnjam da ću naći 8 mm debelu kožu... A i kod oštrice bi ionako trebala biti samo 2-3 mm.
urbana_gorila- mr.spika
-
yasko je napisao/la:a u cemu ga sad nosis dok nema futrole?
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
hahaha tak i po zagrebu hoda vjerojatno
yasko- mr.spika
-
kakvi izljevi nožosexualne ljubavi...
goxxon- guru
-
Broj postova : 3594
Godine : 44
Datum registracije : 17.11.2010
goxxon je napisao/la:kakvi izljevi nožosexualne ljubavi...
Hm...
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
eh...jutro je proslo veslo...jedan mali test smo odradili ...stavili smo u ring sjekiru i jozu i ja kazem rezultat je izjednacen...koje je gorilino misljenje budemo vidjeli ..... evo slike pa vi procjenite
radjenje istih poslova...ovo je utor odradjen sjekirom
a ovo je radjeno jozom
slozili smo se da je ovakav posao jednostavnije malo odradit sa sjekirom....
ali zato je joza bolji u ovakvim hardcor stvarima
slozeno i zakljuceno da bi uz dosta drveta jednostavnost izrade kuce sa oviakvim alatima bila jako jednostavna...
netko ce bit sretan kad naidje i pozeli rostiljat jer drva su mu spremna ...
eto to bi bilo to....sad moje misljenje je ovakvo...znaci sa kvalitetnom sjekirom moze se odradit sav posao isto tako sa nozem poput ovog se moze odradit sav posao....te nemogu rec da je jedno bolje od drugoga...
nego ako volite radit sa jednim alatom vise od drugoga onda izaberite onaj alat koji vam pase....
radjenje istih poslova...ovo je utor odradjen sjekirom
a ovo je radjeno jozom
slozili smo se da je ovakav posao jednostavnije malo odradit sa sjekirom....
ali zato je joza bolji u ovakvim hardcor stvarima
slozeno i zakljuceno da bi uz dosta drveta jednostavnost izrade kuce sa oviakvim alatima bila jako jednostavna...
netko ce bit sretan kad naidje i pozeli rostiljat jer drva su mu spremna ...
eto to bi bilo to....sad moje misljenje je ovakvo...znaci sa kvalitetnom sjekirom moze se odradit sav posao isto tako sa nozem poput ovog se moze odradit sav posao....te nemogu rec da je jedno bolje od drugoga...
nego ako volite radit sa jednim alatom vise od drugoga onda izaberite onaj alat koji vam pase....
yasko- mr.spika
-
slažem se sa tvrdnjom, nekome možda više paše sjekira, zato jer možda već 20 godina određene rezačke zadatke obavlja tim alatom i već ima grif a veći nož ma koliko got on bio univerzalniji alat ali na rad njime možda nije naviknut pa to umanjuje njegove radne performanse ili obratno.
ja osobno sam bio veliki protivnik sjekira naspram velikih noževa(najčešće trailmastera kojeg sam nosio) ali se to promjenilo kada sam pronašao adekvatno kvalitetnu sjekiru doraslu zadatku, najme većina koje sam do tada koristio bile su nepouzdane, nedovoljno dobre, da se tako izrazim.
da moram izabrati jedan od ova dva alata koja su prezentirana za divljinu ipak bi izabrao jožu, mislim da je univerzalniji(samo bi ga malo bolje naoštrio nego što je sada).
ja osobno sam bio veliki protivnik sjekira naspram velikih noževa(najčešće trailmastera kojeg sam nosio) ali se to promjenilo kada sam pronašao adekvatno kvalitetnu sjekiru doraslu zadatku, najme većina koje sam do tada koristio bile su nepouzdane, nedovoljno dobre, da se tako izrazim.
da moram izabrati jedan od ova dva alata koja su prezentirana za divljinu ipak bi izabrao jožu, mislim da je univerzalniji(samo bi ga malo bolje naoštrio nego što je sada).
Zadnja promjena: NAVIGATOR; 19.04.12 14:31; ukupno mijenjano 1 put.
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
Ja bi izabrao motornu pilu.
Šala, sad uglavnom nosim manji nož + manju sjekiru (od 35 cm) ili veći nož + preklopnu pilu (firkars ili bacho laplander ovisi odakle uzimam, jer mi je jedan komplet stalno u autu).
Test izgleda fer, još čekamo Gorilinu izjavu.
Šala, sad uglavnom nosim manji nož + manju sjekiru (od 35 cm) ili veći nož + preklopnu pilu (firkars ili bacho laplander ovisi odakle uzimam, jer mi je jedan komplet stalno u autu).
