Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Kompasi i vezano uz njih
+22
luka
meduza
plazzi
shokre2010
peregrine
LupusREBEL
UBERSOLDAT
rinos
sgt bear
Unkas
Radioactiv
Quanah
Damir
Knife_maniac
commando
šaran_porcijaš
antun
bowhunter
bushman
Stoney
LUKSA
ficovk
26 posters
Stranica 2 / 3.
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Re: Kompasi i vezano uz njih
ma ne
ne mislim na M53
ovaj je jeftin a zgodan
zato sam ga tu stavil
ne mislim na M53
ovaj je jeftin a zgodan
zato sam ga tu stavil
Gost- Gost
a onda dobro
antun- spikač
-
Broj postova : 805
Godine : 83
Datum registracije : 01.05.2009
JoZ@ je napisao/la:evo za 35kn
http://www.frontline-aos.com/ostalo/kompasi/view/1014
Izbjegavao bi taj primjerak kompasa, igla nije u tekućini, jako je sličan onoj recti 110 ali joj nije ni sluga.
Kad god pišemo o kompasima osjećam nekakvo nadmudrivanje!
Ako trebate kompas za preživljavanje onaj od 35 kn je ok, a što je sa navigacijom, radom na karti?
Za to vam treba pločica kompas i to prozorni sa kojim će se vrlo lako odredit azimut na karti ( ali s pravilom da uvijek nosiš kartu kuda god se kretao ) a iisto tako i kontraazimut kako bi našli svoju stojnu točku, sa istim takvim kompasom možete određivati parametre koji su potrebni za rad sa GPS uređajem.
Na kutiji od kompasa Recta imate vrlo jednostavan način objašnjen kretanja na terenu, poznat je pod imenom SILVA 1,2, 3, ali bez karte ništa, Za rad sa GPS trebate poznavati i topografiju i nositi kompas, lijepo vam piše u uputama!
znači recimo Recta 110 sasvim ok i košta cirka 90 kn
( neznam staviti link ) pogledajte pod proizvođača Recta, dostupni su po cijeloj hrvatskoj ali pazite da kupujete u ovlaštenim trgovinama, jer su se pojavile kineske kopije!
Dalje ako trebate precizno određivanje azimuta tu vam treba kompas tipa M53, sa ogledalom kako bi se skala mogla očitati u ogledalu, a kod Recte su vam to DS modeli ( DS 40 ili DS 50 ) kodM 53 još možete mjeriti vertikalne kuteve itd.
, ali što će to izletniku ili planinaru ili nekome od nas. Cijena tih modela je oko 400 kn, što je opet jeftinije od onih vojnih koje je link stavio JOža.
Ali kada opremu važemo u gramima i zbrajamo težinu koju nosimo na višednevnim izbivanjima onda je M 53 definitivno pretežak!
I što je najvažnije nedostupan velikoj većini svih nas, jer je to ratni pljen ili sl.
I kupujte provjerene kompase od provjerenih proizvođača!
SILVA; SUUNTO; RECTA ili MOSCOMPAS
Ako trebate pomoć jevite se ali prepucavanja i nadmudrivanja mi je dosta!
Topografija i orijentacija se proučava cijeli život!
Danas sam recimo čitao o UTM zemljovidima!KOji su većini vas nepoznanica!
Ako želite znati o iskustvu bavio sam se orijentacijskim trčanjem , trenirao sa reprezentacijom Hrvatske vojske i najboljim civilinim trkačima, dakle učio sam od najboljih, imam završenih škola i tečaja te ovaj zadnji sa certifikatom.
Razlika je u trčanju ali je i razlika u brzini kojom trkači, čitaju kartu, čitaju teren i nalaze nabolju opciju.
Smatram da još puno trebam učiti i da nisam popio svu pamet svijeta!
Stalno sa vojnicima ima prepirki oko M53 ali kada se ode na teren vidi se o čemu se priča!
i još nešto za kraj M53 nije vodonepropusan tako da vam kod potapljanja u vodu postaje neupotrebljiv, To je savršen kompas za oficira Jugo vojske koji sjedi u kancelariji i planira . Vrijeme ga je pregazilo ali je kvalitetno napravljen za svoje vrijeme.
