Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Pamukkale - Pamučna palača
5 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO GALERIJA I PODFORUM :: OLIMPOVE PRIČE
Stranica 1 / 1.
Pamukkale - Pamučna palača
Pružila mi se prilika u životu, da malo lutam daleko od mojih rijeka, ali opet uz neke druge rijeke. Uostalom i nemam neke svoje i nesvoje rijeke. Sve su moje.
Ovoga puta dođoh kao klasični turista u dolinu rijeke Menderes u jugozapadnom djelu Turske, istočno od grada Denizlija. Razlog dolaska bio je posjeta Pamučne palače ili po turski Pamukkale.
Lokalitet izuzetne prirodne ljepote rasprostire se na prostoru 2.000 X 600 metara, izdiže se u visinu 160 metara. Sastoji se od 17 izvora tople vode čija se temperatura kreće od 35 pa do 100 stupnjeva Celzijusa.
Iz izvora izvire voda bogata kalcij - karbonatom koji se na površini taloži stvarajući kristalno bijele stijene izuzetne ljepote.
Iznad tih izvora u davna vremena prije nove ere, sagrađen je grad Hierapolis. Ovoga puta neću o njemu već o Pamukkalama.
Re: Pamukkale - Pamučna palača
Nakon što se kupi ulaznica za posjetu ovome prirodnome fenomenu koji je proglašen i kao Nacionalni park, slijedi obavezno skidanje obuće sa nogu. Razlog tome je da ga ne bi brojni posjetioci oštetili svojom obućom. A posjetioci kao rijeka prolaze kroz lokalitet.
Veličanstveno je gledati. Cijeli obronak brijega je kristalno bijel, na suncu blješti i iz daljine se ističe svojom bjelinom. Kao u snovima.
U prirodno nastalim bazenima sakuplja se topla voda koju posjetioci često koriste za kupanje. Vrlo je ugodno kupanje u tako neobičnom ambijentu.
Prirodni bazeni nekako nestvarno djeluju, kao da su nastali u ledenim brijegovima visokih polatnih planina.
Sama površina tla po kojoj se hoda, naborana je u sićušne slapove po kojima topla voda teče. Na suncu se bljeska i nestvarno izgleda
Iako je bila jaka vrućina koju je pojačalo blještanje okoline mogao sam uživati u prekrasnim prizorima kakve nikada nisam nigdje susreo. Vrlo neobično dijelo prirode.
Promatrao sam i posjetioce koji su došli posjetiti Pamukkale. Svi su sa zanimanjem razgledali taj prirodni fenomen. Svi su oduševljeni bili, zadovoljno bosi gackali po vodi ili se kupali u bazenima u kojima se voda sakupljala.
I sam sam bio veoma zadovoljan viđenim. Jedan sam od onih koji je sve to fotografirao, zagledao sa svih strana, prstima pipkao razne obline koje je voda napravila, gackao po vodi, ulazio u bazene, ponovo pipkao stijene . . .
Kako je staza vodila uz brdo, ređali su se sve ljepši vidici na lokalitet toga prirodnoga fenomena. Vidici koji ostaju u trajnome sjećanju. Vidici koji zadivljuju i tjeraju na razmišljanje o stvaralačkoj moći prirode.
Koliko je prirodna kreativnost bezgranična, koliko ona tiho i strpljivo gradi i uljepšava zemlju, koliko fenomena napravi na jednostavan i lagani način. Koliko nas ti fenomeni čude, raduju, uljepšavaju nam život.
Ujedno nas i obavezuje da je ćuvamo, pazimo da odgajamo naše potomke da isto takvi budu. Da i oni mogu uživati u ovakvim prizorima u kojima sam ja uživao i koje vam ovdje prikazujem, da i vi malo uživate.
Pozdravlja vas Olimp i podsjeća, čuvajmo prirodu i njene ljepote, za nas, za naše potomke, za budućnost.
nešto drugačije od tebe..super izgleda
Migach- ADMIN
-
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010
Super slike i isti takav opis, izgleda nestvarno.
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
Ovo je stvarno
Krik Naglas- bomber
-
Broj postova : 108
Godine : 45
Datum registracije : 13.08.2010
Bok Olimp...
Evo da ti malo zaspamam temu... kad si već napisao reportažu o Pamukkaleu, ne vidim bolje mjesto na forumu za staviti svoje slike! Nadam se da se nećeš ljutiti...
I ja sam imao prilike prije par godina posjetiti to za turiste atraktivno mjesto pa ću pokušati svojim slikama nadopuniti tvoj post.