Test izgleda fer, još čekamo Gorilinu izjavu.
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010
ja ostajem kod nosenja sjekire i manjeg noza jer mislim da mi je to taman....i ono sta mi najbolje odgovara..
yasko- mr.spika
-
igsy potpisujem!
NAVIGATOR- master
-
Najbolji alat je onaj koji znate koristiti i tu se slažem s gornjim tvrdnjama.
Ja sam prvo zagovarao samo jedan srednji nož koji "radi sve" + veća preklopna pila, pa sam prešao na srednji nož i sjekiru pa na koncu na veliki nož + mini nožić + mini pila i ta kombinacija alata mi odgovara jer znam kako ih koristiti i što mogu očekivati.
Zagovarao sam i konveksnu fazetu pa mi se pokazala nesigurna, sada bježim od toga kao vrag od tamjana Učimo dok živimo...
Ja sam prvo zagovarao samo jedan srednji nož koji "radi sve" + veća preklopna pila, pa sam prešao na srednji nož i sjekiru pa na koncu na veliki nož + mini nožić + mini pila i ta kombinacija alata mi odgovara jer znam kako ih koristiti i što mogu očekivati.
Zagovarao sam i konveksnu fazetu pa mi se pokazala nesigurna, sada bježim od toga kao vrag od tamjana Učimo dok živimo...
Mraz- master
-
U kom smislu nesigurna? Ako misliš na to da nekontrolirano sklizne svakuda kod preciznijeg rada tu se potpuno slažem, a ako na nešto drugo, molim te pojasni na što točno si mislio.
Ali ja je svejedno volim-zgodimice si filetiram koji prst, ali ništa strašno...
Ali ja je svejedno volim-zgodimice si filetiram koji prst, ali ništa strašno...
Meni full-konveks oštrica kod sječenja debljih grana ne radi uvijek ravan rez nego lijeva strana fazete ako sječivo koristi dešnjak zna svojim oblikom voditi oštricu koja onda radi svojevrstan polukrug pa ima tendenciju izokretanja u ruci i vračanja prema nama. Naravno to ovisi obliku fazete i još mnogo faktora ali meni je nekoliko takvih izleta prema nozi bilo dovoljno da pređem da drugačiji oblik fazete s kojim se osjećam sigurnije pri radu.
Ovako nekako bi to izgledalo:
Crna linija je smjer željenog kretanja oštrice kroz drvo dok je crvena linija smjer koji oštrica zbog zaobljenosti fazete ponekad preuzme.
Ponavljam da je to samo moje osobno iskustvo.
Ovako nekako bi to izgledalo:
Crna linija je smjer željenog kretanja oštrice kroz drvo dok je crvena linija smjer koji oštrica zbog zaobljenosti fazete ponekad preuzme.
Ponavljam da je to samo moje osobno iskustvo.
Mraz- master
-
NAVIGATOR...dali je ovo bio razlog tvoje pocjepane cipele? s time misklim na nezgodu na kosiru?
yasko- mr.spika
-
osobno izrazito ne volim full konvex oštrice kao na bark riveru, pašu mi one kao na fallku, znači one koje su zapravo flat grindane ali im je sekundarac napravljen sa malim konvexom, zapravo tako izgleda svaki sekundarac nakon dužeg i učestalijeg stropanja.
na kosiru je bio drugi problem on je bio FFG i stravično oštar, no na jednom je dijelu (na sredini oštrice) ona bila okrhnuta i tu je bio kosir izrazito tup. zbog velike sile kojom sam kroz svježi bagrem zamahnuo i zbog neujednačene oštrine alata, zbog razloga koji sam naveo, on je s neravnomjernim otporom prolazio kroz drvo i zbog toga se iskrivio i nastavio neujednačenu putanju prema mojoj garmontici.
velom joži i njegovom vlasniku to se sigurno nikada neće dogoditi jer je nož brutalno robustan i debelog grinda, za moj ukus još malo pre debelog.
na kosiru je bio drugi problem on je bio FFG i stravično oštar, no na jednom je dijelu (na sredini oštrice) ona bila okrhnuta i tu je bio kosir izrazito tup. zbog velike sile kojom sam kroz svježi bagrem zamahnuo i zbog neujednačene oštrine alata, zbog razloga koji sam naveo, on je s neravnomjernim otporom prolazio kroz drvo i zbog toga se iskrivio i nastavio neujednačenu putanju prema mojoj garmontici.
velom joži i njegovom vlasniku to se sigurno nikada neće dogoditi jer je nož brutalno robustan i debelog grinda, za moj ukus još malo pre debelog.
NAVIGATOR- master
-
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Stranica 3 / 4.