FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

omphalotus olearius, neće vas ubiti ali...

+5
urbana_gorila
Guybrush
Šimun
Fratt
infekcija
9 posters

Go down

omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty omphalotus olearius, neće vas ubiti ali...

Postaj by infekcija 16.01.12 21:06

...će vas sigurno natjerati da zažalite što ste se ikad rodili. rečenica sa jednog američkog sajta koju potpisujem, jer je zaista tako. no hajmo redom.
sve se odigralo u jesen 2010, kad sam berući gljive na fruškoj gori (okolina sela vrdnik) naletio na dosta dobre i ukusne, al kod nas rijetke gljive iz roda armilariella:

omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... 5182226161_a60811eebb_z
(arilariella mellea)

omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... 800px-Armillaria_tabescens
(armilariella tabescens)

ove gljive su uglavnom žućkaste ili narandžaste boje i rastu na trulim panjevima, ponekad i iz zemlje, u stvari iz trulog korijenja kao ove koje sam ja našao...
međutim, nakon mjesec dana bio sam na istom terenu i opet naletio na slične gljive pa sam mislio da je opet neka armilariella u pitanju, ali se kasnije ispostavilo da sam napravio jednu od najvećih grešaka u životu...
evo mog nesuđenog dželata:

omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Image002

u pitanju je gljiva omphalotus olearius, kod nas poznata i kao zavodnica. trovanja su poprilično česta jer je ljudi najviše zamjene sa lisičarkama.... no ja sam je zamjenio sa armilariellama iz prostog razloga što ove gljive nemaju specifičnu boju, nego ona varira od narandžaste, preko žute pa do sive, i to jedna ista vrsta, evo pogledajte npr. ovu sliku:

omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... 4149617630_2cfe8517df

u pitanju je armilariella mellea kao i gore, samo što je ovde svjetlosiva a gore svjetlonarandžasta....
zavodnica sadrži vrlo specifičan toksin iludin, koji ako je vjerovati stručnoj literaturi može uzrokovati oštećenja na dnk, mada mislim da je on u ovom slučaju neaktivan, jer ne vjerujem da bi ja uopšte mogao danas pisati ovo da je to tačno... no dobro, da nastavim...
imao sam sreće što sam pojeo samo par komada, jer u konzumiranje većih količina može dovesti i do smrtnog ishoda.... simptomi trovanja se javljaju posle 10-15 min, u vidu bolova i uskoro grčeva u stomaku, koji se sve više i više intenziviraju kako otrov zahvata pojedina tkiva, naročito želudac iz koga povratite cijeli sadržaj ali nagon za povraćanjem ostaje još bar sat vremena, zatim grč zahvata dijafragmu (što može da bude jako opasno, ne smijem ni da pomislim šta bi bilo da mi je pukla) i međurebarne mišiće, bolovi postaju toliko nepodnošljivi da zapadate (bar ja :=) ) u stanje neuračunljivosti, u međuvremenu sam transportovan u bolnicu, gdje sam ubrzo skontao da tamo niko nije ni čuo za tu gljivu a kamo li da joj zna lijeka, ja sam tražio da mi daju atropin jer kontam ako mi je moglo bilo šta pomoći to je onda atropin koji se daje kod tih specifičnih trovanja... no oni su na to samo rekli nešto kao ćuti, šta ti znaš, nisi ti doktor mi smo, tak da kontam da mi nisu smjeli dat jer nisu znali šta će bit samnom pa da ne ispadnu krivi ako umrem, umjesto toga samo su mi zabadali neke igle, kačili neke kablove, a onda je došao jedan jako antipatičan bolničar koji je samo stojao ispred i znaka nije davao da registruje moju agoniju, a čiji je posao bio da mi ispira želudac litrima slane vode, što je jednostavno bilo nemoguće izvesti jer je isti bio totalno zgrčen, imao sam utisak da su mu zidovi slijepljeni, no bolničar je insistirao na ispiranju pa je predložio sondiranje, na šta sam ja skočio, pokidao igle i kablove sa sebe (usput pokidao i venu, al ništa strašno, ukočena ruka 5-6 dana), krenuo nabost bolničara al se u zadnjem momentu predomislio i krenuo van.......
zaboravih reći da prije nego su me zakačili na aparate načuo sam razgovor na hodniku između sestara i jedne doktorke koja je mislim internista pa bi trebala bit odgovorna za ovakve slučajeve (nikog stručnijeg nije bilo), a prijedlog je bio da me se pošalje na psihijatrijsko odjeljenje, što mi je tek kasnije postalo jasno jer njihovim očima gledano, ja sam vrlo lako mogao bit heroinski ovisnik u krizi, a i simptomi su vrlo slični......
čitava agonija je trajala nekih 4 sata, osim bolova (koji kako se toksin širi zahvata čitavo tijelo, što je užas neopisivi) imao sam i neko čudno zujanje u glavi koje se zadržalo još nekih 4-5 dana a skroz nestalo tek za možda jedan mjesec, kao i specifična mučnina.....
po dolasku kući probao sam nać na internetu bilo kakav podatak o eventualnom protivotrovu, ali bez uspjeha. ništa osim "u slučaju trovanja trk u bolnicu".
grčevi su pokrenuli i problem sa kičmom koji sam imao od ranije (diskopatija), koja je opet izazvala išijas tak da sam sledećih pola godine proveo uglavnom u krevetu....
na samom kraju šta drugo reći nego kad berete gljive pamet u glavu, da ne bude ono iz prve rečenice.....

infekcija
infekcija
zelembara
zelembara

Female
Broj postova : 46
Godine : 32
Datum registracije : 25.10.2011

http://kadbudugorjeligradovi.tumblr.com/

[Vrh] Go down

omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty Re: omphalotus olearius, neće vas ubiti ali...