Toliko za sada pa da vidimo vas!
pozdrav dragi forumaši!
:bog:
Zadnja promjena: LUKSA; 16.06.09 16:31; ukupno mijenjano 1 put.
ej,pa nije ti ovo forum o vojnim tečajevima i školama.Kog briga za
repku HR vojske i jugo oficire.
Budi doljedan svojim prijašnjim postovima na tu tematiku :bog:
repku HR vojske i jugo oficire.
Budi doljedan svojim prijašnjim postovima na tu tematiku :bog:
commando- lingua
-
Broj postova : 230
Godine : 58
Datum registracije : 19.02.2009
A očito je da Luksa ima znanje o orijentaciji s kompasom, također ima i dovoljno razuma da kaže nitko nezna sve i još se mora učiti.
Mislim da su mu savjeti razumni po izboru kompasa. Dodao bih da uvijek bolji ikakav nego nikakav, kad možeš u par sekundi odrediti strane svijeta je i više nego dobrodošlo. Da je puno bolje imat dobro znanje iz navigacije, kompas tome primjeren i kartu, pa svakako.
Mislim da su mu savjeti razumni po izboru kompasa. Dodao bih da uvijek bolji ikakav nego nikakav, kad možeš u par sekundi odrediti strane svijeta je i više nego dobrodošlo. Da je puno bolje imat dobro znanje iz navigacije, kompas tome primjeren i kartu, pa svakako.
Gost- Gost
malo drvo je napisao/la:Dodao bih da uvijek bolji ikakav nego nikakav,
bas tak
to se stalno hoce reci
al neki tu uvjek zabriju da nes nevalja itd
em ovaj nema vode u sebi
a onaj nezna plivat
onaj se prebrzo okrece
onaj pak presporo
isto ko fico i mercedes
sa oba dva bus stigel na cilj
ak ti se ne zuri nema veze kad
Gost- Gost
Članak ne obavezuje niti tvrdi da ja "taj" neki kompas najbolji.
Samo nam malo detaljnije objasnjava vrste,pluseve i minuse odredjenog tipa kompasa.
Isto tako navodi kvalifikacije i iskustvo s kojeg je članak pisan.
Meni osobno je drago da se pojavljuju "ozbiljniji" članci od uobičajenog koncepta ma dovoljan ti je onaj od 6,36kn.
Samo nam malo detaljnije objasnjava vrste,pluseve i minuse odredjenog tipa kompasa.
Isto tako navodi kvalifikacije i iskustvo s kojeg je članak pisan.
Meni osobno je drago da se pojavljuju "ozbiljniji" članci od uobičajenog koncepta ma dovoljan ti je onaj od 6,36kn.
šaran_porcijaš- bomber
-
Broj postova : 122
Godine : 42
Datum registracije : 19.04.2009
http://www.silva.se/upload/Catalogues/123_eng.pdf
Evo silva 1 2 3 pa čitajte!
Evo silva 1 2 3 pa čitajte!
https://www.youtube.com/watch?v=-Mh5NB0KuEg
evo i video! Gore u prethodnom linku je pisano u PDF u pa si isprintate, ovo je filmić, pa isprobajte narode i javite kako ste prošli!
Tu su vam obadva tipa kompasa koji su nama i više nego dovoljni!
Imate proizvođače pa si pogledajte što vam odgovara!
SILVA; SUUNTO , RECTA
I kad dođete na Youtube imate puno filmića na tu temu pa surfaje i učite! :bog:
evo i video! Gore u prethodnom linku je pisano u PDF u pa si isprintate, ovo je filmić, pa isprobajte narode i javite kako ste prošli!
Tu su vam obadva tipa kompasa koji su nama i više nego dovoljni!
Imate proizvođače pa si pogledajte što vam odgovara!
SILVA; SUUNTO , RECTA
I kad dođete na Youtube imate puno filmića na tu temu pa surfaje i učite! :bog:
Evo vam toliko spominjane busole...
http://www.aukcije.hr/item.php?id=638556
http://www.aukcije.hr/item.php?id=638556
Knife_maniac- mr.spika
-
Broj postova : 1193
Godine : 35
Datum registracije : 12.05.2009
Mi smo u firmi dobili SILVE i stvarno su OK, ali ako je ne koristiš stalno i pogotovo ako ti je u nekom džepu, rađe sjednem na M53 jer ona ipak ostane cijela. Je da je nešto "sporija" i osjetljivija od SILVE ali tko voli nek izvoli... Mislim da bi trebali i pojasniti razliku busole i kompasa (bar su nas tako učili dok smo bili kao klinci u izviđačima). Busola ima podjelu na stupnjeve, hiljadite i sl. dok je kompas "samo" kompas. Ako sam u krivu, ispravite me... Kako su varali mene i ja varam vas.....
Gost- Gost
Pa i jesu. Nema razlike izmedju busole i kompasa, to su sinonimi za istu stvar. Ima razlike izmedju kompasa i kompasa (ili busole i busole) u namjeni, izradi, materijalima itd.
ali kompas je kompas (ili busola).. od privjeska za kljuceve od 1 Kn do elktronskog fluxgate modela.
ali kompas je kompas (ili busola).. od privjeska za kljuceve od 1 Kn do elktronskog fluxgate modela.
Evo m53...
Quanah- lingua
-
Broj postova : 217
Godine : 49
Datum registracije : 04.05.2009
M53 - SILVA - i moderni GPS
Iako, da vam budem iskren, kada idem sam u šumu, obično ne nosim niti jedan. Kada mi trebaju na poslu zbog nekih preciznih stvari onda OK, ali inače - baš i nema potrebe...
Iako, da vam budem iskren, kada idem sam u šumu, obično ne nosim niti jedan. Kada mi trebaju na poslu zbog nekih preciznih stvari onda OK, ali inače - baš i nema potrebe...
Gost- Gost
Toma13 je napisao/la:M53 - SILVA - i moderni GPS
koji je to model SILVA-e?
Radioactiv- bebač
-
Broj postova : 17
Godine : 30
Datum registracije : 05.05.2010
ja isto koristim izraz kompas i busola za dvije stvari, s busolom možeš određivati točan azimut u stupanj,a s kompasom samo sjever.
na izviđačima sam koristio M53 i super je, robusna i izdržljiva i možeš jako precizno određvati azimute samo malo sporije,ali u hodu,da samo usjeveriš kartu ili tako nešto je nepotrebna, to možeš s kojim god kompasom.I još s M53 je dobro što možeš određivati visinu neke zgrade ako znaš koliko si udaljen od nje,sad koliko je kome to potrebno to je druga priča
po meni najbolje busola s kojom sam imao prilike raditi je recta DP 10, ona ima šemu za očitavanje azimuta triput brže od M53,i nisam primjetio da ja metal oko nje puno smeta i za čvrstoču ne mogu puno reći jer mi nije nikad pala jer sam je pazio ko oko u glavi,ali ima jedan mali problem- košta 700 kn
i ako itko ima koju M53 viška, ispravnu nek se javi
na izviđačima sam koristio M53 i super je, robusna i izdržljiva i možeš jako precizno određvati azimute samo malo sporije,ali u hodu,da samo usjeveriš kartu ili tako nešto je nepotrebna, to možeš s kojim god kompasom.I još s M53 je dobro što možeš određivati visinu neke zgrade ako znaš koliko si udaljen od nje,sad koliko je kome to potrebno to je druga priča
po meni najbolje busola s kojom sam imao prilike raditi je recta DP 10, ona ima šemu za očitavanje azimuta triput brže od M53,i nisam primjetio da ja metal oko nje puno smeta i za čvrstoču ne mogu puno reći jer mi nije nikad pala jer sam je pazio ko oko u glavi,ali ima jedan mali problem- košta 700 kn
i ako itko ima koju M53 viška, ispravnu nek se javi
Unkas- tipko
-
Broj postova : 55
Godine : 33
Datum registracije : 17.05.2010
silva, suunto, recta
nema greške
nema greške
sgt bear- mr.spika
-
Broj postova : 1478
Godine : 50
Datum registracije : 12.04.2010
a isto koristim izraz kompas i busola za dvije stvari, s busolom možeš određivati točan azimut u stupanj,a s kompasom samo sjever.
kompas i busola,ili šetka su različiti nazivi za istu stvar..(još jednom )
rinos- spikač
-
Broj postova : 668
Godine : 59
Datum registracije : 28.09.2009
Pa sad, rekao bih da pri odabiru kompasa(busole) najbitnije koliko često imamo potrebu za njim.
