Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
JNA nož
+29
kengur32
Perdurabo83
Hombre
flecktarn
Luftwaffe
marine317
PJER
franciscus
ratomir6
Fratt
JillValentine
RubberDuck
rastovic
ante5555
lololorenzo
Mraz
nordfjord
Marduk
Branimir76
sgt bear
yasko
DoomsdayST
Login
Igsy
NAVIGATOR
puls
cutlass
Migach
pirat
33 posters
Stranica 3 / 4.
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: JNA nož
Pa ako reže i ako si zadovoljan kako reže, onda je dovoljno oštar.... Između ostalog, koliko znam, More dolaze tvornički jako oštre (bar je moja tako došla).
Draxor- bomber
- Broj postova : 125
Datum registracije : 08.09.2012
nož je dovoljno oštar kad je korisnik zadovoljan....
od 20-tak mora, koliko sam ih uzeo što sebi što za poklon, sve su bile tvornički naoštrene da briju! ali taj jna nož nije mora... mora je napravljena da reže a ovaj da bude kramp..
od 20-tak mora, koliko sam ih uzeo što sebi što za poklon, sve su bile tvornički naoštrene da briju! ali taj jna nož nije mora... mora je napravljena da reže a ovaj da bude kramp..
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
Drugar, to je tvoj nož i on reže tebi. Ako je tebi oštar, onda je oštar. Kome nije, nek' oštri svoj. Kad ti zatreba da ga naoštriš, imaš gore desno prozorčić ispod kojeg piše "Search". Ukucaš "oštrenje" ili "naoštriti" i eto čuda. Ne bacaj pare, meni su "profesionalci" napravili štete k'o da sam im krvni neprijatelj.
franciscus- spikač
-
Broj postova : 943
Godine : 62
Datum registracije : 29.07.2012
BTW, kakve veze ima oštrenje nove More sa JNA nožem?
franciscus- spikač
-
nemam pojma.. momci gore spomenuli pa ja dodao..
kengur32- MODERATOR
-
E hvala Vam svima na savjetu na žalost do sada nisam imao prilike rezati previše sa noževima,znam da nije neki skupi,ali za početak ono što sam izrezao sam zadovoljan.
Probam ga na Svilaji u subotu pa ću znat nešto konkretnije.
Što se bajonete tiče imam neku davno sam je dobio navodno da je Ruska jer kao što sam naveo skupljam sve te ruske stvari.Za nju sam platio ručak i veliko pivo jednom kolegi.
Ovdje je cijela:
Na koricama ima nekakvu oznaku koja ovako izgleda:
Na dršci ima nekakvu zvijezu:
Probam ga na Svilaji u subotu pa ću znat nešto konkretnije.
Što se bajonete tiče imam neku davno sam je dobio navodno da je Ruska jer kao što sam naveo skupljam sve te ruske stvari.Za nju sam platio ručak i veliko pivo jednom kolegi.
Ovdje je cijela:
Na koricama ima nekakvu oznaku koja ovako izgleda:
Na dršci ima nekakvu zvijezu:
Perdurabo83- bebač
-
Broj postova : 8
Godine : 41
Datum registracije : 27.01.2013
pa i ja samkengur32 je napisao/la:nemam pojma.. momci gore spomenuli pa ja dodao..
franciscus- spikač
-
Ne mora, ali može biti i ruska. Puno je takvih, ali sad si on topic.Perdurabo83 je napisao/la:Što se bajonete tiče imam neku davno sam je dobio navodno da je Ruska
franciscus- spikač
-
franciscus je napisao/la:Ne mora, ali može biti i ruska. Puno je takvih, ali sad si on topic.Perdurabo83 je napisao/la:Što se bajonete tiče imam neku davno sam je dobio navodno da je Ruska
ruski je, na ruskom kalašu je i rukohvat i kundak od ovakve grozne plastike
Frenky- spikač
-
Broj postova : 905
Godine : 69
Datum registracije : 18.10.2012
Ako misliš na korice one su plastične,sve ostalo nije plastično.Frenky je napisao/la:franciscus je napisao/la:Ne mora, ali može biti i ruska. Puno je takvih, ali sad si on topic.Perdurabo83 je napisao/la:Što se bajonete tiče imam neku davno sam je dobio navodno da je Ruska
ruski je, na ruskom kalašu je i rukohvat i kundak od ovakve grozne plastike
Perdurabo83- bebač
-
Ovakve su pravili i Kinezi, i Istočni Nijemci, i Egipćani (u Hrvatsku je stiglo čudo jedno tih noževa (zajedno sa puškama) iz Egipta, što ja nikad nisam uspio skontati) i još neki, ko bi to uspio pohvatati.