Postaj by Fratt 16.01.12 22:19

Hvala ti što si podijelio svoje iskustvo sa nama,nisam neki poznavatelj gljiva pa berem skoro pa isključivo vrganje.Inače bio sa svjedokom trovanja susjedne obitelji gljivama pa znam kakva to agonija može biti...stoga OPREZ SA GLJIVAMA.
Fratt
Fratt
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010

[Vrh] Go down

omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... Empty Re: omphalotus olearius, neće vas ubiti ali...

Postaj by Šimun 17.01.12 5:46

Hvala na podjeli iskustva..Fratt je sve rekao!
Šimun
Šimun
guru
guru

Male
Broj postova : 2747
Godine : 29
Datum registracije : 26.06.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Guybrush 17.01.12 8:49

Zanimljivo iskustvo, najgore je to kaj doktori nemaju pojma o pol stvari pa se lagano možeš slikat. Drago mi je da je sve dobro završilo. Ma treba se držat gljiva u koje si 100% siguran, ako postoji i mali tračak sumnje, zaobići!
Dobar mi je gospon Romano Božac, koji je išao dokazivati da se svaka gljiva može pojesti, čovjek je jeo zelenu pupavku malo po malo koja je jedna od najotrovnijih gljiva te mu nije bilo ništa. omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... 368870
Guybrush
Guybrush
lingua
lingua

Male
Broj postova : 331
Godine : 40
Datum registracije : 17.12.2010

[Vrh] Go down

Postaj by urbana_gorila 17.01.12 10:38

Meni je jedan šaman isto rekao da se svaka gljiva može pojesti ako se povežeš sa njom na duhovnoj razini i zamoliš gljivu daa ti dozvoli da ju pojedeš...
urbana_gorila
urbana_gorila
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1505
Godine : 41
Datum registracije : 09.02.2010

[Vrh] Go down

Postaj by trail master 18.01.12 17:00

Ja sam negdje čuo da su sve gljive jestive...
trail master
trail master
bomber
bomber

Male
Broj postova : 116
Godine : 57
Datum registracije : 15.01.2012

[Vrh] Go down

Postaj by Frnja 18.01.12 17:01

Sve su jestive samo neke mozes jednom jest neke vise puta

Gljive zajebana stvar , sve su toliko slicne a opet samo jedan mali detalj te dijeli od ukusnog obroka do užasnih bolova ili cak smrti . Negdje sam citao da ima neka gljiva koju pojedes i sve ok ,ali ako nakon toga konzumiras alkohol onda bas nije zanimljivo jer postaje "otrovna"
Frnja
Frnja
tipko
tipko

Male
Broj postova : 66
Godine : 34
Datum registracije : 18.03.2010

[Vrh] Go down

Postaj by tonka 18.01.12 17:12

a oko mene ima nekih narkomana koji koriste neke male gljive kao drogu..toga u moje vrime nije bilo..srećom[i]
jadan ti infekcijo, baš se napatio omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... 726657
tonka
tonka
mr.spika
mr.spika

Female
Broj postova : 1535
Godine : 49
Datum registracije : 08.06.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Branimir76 18.01.12 18:51

Ja imam jednu malu knjižicu, "Naše gljive". Sadrži sve gljive sa ovih prostora, kao i stepen jestivosti (sirova, samo kapa, pripremljena ovako ili onako...) i sa kojom otrovnom je moguće pomešati je. Tako kad krenem i "pohode", ja ponesem literaturu pa od jedne do druge gljive...dok sve ne uđe u "čuturu" omphalotus olearius, neće vas ubiti ali... 747986
Branimir76
Branimir76
lingua
lingua

Male
Broj postova : 344
Godine : 47
Datum registracije : 18.05.2011

[Vrh] Go down

Postaj by infekcija 18.01.12 19:07

samo još jedna stvar - moj vam je savjet pustite šamanske priče "sve se gljive mogu jesti" jer ako se zeznete kao ja imaćete dosta vremena za kajanje... iako u tome ima istine, jedna npr. izvikana vrsta kao otrovna uopšte to nije posle termičke obrade, al neću da kažem koja da ispadnem posle kriv....
infekcija
infekcija
zelembara
zelembara

Female
Broj postova : 46
Godine : 32
Datum registracije : 25.10.2011

http://kadbudugorjeligradovi.tumblr.com/

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics