Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
moja First blood maceta
+32
Hombre
NAVIGATOR
macho
mamac za pecanje
Drvo
gorky
ivo
goxxon
lololorenzo
Jolender
El_Faruk
Lovac23
zlatko1
sttomost
nenad800
oetzi
Fratt
cutlass
LEGION66
yasko
gibo
Mraz
puls
Dravman
Mije
DoomsdayST
Igsy
Ikarus
Migach
PJER
ante5555
maxina
36 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 2 / 3.
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Re: moja First blood maceta
sttomost je napisao/la:Napravija si odlicnu alatku,samo ne znam sta ce bit s gumom zbog,znoja,sunca,vlageitd.Hoce li se pocet mrvit ili lipit za ruke.
Za gumu nemam brige to je super tvrda guma od djona od klizaljki,ne mrvi se a i sve je natopljeno i polirano s mix-on lanenog ulja i voska!
Sta se ostrice tice sve je skidano rucno-turpijama tako da sam siguran da nije spaljeno.Hebeni posao al ovo nije ljubav na brzinu!
I mene zanima kako ce se ponasati ovaj celik od 44 HRC-tvrdoce pri izrabljivanju!
Hvala svima na pohvalama i savjetima!
maxina- MODERATOR
- Broj postova : 2512
Datum registracije : 19.11.2011
Svaka cast.....ja se i dalje samo raspitujem ....
Lovac23- lingua
-
Broj postova : 211
Godine : 36
Datum registracije : 04.12.2011
Lovac23 je napisao/la:Svaka cast.....ja se i dalje samo raspitujem ....
Znam kako ti je ali vjeruj radosti nema kraja!
Vec sam svima u firmi,klubu i ulici pokazao uradak!Znam da je daleko od savrsenog ali mi je drago da sam se zakacio i krenuo!
Samo pitaj majstore-savjeti su dolazili trenutno i uvijek!
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Svaka čast, više nego dobro za prvi puut!!!
El_Faruk- tipko
-
Broj postova : 89
Godine : 27
Datum registracije : 12.12.2011
Ne znam kako sam previdio ovu temu prije.
Ma ovo zaslužuje sve komplimente, što bi rekli prvo pa muško .
Drago mi je što si osjetio radost stvaranja svojim rukama samo čuvaj prste.
Pohvala i za prezentaciju.
Ma ovo zaslužuje sve komplimente, što bi rekli prvo pa muško .
Drago mi je što si osjetio radost stvaranja svojim rukama samo čuvaj prste.
Pohvala i za prezentaciju.
Jolender- spikač
-
Broj postova : 746
Godine : 58
Datum registracije : 09.03.2010
Hvala ekipo!
Inace Jolenderu-tvoje postove sam imao kao Bibliju isprintane i pokvacene na zidu u radioni!!Laska mi tvoja pohvala.
Puno si mi pomogao i PP-ima.Nemam sve strojeve koje ti koristis ali mi rucni rad ne predstavlja problem.Definitivno sam se na pola puta odlucio na trn umjesto ful tang drske jer su mogucnosti puno vece-kao sto si mi ti savjetovao!Hvala i ocekuj jos PP od mene jer ti se mene nije lako rijesiti!Cekam tvoje nove radove da mogu prepisivati.
Do posjete ovom forumu sam bio ljubitelj nozeva(kupljenih) i nista vise a sada je to druga prica a glava puna novih ideaja.
Inace Jolenderu-tvoje postove sam imao kao Bibliju isprintane i pokvacene na zidu u radioni!!Laska mi tvoja pohvala.
Puno si mi pomogao i PP-ima.Nemam sve strojeve koje ti koristis ali mi rucni rad ne predstavlja problem.Definitivno sam se na pola puta odlucio na trn umjesto ful tang drske jer su mogucnosti puno vece-kao sto si mi ti savjetovao!Hvala i ocekuj jos PP od mene jer ti se mene nije lako rijesiti!Cekam tvoje nove radove da mogu prepisivati.
Do posjete ovom forumu sam bio ljubitelj nozeva(kupljenih) i nista vise a sada je to druga prica a glava puna novih ideaja.
maxina- MODERATOR
-
Drago mi je to pročitati.
Danas sam bio sa jednim poznanikom kod mene u garaži koji me zamolio da mu reprofiliram oštricu. (famipa prizren, zanimljiv nož)
Poslije je bilo ugodno druženje (stoni tenis pa cuga) i u neka doba me zamolio za savjet tj. preporuku jer planira kupiti neki nož a već ima toga, za stvarne potrebe i previše.
