Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Savrsen noz?
+21
markonvs
gibo
cutlass
yasko
Strider
Fratt
hankok
Jolender
LUKSA
Medo Gradela
Marko
Igsy
Login
zb17ghost
ante5555
Mad Max
Mraz
Knife_maniac
Mornar
Target
ng44
25 posters
Stranica 1 / 3.
Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3
Savrsen noz?
Pozdrav!
Evo posto su blagdani iza nas vrime je da se primimo posla.
Ovih dana pala mi je na pamet jedna ideja, pa sam je odlucija podiliti sa vama.
Interesira me vase misljenje. Puno ljudi sa ovog foruma nisu u mogucnosti napraviti noz,
a neke ideje sigurno imaju.Predlazem vam da napravimo jedan SAVRSEN NOZ.
Da u ovoj temi prikupljamo ideje, prijedloge, nacrte i tako dođemo do jednog idealnog
noza po misljenju vecine clanova. Kada se konacno dogovorimo kako bi triba noz izgledati odaberemo materijale i izrada krice.
Svi komentari i ideje dobrodosli.
Evo posto su blagdani iza nas vrime je da se primimo posla.
Ovih dana pala mi je na pamet jedna ideja, pa sam je odlucija podiliti sa vama.
Interesira me vase misljenje. Puno ljudi sa ovog foruma nisu u mogucnosti napraviti noz,
a neke ideje sigurno imaju.Predlazem vam da napravimo jedan SAVRSEN NOZ.
Da u ovoj temi prikupljamo ideje, prijedloge, nacrte i tako dođemo do jednog idealnog
noza po misljenju vecine clanova. Kada se konacno dogovorimo kako bi triba noz izgledati odaberemo materijale i izrada krice.
Svi komentari i ideje dobrodosli.
ng44- bomber
-
Broj postova : 185
Godine : 57
Datum registracije : 23.11.2011
Re: Savrsen noz?
Hm... savršeni nož, a za koju funkciju? koju veličinu?
Za obradu divljači ili drva? multifunkcionalan srednje veličine ili chopper?
7-10cm? 10-15cm? +20cm?
Za obradu divljači ili drva? multifunkcionalan srednje veličine ili chopper?
7-10cm? 10-15cm? +20cm?
Target- honoris
-
Broj postova : 1242
Godine : 38
Datum registracije : 05.09.2010
savrsen noz je nesto univerzalno i funkcionalno u svakom slucaju bilo to povrce ili rezbarenje...nesto kao sebenza recimo
Mornar- lingua
-
Broj postova : 342
Godine : 39
Datum registracije : 02.10.2010
Na jednom forumu smo raspravljali o jednoj slicnoj temi.
Ideja je bila da se napravi "hrvatski" noz.
Nesto prepoznatljivo kao sto je Svicarac za Svicarsku, kao sto je Kukri za Nepal, Tanto za Japan, Bowie za Ameriku....
Na kraju smo se svadjali treba li biti preklopni ili fiksni.
Oko duzine ostrice i namjene, materijala....ma oko svega tako da je to plao u vodu.
Ideja je bila da se napravi "hrvatski" noz.
Nesto prepoznatljivo kao sto je Svicarac za Svicarsku, kao sto je Kukri za Nepal, Tanto za Japan, Bowie za Ameriku....
Na kraju smo se svadjali treba li biti preklopni ili fiksni.
Oko duzine ostrice i namjene, materijala....ma oko svega tako da je to plao u vodu.
Knife_maniac- mr.spika
-
Broj postova : 1193
Godine : 35
Datum registracije : 12.05.2009
Meni je to Busse Basic 10 sa drškom Ka-Bar Heavy Bowia, Osborne Safety Lanyardom i da ne košta više od 1000 kn Ne tražim puno..
EDIT: Knife je sve rekao... nema smisla ni pokušavati se dogovoriti oko tako nečega jer nit imamo svi ista razmišljanja niti iste potrebe.
EDIT: Knife je sve rekao... nema smisla ni pokušavati se dogovoriti oko tako nečega jer nit imamo svi ista razmišljanja niti iste potrebe.
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Datum registracije : 26.02.2010
neznam zbog čega svađa svak ima pravo na svoje mišljenje .ja sam samo tije čuti što većina misli. dužina nije određena. zmači nož kakav bi želili imati u raznim situacijama.
ng44- bomber
-
U jednom češ teško skupiti sva svojstva jer ih ima puno ( po namjeni ) a oko oblika imaš različitih - koliko ima svih nas ...
Moje preference : jedan folder za sitne poslove u hlačama i jedan srednji nož ( oštrica izmedju 13 i 20 cm ) za sve ostalo iza pojasa ... to je moja preferenca ali jer sam zaljubljenik i uvjek ih teglim još 4-5 u ruksaku sa sobom ( Opinel,Victorinox,Gerber Multitool,jedan Chopper - obično je to Barbudov Leuku ) ... i na kraju još jedan za svaki slučaj
Mislim, da večina nas ne želi jedan nož ... individualizam je teška ljudska mana
LP M.
Moje preference : jedan folder za sitne poslove u hlačama i jedan srednji nož ( oštrica izmedju 13 i 20 cm ) za sve ostalo iza pojasa ... to je moja preferenca ali jer sam zaljubljenik i uvjek ih teglim još 4-5 u ruksaku sa sobom ( Opinel,Victorinox,Gerber Multitool,jedan Chopper - obično je to Barbudov Leuku ) ... i na kraju još jedan za svaki slučaj
Mislim, da večina nas ne želi jedan nož ... individualizam je teška ljudska mana
LP M.
Mad Max- spikač
-
Broj postova : 664
Datum registracije : 15.01.2011
Nije bila svadja bukvalno.
Ali svatko je zastupao svoju ideju i nije prihvacao tudje.
Na kraju se oteglo u raspravu koja nije vodila nicemu.
Bilo bi mi drago kada bi ova ideja urodila plodom.
Ja nemam ideju idealnog noza.
Vise volim koristiti vise njih za razlicite poslove.
Preferiram prirodne materijale, ali negdje bi radije izabrao umjetne
tako da niti oko toga se nemogu dogovoriti sam sa sobom :bog:
Ali svatko je zastupao svoju ideju i nije prihvacao tudje.
Na kraju se oteglo u raspravu koja nije vodila nicemu.
Bilo bi mi drago kada bi ova ideja urodila plodom.
Ja nemam ideju idealnog noza.
Vise volim koristiti vise njih za razlicite poslove.
Preferiram prirodne materijale, ali negdje bi radije izabrao umjetne
tako da niti oko toga se nemogu dogovoriti sam sa sobom :bog:
Knife_maniac- mr.spika
-
Broj postova : 1193
Datum registracije : 12.05.2009
ante5555- spikač
-
Broj postova : 654
Godine : 43
Datum registracije : 31.10.2011
15 cm oštrice, drop point, flat grind, debljina 4 mm, drška drvo ili rog, ATS 34
zb17ghost- lingua
-
Broj postova : 279
Godine : 62
Datum registracije : 06.02.2011
Stavove mjenjam kako učim i stjecem iskustva sa osticama..
Vec dulje idealna duzina visenamjenskog jedinog noza na terenu mi je 17cm
Trenutno je to po obliku RAT7, jedino da je drska malo ugodnija i od prirodnih materijala
Čelik.. 1095 mi je super po pitanju oštrenja i držanja oštrine, e sad da je takav nehrđajući pa da oštrica bude bez premaza.
Vec dulje idealna duzina visenamjenskog jedinog noza na terenu mi je 17cm
Trenutno je to po obliku RAT7, jedino da je drska malo ugodnija i od prirodnih materijala
Čelik.. 1095 mi je super po pitanju oštrenja i držanja oštrine, e sad da je takav nehrđajući pa da oštrica bude bez premaza.
Login- mr.spika
-
Broj postova : 1136
Datum registracije : 17.07.2010
Uhh biti će vrlo teško, ali sretno sa projektom!
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Datum registracije : 12.03.2010
Drop point definitivno, scandi ili konveks, kojih 12/13 cm oštrice,debljine 4 mm, na dršci ili drvo ili g10 i to jednobojni.
otprilike ovako nekaj, bar kaj se ostrice tiče, ovo mi je dosta starija skica, sad bi bez bolstera to radil.(nemam pojma zapravo)
e sad čelik... nemam pojma iskreno. možda O1 ili slicno, ovo nije osobno iskustvo, ali po citanju sam skuzil da je dosta popularan za bushcraft noževe, a ovaj moj bi trebal doticnog predstavljati
ugl, za mene bi to bilo tak otprilike, ako kaj od ovog bude nekom korisno drago mi je =)
otprilike ovako nekaj, bar kaj se ostrice tiče, ovo mi je dosta starija skica, sad bi bez bolstera to radil.(nemam pojma zapravo)
e sad čelik... nemam pojma iskreno. možda O1 ili slicno, ovo nije osobno iskustvo, ali po citanju sam skuzil da je dosta popularan za bushcraft noževe, a ovaj moj bi trebal doticnog predstavljati
ugl, za mene bi to bilo tak otprilike, ako kaj od ovog bude nekom korisno drago mi je =)
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Godine : 34
Datum registracije : 03.08.2009
Ja sam svoje rekal.. ako imam samo jedan nož onda taj treba zamijeniti i pilu i sjekiru i mačetu, koliko je to moguće naravno. S velikim nožem mogu sve što i s malim, ali ne i obratno.
