Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Oštrenje noža
+91
flok
Dottore
ElPrezidente
tante
JillValentine
tigi
Zile
roby71
maxina
Tandrax
zenomorf
Biber
Koaksijalac
majstor76
Drveni Sovac
DoomsdayST
skyrunner
Utvara
lololorenzo
žohar
cutlass
ng44
dado2
Mornar
gibo
zlatko1
ante5555
Šimun
ivo
mali mačak
Ikarus
markonvs
brdo
puls
PJER
northy
plazzi
Stribog
kengur32
Fugitive
Surfer
MoadDib
hankok
damjan
redbeard rum
point
glock
bop
baracuda
Medo Gradela
jerc1
Drvo
Tango
mimir
Igsy
Storo
Cave Bear
Mladen
Marko
antun
Jolender
NAVIGATOR
rinos
Adept
SoLoSaroman
cabala - baniran
Qark
zeleni
Mraz
zippo
Nino G
Knife_maniac
Samobaniran
Ri istra
forestman
p.strumf
Stoney
Bedanec
LEGION66
bushman
Strider
Damir
M5
LUKSA
( . Y . )
dENIS
Stule
mariobab
commando
bowhunter
Ivan
95 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 4 / 13.
Stranica 4 / 13. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 11, 12, 13
Re: Oštrenje noža
mislim da ti za to treba onaj Spyderico brus za noževe, oni imaju takve oštrice i bruseve, pratio sam to prije par godina pa me zanimalo kako naoštriti tu nazubljenu oštricu, izgledalo mi je komplicirano ( i da ću nešto zaje... ) pa izbjegavam takve oštrice!
pogledaj dakle pod Spyderico!
pogledaj dakle pod Spyderico!
Ja svoje potegnem s druge strane zubiju na šmirgl i na filc. Malo se poravnaju zubi ali su i dalje oštri i dobro grizu.
LEGION66- spikač
-
Broj postova : 631
Godine : 47
Datum registracije : 21.03.2009
Imao sam slicnu nazubljenu (i meni beskorisnu) ostricu i rijesio sam je se i puno bolje i vise mi koristi taj noz. Preporucio bi ti to ako ne koristis nazubljenost za nesto odredjeno.
Stoney- spikač
-
Broj postova : 630
Godine : 36
Datum registracije : 23.05.2009
Nož je EDC i stalno je uz mene, a koristim ga prvenstveno za brzinske rezove, pa mi odgovara kaj je oštrica nazubljena.
LEGION66- spikač
-
Broj postova : 631
Godine : 47
Datum registracije : 21.03.2009
Hvala na odgovorima.
Mislim da ću ga bacit u ladicu nek čeka druga vremena i prilike.
Možda mi baš takav jednom zatreba.
Bacio sam oko na ovog sa ravnom oštricom pa će vjerovatno ubrzo i bit moj
http://www.888knivesrus.com/product/CR6480/CRKT_6480_PAZODA_STAINLESS_STEEL_HANDLE_PLAIN_EDGE.html
Mislim da ću ga bacit u ladicu nek čeka druga vremena i prilike.
Možda mi baš takav jednom zatreba.
Bacio sam oko na ovog sa ravnom oštricom pa će vjerovatno ubrzo i bit moj
http://www.888knivesrus.com/product/CR6480/CRKT_6480_PAZODA_STAINLESS_STEEL_HANDLE_PLAIN_EDGE.html
Bedanec- bebač
-
Broj postova : 16
Godine : 41
Datum registracije : 30.09.2009
Napravio sam stalak za oštrenje noža, kut ide od 0° do 40°. Možda izgleda jednostavno ali nije ga lako napravit. Sve radi za 5.