Ako ga koristimo u gotovo svim prilikama, te s namjerom upučujemo u "divljinu" s adekvatnom kartom, naravno da se kvalitetniji primjerci (gore navedeni) itekako isplate, a i ne radi se o neznam kakvim novcima. Učestalost korištenja s vremenom pobuđuje i frustraciju prilikom korištenja "nesavršenih" jeftinijih primjeraka, no ako ga upotrebljavamo rijetko i u nenadanim slučajevima (dosta često i bez karte), mislim da su jeftinija izdanja (oko 50kn) sasvim dovoljna kao nekakav uvijek prisutan backup u ruksaku. Naravno, mora sadržavati nekakve minimalne uvjete kvalitete izrade i točnosti.
Ali isto tako sam siguran da bi mnogima unesrećenima u padu aviona u nekakvu džunglu dobro došao i onaj plastični Kinez bez ulja u sebi, bez ogledalca i raznih mjerača kuteva.
Ako ga koristimo u gotovo svim prilikama, te s namjerom upučujemo u "divljinu" s adekvatnom kartom, naravno da se kvalitetniji primjerci (gore navedeni) itekako isplate, a i ne radi se o neznam kakvim novcima. Učestalost korištenja s vremenom pobuđuje i frustraciju prilikom korištenja "nesavršenih" jeftinijih primjeraka, no ako ga upotrebljavamo rijetko i u nenadanim slučajevima (dosta često i bez karte), mislim da su jeftinija izdanja (oko 50kn) sasvim dovoljna kao nekakav uvijek prisutan backup u ruksaku. Naravno, mora sadržavati nekakve minimalne uvjete kvalitete izrade i točnosti.
Ali isto tako sam siguran da bi mnogima unesrećenima u padu aviona u nekakvu džunglu dobro došao i onaj plastični Kinez bez ulja u sebi, bez ogledalca i raznih mjerača kuteva.
UBERSOLDAT- lingua
-
Broj postova : 271
Godine : 47
Datum registracije : 08.06.2010
rinos je napisao/la:a isto koristim izraz kompas i busola za dvije stvari, s busolom možeš određivati točan azimut u stupanj,a s kompasom samo sjever.
kompas i busola,ili šetka su različiti nazivi za istu stvar..(još jednom )
kažem da MOJI PRIJATELJI i JA koristimo busola i kompas za dvije stvari, a sad da li je to ista riječ odnosno stvar to je već druga stvar i pitanje je odaklen je došla ta riječ ko i kada ju je preveo itd.
Unkas- tipko
-
Broj postova : 55
Godine : 33
Datum registracije : 17.05.2010
Komas i busala su različita uređaja. Rade na istom principu ali su za različite namjene...
...nedami se tražiti priručnike, ali, pošto smomi odredili da sve što vuče na srbizam zakompas smo odlučili sljepo se držat riječi busola.Kao što sada sve celularne telefone zovemo mobitel ili mobitelni telefon, a između ta dva uređaje je razlika nebo-zemlja iako oboje čie istu stvar ali rade na različitom principu.
...nedami se tražiti priručnike, ali, pošto smomi odredili da sve što vuče na srbizam zakompas smo odlučili sljepo se držat riječi busola.Kao što sada sve celularne telefone zovemo mobitel ili mobitelni telefon, a između ta dva uređaje je razlika nebo-zemlja iako oboje čie istu stvar ali rade na različitom principu.
LupusREBEL je napisao/la:Komas i busala su različita uređaja. Rade na istom principu ali su za različite namjene...