Dakle 5-6mm u leđima, drop point, full konveks ili flat sa sekundarnim konveksom, oštrica 20-25cm, drška g10/micarta/kraton, čelik neki simplikus karbonac tipa 5160/1095 sa adekvatnom zaštitom.
Bez rampe za palac i nepotrebnih modnih detalja.
Dakle 5-6mm u leđima, drop point, full konveks ili flat sa sekundarnim konveksom, oštrica 20-25cm, drška g10/micarta/kraton, čelik neki simplikus karbonac tipa 5160/1095 sa adekvatnom zaštitom.
Bez rampe za palac i nepotrebnih modnih detalja.
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Datum registracije : 26.02.2010
ja na ovom nožu ne bih mijenjao ništa, i rado bih ga nosio kao jedini nož
Medo Gradela- spikač
-
Broj postova : 557
Godine : 30
Datum registracije : 16.09.2010
iskreno ja nemam iskustva sa terena. vise vrimena provodim u radionici. ali slažem se sa mrazom da za boravak u prirodi triba jedan veći ,jači nož.
ng44- bomber
-
Pozdrav!
ako netko ima ideju može se krenuti i u masovniju proizvodnju!
O čemu se radi?
Pričao sam sa čovjekom koji ima jednu od najmodernijih firmi za obradu metala u Hrvatskoj, može naručiti čelik koji god vam srce poželi, obrada nije upitna jer firma radi uglavnom za izvoz, drške isto tako. Pokazao sam mu Fox Treker Kukri te izrazio je želju ako ima tko od ljudi sa foruma da se od projekta napravi i proizvod, neka porazgovaramo !On stoji sa svojim kapacitetima na raspolaganju!
Prošlo ljeto me je pitao što je sa našim projektom noža!
Da čujem što mislite o tome? :bog: =)
ako netko ima ideju može se krenuti i u masovniju proizvodnju!
O čemu se radi?
Pričao sam sa čovjekom koji ima jednu od najmodernijih firmi za obradu metala u Hrvatskoj, može naručiti čelik koji god vam srce poželi, obrada nije upitna jer firma radi uglavnom za izvoz, drške isto tako. Pokazao sam mu Fox Treker Kukri te izrazio je želju ako ima tko od ljudi sa foruma da se od projekta napravi i proizvod, neka porazgovaramo !On stoji sa svojim kapacitetima na raspolaganju!
Prošlo ljeto me je pitao što je sa našim projektom noža!
Da čujem što mislite o tome? :bog: =)
Mislim da je sve već izmišljeno a za "savršenstvo" često bude akcenat na izgledu na štetu funkcije ali sto ljudi sto ćudi što je nekome super drugome je bez veze.
Mogla bi tema ići u pravcu da mi dajemo ideje i prijedloge a Neven odluči za kompromis koji ima najviše prijedloga.
Moj bi prijedlog bio: oštrica dužine 12 cm, debljine 4 mm. materijal stanlies, rukohvat sintetički ili rog, kost i sl. nikako drvo.
Oblik na ovu varijaciju, jednostavna funkcionalnost:
plus zadnji bolster
Mogla bi tema ići u pravcu da mi dajemo ideje i prijedloge a Neven odluči za kompromis koji ima najviše prijedloga.
Moj bi prijedlog bio: oštrica dužine 12 cm, debljine 4 mm. materijal stanlies, rukohvat sintetički ili rog, kost i sl. nikako drvo.
Oblik na ovu varijaciju, jednostavna funkcionalnost:
plus zadnji bolster
Jolender- spikač
-
Broj postova : 746
Godine : 58
Datum registracije : 09.03.2010
Luksa ja mislim da je to dobra ideja i da usvojimo neki jednostavan nož koji nebi bio skup i svima prihvatljiv,naravno sa logom foruma i nikom.smatram i da je to jedna dobra i lijepa uspomena i prepoznatljiv brend foruma,ja sam za takve stvari,ali da nisu bezobrazno skupe .dobar Jolenderov prijedlog
Zadnja promjena: hankok; 08.01.12 19:47; ukupno mijenjano 1 put.