© p.strumf. Sva prava zadržana
Zadnja promjena: p.strumf; 25.02.10 10:50; ukupno mijenjano 1 put.
p.strumf- bomber
-
Broj postova : 199
Godine : 44
Datum registracije : 02.08.2009
Bravo majstore svaka cast, a sta ti je taj valjak pomican ljevo- desno, ako je kako si to uspio izvest?
forestman- tipko
-
Broj postova : 71
Godine : 36
Datum registracije : 25.12.2009
mucio sam se i ja sa ostrenjem noza,sve dok nisam naletio na emisiju od rey mears-a,cijela epizoda je posvecena ostrenju i odrzavanju nozeva i sjekira. sada znam kako pravilno i dobro naostriti noz i sjekiru.
sve radim sa kamenim brusom,(jedna strana gruba,a druba za poliranje). sto je zavrsna obrada finija to bolja i dugovjecnija ostrica.
sve radim sa kamenim brusom,(jedna strana gruba,a druba za poliranje). sto je zavrsna obrada finija to bolja i dugovjecnija ostrica.
Ri istra- tipko
-
Broj postova : 80
Godine : 45
Datum registracije : 09.01.2010
Nebi bolje to napravili ni ona dvojica iz serije A je to
Zadnja promjena: p.strumf; 27.05.10 10:26; ukupno mijenjano 3 put/a.
p.strumf- bomber
-
Samobaniran- lingua
-
Broj postova : 255
Godine : 224
Datum registracije : 04.08.2009
Mozda ovo bude nekom od koristi...mada za mene je ovo skupo..
http://armyshoponline.com/shop/product_info.php?cPath=52&products_id=278
http://armyshoponline.com/shop/product_info.php?cPath=52&products_id=278
Gost- Gost
Samobaniran- lingua
-
p.strumf- bomber
-
Evo kako nož brije dlake na nogi nakon oštrenja pomoču stalka. Budući da je to prvo oštrenje pomoću stalka moglo bi se i bolje naoštrit. Slike su jedno brijanje a video drugo, čudno ću izgledat na ljeto.
https://www.youtube.com/watch?v=nNyL7NpsN48
https://www.youtube.com/watch?v=nNyL7NpsN48
p.strumf- bomber
-
Pohvale p.strumf... minimumom realizirati maksimum, tako treba!
Svida mi se tvoja "life guarantee" izvedba
Survivor_Dog Lansky je po meni jedan od rijetkih ostraca kojim mozes doci do ostrine zileta na bilo kojoj ostrici - normalno ne na nazubljenoj, i to bez prevelikog truda ili predhodnog znanja. Lanski ti ne da sansu da slucajno promjenis kut ostrice.
Nedavno sam ga isprobao i spasio ostricu jednom prijatelju bez problema u 15 minuta posla.
Inace ponavljam, kupiti dobar noz a ne kupiti dobar ostrac je glupost, ostrac i noz idu uvijek skupa, jer sa majstorima na okolo koji se bave ostrenjem pa ti svaki put skinu milimetar ostrice, promijene kut i oblik ostrice, termicki je obrade na novo, zagrebu u drsku... i da ne nabrajam do sutra, a uz to ti i naplate ...odlucite vi!
Inace, ja koristim od kada imam prvi noz (tu mislim na Noz) V keramicke ostrace poput ...
Isjecak iz DVD-a koji se dobije sa njime.
Svida mi se tvoja "life guarantee" izvedba
Survivor_Dog Lansky je po meni jedan od rijetkih ostraca kojim mozes doci do ostrine zileta na bilo kojoj ostrici - normalno ne na nazubljenoj, i to bez prevelikog truda ili predhodnog znanja. Lanski ti ne da sansu da slucajno promjenis kut ostrice.
Nedavno sam ga isprobao i spasio ostricu jednom prijatelju bez problema u 15 minuta posla.
Inace ponavljam, kupiti dobar noz a ne kupiti dobar ostrac je glupost, ostrac i noz idu uvijek skupa, jer sa majstorima na okolo koji se bave ostrenjem pa ti svaki put skinu milimetar ostrice, promijene kut i oblik ostrice, termicki je obrade na novo, zagrebu u drsku... i da ne nabrajam do sutra, a uz to ti i naplate ...odlucite vi!
Inace, ja koristim od kada imam prvi noz (tu mislim na Noz) V keramicke ostrace poput ...