EDIT: usput, plastika je bakelit, jedna od najstarijih vrsta plastičnih masa koja je još uvijek u upotrebi, radi svojih elektroizolacionih svojstava, a ovdje je postavljena baš radi toga: da bi junak mogao sjeći žice pod naponom i nakon toga ostati u komadu.
EDIT: usput, plastika je bakelit, jedna od najstarijih vrsta plastičnih masa koja je još uvijek u upotrebi, radi svojih elektroizolacionih svojstava, a ovdje je postavljena baš radi toga: da bi junak mogao sjeći žice pod naponom i nakon toga ostati u komadu.
Zadnja promjena: franciscus; 28.01.13 18:37; ukupno mijenjano 1 put.
franciscus- spikač
-
Dali ste mi razmišljati pa sam našao neku stranicu di su jako lijepo poslikane bajonete.
http://www.croblade.com/index_files/hr_bajonete.htm
Sad mene muči što nisam našao sličnu.
Na koricama mi je ta nekakva strijela u trokutu dok mi je drška na zvijezdu,a kod ove stranice to nisam uspio naći.
Moguće da sam dobio neki hibrid(korice ruske,a ovo drugo nije mi jasno).
http://www.croblade.com/index_files/hr_bajonete.htm
Sad mene muči što nisam našao sličnu.
Na koricama mi je ta nekakva strijela u trokutu dok mi je drška na zvijezdu,a kod ove stranice to nisam uspio naći.
Moguće da sam dobio neki hibrid(korice ruske,a ovo drugo nije mi jasno).
Perdurabo83- bebač
-
Ja sam se, što se ove teme tiče, počesto oslanja na ovu stranicu, međutim, očito je da je i kod Rusa po tom pitanju podobra zbunjoza, pa nije ni čudo da nama ovdje nije sve skroz čisto.
franciscus- spikač
-
franciskus, prijatelju, plastika je u pitanju, polimer neki, bakelit je pretežak i krt.
jedino ruski od ovih koje sam je vidio ima ovakvu plastiku, istočnonjemački, onaj 5,45 ima okvire od slične.
a vidio sam ruski, rumunjski, čehoslovački, madžarski, dddr i kinesku papovku sa kalašuvim okvirom od 30 kom i preklopnom bajonetom.
ok. i izraelski galil, ali taj je bio u nato kalibru i izgledao kao ozbiljna puška.
jedino ruski od ovih koje sam je vidio ima ovakvu plastiku, istočnonjemački, onaj 5,45 ima okvire od slične.
a vidio sam ruski, rumunjski, čehoslovački, madžarski, dddr i kinesku papovku sa kalašuvim okvirom od 30 kom i preklopnom bajonetom.
ok. i izraelski galil, ali taj je bio u nato kalibru i izgledao kao ozbiljna puška.
Frenky- spikač
-
Frenky, ne znam za puške, ovo sa bakelitom se odnosilo na noževe.
franciscus- spikač
-
franciscus je napisao/la:Frenky, ne znam za puške, ovo sa bakelitom se odnosilo na noževe.
a, ok., znači zastavin nije baš za za žicu pod naponom..
Frenky- spikač
-
Jeste.Frenky je napisao/la:a, ok., znači zastavin nije baš za za žicu pod naponom..
franciscus- spikač
-
franciscus je napisao/la:Jeste.Frenky je napisao/la:a, ok., znači zastavin nije baš za za žicu pod naponom..
al samo prvi put...
(zezam se, nemam pojma o tim bajunetama)
Frenky- spikač
-
E, to ne znam (i ne želim provjeravati), ali je sasma moguće, sudeći po drugim tvrdnjama koje su iz te istočne kuhinje dolazile.Frenky je napisao/la:[
al samo prvi put...
franciscus- spikač
-
Dobar! JillValentine u sridu! Evo kako to izgleda:JillValentine je napisao/la:Pa samo izvadite kolikos e sjecam (plasticni) pin iz drske i noz je napolje iz rucke... Osim ako nije zalijeljen onda No-no
.