Pošto vidim da je "zagrizao" dao sam mu savjet ovako.
-Ako kreneš kupovati noževe tu ti nema kraja i teško ćeš tu postići mjeru, uvijek ćeš tražiti nešto savršenije i savršenije.
A ako se sam upustiš u izradu, imat ćeš uz nešto volje primjerke po svojoj želji i vjeruj da kasnije ni jedan kupljeni primjerak za tebe neće imati tu vrijednost .
Svaki ima svoj put. Od planiranja, nabavke materijala, do izrade, kao neko rađanje (drago mi je što si ti to osjetio i što si zadovoljan sa prvencom).
Onda sam mu iz svog iskustva ispričao kako sam se nedavno divio nekim primjercima a danas ih mogu izraditi i imati za malo novaca uloženog u materijal, mnogo uživanja prilikom izrade a da ne govorim kasnijim ponosom pri pogledu na njih i osjećajem "pa ja to stvarno mogu".
Ako se već želi baviti kolekcionarstvom da je za mene mnogo bolji put imati kolekciju svojih uradaka.
Sada sam mu poslao fotografije nekih Budakovih uradaka pa i zadnji koji je ovdje još ne objavljen i sigurno nož koji može postidjeti svakog Falknivena.
A uz pravu volju i želju ga svatko od nas i vas može izraditi jer to ipak nije space shuttle.
Tvoj primjer je isto zanimljiv, ako ti je ovako ispao prvi, kako će bit recimo peti.
Danas sam bio sa jednim poznanikom kod mene u garaži koji me zamolio da mu reprofiliram oštricu. (famipa prizren, zanimljiv nož)
Poslije je bilo ugodno druženje (stoni tenis pa cuga) i u neka doba me zamolio za savjet tj. preporuku jer planira kupiti neki nož a već ima toga, za stvarne potrebe i previše.
Pošto vidim da je "zagrizao" dao sam mu savjet ovako.
-Ako kreneš kupovati noževe tu ti nema kraja i teško ćeš tu postići mjeru, uvijek ćeš tražiti nešto savršenije i savršenije.
A ako se sam upustiš u izradu, imat ćeš uz nešto volje primjerke po svojoj želji i vjeruj da kasnije ni jedan kupljeni primjerak za tebe neće imati tu vrijednost .
Svaki ima svoj put. Od planiranja, nabavke materijala, do izrade, kao neko rađanje (drago mi je što si ti to osjetio i što si zadovoljan sa prvencom).
Onda sam mu iz svog iskustva ispričao kako sam se nedavno divio nekim primjercima a danas ih mogu izraditi i imati za malo novaca uloženog u materijal, mnogo uživanja prilikom izrade a da ne govorim kasnijim ponosom pri pogledu na njih i osjećajem "pa ja to stvarno mogu".
Ako se već želi baviti kolekcionarstvom da je za mene mnogo bolji put imati kolekciju svojih uradaka.
Sada sam mu poslao fotografije nekih Budakovih uradaka pa i zadnji koji je ovdje još ne objavljen i sigurno nož koji može postidjeti svakog Falknivena.
A uz pravu volju i želju ga svatko od nas i vas može izraditi jer to ipak nije space shuttle.
Tvoj primjer je isto zanimljiv, ako ti je ovako ispao prvi, kako će bit recimo peti.
Jolender- spikač
-
Broj postova : 746
Godine : 58
Datum registracije : 09.03.2010
Imao sam prije tjedan priliku vidjeti uživo tu mačetu i još je puno bolja nego na slikama. Sada zaslužuje samo prave korice i to je to. Nekako, kad sam ju držao u ruci imao sam osjećaj, e to je to, to je ta dužina. Mislim da se tako i pok. Bowie osjećao kada je napravio svoj nož. Zbilja je osjećaj naponovljiv, i to toliko da tjedan dana nisam piso o njemu, ali je, tako je. Imao sam filing da mogu s njim ići sjeći, krčiti šumu, rezati kruh i kobasice, ono kao da paše po svemu. Dovoljno elgantan za fini rad i dovoljno robustan za batoniranje. Bar tako izgleda. Još jednom, bravo majstore.
Hvala Jolenderu1
Potpisujem sve samo ja sam u tom procesu pri dnu evolucijske ljestvice-negdje iznad segrta i bas mi je ok uciti nesto sasvim od pocetka!
Gibo-hvala a sto se tice rezanja-ne treba batonirati jer je dosta teska i svojom tezinom dosta lomi samo je treba kontrolirati!