Isjecak iz DVD-a koji se dobije sa njime.
Zadnja promjena: Bo.ris; 26.02.10 9:54; ukupno mijenjano 5 put/a.
Gost- Gost
Moras cijelu nogu obrijati
Knife_maniac- mr.spika
-
Broj postova : 1193
Godine : 35
Datum registracije : 12.05.2009
ne dok sam živ. To nek se ovi seksualci briju.Knife_maniac je napisao/la:Moras cijelu nogu obrijati
p.strumf- bomber
-
P. strumpf, bez uvrede, ali za moje kriterije je ovo što si prikazao na videu grozno tup nož. Svi moji noževi briju dlake na podlaktici i potkoljenici savršeno do kože u jednom jedinom potezu, a oni bolji isto rade i s dlakama na bradi i to bez čupanja.
Nino G- lingua
-
Broj postova : 451
Godine : 54
Datum registracije : 26.09.2009
Nino G bilo bi konstruktivno da staviš snimku brijanja i opišeš kako oštriš nož.
Ovaj moj nož nit je namjenjen za brijanje, nit je materijal oštrice vrhunski, nit je oštren 5 dana. Oštren je na stalku možda 15minuta sa starim brusnim papirom, puno lakše i kvalitetnije se oštri nego bez stalka. Svako ko ima dvije ruke i 5 dana vremena može naoštrit nož sa brusom vrijedim 200€.
Ovaj moj nož nit je namjenjen za brijanje, nit je materijal oštrice vrhunski, nit je oštren 5 dana. Oštren je na stalku možda 15minuta sa starim brusnim papirom, puno lakše i kvalitetnije se oštri nego bez stalka. Svako ko ima dvije ruke i 5 dana vremena može naoštrit nož sa brusom vrijedim 200€.
p.strumf- bomber
-
bez ljutnje ali oštrar nož stvarno to skida u jednom potezu!
bez iritacije kože!
Odnosno dobro naoštren nož!
a kako tek odreže vrh prsta!
bez iritacije kože!
Odnosno dobro naoštren nož!
a kako tek odreže vrh prsta!
Na žaost, nemam opremu za video snimanje, pa ne mogu staviti filmić na youtube.
Svoje radne noževe održavam/oštrim gotovo isključivo na kožnom stropu s polirnom pastom, a u "težim" slučajevima koristim brusne papire finijih gradacija (600 i više), pa onda opet kožni strop. Kuhinjske noževe uglavnom održavam brusnim kamenovima raznih gradacija (do 6000), a i oni su svi sposobni obrijati dlake kao od šale.
Nemoj se naći uvrijeđenim mojim postovima: činjenica je da je nož koji je tebe toliko oduševio, prilično tup. Pogledaj par filmića na jubitou da vidiš što se smatra oštrim =) :
https://www.youtube.com/watch?v=Ksn0tjpH5_8&feature=related
i jedan kuhinjski:
https://www.youtube.com/watch?v=4--HIDogrc8
Svoje radne noževe održavam/oštrim gotovo isključivo na kožnom stropu s polirnom pastom, a u "težim" slučajevima koristim brusne papire finijih gradacija (600 i više), pa onda opet kožni strop. Kuhinjske noževe uglavnom održavam brusnim kamenovima raznih gradacija (do 6000), a i oni su svi sposobni obrijati dlake kao od šale.
Nemoj se naći uvrijeđenim mojim postovima: činjenica je da je nož koji je tebe toliko oduševio, prilično tup. Pogledaj par filmića na jubitou da vidiš što se smatra oštrim =) :
https://www.youtube.com/watch?v=Ksn0tjpH5_8&feature=related
i jedan kuhinjski:
https://www.youtube.com/watch?v=4--HIDogrc8
Nino G- lingua
-
Samobaniran- lingua
-
...ne vidim razlog uzdizanja tog convex grind-a*, po mom iskustvu on je jako neprecizan i tesko kontroliran, iako je jako postojan tokom upotrebe ali samo to. (nema ga bas u kiruskom i drvodjelskom sektoru - osim mozda sjekire sa gore navedenim razlogom).