hankok- lingua
-
Broj postova : 452
Godine : 49
Datum registracije : 12.12.2010
meni se ode,ali bez zafrkancije dopada koncept futrola i nož oblikom i svime samo bih poravnao oštricu i poboljšao materijalehttp://www.google.hr/imgres?q=bear+grylls&hl=hr&biw=1016&bih=628&gbv=2&tbm=isch&tbnid=-X0YW2BUQtDCoM:&imgrefurl=http://www.gerber-tools.com/Gerber-Bear-Grylls-Ultimate-Knife-31-000751.php&docid=JKKA52-qRAOO7M&imgurl=http://www.gerber-tools.com/images/Gerber-Bear-Grylls-Ultimate-Knife-31-000751-600x500.jpg&w=600&h=500&ei=V-MJT831C4PSswblhuCyAw&zoom=1
hankok- lingua
-
Broj postova : 452
Godine : 49
Datum registracije : 12.12.2010
Visok scandi grind radi lakšeg oštrenja u prirodi i zimskom periodu,5 mm u leđima,DP oblik oštrice,full tang sa micarta koricama,laynard rupa...dužina sječiva min 20 cm,drška 15 sa laganim padom da može poslužiti kao skinner.
Čelik D2 ali tretiran oksidacijom ili vulgaris 1095 sa gloss premazom.
Nešto kao ova "rugoba" ali bez bolstera...
Čelik D2 ali tretiran oksidacijom ili vulgaris 1095 sa gloss premazom.
Nešto kao ova "rugoba" ali bez bolstera...
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
Netko je pitao već, savršen za što? Jedan nož koji bi zamijenio sve ostale? Ako je tako onda treba biti neki veći radni nož, a takve imamo. Khukri, leuku, neki drop point (tipa busse)...I samo nam ostaje izabrat materijal i dimenzije koje bi uvećavanjem/umanjenjem kompenzirale jednu ulogu na račun druge. Ili malo "promijeniti" dizajn oštrice- recimo ako imamo dva ista noža po dimenziji i materijalu izrade, a jednog pretvorimo u blagi recurve, trebao bi biti bolji chopper. Recimo ovako:
Revolucija ljudi, napravijmo (da, namjerno tipfeler) svoj busse i nazovijmo ga cross!
Nadam se da projekt uspije.
Revolucija ljudi, napravijmo (da, namjerno tipfeler) svoj busse i nazovijmo ga cross!
Nadam se da projekt uspije.
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
E da, pozabih reći, neki pristupačan i provjeren materijal izrade- serija 10 ili slični. Drške- ja sam za parenu bukvu. Futrola- a neki fejk najlon kao na svima, samo da ima dvostruko ili trostruko šivanje.
Strider- honoris
-
INFI čelik, 7mm debljine, kraton g drška identičnog dizajna kao ka-bar heavy bowie, full flat sa sekundarnim konvexom.
zapravo sve ono što je mraz rekao samo deblji
zapravo sve ono što je mraz rekao samo deblji
Target- honoris
-
Broj postova : 1242
Datum registracije : 05.09.2010
Ali to će koštati! Mi bi nešto jeftinije (valjda ne govorim samo za sebe)
Strider- honoris
-
ja sam to zamislije tako da će članovi foruma po svome iskustvu definirati nekakav nož. znam da svima neće biti po volji. očekiva sam konkretne nacrte tako kad prikupimo jedan određeni broj nacrta da možemo glasati i onaj koji skupi najvise toga radimo. možda bi to moga biti nož
SURVIVAL 2012. Zamisao je da taj nož za božić dobije jedan od najsritnijih članova foruma.
ako ova ideja prođe smislićemo i način na koji ćemo izvući sritnog dobitnika
SURVIVAL 2012. Zamisao je da taj nož za božić dobije jedan od najsritnijih članova foruma.
ng44- bomber
-
noz koji iduci radim po meni ce bit savrsen... za mene i moje potrebe ostrica 11-12 cm cisto dosta, 5 mm u ledjima scandi obavezno, full tang,drvene drske ...i to je to jednostavno i nezamjenjivo bar kako ja mislim
yasko- mr.spika
-
Broj postova : 1318
Datum registracije : 24.05.2011
ng44 je napisao/la:ja sam to zamislije tako da će članovi foruma po svome iskustvu definirati nekakav nož. znam da svima neće biti po volji. očekiva sam konkretne nacrte tako kad prikupimo jedan određeni broj nacrta da možemo glasati i onaj koji skupi najvise toga radimo. možda bi to moga biti nož
Glavic ,ideja ti je vrhunska svaka cast
ante5555- spikač
-
Broj postova : 654
Godine : 43
Datum registracije : 31.10.2011
da odlicna ideja napravit nagradnu igru..i pobjednik da osvoji noz...gdje se treba prijavit
yasko- mr.spika
-
Broj postova : 1318
Datum registracije : 24.05.2011
o tome bi se još dalo dogovarati. ima dovoljno vrimena. di i kako? možda neko druženje
ng44- bomber
-
Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3
Stranica 1 / 3.