Inace ona tvoja maceta je danas bila "na stolu" i ideja je tu samo da je jos zavrsim...Sva sreca nema skoro proljeca!!
Potpisujem sve samo ja sam u tom procesu pri dnu evolucijske ljestvice-negdje iznad segrta i bas mi je ok uciti nesto sasvim od pocetka!
Gibo-hvala a sto se tice rezanja-ne treba batonirati jer je dosta teska i svojom tezinom dosta lomi samo je treba kontrolirati!
Inace ona tvoja maceta je danas bila "na stolu" i ideja je tu samo da je jos zavrsim...Sva sreca nema skoro proljeca!!
maxina- MODERATOR
-
Tek sam sad primjetio ovo.Ali mislim da su komentari nepotrebni.MAXINA SVAKA TI ČAST.ODLIĆNO URAĐENO
Zadnja promjena: lololorenzo; 03.04.12 23:23; ukupno mijenjano 1 put.
lololorenzo- mr.spika
-
Broj postova : 1027
Datum registracije : 23.01.2012
mnogo lepo
goxxon- guru
-
Broj postova : 3594
Godine : 44
Datum registracije : 17.11.2010
maxina- MODERATOR
-
Utisci iz prve ruke:
odlična alatka,uz minimalne dorade vrhunski upotrebljiva mini mačeta
-posebno mi se sviđa raspored masa s centrom pomaknutim naprijed
odlična alatka,uz minimalne dorade vrhunski upotrebljiva mini mačeta
-posebno mi se sviđa raspored masa s centrom pomaknutim naprijed
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Hvala Pulše tebi i Naviju na mišljenjima i savjetima-ovih dana ide opet na dodatno grindanje pa ćemo neki drugi put isprobati (opet) na terenu!
maxina- MODERATOR
-
maxina i kako je bez TO
lololorenzo- mr.spika
-
Broj postova : 1027
Datum registracije : 23.01.2012
I bez TO radi bez nekih osjetnih poteškoća,više je problem grind nego toplinska obrada...Maxina je napravio dobar i vrlo funkcionalan alat,još da poradi na grindu i ima alatku koja može stati uz bok nekim komercijalnim i višestruko skupljim mačetama.
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
lololorenzo je napisao/la:maxina i kako je bez TO
Isprobano kod Ive na gruntu.Sjekao šiblje,pokoji udarac po zemlji,granje debljine ruke!
Dojmovi-ostavio sam previše velik kut oštrice ali do sada nema nikakvih tragova trošenja na oštrici tj "zubića"!
Stvarno radi i bez TO-govorimo o udaranju a ne o dugotrajnom rezanju!
Kada sredim grind(smanjim kut) i isprobam opet na terenu javim kako se ponaša!
maxina- MODERATOR
-
Nemj ga previše smanjit, i pokušaj napravit konveksni, kako bi imao što više materijala koji podržava oštricu... Ipak to nije skalper, nego nešto čime se dobro udara... Šteta ostaviti prenježnu oštricu koja će se lako srolat...
DoomsdayST- mr.spika
-
Broj postova : 1227
Godine : 50
Datum registracije : 06.01.2012
Tnx Doom-pametni zboriš-poslušat ću tvoj savjet!
maxina- MODERATOR
-
maxina je napisao/la:lololorenzo je napisao/la:maxina i kako je bez TO
Isprobano kod Ive na gruntu.Sjekao šiblje,pokoji udarac po zemlji,granje debljine ruke!
Dojmovi-ostavio sam previše velik kut oštrice ali do sada nema nikakvih tragova trošenja na oštrici tj "zubića"!
Stvarno radi i bez TO-govorimo o udaranju a ne o dugotrajnom rezanju!
Kada sredim grind(smanjim kut) i isprobam opet na terenu javim kako se ponaša!
Teren stoički čeka ponašanje mačete i simpatičnog joj vlasnika !
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
Bez brige šjor Ivo-doći ćemo mačeta i ja-samo da posložim par stvari!!
maxina- MODERATOR
-
Znam da je staro ali morao sam:))
Mačeta je prekrasna. Kako si je samo fotografirao među ovim bambusima(prirodno okruženje) - kompozicija mrak.
Mačeta je prekrasna. Kako si je samo fotografirao među ovim bambusima(prirodno okruženje) - kompozicija mrak.
gorky- mr.spika
-
Broj postova : 1400
Godine : 48
Datum registracije : 19.11.2012
Max, jek mi se čini ili još nisi skrojio futrolu za ovu zvjerkicu.......prava šteta......