Ako bas trebas taj grind mozes izvesti bez mnogo problema multi back bevel* nakon obrade na Lansky-u jer ako se ne varam ima 5 moguca kuta pa onda sve to nakraju zaoblis sa koznim kajsom i pulirkom.
Ja ovime ne reklamiram ili uzdizem Lansky jer nije moj odabir jer kao sto i sam kazes limitirane je upotrebe, cudi me samo da ako toliko ne valja kako je opstao toliko dugo u zemlji koja je stoljetna kolijevka nozeva.
Dajem samo savjet neiskusnim korisnicima radi ostrenja noza (ne kukrija) posto sam se uvjerio nakon sto ga je frend kupio i sam sam ga isprobao da je jako jednostavan i efikasan cak i za one koji se upustaju u svijet ostrenja, a uz to daje veliki izbor kuteva i gradacija bruseva …pa kome se igra neka uziva.
Ne postoji univerzalan ili naj naj ostrac, postoji samo ostar ili tup, tj. jako opasan noz.
P. strumpf, samo tako! ...uvijek je lakse nista ne napraviti pa kritizirati nego napraviti pa biti kritiziran!
---
* multi back bevel
* convex grind
Ako bas trebas taj grind mozes izvesti bez mnogo problema multi back bevel* nakon obrade na Lansky-u jer ako se ne varam ima 5 moguca kuta pa onda sve to nakraju zaoblis sa koznim kajsom i pulirkom.
Ja ovime ne reklamiram ili uzdizem Lansky jer nije moj odabir jer kao sto i sam kazes limitirane je upotrebe, cudi me samo da ako toliko ne valja kako je opstao toliko dugo u zemlji koja je stoljetna kolijevka nozeva.
Dajem samo savjet neiskusnim korisnicima radi ostrenja noza (ne kukrija) posto sam se uvjerio nakon sto ga je frend kupio i sam sam ga isprobao da je jako jednostavan i efikasan cak i za one koji se upustaju u svijet ostrenja, a uz to daje veliki izbor kuteva i gradacija bruseva …pa kome se igra neka uziva.
Ne postoji univerzalan ili naj naj ostrac, postoji samo ostar ili tup, tj. jako opasan noz.
P. strumpf, samo tako! ...uvijek je lakse nista ne napraviti pa kritizirati nego napraviti pa biti kritiziran!
---
* multi back bevel
* convex grind
Zadnja promjena: Bo.ris; 26.02.10 9:35; ukupno mijenjano 2 put/a.
Gost- Gost
I meni je čudan bio takav oštrač jer mi nije bilo jasno kako radi. Tek sad vidim da ruka održava kut, a to znaci +/- 0-5° pa dok povuces rukom ode još +/-0-5°, ruka ce lelujat, pa kad ce se ostrit drug strana opet isto pa se moze poklopit 5+5 pa ode na +/-10°.StepenWolf je napisao/la:
Pa upravo ovakve "naprave" za oštrenje menjaju oblik oštrice brže (doduše jeftinije) od bilo kog priučenog pijačnog "majstora"-oštrača.
Ne vidim kako "lansky" radi konvexni grind, kako može da oštri zakrivljena sečiva, a kako bez promene (navodno konstantnog) ugla radi na dugačkim oštricama (baš bih voleo da vidim Fox kukri naoštren "na žilet" tom skalamerijom)?
U pitanju je suva kinematika.
Ne vidim (iz prve ruke) zato što imam jedan (Lux verzija, ne sa 3 već sa 5 brusnih pločica), pa me čak sramota da ga ponudim u prodaju
Čuvam to đubrence kao lični spomenik mladalačkom verovanju reklamama
p.strumf- bomber
-
Bo.ris je napisao/la:P. strumpf, samo tako! ...uvijek je lakse nista ne napraviti pa kritizirati nego napraviti pa biti kritiziran!