Fakat, oštricu u dršci stvarno drži plastični pin, koji nije ničim zalijepljen. Svašta. Sorry zbog mobitelske slike, kćerka mi je odnijela kameru, ali se nadam da se vidi ono šta je bitno. Hombre, meni se ipak čini da je na tom tvom pukao tang na rupi.
franciscus- spikač
-
Obzirom da sam nedavno dobio ultra zanimljivi gadget koji nije srodan ovom forumu i u koji sam se toliko zaljubio da isti ne da spava pored mene na jastuku nego ispod jastuka da mi netko ne provali u kuću i odnese ga, da o njemu mislim i dok šetam, i dok spavam, i dok... a i pošto se na forumu pjavila nova intrigantna tema malo sam zapustio ovufranciscus je napisao/la:E, to ne znam (i ne želim provjeravati), ali je sasma moguće, sudeći po drugim tvrdnjama koje su iz te istočne kuhinje dolazile.Frenky je napisao/la:[
al samo prvi put...
Kao što sam obećao Francoisu da ću napraviti tako sam i snimio nož jer ga je interesiralo kako izgleda kad je rastavljen pa je tako i ostatak ekipe dobio priliku vidjeti isto. Inače i nož koji je proizvodila CZ može sjeći žicu pod naponom jer su korice, makar izgleda da su od željeza ipak napravljene od plastike, a kao što je vidljivo drška, pa čak i da se ihvati za zadnji metalni dio je obilno izolirana od oštrice tako da nema nikakve opsanosti. Pošto sam bio nazočan kad su se istim brijale dlake na ruci poslije oštrenja znači da se može dobro naoštriti, koliko dugo drži oštricu nije mi poznato ali obzirom na sastav vjerujem da može solidno izdžati do slijedećeg oštrenja.
Nije napravljen za bacanje, lupanje po kamenu, stajanju cijelom težinom tijale na njemu postrance i sve ostale stvari za koje noževi i inače nisu namijenjeni i koje obično služe da se ljudi iživljavaju i dokazuju čiji je veći.
U nedostatku nekog boljeg sasvim zadovoljava većinu stvari koe bi čovjeku mogle zatrebati u prirodi i razumnim postupanjem poslužio bi jako dugo.
Dodatak.
Ovaj post se kiselio tri sata prije nego što sam ga poslao pa vidim da je francois rastavio njegov. Mislim da to čak nije ni pin nego kad su ljevali plastiku drške da ona tuda prođe i postane pin. Siguran sam da je kod mene tang pukao na mjestu gdje je rupa (i inače tangovi pucaju na rupama) ali moj je pukao jer sam upotrjebio svrdlo nešto većeg promjera, materijal je krt i pametniji je popustio. To sam posumnjao jer kad oštricu gurnem u dršku prođe još par milimetara da se ne vidi rupa ali pošto me nije toliko zanimalo prihvatio sam stvar zdravo za gotovo iako zdrav razum govori da bi trebala bit rupa i pin. Obziromda je rasturen prije najmanje 10 god siguran sam da je puknuti komad odmah ispao pošto imam veoma jake magnete kojima sam prije rastavljanja gledao dokle ide tang i poslije nije bilo ništa, a tih par mm više dužine nisam mogao vidjeti magnetom.
Hombre- guru
-
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011
Pin je to, ipak, dosta fino obrađen. Nisam morao bušiti, pustio se kirnerom (uz sasvim malo ubjeđivanja čekićem) izgurati van.Hombre je napisao/la:Ovaj post se kiselio tri sata prije nego što sam ga poslao pa vidim da je francois rastavio njegov. Mislim da to čak nije ni pin nego kad su ljevali plastiku drške da ona tuda prođe i postane pin.
franciscus- spikač
-
Tvoj je vjerovatno bio korišten jer je kod mene kao lagono zalijepljen što bi moglo biti jer bi ipak bilo rizično ostaviti samo pin koji bi vremenom i korištenjem mogao početi kliziti jer se ne radi o metalnom koji je zanitovan s obje strane jer mora biti plastični inače bi te pukla struja kad ideš rezati žicu pod naponom. Ovo za žice pod naponom nisam znao prije tako da su mi plastične korice bile misterija ali se pričom ovdje na forumu sve složilo u cjelinu. Tamo davno kad sam ga rastavljao ni na kraj pameti mi nije bilo da bi pin/štift/nitna mogao biti plastični, a pošto sam se u životu razbušio kojekakvih zanitovanih komada koji se rastavljaju tako da se nitna probuši svrdlom malo većeg promjera od njene rupe tako sam postupio i u tom slučaju. Uglavnom si ga rastavio i možeš početi smišljati novu dršku dok smo svi skupa naučili nešto više o tom nožu.franciscus je napisao/la:Pin je to, ipak, dosta fino obrađen. Nisam morao bušiti, pustio se kirnerom (uz sasvim malo ubjeđivanja čekićem) izgurati van.Hombre je napisao/la:Ovaj post se kiselio tri sata prije nego što sam ga poslao pa vidim da je francois rastavio njegov. Mislim da to čak nije ni pin nego kad su ljevali plastiku drške da ona tuda prođe i postane pin.