......riješi to u najskorije vrijeme i nemoj da te na proljetnim susretima vidim bez toga...
......riješi to u najskorije vrijeme i nemoj da te na proljetnim susretima vidim bez toga...
puls- guru
-
Kakvi su ponovljeni utisci za mačetu?
Drvo- mr.spika
-
Broj postova : 1663
Datum registracije : 13.03.2010
Već sam zaboravio na ovu temu!
Koristio sam je za krčenje,često je završila u zemlji,nema chipinga(razlog 44 HRC-a) i relativno se brzo zatupi ali zbog težine reže i dalje.
Definitivno preteška za duži rad ali dovoljno masivna za rascijepati manje oblice,prokrčiti put ili pripremiti triješće za potpalu.
Ne žalim što nije kaljena jer dugo držanje oštrine za brijanje mi ne treba za ovaj alat.
Knifemaker Zoki s ovog foruma(hvala mu) mi je nedavno podigao grind i napravio drop point,dosta je lakša i jedva čekam proljeće da je opet isprobam.Stavim fotke nakon dorade sutra.
Koristio sam je za krčenje,često je završila u zemlji,nema chipinga(razlog 44 HRC-a) i relativno se brzo zatupi ali zbog težine reže i dalje.
Definitivno preteška za duži rad ali dovoljno masivna za rascijepati manje oblice,prokrčiti put ili pripremiti triješće za potpalu.
Ne žalim što nije kaljena jer dugo držanje oštrine za brijanje mi ne treba za ovaj alat.
Knifemaker Zoki s ovog foruma(hvala mu) mi je nedavno podigao grind i napravio drop point,dosta je lakša i jedva čekam proljeće da je opet isprobam.Stavim fotke nakon dorade sutra.
maxina- MODERATOR
-
@Maxina:Hvala na odgovoru. Jedva čekam fotke.
Drvo- mr.spika
-
Broj postova : 1663
Datum registracije : 13.03.2010
Za početak po meni pre pre odlično ako je ovo ovako lijepo ispalo onda za druge radove nečemo imati riječi.Nisam probao raditi jer nemam grif za ručku oštricu bi mogao izraditi malo sam ljubomoran zakaj to ja nemrem napraviti.Svaka čast majstore.
mamac za pecanje- lingua
-
Broj postova : 430
Godine : 63
Datum registracije : 20.03.2013
Evo fotki apdejtanog alata:
Futrola model Vulgaris-kožna ženska torba(tnx mama-jadnica ne zna da više nema tu torbu),iskoristio sam šivane dijelove tako da sam samo samo spojio sa zakovicama,jbg lijenost tjera čovjeka na inventivnost!
Unutra je PVC odvodna cijev 50 mm promjer,zagrijana u peći i spljoštena..."poor man s kydex".
Najviše savjeta sam dobio da je grind prenisko tj,pajserast(Navijeve riječi) pa sam poslušao!
Zoki-jedan od forumskih knifemakera je reprofilirao(opet citiram Navija). Hvala Zoki majstore!
Blagi drop i skinuto dosta materijala-sada je osjetno lakša
Nožarski način čuvanja(pogotovo karbonaca)-van korica,nauljeno i zamotano u papir ili krpu.
Futrola model Vulgaris-kožna ženska torba(tnx mama-jadnica ne zna da više nema tu torbu),iskoristio sam šivane dijelove tako da sam samo samo spojio sa zakovicama,jbg lijenost tjera čovjeka na inventivnost!
Unutra je PVC odvodna cijev 50 mm promjer,zagrijana u peći i spljoštena..."poor man s kydex".
Najviše savjeta sam dobio da je grind prenisko tj,pajserast(Navijeve riječi) pa sam poslušao!
Zoki-jedan od forumskih knifemakera je reprofilirao(opet citiram Navija). Hvala Zoki majstore!
Blagi drop i skinuto dosta materijala-sada je osjetno lakša
Nožarski način čuvanja(pogotovo karbonaca)-van korica,nauljeno i zamotano u papir ili krpu.
maxina- MODERATOR
-
Sad odlično izgleda......a i futrola je guba!
....vidim, ima se ovih poštarskih gumica.......
....vidim, ima se ovih poštarskih gumica.......
puls- guru
-
To je alat koji je oslobodio Trpuce!!!
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
Nisam inace ljubitelj maceta, ali ova mi se jako jako svidja
macho- bomber
-
Broj postova : 139
Godine : 39
Datum registracije : 05.10.2013
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 2 / 3.