Kompas i busola su ista stvar. razlika je u tome što se izraz busola u srpskom jeziku koristi za ovu vrstu kompasa o kojoj se ovdje govori, a kod njih je kompas samo, npr. kompas u avionu (moja struka). Izraz busola je i došao u Hrvatsku preko terminologije JNA, to jest srpske terminologije jer su oni više koristili francuske izraze zbog njihovog tradicionalnog prijateljstva s francuzima. Ako pogledate u francusko-engleski rječnik, vidjet ćete da se riječ boussole (busola) prevodi kao kompas. Dakle to je umjetno napravljena razlika zbog nekih njihovih vojnih razloga kao što je to učinjeno i s nekim drugim stvarima.
peregrine- bebač
-
Broj postova : 1
Godine : 67
Datum registracije : 19.07.2010
Unaprijed isprika onima koji već znaju ovo što ću napisati, a više se odnosi na one koji su početnici u rukovanju s kompasima.
Ja u svom poslu koristim geološki kompas (Frieberg).
Razlika je u tome što su oznake stupnjeva na geološkom kompasu napisane suprotno od smjera kazaljke na satu, tako da se azimuti iz prirode mogu čitati izravno.
Kod tzv. običnih kompasa, stupnjevi su napisani u smjeru kretanja kazaljke na satu, a azimuti ili smjerovi kretanja se određuju okretanjem prstena s oznakama stupnjeva.
Često vidim da mi ljudi pokazuju kompas, npr. na mobitelu, a onda mu kažem da okrene kompas u smjeru istoka, pa ga pitam za azimut i lik mi pročita 270. Totalno krivo, jer pročita direktno broj iznad kojeg mu stoji igla, a da i nije siguran u kojem smjeru pokazuje.
Stoga, početnici - oprez. Informirajte se o kompasima i upoznajte se s radom prije bilo kakve akcije.
Ja u svom poslu koristim geološki kompas (Frieberg).
Razlika je u tome što su oznake stupnjeva na geološkom kompasu napisane suprotno od smjera kazaljke na satu, tako da se azimuti iz prirode mogu čitati izravno.
Kod tzv. običnih kompasa, stupnjevi su napisani u smjeru kretanja kazaljke na satu, a azimuti ili smjerovi kretanja se određuju okretanjem prstena s oznakama stupnjeva.
Često vidim da mi ljudi pokazuju kompas, npr. na mobitelu, a onda mu kažem da okrene kompas u smjeru istoka, pa ga pitam za azimut i lik mi pročita 270. Totalno krivo, jer pročita direktno broj iznad kojeg mu stoji igla, a da i nije siguran u kojem smjeru pokazuje.
Stoga, početnici - oprez. Informirajte se o kompasima i upoznajte se s radom prije bilo kakve akcije.
shokre2010- bebač
-
Broj postova : 14
Godine : 49
Datum registracije : 09.03.2010
Jednom sam kupio mali kompas što se stavi na ručku sata, priznajem više iz fore, lijepo je izgledao na mom tadašnjem G-shock satu. Mislim da sam ga uzeo u Ban army shopu i nakon cca 2 mjeseca je potpuno poludio točnije pokazivao je istok u smjeru zapada, g-shock je gumeni sat znači vjerovatno ga je uništila baterija u satu ili nešto metalno u njemu. Ima li tko sličnih iskustava sa tim malim jefitnim satnim kompasima?
plazzi- tipko
-
Broj postova : 63
Godine : 45
Datum registracije : 28.08.2010
Bok svima!
Mozda ce trebat nekome ....... da ne razbija glavu i iscitava na desetke tekstova ko ja.....
Neki dan sam kalibrirao kompas na satu pa su me zanmala deklinacija.....
Svrljam po netu i naletim na ovo....
http://www-app3.gfz-potsdam.de/Declinationcalc/declinationcalc.html
Ne treba sve upisat nego samo koordinate (stupnjevi i minute) i datum
Pozdrav!
Mozda ce trebat nekome ....... da ne razbija glavu i iscitava na desetke tekstova ko ja.....
Neki dan sam kalibrirao kompas na satu pa su me zanmala deklinacija.....