Kritika, bar s moje strane, nije bila upućena napravi za oštrenje koju je p.štrumpf napravio (kako bih je i kritizirao kada uopće ne razumijem kako funkcionira). Vidio sam (i koristio) do sada mnoštvo naprava i uređaja namjenjenih brušenju i sve su dobre samo onoliko koliko je vješt čovjek koji njima rukuje - radilo se tu o običnom kamenu za brušenje, brusnom papiru, kožnom stropu ili najrafiniranijim sustavima za oštrenje.
Kao što si lijepo primjetio - važan je uvjek samo krajnji rezultat, a to je oštar nož.
Nino G- lingua
-
pitanje
a kaj je sa oštrenjem na keramićkoj šalici(na dnu)
https://www.youtube.com/watch?v=Vi2gzCrS-fE
a kaj je sa oštrenjem na keramićkoj šalici(na dnu)
https://www.youtube.com/watch?v=Vi2gzCrS-fE
zippo- lingua
-
Broj postova : 359
Godine : 37
Datum registracije : 12.11.2009
Oštrenje na šalici ili tanjuru je stara kuharska fora!
koristim ju sigurno dobrih 25 godina!
Tek sad sam vidio majstora kako je napravio onaj stroj za oštrenje noževa!
Skidam kapu, jer je to plod njegovog razmišljanja i rada!
Komentirao sam samo brijanje, koje baš nije bilo najbolje!
Na kraju opet , svaka čast za oštrač!
koristim ju sigurno dobrih 25 godina!
Tek sad sam vidio majstora kako je napravio onaj stroj za oštrenje noževa!
Skidam kapu, jer je to plod njegovog razmišljanja i rada!
Komentirao sam samo brijanje, koje baš nije bilo najbolje!
Na kraju opet , svaka čast za oštrač!
Imam pitanje oko poliranja... nikada nisam polirao samu oštricu, pa ako mi netko ukratko moze objasniti postupak (na koju stranu kože se stavlja pasta, koji pokreti itd...). Inace sam samo purol na krpicu i trljao
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
Stavio sam novi komad brusnog papir gradacije 2000 pa sam oštrio nož sa svojim stalkom oko 15min sa kutom 2x20°=40°. Noz brije sve u jednom potezu.
Inače oštrim noževe sa 3 različita kuta što se pokazalo kao puno bolje riješenje. Znači ako je potrebno oštrim sa brusnim papirom 500 pod kutom npr. 15, zatim 1000 kut 17,5 i 2000 kut 20°. Tako se potroši manje papira i brže se naoštri.
Teško se je istodobno snimat i brijat, na šta mi noga liči
https://www.youtube.com/watch?v=ksDWnR2gEzk
Inače oštrim noževe sa 3 različita kuta što se pokazalo kao puno bolje riješenje. Znači ako je potrebno oštrim sa brusnim papirom 500 pod kutom npr. 15, zatim 1000 kut 17,5 i 2000 kut 20°. Tako se potroši manje papira i brže se naoštri.
Teško se je istodobno snimat i brijat, na šta mi noga liči
https://www.youtube.com/watch?v=ksDWnR2gEzk
p.strumf- bomber
-
Ja svoje noževe oštrim sam i mislim da svatko tko imalo drži do svog noža ga neče dati u tamo neku brusionu da ga unište. Posjedujem Spyderco-v set i radi super.
zeleni- lingua
-
Broj postova : 406
Godine : 49
Datum registracije : 09.04.2010
Danas sam bio dao brusiti Kukri od Cold Steel-a (onaj najjeftiniji). Tko ga ima zna u kakvom stanju dolazi oštrica. Dao sam ga brusiti u brusionici pod zidom, centar zagreba direktno preko puta dolca. Stari je nabrusio kukri da brije (iako nepotrebno s obzirom da je mačeta) no bit će mi lakše samostalno održavat oštricu dalje.
Qark- zelembara
-
Broj postova : 20
Godine : 45
Datum registracije : 01.06.2010
Stranica 4 / 13. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 11, 12, 13
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 4 / 13.