Hombre- guru
-
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011
Ovo me je natjeralo da se ozbiljno zamislim nad svojom inteligencijom: ubio sam se razmišljajući o tome zašto su stavili plastiku a ne metal Na kraj mi pameti nije bila ta potreba za izolacijom.Hombre je napisao/la:...jer mora biti plastični inače bi te pukla struja kad ideš rezati žicu pod naponom.
Smišljam, smišljam. Zato sam i navalio k'o nepismen na novine ne bih li ga rastavio a da ga ne uništim, kad ga već za sve ove godine nisam uništio upotrebom, vrlo često krajnje neprimjerenom. @Hombre, hvala za trudHombre je napisao/la:Uglavnom si ga rastavio i možeš početi smišljati novu dršku dok smo svi skupa naučili nešto više o tom nožu.
franciscus- spikač
-
http://www.njuskalo.hr/militarija/jna-bajonet-slomljen-oglas-5232405 evo naletio sam na oglas pa da pokažem.....
marine317- lingua
-
Broj postova : 348
Godine : 28
Datum registracije : 10.11.2012
marine317 je napisao/la:http://www.njuskalo.hr/militarija/jna-bajonet-slomljen-oglas-5232405 evo naletio sam na oglas pa da pokažem.....
ovo je za plakat.. dal od muke ili od smjeha al svakako za plakat!
kengur32- MODERATOR
-
hahahahhahah a mora te ga shvatit kriza jekengur32 je napisao/la:marine317 je napisao/la:http://www.njuskalo.hr/militarija/jna-bajonet-slomljen-oglas-5232405 evo naletio sam na oglas pa da pokažem.....
ovo je za plakat.. dal od muke ili od smjeha al svakako za plakat!
ratomir6- lingua
-
Broj postova : 351
Godine : 26
Datum registracije : 17.04.2012
Mislim da je glavni moto njuškala "uvik se nađe naka budala koja će to kupit".
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010
Eeeeeeee..Kako je vodje uslijedilo bacanje.... Dva mjesta gdje u 95 % slucajeva pukne u visini rupe na ostrici ili u dnu ostrice gdje se sastavlja s drskom
JillValentine- spikač
-
Broj postova : 676
Godine : 34
Datum registracije : 23.04.2012
Ih bre ocrniste bajonet samo tako, mislim da puca zato sto ga niko i ne cuva a i kada ga uzmes u ruku nekako sam izaziva da ga piknes u zemlju. Inace je tezak poprilicno pa se moze presjeci i deblje drvo, ja sam bajonet uspio naostriti sto je prilicno tesko, nije kao neka katana al sjece, koristim ga za sve grube radove od sjecenja drva za zapaliti vatru do krckanja ljesnjaka
Neko predhodno spominja cvarke i slaninu sto me podsjeti da komsija lokalni svinjokljac upravo sa bajonetom sjece slaninu u cvarke i bojonet mu je ludacki ostar, kako je to postigao nece da kaze
Sve u svemu moze lijepo posluziti upravo zbog svoje robusnosti..
Neko predhodno spominja cvarke i slaninu sto me podsjeti da komsija lokalni svinjokljac upravo sa bajonetom sjece slaninu u cvarke i bojonet mu je ludacki ostar, kako je to postigao nece da kaze
Sve u svemu moze lijepo posluziti upravo zbog svoje robusnosti..
Maglic- zelembara
-
Broj postova : 27
Godine : 35
Datum registracije : 28.09.2013
Puca jer je napravljen prilicno krt...Osmisljen je kao ''tupo'' parce celika za ubadanje u tijelo.Zasto je tup e to je filozofija...Kad oces nekog ubost u rebra mnogo bolje ''funksionise'' tup noz nego ostar....Jest malo morbidno al koliko sam sazno tup noz se lakse okrene nego ostar jer sama ostrina kači o kosti i neda se okrenut
JillValentine- spikač
-
Broj postova : 676
Godine : 34
Datum registracije : 23.04.2012
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Stranica 3 / 4.