Svrljam po netu i naletim na ovo....
http://www-app3.gfz-potsdam.de/Declinationcalc/declinationcalc.html
Ne treba sve upisat nego samo koordinate (stupnjevi i minute) i datum
Pozdrav!
meduza- zelembara
-
Broj postova : 43
Godine : 47
Datum registracije : 02.12.2009
Kompas
Pozdrav svima ja sam novi na forumu precitao sam dosta toga ali ovu temu nisam spazio.
Naime rijec je o kompasu i o njegovoj upotrebi u prirodi.Imam neki kompas njemacke vojske ali ga planiram mijenjat.Volio bih ako biste mi mogli preporucit neki poseban i ako mi netko zna objasniti kako da koristim onu koncanicu i socivo.
Naime rijec je o kompasu i o njegovoj upotrebi u prirodi.Imam neki kompas njemacke vojske ali ga planiram mijenjat.Volio bih ako biste mi mogli preporucit neki poseban i ako mi netko zna objasniti kako da koristim onu koncanicu i socivo.
luka- bebač
-
Broj postova : 4
Godine : 27
Datum registracije : 08.12.2011
Gost je napisao/la:kompas ENGINEER
orginal i kopija
u kopiji nema nikakve tekucine
Moj je slican tom. E sad me interesira za sta sluzi ova žičica???
luka- bebač
-
@ Luka
preporucio bih ti nesto ovakvo posto pretpostavljam da ces ga koristiti i uz mape
LINK
Mali, lagan, praktican, jedino moze da mu bude mana ako ga zgazis, sednes na njega ili sl,
sve drugo je na strani ovakvog tipa kompasa u odnosu na klasicne , vojne npr.
cini mi se cak da je i ogledalo nepotrebno, pogotovo ako se krecemo po sumi ili van puteva
imam par komada ali od kad sam ga nabavio koristim iskljucivo ovaj (komas sa jednom od najbrzih stabilizacija igle) :
LINK
preporucio bih ti nesto ovakvo posto pretpostavljam da ces ga koristiti i uz mape
LINK
Mali, lagan, praktican, jedino moze da mu bude mana ako ga zgazis, sednes na njega ili sl,
sve drugo je na strani ovakvog tipa kompasa u odnosu na klasicne , vojne npr.
cini mi se cak da je i ogledalo nepotrebno, pogotovo ako se krecemo po sumi ili van puteva
imam par komada ali od kad sam ga nabavio koristim iskljucivo ovaj (komas sa jednom od najbrzih stabilizacija igle) :
LINK
explode- bomber
-
Broj postova : 170
Godine : 52
Datum registracije : 16.04.2011
Hvala uzet cu tvoj prijedlog u obzir.
luka- bebač
-
Susreo sam se s GEO Pocket Transit Compass-om, kako nas je bilo 10-tak nisam ga uspio niti uzeti u ruke jer ga je vlasnik spremio neviđenom brzinom, ali, onako na prvi pogled, oduševljava. Samo mi je bilo važno uzeti ime modela da mogu na netu pronaći više o njemu. A kad tamo, strašno... 600 $ za kompas od 1/3 kilograma, kojeg uz to i zovu džepni!
http://www.brunton.com/collections/navigation-professional/products/geo-pocket-transit-0-90
Očito je za nekakvu profesinalnu uporabu, a ne za nosanje po planinama, ali nisam mogao odoliti da ga ne prokažem na forumu.
http://www.brunton.com/collections/navigation-professional/products/geo-pocket-transit-0-90
Očito je za nekakvu profesinalnu uporabu, a ne za nosanje po planinama, ali nisam mogao odoliti da ga ne prokažem na forumu.
poljičanin- lingua
-
Broj postova : 428
Godine : 53
Datum registracije : 27.10.2011
Prvo sto mi pada na pamet kad vidim da ima libelu (vaser-vagu) i ove stepene na ogledalcu je da moze posluziti za mjerenje visinskih razlika i kao prirucno geodetsko pomagalo. Zgodna stvarcica, ali za nase potrebe (pritom mislim na bar 99 % forumasa) precijenjena.
Delete- lingua
-
Broj postova : 294
Godine : 30
Datum registracije : 09.01.2012
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Stranica 2 / 3.