Nisam imao prilike biti tamo ljeti, bio je Siječanj i bilo je kvalitetno hladno... to mi je bilo 2. puta u životu da sam se baš kvalitetno smrznuo- kad tamo zapuše onaj hladni planinski vjetar (ako se dobro sjećam, lokalitet je na nekih 2000-3000m nadmorske visine) poželiš da si negdje drugdje... naravno, to me nije spriječilo da skinem cipele i prošećem po toploj vodi u plićaku
S obzirom da je bilo zima i nije se moglo kupati, moje pozicije za fotografiranje su bile u neku ruku ograničene jer sam mogao slikati samo sa "obale"
U međuvremenu sam bio i u Hijerapolisu, starogrčkom gradu koji datira još iz 2 stoljeća p.K., ali o tome ćeš nadam se i ti još pisati...
Kasnije su ga osvojili Rimljani i izgradili rimsko kazalište... ovo je pogled na amfiteatar sa Pamukkalea
Naravno da su Turci od ovoga napravili prvoklasnu turističku atrakciju... tko ne bi želio posjetiti ovo čarobno mjesto! Tako ovdje imate i restoran, kafić, pa čak i toplice na otvorenom (koje za lijepog vremena rade). Bazen u toplicama je napravljen kao malo jezerce koje je puno ruševina iz Hijerapolisa... nažalost je slikano bez polarizatora ali ipak se nekaj vidi
S obzirom da su mineralni izvori Pamukkale pod zaštitom UNESCO-a, postoje neki dijelovi na koje se niti ne smije ići, vjerojatno zbog zaštite samih sedri... a možda su i samo bili neki radovi
S obzirom da je dan u Siječnju dosta kratak a sam put do vrha dug, okinuo sam još par na samom odlasku...
Ovo je pogled sa vrha na obližnje mjestašce...
... i iz obližnjeg mjestašca pogled prema vrhu
Sve u svemu, definitivno izlet koji se isplati ukoliko vam se pruži prilika!
Olimpe, nadam se da ćeš nastaviti sa Hijerapolisom, a Pamukkale me zanima i iz perspektive ostalih forumaša koji su eventualno tamo bili.
Lijep pozdrav svima...
Evo da ti malo zaspamam temu... kad si već napisao reportažu o Pamukkaleu, ne vidim bolje mjesto na forumu za staviti svoje slike! Nadam se da se nećeš ljutiti...
I ja sam imao prilike prije par godina posjetiti to za turiste atraktivno mjesto pa ću pokušati svojim slikama nadopuniti tvoj post.
Nisam imao prilike biti tamo ljeti, bio je Siječanj i bilo je kvalitetno hladno... to mi je bilo 2. puta u životu da sam se baš kvalitetno smrznuo- kad tamo zapuše onaj hladni planinski vjetar (ako se dobro sjećam, lokalitet je na nekih 2000-3000m nadmorske visine) poželiš da si negdje drugdje... naravno, to me nije spriječilo da skinem cipele i prošećem po toploj vodi u plićaku
S obzirom da je bilo zima i nije se moglo kupati, moje pozicije za fotografiranje su bile u neku ruku ograničene jer sam mogao slikati samo sa "obale"
U međuvremenu sam bio i u Hijerapolisu, starogrčkom gradu koji datira još iz 2 stoljeća p.K., ali o tome ćeš nadam se i ti još pisati...
Kasnije su ga osvojili Rimljani i izgradili rimsko kazalište... ovo je pogled na amfiteatar sa Pamukkalea
Naravno da su Turci od ovoga napravili prvoklasnu turističku atrakciju... tko ne bi želio posjetiti ovo čarobno mjesto! Tako ovdje imate i restoran, kafić, pa čak i toplice na otvorenom (koje za lijepog vremena rade). Bazen u toplicama je napravljen kao malo jezerce koje je puno ruševina iz Hijerapolisa... nažalost je slikano bez polarizatora ali ipak se nekaj vidi
S obzirom da su mineralni izvori Pamukkale pod zaštitom UNESCO-a, postoje neki dijelovi na koje se niti ne smije ići, vjerojatno zbog zaštite samih sedri... a možda su i samo bili neki radovi
S obzirom da je dan u Siječnju dosta kratak a sam put do vrha dug, okinuo sam još par na samom odlasku...
Ovo je pogled sa vrha na obližnje mjestašce...
... i iz obližnjeg mjestašca pogled prema vrhu
Sve u svemu, definitivno izlet koji se isplati ukoliko vam se pruži prilika!
Olimpe, nadam se da ćeš nastaviti sa Hijerapolisom, a Pamukkale me zanima i iz perspektive ostalih forumaša koji su eventualno tamo bili.
Lijep pozdrav svima...
mali mačak- lingua
-
Broj postova : 343
Godine : 46
Datum registracije : 05.11.2009
Naravno, doći će priča o Hirerapolisu, o kleopatrinim toplicama, o puno toga što vrijedi pogledati ne samo na toj lokaciji
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO GALERIJA I PODFORUM :: OLIMPOVE PRIČE
Stranica 1 / 1.